7 lokasi menarik yang terdapat di London ketika Musim Sejuk | Sama ada anda mahukan muzium-muzium yang menarik ketika cuaca hujan atau menghilangkan keletihan anda di waktu petang di tepi laut, di sini adalah idea-idea hebat untuk melarikan diri dari kesibukan ibu negara.

1. Winchester, Hampshire

 • Sebab untuk pergi : Bermain di sekeliling gelanggang ais
 • Masa kereta api dari London: 57 minit

Sudah pasti, London mempunyai banyak gelanggang ais untuk menarik setiap peluncur-peluncur pada setiap musim sejuk tetapi tidak ada tempat yang mempunyai latar belakang yang istimewa seperti Winchester Cathedral. Ditubuhkan di Cathedral Close, dikelilingi oleh pasar Krismas, gelanggang itu dihiasi dengan tali perayaan lampu-lampu festoon putih dan pokok besar-besaran dengan hiasan dan reben di tengah-tengah. Terdapat juga bumbung yang jelas, jadi anda boleh bersedia dengan kasut anda untuk berputar di sekeliling ais walau apa jua cuaca. Tempahan awal adalah penting, terutamanya pada hujung minggu. (21 November hingga 5 Januari 2020; https://www.winchester-cathedral.org.uk/)

2. Rye, Sussex East

 • Sebab untuk pergi: Memburu barang-barang antic di kedai-kedai ‘bric-a-brac’
 • Masa keretapi dari London: 1 jam 6 minit

Pekan cantik ini sangat menawan, jalan-jalan berbatu dan rumah-rumah zaman pertengahan yang berkayu. Dan tidak ada yang lebih memuaskan daripada beberapa jam yang dihabiskan melalui kedai-kedai ‘bric-a-brac’ dan kedai-kedai dalaman yang unik (McCully dan Crane, The Confit Pot) untuk mencari satu barang yang terhad sebelum bersedia untuk satu filem petang di dua-skrin pawagam Kino di Sekolah Victoria lama. Menaiki bas selama 15 minit jauhnya, Camber Sands adalah tempat di tepi pantai untuk berjalan kaki sambil menyentuh ombak pantai.

BACA JUGA : Panduan terbaik yang perlu dilakukan di London sebagai pelancong Islam

7 lokasi menarik yang terdapat di London ketika Musim Sejuk
Oudolf field at Hauser and Wirth Somerset in Winter

3. Bruton, Somerset

 • Sebab untuk pergi: ini adalah sudut paling menarik di Somerset
 • Masa kereta api dari London: 2 jam 30 minit

Rumah Negara West of Hauser & Wirth telah menjadi perhatian baru-baru ini disebabkan oleh pembukaan The Newt, sebuah hotel baru di ladang yang telah dipulihkan semula yang luar biasa. Mengunjungi tempat ini selepas keseronokan untuk musim panas pertama bermakna anda lebih cenderung untuk melihat semua laluan hutan yang indah ini, kolam dan kebun epal untuk diri anda sendiri (tambah, bayangkan landskap seperti Narnia yang cantik, semuanya diliputi dengan salji). Penuhkan perut anda dengan makan tengah hari di restoran (menu ditentukan dengan hasil dari tanaman) atau untuk hasil seni bertaraf dunia, pergi ke galeri Hauser & Wirth dengan memandu selama 10 minit di jalan.

7 lokasi menarik yang terdapat di London ketika Musim Sejuk7 lokasi menarik yang terdapat di London ketika Musim Sejuk

4. Stratford, Warwickshire

 • Sebab untuk pergi: menonton pertunjukan baru di kampung halaman Bard
 • Masa keretapi dari London: 2 jam

Tukar panto kanak-kanak dengan Syarikat Royal Shakespeare dengan perjalanan singkat ke Stratford-juga-Avon. Pekan ini mempunyai 3 buah teater, termasuk The Swan, di tepi sungai, jadi anda boleh menjangkakan drama kontemporari yang baru dimainkan bersama dengan persembahan Bard yang terbaik. Semasa berada di sana, pastikan untuk melawat tempat kelahiran Shakespeare, rumah keluarga dan pondok jeram yang cantik berusia 500 tahun di mana isterinya, Anne Hathaway, membesar. Terdapat sebuah laluan yang dipenuhi dengan patung dan sembilan ekar kebun hutan.

7 lokasi menarik yang terdapat di London ketika Musim Sejuk

5. York, Yorkshire

 • Sebab untuk pergi: untuk melihat bandar lama juga moden ini di utara
 • Masa kereta api dari London: 1 jam 52 minit

York adalah salah satu daripada bandar-bandar yang dapat mengimbangi sejarah masa lalunya dengan butik fesyen bebas vintaj, kedai kopi di kawasan kejiranan yang sejuk dan galeri seni yang menarik, semuanya merangkumi dalam abad ke-13. Berjalan-jalan di jalan-jalan sempit seperti The Shambles, yang dipenuhi dengan bangunan-bangunan yang diperbuat daripada kayu yang digantung di atas tingkap kaca berwarna di katedral Gothic York Minster yang indah. Dan lawatan tidak lengkap tanpa duduk untuk menikmati teh petang yang sempurna di institusi iaitu Bettys.

7 lokasi menarik yang terdapat di London ketika Musim Sejuk

6. Margate, Kent

 • Sebab untuk pergi: Tiada apa yang lebih menarik dari seharian di tepi laut
 • Masa kereta api dari London: 1 jam 28 minit

Margate adalah sebuah bandar tepi pantai yang menjanjikan keseronokan, keseronokan, keseronokan (walaupun di tengah musim sejuk yang suram) sama ada anda suka disko roller retro di taman hiburan Dreamland atau menyewa basikal untuk mengayuh merasai angin di sepanjang laluan. Untuk satu hadiah yang luar biasa, sila lawat Mor, yang menjual ceri yang dipetik sendiri dan Haeckels, yang terkenal dengan produk penjagaan kulit semulajadi. Di pelabuhan, jangan ketinggalan galeri seni Turner Contemporary atau kilang Peter’s Fish, yang menyajikan hidangan utama ‘cod-and-chip’ terbaik di bandar.

7 lokasi menarik yang terdapat di London ketika Musim Sejuk

7 lokasi menarik yang terdapat di London ketika Musim Sejuk

7. Oxford, Oxfordshire

 • Sebab untuk pergi: seni bina atmosfera dan muzium di waktu hujan
 • Masa kereta api dari London: 1 jam

Apabila kabus meliputi, mengembara di sepanjang lorong-lorong sempit Oxford yang dikelilingi oleh bangunan-bangunan batu keemasan dan masuk ke dalam bangunan yang tinggi ini merasakan seperti melangkah ke dalam novel Dickensian. Selain kolej universiti dan Perpustakaan Bodleian (salah satu yang tertua di Eropah), tarikan terbesar adalah muzium. Pertama adalah Ashmolean, di mana khazanah seni dan arkeologi berkisar dari lampu Islam ke mumia-mumia Mesir dan biola Stradivarius yang asli, dipelihara dengan baik; ada juga Muzium Sungai Pitt, dipenuhi dengan kepala rekaan Amerika Selatan, topeng Mexico dan penutup kepala orang Nigeria.

Sumber :
www.cntraveller.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here