61 tips ini menjadikan anda seorang pelancong yang berpengetahuan | Tidak semua orang dilahirkan sebagai pengembara yang bijak. Ia sesuatu yang hanya datang dengan pengalaman yang dilalui sendiri. Pada mulanya, anda membuat banyak kesilapan dalam pengembaraan.

Pengetahuan dalam perjalanan adalah proses yang wujud apabila tertinggal bas, tingkah laku yang bodoh, ketidaksedaran budaya, dan kesilapan kecil yang banyak. Kemudian, pada suatu hari, anda mula bergerak lancar melalui lapangan terbang dan menggabungkan diri anda ke dalam budaya baru ibarat ikan di dalam air.

Saya ingin membantu mempercepatkan perkara itu dan membantu anda mengelakkan kesilapan saya (dan saya sering membuat banyak kesilapan), jadi saya menyusun senarai yang banyak ini dengan tips perjalanan terbaik saya yang meliputi segala-galanya dengan jelas untuk membantu anda mencapai pengembaraan anda yang penuh semangat.

Saya telah mempelajari tip ini sejak dua belas tahun yang lalu.

Tips ini untuk perjalanan anda seperti menyimpan wang, tidur dengan lebih baik, mengetahui lebih banyak jalan, bertemu penduduk setempat, dan hanya dengan menjadi pengembara yang lebih baik.

Tanpa berlengah lagi, inilah tip terbaik 61 di dunia:

61 tips ini menjadikan anda seorang pelancong yang berpengetahuan

1. Sentiasa membawa tuala

Ia adalah kunci kepada ‘hitchhiking’ yang berjaya dan ‘common sense’ yang asas . Anda tidak tahu bila anda memerlukannya, sama ada di pantai, berkelah atau hanya untuk mengeringkannya. Walaupun banyak tempat tinggal menawarkan tuala, anda tidak pernah tahu dan membawa tuala kecil tidak akan menambah berat yang banyak kepada beg anda.

61 tips ini menjadikan anda seorang pelancong yang berpengetahuan

2. Beli beg travel yang kecil

Dengan membeli beg travel yang kecil (saya menyukai beg sekitar 35/40 liter), anda akan “dipaksa” untuk membawa barang yang sedikit dan sekaligus mengabaikan untuk membawa barang-barang yang banyak ! Manusia secara semulajadi cenderung untuk mengisi barang jika melihat ada ruang yang masih lagi banyak dan akhirnya dia menyesal kerana muatan melebihi had !

3. Mengemas dengan sedikit

Ia adalah OK untuk memakai baju t yang sama selama beberapa hari berturut-turut. Ambil setengah pakaian yang anda fikir anda perlukan…anda tidak perlu sebanyak yang anda fikirkan. Tulis senarai keperluan, potong dengan separuh, dan kemudian hanya kemas yang itu! Tambahan pula, oleh kerana anda membeli beg galas kecil seperti yang saya katakan, anda tidak akan mempunyai banyak ruang untuk barangan tambahan lagi!

61 tips ini menjadikan anda seorang pelancong yang berpengetahuan

4. Bawa stokin tambahan

Anda akan kehilangan sekelompok pakaian apabila mengalami masalah, pakai dan terkoyak, dan mendaki jadi sesuatu tambahan ini akan berguna. Saya hanya mengambil sedikit sahaja daripada yang saya perlukan. Tidak ada yang dapat mengalahkan sepasang stokin yang baru!

5. Bawa kad bank dan kad kredit tambahan bersama anda

Bencana berlaku. Ia sentiasa baik untuk mendapatkan ‘backup’ sekiranya anda dirompak atau kehilangan kad. Anda tidak mahu terjebak di tempat yang baru tanpa akses kepada kewangan anda. Saya pernah mempunyai kad pendua dan membekukannya. Saya tidak dapat menggunakannya sepanjang perjalanan saya. Saya sangat gembira saya mempunyai tambahan dan tidak seperti kawan saya, yang tidak melakukannya dan terpaksa meminjam wang dari saya sepanjang masa!

6. Pastikan anda menggunakan kad bank tanpa yuran

Jangan berikan bank-bank anda dengan wang hasil kerja keras anda. Simpan itu untuk diri sendiri dan membelanjakannya pada perjalanan anda. Dapatkan kad kredit dan kad debit yang tidak mengenakan yuran transaksi asing atau yuran ATM. Sepanjang perjalanan yang panjang, beberapa dolar yang mereka ambil setiap kali akan benar-benar bertambah!

7. Melancong bersendirian sekurang-kurangnya sekali

Anda akan belajar banyak tentang diri anda dan bagaimana untuk menjadi berdikari. Ia adalah klise, tetapi ia benar. Perjalanan solo mengajar saya bagaimana untuk menjaga diri saya, bercakap dengan orang, dan mengendalikan situasi yang tidak biasa dengan mudah. Ia membuatkan saya selesa dengan diri saya sendiri, membantu saya belajar tentang apa yang saya mampu, dan membenarkan saya menjadi sangat mementingkan diri saya dan melakukan apa sahaja yang saya mahu! Ia boleh mengambil sedikit masa jika anda belum pernah melakukannya sebelum ini dengan melakukannya sekurang-kurangnya sekali. Buat diri anda tidak selesa dan terkejut dengan diri anda. Anda akan belajar kemahiran hidup berharga apabila anda menolak diri anda!

61 tips ini menjadikan anda seorang pelancong yang berpengetahuan

8. Jangan takut untuk menggunakan peta

Nampak seperti pelancong tidaklah begitu teruk jika dibandingkan dengan menjadi benar-benar hilang dan berakhir di kejiranan yang salah. Jangan takut menggunakan peta atau meminta arah dan kelihatan seperti pelancong. Lagipun, anda adalah berseorangan! Saya sentiasa menggunakan peta ketika saya melakukan perjalanan. Ia membantu anda ke mana anda perlu pergi!

9. Jangan takut jika tersesat 

Mengembara tanpa tujuan melalui bandar baru adalah cara yang baik untuk mengenali, melepasi jalan yang sudah biasa, dan jauh dari pelancong. Anda mungkin terkejut dengan permata tersembunyi yang anda dapati. Saya suka bersiar-siar dan cuba mencari jalan saya tanpa menggunakan Peta Google!

10. Sentiasa melawat pejabat pelancongan tempatan

Mereka tahu tentang segala-galanya yang berlaku di bandar. Mereka boleh mengarahkan anda untuk aktiviti bebas, acara khas yang berlaku semasa penginapan anda, dan segala-galanya di antara tersebut. Mereka juga menawarkan diskaun untuk tarikan dan pengangkutan. Ia adalah tugas mereka untuk membantu anda mengalami destinasi yang lebih baik. Sungguh mengagumkan berapa ramai pelancong yang melangkaui ini apabila mereka melawat di suatu tempat tetapi, sebagai pengembara yang bijak, anda tahu menggunakan sumber ini! Ini mungkin salah satu petua perjalanan yang paling kurang digunakan di dunia. Gunakan papan pelancongan! Jimatkan wang!

11. Jangan beli tali pinggang wang – ia tidak elok

Pencuri tahu bahawa mereka wujud dan melihat seseorang bersama tali pinggang tersebut ibarat berteriak, “Lihatlah, saya seorang pelancong dengan wang! Rompak saya! “Semakin anda boleh menggabungkan dan bertindak seperti tempatan, semakin mudah untuk mendapatkan tawaran dan mengelakkan dirompak. Jika anda bimbang tentang penyeluk saku, perhatikan barang-barang anda dengan lebih baik!

12. Apabila anda keluar, hanya bawa apa yang anda perlukan

Hadkan jumlah wang tunai dan kad bank yang anda bawa dengan anda, jadi jika sesuatu berlaku, anda boleh pulih dengan mudah. Jangan sekali-kali mengambil lebih daripada satu kad kredit atau kad ATM dengan anda. Peraturan saya untuk wang tunai adalah untuk mengehadkan apa yang saya bawa ke $50 USD.

13. Sentiasa bawa kunci

Mereka sangat berguna, terutamanya apabila anda tinggal di asrama dan perlu mengunci barangan anda. Bawa kunci gabungan kecil dengan anda apabila anda melakukan perjalanan. Jangan gabungkan semua kunci-kunci kerana, jika anda kehilangan kunci-kunci tersebut, anda akan menyesal!

61 tips ini menjadikan anda seorang pelancong yang berpengetahuan

14. Buat salinan pasport dan dokumen penting

Jangan lupa untuk menghantar e-mel kepada anda sendiri. Anda tidak tahu bila anda perlu mempunyai pelbagai dokumen dengan anda dan mungkin tidak mahu membawa dokumen asal anda. Selain itu, jika pasport anda dicuri, mempunyai salinan akan berguna untuk laporan polis anda.

15. Bertanya kepada kakitangan hostel untuk maklumat – walaupun anda tidak tinggal di sana

Kakitangan hostel berurusan dengan pelancong bajet sepanjang hari, setiap hari. Mereka tahu di mana hendak pergi untuk makanan dan tarikan murah. Kebanyakan mereka juga penduduk tempatan jadi mereka tahu bandar itu dengan baik. Bertanyalah kepada mereka untuk segala macam maklumat. Walaupun anda tidak tinggal di sana, hanya masuk dan meminta bantuan. Mereka biasanya akan memberikannya.

61 tips ini menjadikan anda seorang pelancong yang berpengetahuan

16. Belajar frasa asas dalam bahasa ibunda destinasi anda

Penduduk tempatan akan menghargainya dan ia akan memudahkan interaksi anda. Anda tidak perlu menguasai bahasa tetapi belajar beberapa perkara seperti “Hello,” “Selamat tinggal,” “Terima kasih!”, “Di mana bilik mandi?” akan sangat berguna untuk membiasakan diri dengan penduduk tempatan. Mereka akan suka jika anda mencuba.

17. Baca buku sejarah!

Anda tidak dapat memahami tempat yang ada sekarang jika anda tidak tahu apa-apa tentang masa lalu. Baca tentang destinasi yang anda lawati. Ia akan memberi anda pemahaman yang lebih mendalam mengenai tempat ini yang anda mahu lihat untuk sekian lama!

18. Jangan malu untuk pergi ke Starbucks atau McDonald’s.

Kadang-kadang kebiasaan akan membuatkan kita selesa dan kedua-dua tempat ini mempunyai wifi percuma dan tandas awam yang boleh anda gunakan.

19. Jangan terbang secara terus

Apabila menempah penerbangan, kadang-kadang lebih murah untuk terbang ke lapangan terbang berhampiran destinasi terakhir anda, dan kemudian mengambil kereta api atau bas ke mana anda perlu pergi. Pastikan untuk meneliti dahulu untuk penerbangan anda dan ketahui bahawa penerbangan terus tidak selalunya merupakan laluan termurah. Enjin carian penerbangan kegemaran saya ialah:

 • Momondo – Ini adalah enjin carian kegemaran saya sepanjang masa. Mereka sentiasa mencari syarikat penerbangan yang menawarkan tawaran terbaik dan paparan kalendar mereka membolehkan anda melihat hari mana yang paling murah untuk terbang. Saya suka mereka kerana mereka mencari laman tempahan kecil yang orang lain tidak lakukan.
 • Penerbangan Google – Salah satu enjin carian penerbangan terbaik di luar sana, Penerbangan Google membolehkan anda memasukkan lapangan terbang berlepas anda dan melihat penerbangan di seluruh dunia dalam peta supaya anda dapat melihat di mana destinasi paling murah.
 • Skyscanner – Laman web yang hebat ini mencari banyak syarikat penerbangan yang berbeza, termasuk banyak penerbangan bajet yang kebanyakan laman web terlepas pandang.

61 tips ini menjadikan anda seorang pelancong yang berpengetahuan

20. Sentiasa berada di belakang pelancong perniagaan apabila berada di laluan keselamatan

Mereka bergerak pantas kerana biasanya dalam keadaan tergesa-gesa dan tidak membawa banyak barang. Mereka tahu caranya. Beratur di belakang mereka sekerap mungkin. Anda akan mempercepatkan barisan!

21. Jangan beratur di belakang keluarga

Mereka mengambil masa selama-lamanya. Bukan salah mereka. Mereka hanya mempunyai banyak barangan kerana anak-anak. Cuba elakkan diri beratur di barisan yang mempunyai ramai kanak-kanak. Ia akan mengambil masa.

22. Apabila anda mendaftar masuk ke hotel, jangan takut untuk meminta menaik taraf

Mereka mempunyai banyak kelonggaran apabila melibatkan naik taraf semasa mendaftar masuk. Ia tidak salah untuk bertanya. Sering kali mereka boleh melayan anda jika hotel tidak penuh. Hanya perlu menjadi sangat baik!

23. Perpustakaan, Starbucks, dan kebanyakan kafe mempunyai Wi-Fi percuma

Sekiranya anda tinggal di tempat yang mengenakan bayaran untuk melayari Internet, lihat salah satu daripada tempat ini. Anda boleh melayarinya secara percuma.

24. Makan tengah hari adalah masa terbaik untuk melawat tapak bersejarah

Jadilah seorang yang kontrarian( bertentangan). Anda akan mendapati kurang ramai pelancong yang menghalang jalan anda kerana bas pelancongan besar, kumpulan, dan kebanyakan pelancong pergi makan tengahari. Ia sentiasa terbaik untuk melawat tarikan secara terlalu awal, lewat, atau ketika orang makan. Anda akan mempunyai tempat yang paling popular untuk diri sendiri!

25. Jangan makan di kawasan pelancongan atau berdekatan tarikan pelancong

Sebagai satu peraturan asas, saya berjalan lima blok dikedua-dua arah sebelum saya mencari tempat untuk makan. Semakin dekat anda ke tarikan pelancongan semakin banyak anda akan membayar dan semakin buruk makanan (dan perkhidmatan). Gunakan laman web seperti Yelp, Peta Google, Foursquare, atau Open Rice untuk mencari beberapa restoran lazat dan popular di sekeliling anda.

Selain itu, jangan makan di mana-mana yang menunya adalah dalam 6 bahasa! Ini bermakna restoran tersebut hanya untuk pelancong!

26. Penduduk tempatan tidak keluar makan setiap malam dan begitu juga anda.

Pergi membeli-belah barangan runcit. Anda boleh belajar banyak mengenai diet penduduk setempat dengan melihat jenis makanan yang mereka beli. Tambahan pula, ia akan menjimatkan banyak wang. Anda tidak akan menyesalinya. Memasak makanan anda, menyimpan wang, kejutkan diri anda!

27. Makan di restoran mahal semasa makan tengah hari.

Restoran paling mahal menawarkan hidangan makan tengah hari yang memaparkan makanan yang sama yang akan mereka makan untuk makan malam tetapi separuh harga! Itulah masa terbaik untuk anda makan semasa anda melancong.

28. Bawa bersama lampu suluh

Ia akan membolehkan anda melihat pada waktu malam, anda mengelak daripada memijak barangan. Siapa tidak takut kepada kegelapan?

61 tips ini menjadikan anda seorang pelancong yang berpengetahuan

29. Membawa kit pertolongan cemas asas

Kemalangan berlaku jadi bersiaplah. Saya membawa ‘band-aids’, krim antibakteria, dan ubat sapu untuk luka dan potongan kecil. Anda tidak tahu bila anda akan memerlukannya dan anda tidak akan selalunya dapat semasa anda melancong.

30. Tempah penerbangan 2-3 bulan lebih awal untuk mendapatkan harga terbaik.

Jangan terlalu memaksa diri anda terlalu kuat cuba mendapatkan tambang termurah. Memperuntukkan lima jam untuk menyelamatkan $10 akan menyebabkan anda banyak tekanan.

31. Menginap di hostel

Hostel adalah murah, acara yang tersusun, anda akan bertemu ramai orang, dan mereka mempunyai banyak keseronokan !

32. Gunakan laman web Meetup, perkongsian ekonomi, dan hospitaliti untuk menemui penduduk setempat

Laman web ini akan membantu anda mendapatkan perspektif orang dalam di destinasi anda dengan menghubungkan anda dengan penduduk setempat di tempat yang anda lawati. Perkongsian ekonomi telah mengubah cara perjalanan seseorang yang membolehkan anda bertemu dengan penduduk tempatan, meninggalkan perjalanan seorang pelancong, dan menjimatkan wang dengan banyak! Ini adalah kemenangan tiga kali ganda – dan sumber yang saya gunakan sepanjang masa ketika saya melakukan perjalanan. Berikut ialah artikel tentang cara menggunakan ekonomi perkongsian (dan laman web yang digunakan) apabila anda melakukan perjalanan.

Berikut adalah beberapa laman web perkongsian dan hospitaliti kegemaran saya:

 • Couchsurfing – Laman web ini membolehkan anda untuk tinggal di sofa orang atau bilik kosong secara percuma. Ini cara terbaik untuk menjimatkan wang ketika bertemu penduduk setempat yang dapat memberitahu anda lebih banyak tentang sebuah bandar daripada yang anda akan temukan di asrama / hotel.
 • Airbnb – Satu lagi alternatif penginapan yang baik, laman web ini menghubungkan dengan pemilik rumah yang menyewakan rumah / pangsapuri mereka kepada anda.
 • EatWith – Mempunyai bayaran (semua orang menetapkan harga mereka sendiri) tetapi ini adalah cara yang baik untuk melakukan sesuatu yang berbeza, menjadi penduduk tempatan, dan membuat kawan baru.
 • BlaBlaCar BlaBlaCar adalah laman web berkongsi kenderaan yang membolehkan anda berkongsi pengangkutan dengan pemandu tempatan hanya dengan membayar wang untuk gas. Anda hanya perlu meminta tempat duduk, mereka meluluskannya, dan pergi!
 • Gumtree – Laman web seperti Craiglist ini adalah sumber menakjubkan untuk pelancong. Anda boleh menjumpai rakan seperjalanan, berkongsi kenderaan, pekerjaan, rumah tumpangan, dan banyak lagi.
 • Lyft – Dapatkan orang tempatan untuk menjemput anda dan membawa anda di mana anda perlu pergi! Ia lebih kurang 30% lebih murah daripada teksi.
 • Getaround – Perlu kereta selama beberapa jam? Sewa daripada orang lain. Getaround membolehkan anda menyewa kereta yang tidak digunakan oleh orang itu pada jam tersebut.

33. Bersikap terbuka kepada orang yang tidak dikenali

Tidak semua orang akan menggigit. Katakanlah ‘hai’ kepada orang-orang di jalan raya. Jadikan orang asing sebagai kawan-kawan. Ingatlah bahawa mereka sama seperti kamu! Mereka mahu menjalani kehidupan yang bahagia, penuh dan mempunyai harapan dan impian juga! Anda tidak pernah tahu. Anda mungkin baru sahaja membuat beberapa kawan untuk seumur hidup.

34. Pastikan anda berjaga-jaga

Sesetengah orang menggigit, jadi pastikan tahap kecurigaan yang sihat. Anda tidak mahu jatuh ke mana-mana penipuan perjalanan atau mendapati diri anda berada dalam keadaan yang tidak selesa. Jadilah terbuka tetapi berhati-hati.

35. Cuba makanan baru

Jangan tanya apa itu. Hanya masukkan ke dalam mulut anda dan lihat jika anda suka. Jika anda berjaga-jaga, anda mungkin terlepas beberapa hidangan tempatan yang luar biasa dan lazat.

36. Elakkan teksi

Mereka sentiasa memusnahkan bajet. Jangan sekali-kali mengambil taksi melainkan jika anda betul-betul perlu!

37. Ambil botol air logam kosong melalui keselamatan lapangan terbang dan isikannya di pintu anda.

Minum dari paip jika anda boleh – anda akan menjimatkan wang dan membantu alam sekitar. Jika anda pergi ke suatu tempat di mana anda tidak boleh minum air, pastikan anda mendapatkan satu botol air dengan penapis. Saya suka LifeStraw dan Grayl sebagai dua pilihan saya.

38. Ambil lawatan berjalan kaki

Selain menjadi bebas, lawatan ini akan memberi anda orientasi yang baik dan latar belakang bandar yang anda lawati. Saya suka, suka, suka mengambil lawatan berjalan kaki apabila saya melancong. Anda melepasi masa, anda dapat bertanyakan pemandu pelancong dengan soalan-soalan, dan anda dapat belajar banyak tentang di mana anda berada! Lakukan lawatan berjalan kaki semasa anda melancong!

39. Dapatkan kad tarikan bandar

Jika anda akan melawat banyak muzium dan tarikan lain dalam masa yang singkat, pas bandar akan menjimatkan wang anda apabila anda masuk (ditambah pula dengan kebanyakkannya menyediakan pengangkutan awam percuma juga!).

40. Ambil gambar-gambar barang dan pakaian anda

Sekiranya beg anda hilang, ini akan membantu mengenal pasti dengan lebih mudah dan mempercepat proses mendapatkan insurans perjalanan anda membayar balik wang anda.

41. Bawa wang kecemasan

Kerana kecemasan berlaku. Seperti masa itu di Romania apabila saya tidak dapat mencari ATM dan memerlukan wang untuk menaiki bas ke asrama! Saya biasanya cuba menyimpan sekitar $200 USD dalam wang kecemasan sekiranya berlaku sesuatu!

42. Dapatkan kasut yang baik

Anda berjalan banyak apabila anda melancong. Jangan seksa kaki anda. Sayanggi mereka sepertimana mereka menyayangi anda, dan mereka akan membawa anda ke tempat yang menakjubkan.

43. Dapatkan vaksin

Kerana menjadi mangsa penyakit di negara asing tidaklah menyenangkan – dan banyak negara memerlukan anda untuk mendapatkan vaksinasi untuk melawat mereka, tanpa mengira pandangan anda mengenai perkara ini, anda mungkin perlu.

44. Belajarlah untuk tawar-menawar

Tawar-menawar adalah cara yang menyeronokkan dan satu gurauan untuk tidak dikenakan harga pelancong. Ini seni rundingan dan satu yang akan membantu anda sepanjang hayat, bukan hanya di pasaran.

45. Gunakan mata ganjaran dan miles untuk perjalanan percuma

Anda boleh pergi jauh di dunia apabila anda tidak perlu membayarnya. Ketahui seni penggodaman perjalanan dan kumpulkan mata ganjaran dan miles melalui perbelanjaan harian anda supaya anda boleh mendapatkan penerbangan percuma, penginapan, tiket kereta api, dan bentuk perjalanan lain! Ia adalah apa yang semua pelancong pakar lakukan untuk mengurangkan kos perjalanan mereka dan sesuatu yang perlu anda lakukan juga!

46. ​​Bawa jaket

Malam menjadi sejuk.

47. Makan makanan di tepi jalan!

Jika anda tidak makanan di tepi jalan, anda terlepas budaya mereka. Jangan takut. Sekiranya anda gementar, cari tempat di mana kanak-kanak makan. Jika selamat untuk mereka, selamatlah untuk anda.

48. Dapatkan insurans perjalanan

Insurans perjalanan adalah perkara yang paling penting yang anda tidak pernah mahu gunakannya. Sekiranya ada masalah, anda tidak mahu kehilangan beribu-ribu ringgit dalam satu bil. Ia akan terjadi jika anda dirompak, penerbangan akan dibatalkan, anda akan jatuh sakit atau cedera, atau perlu dihantar ke rumah. Ia komprehensif dan, untuk hanya beberapa dolar sehari, salah satu pelaburan terbaik yang boleh anda peroleh untuk perjalanan. Anda mungkin berfikir anda adalah superman / wanita tetapi begitu juga rakan saya yangpatah lengannya, tidak mempunyai insurans, dan terpaksa membayar ribuan daripada wang saku. Insurans saya ada ketika saya terpaksa mengganti kamera saya dan ketika saya pecah gegendang telinga semasa menyelam! Dapatkannya!

Syarikat kegemaran saya ialah:

 • World Nomads – Saya membeli semua insurans perjalanan saya dari World Nomads. Mereka mempunyai perkhidmatan pelanggan yang hebat, harga yang kompetitif, dan liputan mendalam. Saya telah menggunakannya sejak saya memulakan perjalanan pada tahun 2003.
 • Insure My Trip – Insurans terbaik bagi mereka berumur lebih dari 70 tahun.

49. Bersabarlah

Sesuatu perkara akan berhasil juga akhirnya. Tidak perlu tergesa-gesa. Anda akan sampai di mana anda berada dalam masa yang sesuai. Pelancongan adalah tentang perjalanan, bukan destinasi.

50. Hormat

Penduduk setempat bersedia untuk membantu anda, tetapi mungkin terdapat halangan bahasa, jadi pastikan anda tenang apabila sesuatu tidak berjalan lancar. Sekiranya anda tidak, anda akan kelihatan seperti pelancong yang teruk.

51. Jangan terlebih merancang perjalanan anda

Biarkan hari-hari anda terungkap secara semula jadi. Jadualkan dua atau tiga perkara dan biarkan hari mengisi selebihnya sendiri. Ia kurang tertekan, dan membiarkan hari anda hanya membawa anda adalah salah satu cara terbaik untuk melakukan perjalanan.

52. Tenang

Lihat Bersabarlah.

53. Berjimat – tetapi tidak murah

Jangan menjadi terlalu berhati-hati dengan duit yang sedikit tetapi menjadi terlalu membazir dengan adanya duit yang banyak. Cari tawaran dan jangan membazirkan wang, tetapi jangan ketinggalan pengalaman hebat atau berjalan 10 batu perjalanan untuk menjimatkan beberapa dolar. Masa adalah wang. Luangkan mereka dengan bijak.

54. Ambil penyumbat telinga

Orang yang berdengkur ada di mana-mana dan anda memerlukan tidur anda.

55. Sentiasa mempunyai pengecas USB tambahan

Bateri mati. Mood baik anda tidak boleh begitu.

56. Mengambil gambar orang dan bergambar bersama

Banyak foto. Tahun-tahun dari sekarang, anda akan mahu melihat semula tentang malam-malam yang anda tidak ingat dan orang-orang yang menjadikannya kenangan.

57. Tempah tiket anda dalam talian

Jika anda merancang untuk melakukan apa-apa aktiviti atau lawatan di perjalanan anda, tempah mereka dalam talian. Syarikat biasanya menawarkan harga diskaun jika dibandingkan dengan membeli secara terus. Bukan itu sahaja tetapi anda akan dapat membayar dengan kad kredit, memberi anda perlindungan tambahan serta mata ganjaran perjalanan yang lebih banyak!

58. Daftar untuk tawaran penerbangan

Apabila ia melibatkan perjalanan, penerbangan anda mungkin akan menjadi perbelanjaan terbesar anda. Jimat wang dengan mendaftar laman web tawaran penerbangan seperti Scott’s Cheap Flights, The Flight Deal, dan Secret Flying. Anda akan mendapat tawaran penerbangan epik terus ke peti masuk anda, menjimatkan masa dan wang anda. Juga pastikan untuk mendaftar untuk surat berita syarikat penerbangan, kerana di sinilah mereka akan mengumumkan jualan mereka terlebih dahulu!

59. Tempahan awal tiket anda ke tempat-tempat menarik

Banyak tarikan utama membolehkan anda menempah tempat anda dan tidak perlu beratur. Sentiasa lihat dalam talian untuk melihat sama ada terdapat pilihan. Ini akan menghalang anda membuang masa dalam beberapa jam dan terus masuk. Saya telah melihat orang menunggu jam untuk Catacombs Paris, Louvre, Bilik Perang Churchill London, gereja, kuil, kubu bersejarah dan banyak lagi. Tempaha awal sehari sebelum, langkaui baris, dapat lihat lebih banyak lagi pada hari pelancongan anda!

60. Elakkan TripAdvisor

TripAdvisor adalah bagus apabila anda perlu melihat masa dibuka atau alamat, tetapi apabila melibatkan ulasan saya mengabaikannya sepenuhnya. Orang ramai selalu meninggalkan ulasan yang negatif apabila sesuatu yang buruk berlaku tetapi jarang meninggalkan ulasan yang positif apabila sesuatu yang baik berlaku sehingga ulasan itu cenderung untuk menjadi berat sebelah. Di samping itu, sangat mudah untuk membuat ulasan palsu dan membuat tempat kelihatan itu lebih baik daripada itu. Banyak hotel dan restoran menyewa firma-firma untuk memalsukan ulasan mereka di platform itu. Di samping itu, TripAdvisor telah diketahui ramai dengan membuang ulasan yang terlalu negatif serta ulasan mengenai seksual. Gunakan TripAdvisor dengan berhati-hati. Atau lebih baik lagi, jangan gunakannya sama sekali.

61. Akhirnya, pakai pelindung matahari.

Sepertimana lagu Baz Luhrmann “Semua Orang Percuma (Untuk Pakai Pelindung Matahari)” yang berbunyi:

“If I could offer you only one tip for the future, sunscreen would be it.
The long-term benefits of sunscreen have been proved by scientists
Whereas the rest of my advice has no basis more reliable
Than my own meandering experience”

Itu dia apa yang anda lihat tips perjalanan saya yang paling penting! Ikuti mereka dan anda akan menjadi pengembara terbaik yang anda boleh berada dalam masa yang singkat!

Sumber :
www.nomadicmatt.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here