6 perkara penting yang perlu dipertimbangkan ketika membeli pakaian bayi  | Tahniah! Anda akan mempunyai bayi. Bayi ini adalah hadiah paling berharga yang akan anda terima. Anda tidak sabar untuk mula bersedia dengan kemunculan bayi dan mengumpulkan pakaian pertama dan mengumpulkan pakaian terbaik untuk almari pakaian pertama kehidupan baru ini. Semasa anda membeli pakaian bayi, anda ingin memastikan bahawa bayi anda akan selesa dan selamat dalam pakaian. Anda juga mahu bayi mempunyai semua gaya dan keselesaan dalam setiap pakaian yang anda pakaikan untuk mereka.

Dengan begitu banyak gaya, jenama, dan fabrik pakaian bayi di pasaran, sangat menggembirakan untuk memilih yang sesuai untuk bayi lelaki atau bayi perempuan anda. Anda mula mencari (atau secara sukarela) nasihat daripada ibu bapa, mertua, jiran, rakan kuliah, dan orang yang duduk di sebelah anda di pejabat OBGYN. Anda kemudian mendapati diri anda dengan maklumat yang terlalu banyak dan mungkin nasihat yang bertentangan, anda akhirnya hanya – lebih keliru daripada ketika anda mula-mula melakukannya.

BACA JUGA : 30 cara mudah untuk merapatkan hubungan dengan bayi

Untuk menjadikan pembelian pakaian bayi ini lebih menyeronokkan, kami menyenaraikan 6 faktor terpenting yang perlu dipertimbangkan semasa membeli pakaian bayi. Kami berharap dapat membantu anda membuat keputusan yang bijak dan berinfomasi untuk membuat almari pakaian bayi kapsul pertama untuk manusia kecil ini yang akan menjadi cinta dalam hidup anda.

6 perkara penting yang perlu dipertimbangkan ketika membeli pakaian bayi

1. Fabrik

Bayangkan bayi kecil yang comel telah menyertai keluarga anda. Reaksi pertama anda ialah ingin mengenakan bayi perempuan atau bayi lelaki yang berharga anda dengan pakaian yang funky, trendy, cerah, dan kadang-kadang mahal untuk melengkapkan semua kelebihan kecomelannya. Namun, ada kalanya pakaian comel itu berharga lebih daripada wang, beberapa bayi mula mendapat ruam dan kerengsaan kulit yang lain. Sering kali jenis fabrik pakaian adalah penyebabnya.

Bayi, terutama bayi yang baru lahir, mempunyai kulit yang sangat sensitif. Oleh itu, ketika membeli pakaian bayi, kebanyakan ibu bapa memilih untuk memilih barang-barang yang diperbuat daripada kapas. Walau bagaimanapun, terdapat juga alternatif seperti kain berasaskan soya yang tahan lasak (lembut pada persekitaran) dan halus seperti sutera (lembut pada bayi) yang sangat sesuai untuk pakaian bayi. Oleh itu, cadangan kami adalah mempertimbangkan kain seperti kapas (terutama kapas organik), azlon dari soya, dan rayon dari buluh. Kain ini berasal dari alam semula jadi atau berasal dari sumber semula jadi dan mempunyai sifat yang baik untuk menjadikannya sesuai untuk pakaian bayi. Elakkan warna terang kerana mungkin mengandungi agen pendarfluor.

Pakaian bayi yang terbuat dari bahan seperti nilon dan poliester boleh menyebabkan sensitiviti dan ketidakselesaan kulit kerana ketidakupayaan mereka untuk menyerap kelembapan dan mengatur suhu badan bayi jadi ia harus dielakkan.

6 perkara penting yang perlu dipertimbangkan ketika membeli pakaian bayi

2. Keselamatan

Semasa membeli pakaian bayi, keselamatan adalah penting dan kadang-kadang diabaikan oleh ibu bapa dan keluarga yang sibuk. Setiap tahun, berjuta-juta pakaian bayi ditarik balik kerana tidak memenuhi piawaian keselamatan. Oleh itu, sangat penting untuk membeli pakaian bayi yang tidak menimbulkan masalah keselamatan.

Jangan beli pakaian bayi dengan hiasan seperti busur, kancing, bunga, dan cangkuk kerana boleh menyebabkan bahaya tersedak. Sekiranya pakaian tersebut mesti mempunyai hiasan, ia mesti dilekatkan dengan kuat. Juga, elakkan memilih pakaian dengan tali dan tali pinggang kerana ia menimbulkan bahaya tercekik.

Semasa anda membeli pakaian tidur bayi, pilihlah pakaian yang diperbuat daripada kain tahan api (dirawat secara kimia) atau sesuai untuk melindungi bayi dari luka terbakar. Ini terutama berlaku untuk pakaian tidur bayi dengan ukuran 9-14 bulan – bayi sangat mudah bergerak semasa peringkat ini.

6 perkara penting yang perlu dipertimbangkan ketika membeli pakaian bayi

3. Saiz

Membeli gaun bayi yang comel untuk bayi anda hanya untuk mengetahui bahawa ianya adalah terlalu kecil adalah satu kekecewaan dan kesukaran masa dan usaha untuk membuat pertukaran. Pastikan anda membeli pakaian yang sesuai dengan bayi. Ukuran yang sesuai bukan sahaja selesa tetapi juga membolehkan bayi bergerak dengan mudah. Bayi membesar dengan kadar yang sangat cepat, pastikan anda memperhitungkan kadar pertumbuhan ketika anda melakukan pembelian.

Sebilangan besar pakaian mempunyai ukuran standard untuk membimbing anda sekiranya anda tidak pasti ukuran yang sesuai dengan bayi anda. Walau bagaimanapun, ingat bahawa ini adalah garis panduan umum dan bayi sering kali berada di antara saiz (contohnya, tinggi badannya adalah 3-6 bulan dan beratnya 6-9 bulan)

Sekiranya anda tidak dapat menentukan ukuran, cadangan kami adalah selalu membeli ukuran yang lebih besar untuk mengimbangi pertumbuhan. Juga, pastikan pakaian bayi senang dipakai dan dibuka. Di antara perubahan lampin, makan, dan bersendawa, perkara terakhir yang anda mahukan adalah bayi yang memerlukan banyak usaha untuk memakai dan membuka pakaian. Pilih pakaian dengan kancing dan / atau zip dan bukannya butang. Sekali lagi, elakkan dari banyak perhiasan dan memikirkan secara praktikal. Sekiranya anda berada di kedai, cubalah kancing dan zip untuk memastikannya mudah dipasang dan dibuka.

baby fashion on Instagram: “@mini_inspiration_ - 📷 @iammaddoxjax 😍” | Cute baby boy outfits, Baby boy outfits swag, Toddler boy outfits

4. Gaya & Fungsi

Semasa membeli pakaian bayi, anda harus mempertimbangkan fungsinya. Bagi bayi yang baru lahir, mereka menghabiskan sebahagian besar hari mereka dengan tidur, jadi pastinya memilih sesuatu yang selesa, seperti pakaian badan kimono, pakaian tidur, pembalut tidur, sarung kaki bayi, atau gaun. Sekali lagi, anda mahu memilih gaya yang senang dipakai dan dilepaskan.

Juga, pertimbangkan praktikal pakaian. Menahan keinginan untuk membeli pakaian pelaut yang comel sekiranya bayi mendapat lebih banyak manfaat daripada pakaian biasa. Begitu juga, jangan membelanjakan terlalu banyak untuk pakaian yang hampir tidak akan dipakai oleh bayi anda seperti pakaian pesta yang menarik. Satu atau dua set untuk majlis khas sudah cukup. Bagi bayi yang baru lahir, hadkan jumlah pakaian bersaiz bayi yang baru lahir kerana seperti yang telah kita sebutkan sebelumnya, bayi akan membesar dengan cepat.

Sekiranya anda memilih untuk tidak mengetahui tentang jantina bayi anda sehingga lahir, menyimpan palet tanpa jantina adalah sangat sesuai. Banyak jenama mempunyai koleksi pakaian bayi unisex untuk dipilih selain warna merah jambu untuk kanak-kanak perempuan dan biru untuk kanak-kanak lelaki.

Akhir sekali, pilih pakaian yang akan mudah dicuci dan tahan selepas banyak pencucian. Bayi menukar pakaian beberapa kali sehari. Biasanya selepas makan atau menukar lampin. Oleh itu, beli pakaian yang tidak memerlukan TLC tambahan dalam proses pencucian untuk membantu menjimatkan masa dan usaha anda. Elakkan benang-benang dan bulu kerana mereka mempunyai keadaan pencucian khas yang mungkin berlebihan.

https://cdn.shopify.com/s/files/1/2633/7474/products/322FR-6_medium.jpg?v=1563493615

5. Kos

Semasa membeli pakaian bayi, jangan terpedaya dengan harga terendah atas nama berhemat. Jangan sekali-kali menjejaskan kualiti untuk harganya. Kami bercakap tentang bagaimana bayi cepat membesar dan betapa sensitifnya kulit mereka, membeli pakaian berkualiti tinggi dan direka dengan baik akan memberi anda ketenangan fikiran serta membuat banyak gambar ooh dan aahs sebagai kenangan abadi. Pilih kualiti berbanding kuantiti. Terdapat banyak pakaian bayi yang dirancang oleh ibu bapa, dibuat dengan teliti, dan berpatutan, baik dalam talian dan luar talian. BabySoy menawarkan koleksi pakaian bayi berkualiti tinggi dengan harga yang berpatutan yang menjadikan pakaian bundel berharga anda menjadi mudah.

Buying Clothes for Your Baby: Which to Buy, Tips & Size Chart

6. Musim

Semasa membeli pakaian bayi, pertimbangkan musim dan iklim geografi yang anda sukai. Beli pakaian yang sesuai dengan musim dan fikirkan ke depan. Sekiranya anda membuat pembelian pada bulan Januari, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk memilih sesuatu yang sesuai untuk musim bunga kerana anda hanya akan mendapat pakaian musim sejuk selama 2-3 bulan. Juga, pertimbangkan lokasi geografi anda (terutamanya ketika membeli hadiah bayi). Apa yang dipakai di California Selatan akan berbeza dengan New York. Sekiranya anda membeli secara dalam talian, cari keterangan produk dengan teliti kerana selalunya akan memberitahu anda jika kainnya ringan atau berat.

Apabila perkara ini diabaikan, anda mungkin akan membuat pembelian awal untuk pakaian yang tidak akan dipakai oleh bayi anda. Berjuta-juta pakaian dibuang setiap tahun dan kebanyakannya tidak dipakai. Ini merupakan faktor penyumbang besar kepada pembaziran sumber semula jadi kita. Cukup merancang lebih awal, pilih dengan teliti, dan manfaatkan sebagian besar pakaian bayi yang anda tetapkan.

Setelah mempertimbangkan semua faktor di atas, kami berharap beberapa petua dan peringatan dapat membantu memilih pakaian yang sesuai untuk kegembiraan kumpulan ini. Sekiranya anda ingin hidup secara minimum dengan karya yang paling banyak dibuat, ketibaan pakaian baru bayi babysoy akan menggembirakan anda.

Memakaikan baju bayi danmemberi hadiah untuk ibu bapa yang baru tidak pernah semudah ini!

Sumber :
www.babysoyusa.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here