7 destinasi percutian menarik yang halal di Eropah  |  Percutian Halal di Eropah adalah mungkin menjadi salah satu destinasi pelancongan bagi umat Islam dari seluruh dunia. Kita hanya perlu berfikir dengan teliti ke mana kita ingin pergi.

Saya tidak pernah menemui tempat di Eropah di mana saya tidak dapat mencari makanan halal atau melihat orang Islam yang lain melawat atau melancong. Kebanyakannya datang disebabkan oleh persepsi orang tentang bagaimana keadaan mesra halal sesebuah negara.

Sekarang, sebelum kita pergi lebih jauh, saya ingin katakan bahawa tiada negara Eropah yang 100% adalah halal dari segi berpakaian, alkohol dan sebagainya. Seperti di UK yang merupakan negara Eropah yang mesra Islam kita masih melihat perkara ini, tetapi mereka juga mengalu-alukan pelancong Islam juga.

Perkara yang saya suka tentang tinggal di Eropah adalah anda boleh terbang selama 2 jam dan berada di negara yang sama sekali berbeza.

Saya suka perasaan apabila saya meninggalkan UK dalam keadaan hujan dan tiba di satu tempat lain yang cerah, sebagai contoh.

Juga apa yang paling saya sukai adalah betapa banyaknya negara-negara Eropah yang mesra Muslim. Secara jujurnya, saya tidak rasa saya telah ke negara Eropah di mana saya tidak merasakan seperti berada di rumah.

Beberapa kota terbaik untuk makanan halal juga ada di Eropah yang menjadikannya sangat menyenangkan untuk mengembara dan mencari pilihan bagi umat Islam di Eropah.

Sejujurnya, tiada tempat di dunia ini yang tidak boleh dilawati di Eropah sebagai seorang Muslim.

Terdapat banyak destinasi yang anda boleh terokai di Eropah sebagai seorang Muslim dan mencari makanan halal, tempat untuk solat dan banyak untuk diterokai. Banyak tempat-tempat pelancong Muslim yang boleh anda lawati di beberapa negara Eropah dan ia penuh dengan warisan Islam.

Saya rasa dengan adanya Islamophobia, ini adalah masanya untuk anda keluar dari zon selesa anda dan meneroka apa yang ditawarkan oleh dunia kepada anda sebagai pengembara muslim.

Dengan hanya duduk di rumah dan bimbang tidak akan mengubah apa-apa perkara tetapi anda boleh mengubahnya dengan mewakilkan diri sebgai seorang yang mesra Islam.

Anda sebagai pengembara Muslim boleh mengubah cara orang melihat kita dalam kehidupan sebenar. Jadi pastikan anda pergi dan jelajahi dunia yang indah ini.

Sekarang, ketika melawat Eropah, anda tidak boleh menjangkakan Percutian Halal anda di Eropah menjadi sama seperti di Arab Saudi tetapi anda mesti merasakan bahawa ianya adalah destinasi mesra Muslim yang boleh anda terokai.

Ya, di sana terdapat muzik, dan daging khinzir dan individu “tidak berpakaian” tetapi jika anda juga pernah ke negara-negara Muslim, anda masih dapat melihatnya. Saya tidak fikir ada destinasi Percutian Halal yang sempurna!

Itulah sebabnya saya telah menghimpunkan di bawah ini adalah negara-negara / destinasi bercuti yang saya rasa sangat berbaloi di Eropah, anda boleh menikmati bajet yang hebat dan berasa dihargai.

7 destinasi percutian menarik yang halal di Eropah

Sofia Bulgaria

Adakah anda tahu bahawa Bulgaria pernah menjadi tempat tinggal kepada banyak kerajaan Muslim?

Adalah dipercayai bahawa peneroka awal Islam menemui jalan mereka ke Bulgaria pada pertengahan abad ke-9. Apabila tiba tahun 1382, Sofia, ibukota negara itu telah dikuasai oleh Uthmaniyyah.

Pada masa ini, mereka telah membina sebanyak mungkin monumen Uthmaniyyah.

Pada masa ini, anda akan menemui masjid Banya Bashi. Masjid ini membawa anda kembali ke zaman Uthmaniyyah.

Bulgaria mempunyai pemandangan semulajadi yang hebat dan terdapat banyak laluan trek serta sejarah yang dapat anda temukan di bandar-bandar seperti Plovdiv dan Veliko Tarnovo juga. Sekiranya anda berada di sana, anda boleh menziarahi masjid Masjid Dzumaya di Masjid Plodiv dan Tumbul di Shumen.

Bulgaria mengalu-alukan tetamunya, ramah dan mempunyai suasana mesra untuk pelancong Islam.

Percayalah, anda tidak akan bersendirian berjalan di jalan dengan bertudung atau memakai abaya dan juga salam yang mesra dan indah untuk didengar.

Saya baru pulang dari Bulgaria dan dalam perjalanan ke Qatar, saya melihat begitu ramai Qataris dan Muslim yang melawat dan saya cukup kagum. Jadi saya mula bercakap dengan gadis-gadis semasa di dalam penerbangan.

Mereka memberitahu saya bahawa mereka menyukai Bulgaria dan meneroka banyak tempat di seluruh negara. Mereka mendapati penduduk tempatan sangat mengalu-alukan tetamu dan gembira dapat membantu. Wanita itu juga mempunyai pokok kecil sebagai hadiah daripada seorang wanita Bulgaria.

Jika anda sedang mencari ski di Bulgaria sebagai seorang Muslim, Bansko adalah bagus dan berdekatannya terdapat sebuah kampung setempat dengan sebuah masjid.

Makanan halal di Bulgaria juga cukup mudah untuk dicari di bawah adalah beberapa tempat halal yang terbaik.

 • Punjabi Food Restaurant – 11 Ulitsa Profesor Atanas Ishirkov, Sofia, Sofia-city 1700
 • Restoran Turki- 34 Ulitsa “Yuri Venelin”, 1142 Sofia Centre, Sofia, Bulgaria
 • Avrasia – Bulevard “Hristo Botev” 42, 1606 Sofia Centre, Sofia, Bulgaria

Hotel berhampiran sebuah Masjid di Sofia boleh ditemui di pusat bandar dan berjalan kaki dari kebanyakan hotel. Yang paling dekat ialah Balkan Hotel di Sofia yang berjarak 2 minit dengan berjalan kaki.

Tidak ada hotel halal di Sofia atau di Bulgaria tetapi anda boleh mencari makanan halal yang mudah di kawasan sekitarnya.

Penerbangan ke Sofia serendah £20 pergi dan balik.

Tidak ragu-ragu lagi bahawa Bulgaria adalah sebuah negara yang mesra Islam.

7 destinasi percutian menarik yang halal di Eropah

Cyprus

Cyprus adalah destinasi mesra Islam popular di Eropah dan menawarkan pilihan untuk meneroka percutian Halal di Eropah sama ada anda memilih Utara atau Selatan Cyprus.

Secara peribadi, saya belum pernah ke Cyprus Utara tetapi di sini terdapat hotel yang halal dan tentu saja makanannya halal. Saya lebih suka Selatan Cyprus kerana kecantikannya dan terdapat banyak perkara yang dapat dilihat oleh pengembara muslim di sana.

Bersebelahan dengan selatan Turki dan di timurnya ialah Laut Mediterranean, Cyprus adalah sebuah negara pulau yang indah yang akan membuatkan anda terpesona.

Walaupun saiznya kecil, Cyprus mempunyai sejarah lampau yang kaya dan warisan budaya yang unik dengan pantai pasir putih yang sempurna.

Ia mungkin mengejutkan untuk mengetahui bahawa Cyprus telah mengamalkan Islam sejak 649, di mana pada masa itu negara itu ditaklukkan oleh Khalifah Uthman, Khalifah ke-3 Empayar Rashidun. Dan sejak itu, kehadiran Islam telah dikuatkan.

Malah pada hari ini terdapat banyak restoran halal di Cyprus dan ia juga menjadi tempat tinggal kepada pelbagai mercu tanda dan masjid Islam termasuk Masjid Lala Mustafa Pasha di mana anda boleh mempelajari lebih lanjut tentang sejarah Islam yang kaya di negara ini.

Apabila saya maksudkan bilangan masjid di Cyprus yang boleh dikunjungi adalah banyak, saya tidak menjangkakan ianya sebanyak ini tetapi saya rasa ia akan menjadi lawatan yang baik ke negara yang berdasarkan masjid-masjidnya.

Saya telah ke Paphos beberapa kali kerana saya mempunyai keluarga di sana dan tidak pernah ada isu untuk merasa selesa dengan berhijab. Malah, ada beberapa orang Islam yang saya lihat menikmati percutian mereka.

Sekiranya anda berada di Paphos, saya pasti akan mengesyorkan anda untuk melawat tapak arkeologi Makam Raja.

Ia adalah nekropolis besar yang terletak kira-kira dua kilometer di utara pelabuhan Paphos di Cyprus. Ia adalah Tapak Warisan Dunia UNESCO.

Untuk cara terbaik untuk meneroka Cyprus, saya akan mengesyorkan anda untuk menyewa kereta. Penduduknya memandu di bahagian yang sama dengan Britain jadi mudah untuk memandu. Tambahan pula, harganya sangat berpatutan.

Antara gerai-gerai makanan Halal di Cyprus adalah:

 • Armenis (Halal) – Alamat : Eleftheriou Venizelou 2, Paphos 8047, Cyprus
 • Sawa Restaurant – Syrian Restaurant – Alamat : Klimentos 31, Nicosia 1061, Cyprus
 • Byblos Restaurant – Alamat : 1-3 Chrysi.Dimitriadi neapoli, Limassol 3106, Cyprus

Mencari sebuah hotel yang bagus di Cyprus tidak pernah menjadi masalah dan anda boleh mencari tempat bermula dari serendah £ 40 setiap malam sehingga beberapa ratus setiap malam. Sila ambil perhatian bahawa terdapat pelancong yang tidak berpakaian di pantai dan pusat peranginan dan tidak ada pilihan hotel halal di bahagian Greek / Cypriot di pulau itu.

Penerbangan jika ditempah terlebih dahulu atau minit terakhir boleh mengurangkan sekurang-kurangnya £50 pergi balik dari UK.

7 destinasi percutian menarik yang halal di Eropah

Bosnia dan Herzegovina

Bosnia dan Herzegovina adalah salah satu destinasi pelancongan yang kurang mendapat perhatian di dunia. Mereka sedang berusaha untuk mengubahnya dan pada masa ini, banyak lawatan yang akan terjadi pada masa akan datang. Ia dengan mudah boleh menjadi salah satu destinasi pelancongan paling halal di Eropah.

Negara ini menjanjikan keindahan dan keindahan warisan Islam untuk diterokai.

Empayar Uthmaniyyah dan Empayar Austro-Hungaria yang bertaburan di seluruh negara akan membuat anda terpesona.

Lakukan lawatan dengan berjalan kaki di sepanjang jalan-jalan di Sarajevo, ibukota negara dan melibatkan diri anda dalam sejarah negaranya yang kaya.

Sekiranya anda mempunyai masa untuk melawat atau bas tempatan untuk membawa anda ke bandar Mostar yang terkenal di mana anda boleh melawat dunia terkenal Stari Most, sebuah jambatan yang indah yang direka oleh arkitek terkenal, Sinan.

Jambatan itu telah menjalani pengubahsuaian dan hari ini ia diisytiharkan sebagai Tapak Warisan Dunia oleh UNESCO.

Tempat-tempat lain yang boleh anda lawati untuk sejarah dan keindahan mereka ialah kampung Blagaj, sebuah kampung abad ke-16, Taman Negara Sutjeska untuk keindahan semulajadi dan Sarajevo untuk keindahan bandarnya yang juga mempunyai warisan Islam.

Bosnia dan Herzegovina adalah destinasi mesra Muslim dan hampir 30% penduduknya adalah Muslim.

Mencari makanan halal di Bosnia bukan masalah dengan adanya banyak restoran dan pilihan yang dimiliki oleh Muslim yang menjadikannya lebih mudah apabila menjelajah.

Hotel Halal di Sarajevo mudah dijumpai dan mereka juga menawarkan pilihan makanan halal kepada tetamu seperti hotel Malak Regency dan hotel Pino Nature di Sarajevo.

Beberapa syarikat menawarkan pakej pelancongan Islam ke Eropah dan khususnya ke Bosnia dan Herzegovina.

Penerbangan ke Bosnia boleh didapati dari sekurang-kurangnya £88 dari UK.

7 destinasi percutian menarik yang halal di Eropah

Kazan, Rusia

Apabila anda berfikir tentang pelancongan di Rusia, beberapa tempat pertama yang diingati adalah Moscow dan St. Petersburg.

Tetapi tak ramai yang mengetahui bahawa Kazan mempunyai banyak daya tarikannya dan ia juga sebahagian besar dari destinasi percutian halal dengan majoriti orang di sana adalah orang Islam.

Kazan adalah ibukota Republik Tatarstan yang sering digambarkan sebagai tempat di mana Eropah bercampur dengan Asia kerana sejarahnya dan warisan yang kaya dari kedua-dua benua.

Saudara saya dalam jurusan undang-undang baru-baru ini ke Kazan untuk bekerja dan walaupun bukan Muslim dia kagum dengan bandar itu.

Sebaiknya, anda akan mahu melawat semasa musim panas kerana suhu di musim sejuk boleh menjadi serendah -13 C dan saya memberi jaminan bahawa anda tidak seronok berada di sekelilingnya.

Mengadakan lawatan berjalan kaki di sekitar bandar mungkin pilihan yang terbaik, kerana ia bukan tempat yang besar dan anda benar-benar boleh melihat keindahan bandar itu dan pilihan mesra Muslim yang boleh ditawarkan di Kazan.

Saya suka lawatan berjalan kaki yang percuma dan cara terbaik untuk mengetahui lebih lanjut tentang sejarah Islam yang kaya dan mendapatkan pandangan yang betul mengenai masjid-masjid yang indah yang mengelilingi bandar termasuk Masjid Qolsharif, yang pernah menilai masjid terbesar di Eropah.

Kini ia adalah bangunan paling terkenal yang dikaitkan dengan Kazan.

Makanan halal di Kazan bukanlah satu masalah dan ada beberapa restoran dan hotel yang menawarkannya jadi anda tidak perlu menahan lapar.

Gulfstream Hotel di Kazan adalah hotel halal yang menawarkan makanan halal dan tidak menyediakan minuman beralkohol, mereka juga mempunyai waktu untuk kolam renang wanita sahaja. Harga untuk hotel bermula dari £50 per malam.

Penerbangan ke Kazan baru-baru ini telah menjadi murah kerana mereka cuba untuk meningkatkan sektor pelancongan mereka, anda boleh mencari penerbangan dari UK ke Kazan untuk £209 pergi dan balik.

Sila ambil perhatian bahawa untuk melawat Kazan, anda memerlukan visa Rusia kerana bandar ini terletak di Persekutuan Rusia. Saya akan mengesyorkan anda merancang perjalanan untuk melawat beberapa bandaraya Rusia untuk menjadikannya lebih menjimatkan kos dan mudah untuk anda.

7 destinasi percutian menarik yang halal di Eropah

Cordoba, Sepanyol

Apabila anda mendengar perkataan ‘Cordoba’, apa yang terlintas dalam fikiran?

Bagi ramai orang termasuk bukan Islam, tempat persinggahan pertama biasanya adalah Masjid Besar Cordoba yang megah!

Bandar ini adalah bandar Rom yang penting dan pusat Islam utama pada Zaman Pertengahan dan pernah menjadi ibu kota dinasti Umayyad antara 929 hingga 1031 AD.

Disebabkan oleh saiz dalaman dan hiasan yang mengagumkan, masjid itu telah mendapat populariti sebagai salah satu tarikan yang paling banyak dikunjungi di dunia.

Muslim dari seluruh dunia merancang untuk melawat bandar yang indah ini dan tidak ada keraguan bahawa Cordoba adalah destinasi yang mesra Islam di Eropah.

Apabila melawat Cordoba pastikan anda juga boleh melawat taman-taman Alcazar, Viana Palace dan Museo Romero de Torres.

7 destinasi percutian menarik yang halal di Eropah

Viana Palace

Terdapat banyak lawatan yang dianjurkan dengan perspektif warisan Islam di Cordoba dan saya mempunyai beberapa rakan yang gembira dengan Andalusia Routes.

Makanan halal di Cordoba bukanlah satu masalah dan di sana terdapat banyak pilihan, bahkan di kota-kota utama yang lain seperti ibukota Barcelona.

 • Restauran “Bocaito Andalusí Halal” – Alamat: Mercado Victoria, Paseo de la Victoria, Puesto 24, 14004 Córdoba, Sepanyol
 • Restauran Damasquino – Alamat: Calle Lucano, 19, 14003 Córdoba, Sepanyol
 • Casa Mazal – Alamat: Tomás Conde, 3, 14004 Córdoba, Sepanyol

Penerbangan ke Sepanyol boleh bermula dari serendah £20 dan hotel bergantung kepada tahap kemewahan dari £40 hingga £400 bergantung pada musim.

Sepanyol mempunyai cuaca yang baik sepanjang tahun tetapi musim puncaknya adalah dari Mei hingga September dan sudah tentu harganya lebih tinggi.

Secara peribadi saya telah berada di sana pada bulan Februari dan saya suka sepanjang masa saya berada di sana.

halal holidays in europe - malta

Malta

Saya suka Malta dan ia adalah salah satu destinasi percutian halal kegemaran saya di Eropah.

Bagi kebanyakan umat Islam, Malta bukanlah salah satu destinasi yang terlintas di fikiran apabila menyebut tentang percutian mesra Muslim di Eropah tetapi anda akan terkejut betapa banyak yang terdapat di negara itu untuk pelancong Muslim.

Sejarah Malta tidak pernah lengkap tanpa menyebutkan kesan umat Islam dalam pembangunan dan bahasa negara. Jika anda pergi dan bertutur dengan mereka, anda akan menyedari bahawa ia mempunyai banyak pengaruh dari bahasa Arab disebabkan oleh lokasi geografinya.

Sejarahnya yang kaya juga lazim di hampir setiap sektor syarikat termasuk industri pertanian dan makanan.

Yang menariknya, kebanyakan tempat di negara pulau yang indah ini telah mendapat nama-nama Arab seperti Zammit, Cassar, dan Farrugi, dan ada beberapa lagi.

Walaupun, negara ini adalah tempat kepada hanya satu masjid yang dikenali secara rasmi – Masjid Mariam Al-Batool di Paola – terdapat banyak lagi tempat solat yang lain.

lebih-lebih lagi, anda boleh menghilangkan rasa lapar anda dengan pelbagai jenis makanan halal. Jangan terlepas untuk melawat St. Julians, sebuah bandar tepi pantai yang penuh dengan aktiviti memancing. Di samping itu, anda boleh meneroka tempat-tempat lain termasuk muzium Spinola dan muzium Baroque.

Anda boleh membaca di bawah panduan penuh saya untuk meneroka Malta yang mesra Islam.

Dengan penerbangan bermula dari £ 50 pergi dan balik dari UK dan cuaca yang baik sepanjang tahun di sekitar Malta adalah benar-benar tempat yang bagus untuk dikunjungi untuk orang Islam.

Kami tinggal di Hilton di St Julian dan kami menyukainya. Tambahan pula, terdapat restoran halal berdekatan tempat tersebut.

Pilihan Hotel Halal di Malta

Saya sangat suka Malta terutamanya jika anda mahukan beberapa privasi ketika datang ke vila peribadi dan menikmati sinarmatahari. Airbnb adalah tempat terbaik untuk mencari villa ini kerana mereka sangat peribadi dengan kolam renang mereka.

Image result for portugal

Portugal

Tertanya-tanya bagaimana Portugal boleh berada di dalam senarai ini?

Nah, jangan terkejut kerana Portugal mempunyai sekitar 65,000 penduduk Islam di negara ini.

Selain itu, terdapat banyak warisan Islam di Portugal dan ramai pelancong Islam bahkan sampai hari ini melawat Sintra, mengisytiharkan Tapak Warisan Dunia oleh UNESCO. Sintra adalah rumah kepada istana yang indah, hasil-hasil kemusnahan, dan monumen purba yang mempunyai banyak seni bina Islam.

Sepanjang sejarah Portugal ini, pengaruh Islam adalah ketara dan bahkan hari ini banyak perkataan dalam bahasa Portugis yang asalnya dari bahasa Arab.

Frasa yang biasa digunakan seperti Insha’Allah yang dipanggil “oxala” digunakan hari ini.

Malah bandar Lisbon, ibu kota Portugal pernah dikenali sebagai Al-Ishbun.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Portugal telah mula bekerja keras untuk menarik pelancong Islam di negara ini yang biasanya melangkau negara mereka dan memihak kepada Cordoba di Sepanyol.

Hotel Halal di Portugal agak popular dan terdapat beberapa Hotel Halal di Lisbon yang anda juga boleh nikmati. Ianya sangat hebat apabila melihat lebih banyak hotel halal di Eropah yang dibina untuk pelancong Islam nikmati.

Sila ambil perhatian bahawa kebanyakan iklan diiklankan sebagai halal tetapi sila semak sebelum membuat tempahan jika perlu.

Hotel-hotel Halal di Lisbon

 • Fenicius Charme Hotel| Rua Andrade 23, Arroios, Lisbon, Lisbon (municipality), 1170-014, Portugal
 • Mercure Lisboa Almada| Rua Abel Salazar, 9- Pragal, 2805-313, Almada, Setúbal Peninsula, Portugal
 • MeraPrime Gold Hotel| Rua Aurea 50, Santa Maria Maior, Lisbon, Lisbon (municipality), 1100-063, Portugal

Makanan Halal di Portugal bukanlah satu masalah dan banyak tempat-tempat untuk dilawati di negara itu dan ia pasti terkenal dengan pengembara-pengembara Muslim tidak lama lagi.

Image result for muslim travellers

Terdapat banyak tempat makanan Halal di Lisbon yang boleh dinikmati.

 • Pizza Alif Kebab – Alamat: 4, R. Barros Queirós, 1100-077 Lisboa, Portugal
 • 1001 Nights Iranian Restaurant – Alamat: R. João Villaret 11, 1000-297 Lisboa, Portugal
 • Spicy Restaurant & Grill – Alamat: R. do Benformoso 203, 1100-085 Lisboa, Portugal

Penerbangan ke Portugal bermula sekitar £50 pergi dan balik dan hotel boleh dimiliki dengan harga £ 30 per malam bergantung pada tahap kemewahan.

Dengan cuaca yang hebat, sepanjang tahun ia menjadikan negara ini satu destinasi hujung minggu yang sempurna dari UK.

Ini hanya sebahagian kecil daripada destinasi mesra Muslim di Eropah yang boleh anda pilih untuk cuti halal anda. Eropah mempunyai begitu banyak sejarah dan keindahan yang membuatkan anda rugi jika tidak mengunjunginya.

Seperti yang anda lihat di tempat-tempat di atas, ianya adalah sangat berbeza dalam setiap kecantikan, sejarah dan lokasi di Eropah tetapi mereka semua menawarkan pilihan makanan halal untuk anda nikmati dan wajah-wajah yang mesra untuk mengalu-alukan anda.

Beritahu saya di bawah apakah destinasi kegemaran anda di Eropah sebagai seorang Muslim.

Sumber :
www.muslimtravelgirl.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here