7 cara rawatan di rumah yang terbaik untuk bayi yang sembelit |  Bayi sering kali menghadapi masalah dengan pergerakan usus. Kebanyakan masa adalah perkara biasa bagi bayi untuk berhari-hari atau lebih dari seminggu tanpa pergerakan usus. Walau bagaimanapun, bayi kadang-kadang boleh sembelit dan memerlukan sedikit bantuan.

Sekiranya bayi sembelit, seorang pakar pediatrik boleh mengesyorkan menggunakan rawatan di rumah sebagai rawatan pertama untuk bayi yang sembelit. Rawatan di rumah untuk bayi yang sembelit adalah termasuk :

7 cara rawatan di rumah yang terbaik untuk bayi yang sembelit

1. Berlatih

Seperti orang dewasa, latihan dan pergerakan cenderung untuk merangsang usus bayi.

Walaubagaimanapun, apabila bayi tidak berjalan atau merangkak lagi, ibu bapa atau pengasuh mungkin ingin membantu mereka untuk melegakan sembelit.

Ibu bapa atau penjaga boleh menggerakkan kaki bayi dengan perlahan ketika mereka berbaring pada belakang mereka untuk meniru gerakan menunggang basikal. Melakukan ini boleh membantu fungsi usus dan melegakan sembelit.

BACA JUGA : Berapa lamakah seorang bayi boleh bertahan tanpa membuang air besar ? 

7 cara rawatan di rumah yang terbaik untuk bayi yang sembelit

2. Mandian hangat

Memberi bayi mandian hangat boleh melegakan otot perut mereka dan membantu mereka berhenti meneran. Ia juga boleh melegakan beberapa ketidakselesaan yang berkaitan dengan sembelit.

3. Perubahan diet

Perubahan diet tertentu boleh membantu sembelit, tetapi ini berbeza-beza bergantung pada umur dan diet bayi.

Walaupun menyusu bayi, seorang wanita boleh menghindari makanan tertentu, seperti tenusu, dari dietnya. Ia mungkin memerlukan beberapa percubaan dan kesilapan untuk mengenal pasti perubahan diet yang membantu, dan ada kemungkinan perubahan diet tidak akan memberi kesan kepada sembelit bayi.

Untuk bayi yang diberi susu formula, ibu bapa atau pengasuh mungkin ingin mencuba susu formula yang berbeza. Adalah lebih baik untuk tidak beralih kepada formula lembut atau tenusu tanpa terlebih dahulu berunding dengan pakar pediatrik. Jika satu perubahan tidak memberi perbezaan, kemungkinan perubahan diet tidak akan membantu untuk bayi yang sembelit.

Sekiranya bayi sedang makan makanan pepejal, ibu bapa atau penjaga perlu memperkenalkan makanan yang merupakan sumber serat yang baik.

Banyak buah-buahan dan sayur-sayuran dapat membantu merangsang usus kerana kandungan serat mereka yang lebih tinggi. Pilihan makanan yang baik untuk bayi yang mengalami sembelit termasuk:

 • Epal tanpa kulit
 • Brokoli
 • Biji-bijian, seperti roti oat atau roti serat penuh atau pasta
 • Buah peach
 • Pear
 • Plum

4. Penghidratan

Bayi muda biasanya tidak memerlukan cecair tambahan kerana mereka mendapat penghidratan mereka daripada susu ibu atau formula.

Walau bagaimanapun, bayi yang sembelit boleh mendapat manfaat daripada sedikit cecair tambahan.

Pediatrik kadang-kadang mengesyorkan menambah sedikit air atau, kadang-kadang, jus buah-buahan, kepada diet bayi apabila mereka berusia 2-4 bulan dan sembelit.

5. Urut

Terdapat beberapa cara untuk mengurut perut bayi untuk melegakan sembelit. Ini termasuk:

 • Menggunakan hujung jari untuk membuat gerakan bulat pada perut dalam corak mengikut arah jam.
 • Gerakkan jari di sekitar pusat dalam corak mengikut arah jam.
 • Memegang lutut dan kaki bayi bersama-sama dan perlahan-lahan menolak kaki ke arah perut.
 • Mengusap dari tulang rusuk melewati pusat perut dengan tepi jari.

7 cara rawatan di rumah yang terbaik untuk bayi yang sembelit

6. Jus buah

Selepas bayi mencapai usia 2-4 bulan, mereka boleh mempunyai sedikit jus buah, seperti 100 peratus buah plum kering atau jus epal. Jus ini boleh membantu merawat sembelit.

Pakar boleh mengesyorkan bermula dengan kira-kira 2-4 auns jus buah. Gula dalam jus sukar dicerna. Hasilnya, lebih banyak cecair memasuki usus, yang membantu melembutkan dan memecahkan najis.

Bagaimanapun, ibu bapa atau penjaga tidak boleh memberikan jus buah kepada bayi untuk pertama kalinya tanpa berunding dengan pakar pediatriknya.

7. Mengambil suhu rektum

Apabila bayi sembelit, mengambil suhu rektum bayi dengan termometer yang bersih dan pelincir boleh membantu mereka melepaskan najis.

Adalah penting untuk tidak menggunakan kaedah ini dengan kerap, kerana ia boleh menyebabkan sembelit lebih teruk. Bayi mungkin mula tidak mahu melepaskan pergerakan usus tanpa bantuan, atau mereka mungkin mula mengaitkan pergerakan usus dengan ketidakselesaan, menyebabkan mereka merengek atau menangis dengan lebih kerap semasa proses itu.

Sesiapa yang merasakan seolah-olah mereka sering perlu menggunakan kaedah ini untuk membantu bayi yang mempunyai pergerakan usus harus bercakap dengan doktor bayi mereka.

Tanda-tanda bayi sembelit

Oleh kerana bayi boleh melalui tempoh yang panjang tanpa pergerakan usus, ia boleh menjadi sukar untuk mengetahui jika mereka sembelit. Tanda-tanda yang menunjukkan sembelit dalam bayi termasuk:

 • Najis jarang yang tidak konsisten
 • Konsistensi najis seperti tanah liat
 • Najis yang keras
 • Tempoh yang lama meneran atau menangis semasa cuba mempunyai pergerakan usus
 • Garis darah merah di dalam najis
 • Kekurangan selera makan
 • Perut keras

Tanda-tanda sembelit pada bayi berbeza-beza bergantung pada umur dan diet mereka. Pergerakan usus normal sebelum bayi mula makan makanan pepejal haruslah sangat lembut, hampir seperti konsistensi mentega kacang atau bahkan lebih lembut.

Najis bayi yang keras setelah makan makanan pepejal adalah bukti yang jelas bahawa bayi mengalami sembelit.

Pada mulanya, bayi yang menyusu dengan susu ibu boleh membuang air besar dengan kerap kerana susu ibu mudah dicerna. Walau bagaimanapun, sebaik sahaja bayi berusia antara 3 hingga 6 minggu, mereka hanya boleh membuang najis yang besar dan lembut sekali seminggu dan kadang kala kurang.

Bayi yang diberi susu formula cenderung untuk mengeluarkan najis lebih kerap daripada bayi yang menyusu. Kebanyakan bayi diberi susu formula akan mempunyai pergerakan usus sekurang-kurangnya sekali sehari atau setiap hari. Walau bagaimanapun, sesetengah bayi yang diberi formula boleh terus bertahan lama antara pergerakan usus tanpa sembelit.

Apabila ibu bapa memperkenalkan makanan pepejal untuk diet bayi, bayi mungkin lebih cenderung mengalami sembelit. Bayi juga mungkin lebih cenderung menjadi sembelit jika ibu bapa atau pengasuh memperkenalkan susu lembu (selain susu formula) untuk diet mereka.

Image result for baby with doctor

Bila perlu berjumpa doktor

Seorang doktor perlu menilai bayi yang mengalami sembelit berterusan.

Adalah dinasihatkan supaya menghubungi doktor pakar kanak-kanak jika bayi tidak mengeluarkan najis selepas satu atau dua hari dan ada tanda-tanda lain yang hadir, seperti:

 • Darah dalam najis
 • Bayi nampak seperti tidak selesa
 • Bayi itu kelihatan sakit perut
 • Tiada peningkatan dalam sembelit bayi selepas mengambil beberapa langkah untuk merawatnya

Rawatan biasanya bermula dengan rawatan di rumah. Jika ubat-ubatan di rumah tidak berfungsi, doktor boleh memeriksa bayi dan, dalam kes-kes yang jarang berlaku, memberi ubat, seperti:

 • Julap
 • Enemas
 • Suppositories

Orang tidak boleh memberikan ubat ini kepada bayi kecuali seorang doktor menetapkannya.

Ringkasan

Sembelit boleh menyebabkan ketidakselesaan dan kerengsaan pada bayi. Orang ramai boleh mencuba beberapa kaedah di rumah untuk membantu meredakan sembelit.

Sekiranya gejala tidak bertambah baik, lebih baik bercakap dengan doktor kanak-kanak untuk strategi tambahan.

Sumber :
www.medicalnewstoday.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here