6 tips kecantikan yang harus diketahui bagi mereka yang kulit berminyak |  Kulit berminyak boleh membawa anda melalui masa-masa yang sukar kerana kelenjar sebum terlalu aktif, menghasilkan sebum yang berlebihan, menyumbang kepada wajah yang berkilat dan berminyak seperti jerawat, bintik hitam dan whiteheads, liang yang diperbesar atau tersumbat. Pencemaran dan kotoran bahkan boleh membawa kepada comedones (benjolan-kulit) bagi mereka yang mempunyai kulit yang sangat berminyak. Penyelesaiannya adalah untuk mengekalkan pengeluaran minyak dalam kawalan dengan mengikuti beberapa kecantikan mudah dan tips penjagaan kulit untuk kulit berminyak.

Pada mulanya, anda harus tahu sesuatu yang positif mengenai kulit berminyak juga. Kulit berminyak kurang cenderung kepada kedut dan tanda-tanda penuaan yang lain terutamanya kerana minyak cenderung mengunci kelembapan ke epidermis yang merupakan lapisan paling luar kulit. Ini adalah 6 tips untuk kulit berminyak:

1. Katakan ‘Ya’ kepada Membasuh muka !

Salah satu cara yang dicuba dan diuji untuk mengawal minyak berlebihan ialah membersihkannya dan terus bersih sepanjang masa. Adalah penting untuk membersihkan muka anda dua kali atau tiga kali sehari untuk menghapuskan semua kotoran dan minyak yang terkumpul yang menyebabkan liang tersumbat, jerawat dan sebagainya. Pembersih berasaskan gel atau pembersih berbuih adalah tip yang terbaik untuk kulit berminyak. Cari pencuci muka / pembersih muka yang bebas minyak. Sabun ubat juga berguna untuk membersihkan kulit berminyak. Walaubagaimanapun, jangan gunakan teknik pembersihan kasar kerana ini akan menghilangkan kelembapan semulajadi kulit anda, yang membawa kepada kelenjar sebum yang menghasilkan lebih banyak minyak. Cari produk yang mengandungi satu atau lebih ramuan ini: Asid salisilik, minyak pokok Teh, Neem, Kunyit, Madu.

BACA JUGA : Petua Cantik Dan Menawan Seperti Wanita Arab

6 tips kecantikan yang harus diketahui bagi mereka yang kulit berminyak

2. Scrubbing adalah Baik untuk Kulit Berminyak !

Ia adalah penting untuk membuang sel-sel kulit mati (exfoliate) untuk kulit berminyak sekali atau dua kali seminggu. Ini adalah satu lagi tip penting untuk kulit berminyak. Lebihan sebum yang dihasilkan membawa kepada sel-sel kulit mati di permukaan kulit, menyebabkan jerawat, jerawat, whiteheads, dan bintik hitam dan tentu saja kulit yang kelihatan kusam. Untuk menghapuskan kotoran dan sel-sel kulit mati dan memperbaharui permukaan kulit anda, dan juga untuk menjaga jerawat, masukkan exfoliate dalam rutin penjagaan kulit anda. Sekali lagi, bersikap lembut dan jangan menggosok kulit anda secara kasar.

3. Topeng Muka (Facial Mask) Mingguan adalah Sangat Berkesan:

6 tips kecantikan yang harus diketahui bagi mereka yang kulit berminyak

Selepas exfoliate, ikuti dengan topeng muka. Langkah mingguan penjagaan kulit berminyak juga sangat penting. Pek muka atau topeng yang mengandungi tanah liat Kaolin dan Bentonite, Sandalwood, Earth Fuller (Multani mitti) sangat baik untuk kulit berminyak kerana perlahan-lahan menyerap minyak berlebihan.

Petua kecantikan mingguan untuk kulit berminyak: Topeng muka yang boleh dibuat di rumah:

  • Lenyekkan isi betik yang sudah masak, tambah setengah lemon ke dalamnya; Campurkan dengan baik;sapukan pada muka dan urut dengan baik; Biarkan selama 15-20 minit dan bilas dengan air sejuk. Ini dapat mengawal minyak dengan baik.
  • Kupas epal segar dan potong ke dalam kepingan nipis; kisarkannya dan tambahkan 2 sdm madu kedalamnya; JAdikan ia satu pes yang halus dan sapukan pada wajah anda. Biarkan selama 15-20 minit dan bilas dengan air suam. Ini akan mengawal kilat, mengetatkan liang dan menghidrat kulit anda secara semulajadi.

4. Gunakan Toner Bebas Alkohol Setiap hari

6 tips kecantikan yang harus diketahui bagi mereka yang kulit berminyak

Menggunakan toner setiap hari akan membantu menghilangkan minyak yang berlebihan dan menghilangkan kotoran dari kulit anda. Penjagaan kulit dengan rosewater adalah toner yang sangat baik. Malah jenama ubat-ubatan bebas alkohol boleh digunakan untuk mengawal sebum.

5. Jangan tinggalkan Pelembap !

Bertentangan dengan kepercayaan popular, kulit berminyak memerlukan pelembap dan penghidratan. Meninggalkan kelembapan kulit hanya akan menggalakkan kelenjar sebum untuk menghasilkan lebih banyak minyak untuk mengimbangi kelembapan. Oleh itu pilihlah pelembap yang bebas minyak, bukan komedogenik, berasaskan air.

6. Sentiasa memakai pelindung matahari (sunscreen)

Ketakutan terhadap kulit yang berminyak mendorong ramai wanita berkulit putih untuk melupakan pelindung matahari. Hasilnya – bintik coklat, pigmentasi dan bintik-bintik yang dihasilkan daripada pendedahan matahari. Oleh itu, memilih pelindung matahari berasaskan gel atau pelindung matahari yang terbaik untuk kulit berminyak, yang akan menjadikan muka anda kering dan menawarkan perlindungan matahari yang mencukupi. Elakkan dari makanan segera dan manis; Minum banyak air untuk kekal terhidrasi dan buang toksin, makan sekurang-kurangnya satu buah sehari dan masukkan sayur-sayuran hijau dalam diet anda. Semua ini bersama akan mengawal jumlah minyak yang dihasilkan oleh kulit anda.

Tips solekan untuk kulit berminyak :

Image result for make up for oily skin

Sekarang, selepas rutin asas selesai, kami meneruskan dengan bahagianuntuk mengenakan solekan. Kunci untuk memakai solekan pada kulit berminyak adalah menyiapkan kulit anda.

  • Letakkan asas pada kulit anda sebelum anda mula, gunakan primer yang dirumuskan untuk kulit berminyak, kulit jerawat. Jangan sekali-kali memilih untuk menggunakan primer yang sudah lama kerana ia cenderung untuk melekit dan berkilat selepas beberapa jam. Primer yang baik bertindak sebagai asas yang baik untuk solekan anda. Ia memainkan peranan penting dalam menyerap minyak yang dihasilkan oleh kelenjar. Ini seterusnya akan membantu membuat solekan kita bertahan lebih lama lagi pada kulit berminyak. Minyak yang dihasilkan menyebabkan solekan untuk pudar, tidak rata dan kelihatan aneh jika anda tidak menggunakan primer yang baik. Sentiasa menggunakan primer selepas anda melembutkan dan melembapkan kulit anda.
  • Kulit berminyak akan kelihatan terbaik apabila bilangan produk yang minimum digunakan. Sentiasa memilih lebih banyak concealer kerana ia mengandungi kurang minyak daripada foundation. Sekiranya anda perlu menggunakan foundation, gunakan foundation yang bebas minyak atau mineral foundation kerana ia cenderung untuk mengisi liang-liang anda dan menjadikan kulit anda kelihatan rata. Ia juga mengurangkan kemungkinan anda mengalami jerawat dan masalah kulit yang lain. Sentiasa menyapu foundation dengan menggunakan hujung jari anda – Pastikan jari anda bersih, menggunakan berus meningkatkan peluang anda untuk mengalami masalah jerawat. Elakkan dari menyapu foundation pada kulit anda yang bermasalah seperti jerawat di muka anda – Ini hanya akan menonjolkan masalah tersebut menjadikan kulit anda tidak sekata.
  • Selepas foundation anda disapu, tunggu untuk ia diserap ke dalam pada kulit anda selama 5- 10 minit. Langkah seterusnya selepas ini adalah untuk menetapkan kulit anda dengan bedak yang ringan dan lut cahaya. Sentiasa elakkan daripada menggunakanbedak yang berkilau di dalamnya kerana ia akhirnya akan membuatkan anda kelihatan seperti bola disko. Sentiasa sasarkan kawasan utama seperti dahi dan batang hidung kerana kawasan itu cenderung untuk menjadi lebih berminyak. Sapukan dengan lembut bulu di bulatan dengan menggunakan kabuki atau berus bedak untuk kelihatan tidak terlalu tebal.
  • Jika anda ingin meneruskan lagi – Anda boleh menyapu blush dan eye-shadow. Blush dan eyeshadow yang berasaskan serbuk akan berfungsi dengan baik untuk kulit berminyak. Sentiasa dahulukan produk solekanan yang kalis air kerana produk-produk seperti eyeliner lebih cenderung untuk comot apabila mereka bersentuhan dengan minyak kulit anda. Solekan kalis air cenderung untuk tahan daripada minyak dan bertahan lebih lama. Sekiranya anda menggunakan solekan dalam bentuk serbuk, penting agar anda menggabungkan solekan anda dengan baik. Sentiasa campurkan eye-shadow, elakkan garis yang jelas kelihatan – ini hanya akan menjadikan anda kelihatan seperti badut.

6 tips kecantikan yang harus diketahui bagi mereka yang kulit berminyak

  • Selepas anda selesai, tetapkan solek anda dengan semburan solekan terakhir. Semburan tetapan ini akan menetapkan solek anda dan membantu ia bertahan lebih lama. Ia membentuk penghalang ke atas solek anda dan menentang pengeluaran minyak. Hanya beberapa semburan akan membantu menetapkan solek anda. Ia juga menghalang anda kelihatan terlalu tebal dan membolehkan kulit anda bernafas.

Apabila anda semua bersedia, anda perlu menyimpan satu kit kecil untuk bersedia dalam keadaan terdesak. Sentiasa bawa bedak dan kertas untuk membuang minyak. Anda sentiasa boleh menambah sentuhan bedak untuk mengawal minyak. Kertas membuang minyak juga adalah cara yang baik untuk mengawal pengeluaran minyak. Sekiranya anda mula kelihatan seperti bola berkilat – cuma buang minyak tersebut dengan bantuan beberapa kertas yang baik. Ini adalah petua kecantikan semula jadi yang mesti diketahui untuk kulit berminyak!

Berikutan langkah-langkah di atas pasti akan membantu anda menangani masalah kulit biasa yang dihadapi oleh wanita kulit berminyak. Jangan ragu-ragu untuk berkongsi pengalaman dan cadangan anda (jika ada) dengan kami.

Sumber :
www.stylecraze.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here