7 perkara yang harus anda lakukan ketika percutian pertama ke Rom  |  Ambil perhatian bahawa maklumat dalam artikel ini adalah tepat pada masa penerbitan.  Percutian Rom di bandar abadi? Teruskan membaca untuk petua dan tempat yang tidak boleh dilepaskan dalam perjalanan anda!

Sebahagian besar Rom merupakan sebuah bandar “berjalan”, jadi datang bersiap-siap dengan kasut yang selesa! Sekiranya anda suka lawatan berjalan kaki, cubalah Tour Rome Free, yang menawarkan lawatan percuma dan dua kali setiap hari di bandar, anda pasti kagum dengan suasana di sekitar anda !

1. Peninggalan Bangunan-bangunan Lama

Sekiranya terdapat hanya satu perkara yang dikenali oleh Rom, ia adalah semua bangunan yang mengagumkan yang menjadi saksi dan legasi kepada empayar itu. Tidak mungkin anda boleh pergi ke Rom dan terlepas peluang untuk merenung peradaban yang telah lama berlalu. Bandar ini merupakan pelajaran sejarah kuno secara 3D dan terdapat satu alasan yang baik mengapa para pengunjung datang dalam jumlah yang besar untuk melihat struktur lama yang masih berdiri di Colosseum, Forum Roman dan Bukit Palatine. Kemasukan untuk ketiga-tiga tempat ini adalah termasuk semasa membeli tiket.

BACA JUGA : 7 destinasi percutian menarik yang halal di Eropah

Forum Roman Kredit: Jamesb.com

Tip: Jika membeli tiket pada hari itu, pergi ke kios tiket Palatine Hill. Pintu masuk Colosseum biasanya mempunyai barisan yang lebih panjang sama dengan kurang masa yang berharga dan keseronokan untuk meneroka (kecuali anda bermain permainan seperti ‘siapa saya’ dan ‘saya mengintip’ sambil menunggu. Ia pasti seronok).

Semasa dalam topik tentang semua perkara lama, Pantheon dan Castel Sant’Angelo (Castle of the Angel Angel) juga patut dipertimbangkan dalam perjalanan untuk diletakkan di dalam senarai anda. Apa yang menarik tentang bangunan-bangunan ini adalah tujuan mereka sepanjang zaman. Castel Sant ‘Angelo tidak selalunya sebuah istana (dan muzium), ia pernah menjadi makam sebelum ini dan Pantheon pernah menjadi kuil pagan yang kemudiannya ditukar kepada sebuah gereja. Pantheon masih memegang khidmat Kristian hingga ke hari ini dan masuk adalah percuma. Berterima kasih kepada pasukan pemeliharaan Rom (itu adalah satu perkhidmatan, bukan?), Kerana mereka melakukan pekerjaan yang hebat untuk menjaga dan mencantikkan struktur ini!

The Pantheon Kredit: Casablanca.tur.br

2. Orang yang menonton di Piazza

Rom mempunyai banyak pusat yang menakjubkan di mana anda boleh menghabiskan petang yang malas atau petang yang bersahaja dengan hanya bersantai dan menikmati budaya tempatan, makan gelato, orang ramai melihat dan merenung air pancut. Tempat-tempat pusat ini adalah tempat berkumpul yang indah untuk keluarga, pelancong dan golongan muda dan profesional tempatan untuk duduk bersama masing-masing dan menikmati persekitaran mereka. Begitu juga, mereka juga digunakan sebagai perhentian pit yang cepat untuk makan, berehat dan memulihkan sebelum pengembaraan seterusnya.

7 perkara yang harus anda lakukan ketika percutian pertama ke Rom
Kredit: curiositytravels

7 perkara yang harus anda lakukan ketika percutian pertama ke Rom. Beberapa perkara yang saya suka lakukan ketika melakukan perjalanan adalah melangkah ke kafe dan duduk di dataran, hanya kerana anda melibatkan diri dalam budaya tempatan dan bertemu dengan orang baru. Terdapat berpuluh-puluh dataran berpusat di Rom tetapi tempat tumpuan termasuk Piazza Navona, yang terkenal dengan air pancutnya di empat sungai, Piazza di Spagna di mana ada tangga-tangga Spanish dan Piazza de Trevi di mana anda boleh melihat air pancut Trevi dalam keindahannya.

7 perkara yang harus anda lakukan ketika percutian pertama ke Rom
Piazza di Spagna Kredit: Ciaohouse.com

Dengan satu cara menarik, legenda mengatakan bahawa membuang duit syiling ke dalam air pancut Trevi akan bermakna akan kembali ke Rom. Penafian: A. Saya belum mencuba ini. B Tiada pengembalian duit syiling harus kembali ke Rom tidak berlaku.

7 perkara yang harus anda lakukan ketika percutian pertama ke Rom
Trevi Fountain Kredit: greecemedtravel.com

3. Mengunjungi Vatican

Apakah perjalanan ke Rom tanpa melawat Pope? Vatican ditadbir sebagai negara bandar bebas dengan adanya bendera dan lagu sendiri dan secara teknikalnya sebuah negara yang berbeza dengan Itali, maka lawatan ke Vatican, bermakna satu lagi negara ‘untuk ditambah ke dalam kiraan anda. Itali masih menjadi negara Roman Katolik, dan simbol agama adalah asas kepada banyak seni dan seni bina, dengan Vatikan sebagai pusatnya. Sembahyang Angelus berlaku pada hari Ahad pada tengah hari di St Peter’s Square di mana Pope bercakap melalui tingkapnya dan membuat pengalaman merendah diri di mana sahaja bergantung kepada kepercayaan anda. Semasa di kawasan itu, acara lain di sini termasuk Basilika St Peter dan Muzium Vatican di mana Sistina Chapel terletak. Satu tip untuk berjaga-jaga adalah untuk mempersiapkan leher anda secara mental (atau membawa cermin!) untuk melihat dengan lebih jelas semasa mengagumi lukisan terkenal Michelangelo di siling Sistina Chapel. Ini adalah sesuatu yang mengagumkan untu anda lihat dan sifat seniman dalaman anda akan dipenuhi sepenuhnya pada akhir lawatan ini.

Tip: Setiap Ahad terakhir setiap bulan, pintu masuk ke Muzium Vatican adalah percuma jadi datang lebih awal jika anda mahu tawaran istimewa ini. Sekiranya anda perlu untuk membayar tiket, pastikan anda menempah terlebih dahulu atau jika tidak anda perlu menunggu selama beberapa jam(dan berulang kali bermain permainan ‘saya pengintip’ semasa dalam barisan).

4. Bersiar-siar di Taman

Cuti adalah untuk meneroka, makan dan menikmati. Bercuti juga untuk berehat, dan tiada cara yang lebih baik daripada melawat beberapa taman di Rom untuk menyelami budaya tempatan. Rom mempunyai banyak ruang hijau yang indah dan besar yang sempurna untuk membaca, tidur siang atau berkelah (saya suka melakukan ketiga-tiganya secara berturut-turut). Pertimbangkan untuk melawat Orto Botanico, sebuah taman botani yang dikendalikan oleh Universiti Rom yang mengandungi lebih daripada 3000 spesis tumbuhan. Untuk mengakses lapangan ini, bayaran masuk dikenakan, tetapi dengan adanya taman Jepun di puncak bukit, anda akan rasa tenang daripada bandar yang sibuk.

7 perkara yang harus anda lakukan ketika percutian pertama ke Rom
Orto Botanico Kredit: parchivillegiardinidiroma

7 perkara yang harus anda lakukan ketika percutian pertama ke Rom. Roseto Comunale adalah taman ros yang indah, dibuka semasa musim berbunga April hingga Jun dan satu lagi pilihan untuk orang yang gemar berkebun dan orang yang penghargaan tunas yang sedang mekar. 1100 jenis bungaros ditempatkan di sini dan membuatkan laluan berjalan yang indah serta kegembiraan deria pada pada deria bau (dan latar belakang yang sempurna untuk pengambaran)

7 perkara yang harus anda lakukan ketika percutian pertama ke Rom
Roseto Comunale Kredit: corrixbrescia

Jawapan Rome ke Central Park New York ialah Villa Borghese. Tanah asalnya dimiliki oleh keluarga yang kaya pada abad ke-17, kini terbuka untuk umum dan lengkap dengan air pancut yang teliti, bukit-bukit besar dan jalan-jalan sejajar dengan pohon-pohon. Sekiranya anda boleh mencuba berjalan kaki sedikit, maka ini akan membawa kepada bukit Pincian yang membawa pemandangan indah Rom. Kawasan ini juga mempunyai vila-vila lama dan Galleria Borghese; penuh dengan patung-patung sejarah, seni renaissance yang indah dan memberikan wawasan menarik ke dalam kehidupan bangsawan pada masa lalu.

Gianicolo adalah lebih daripada sebuah bukit daripada sebuah taman, tetapi ia memberikan pandangan panorama Rom yang terbaik dan mengagumkan. Laluannya tidak terus mendaki, membuatkan jalannya lebih santai dan ia mesti dilawati jika anda suka berjalan-jalan di alam semula jadi dan melihat pemandangan bandar dari atas. Ini juga tempat di mana pertempuran tegang berlaku dalam perjuangan untuk menyatukan Itali. Sebagai legasi perjuangan, kanon masih dilepaskan dari bukit ini setiap hari pada tengah hari. Sekiranya pandangan yang baik tidak menarik perhatian anda, maka mungkin jika diberitahu tentang persembahan boneka percuma akan menarik perhatian anda? Acara ini berlangsung di plaza pada hujung minggu (10: 30-tengah hari dan 17.00-19.00). Semestinya, pertunjukan itu adalah dalam bahasa Itali, tetapi keseronokan adalah universal, bukan?

7 perkara yang harus anda lakukan ketika percutian pertama ke Rom
Pandangan dari atas Gianiculo Kredit: missexpatria

5. Memeluk kucing

Anda baca dengan betul. Di mana Maharaja pernah memerintah, kucing sekarang memerintah. Largo di Torre Argentina adalah tempat perlindungan kucing secara terbuka, menempatkan lebih daripada 400 kawan yang berbulu ini. The Sanctuary dibuka setiap hari dari tengah hari hingga jam 18.00 dan pelawat dialu-alukan untuk memerhatikan dan membelai kucing yang tinggal di sana (satu mimpi untuk mereka yang cintakan haiwan yang tidak boleh / tidak mempunyai haiwan peliharaan). Masuk adalah percuma tetapi derma adalah dialu-alukan untuk pemulihan.

7 perkara yang harus anda lakukan ketika percutian pertama ke Rom
Kredit: thehistoryblog.com

6. Parade di istana

7 perkara yang harus anda lakukan ketika percutian pertama ke Rom
Kredit: GalleriaColonna

Untuk penggemar arkitek, lawatan ke satu atau dua istana sentiasa di dalam buku dan Rom adalah rumah kepada bilangan ‘palazzi’ yang menakjubkan yang dimiliki oleh keluarga-keluarga bangsawan yang pernah memerintah bandar. Palazzo Colonna adalah salah satu daripada istana tertua dan terbesar dan mempunyai dua bahagian terbuka untuk umum pada setiap hari Sabtu – Galleria Colonna dan Princess Isabelle Apartments. Butiran yang teliti dan lantai marmar menjadikan ia satu pengalaman yang mendalam dan benar-benar satu pemandangan estetik yang mengagumkan. Palazzo Doria Pamphilj juga luar biasa. Dengan bilik c.1000 di dalamnya (London Buckingham Palace hanya mempunyai 775!), para pelawat berada di sana untuk satu pemandangan yang luar biasa, dalam bentuk koleksi seni yang mengagumkan dan bilik-bilik hiasan yang ditemakan oleh warna.

7 perkara yang harus anda lakukan ketika percutian pertama ke Rom
Palazzo Doria Pamphilj Kredit: royalsandquotes.tumblr

7. Makan karbohidrat

Apakah perjalanan ke Itali tanpa makan sebanyak mungkin pasta, pizza dan karbohidrat lain? Berikut adalah beberapa cadangan saya:

Pizzeria Luna Caprese

Menyedihkan apabila pilihan Halal Itali masih sukar untuk didapati, tetapi restoran ini, yang terletak berhampiran dengan Trevi Fountain adalah salah satu restoran yang menyajikan makanan halal dan tiada alkohol di premis. Sekiranya anda sedang mengembara, cuba pizza kebab, jika tidak cuba dengan pilihan pizza dan pasta vegetarian yang lazat.

7 perkara yang harus anda lakukan ketika percutian pertama ke Rom
Kredit: Zomato

Harga : €2-8 (RM9 – RM39)
Waktu buka : 11am – 10pm
Alamat : 130 Via Rasella, Roma, Lazio 00187

Pastificio

Jangan lepaskan penubuhan yang bersaiz kecil ini dan biarkan barisan penduduk tempatan dan pelancong sama-sama bercakap dengan nilai Pastificio. Tempat ini biasanya mempunyai 2 menu harian yang istimewa – salah satunya adalah biasanya vegetarian dan hanya €4 (RM18) (tunai sahaja), ini adalah tempat yang sempurna untuk mendapatkan hidangan besar pasta yang baru dibuat. Berharap untuk hari yang cerah dan pilih untuk mengambil pesanan anda dan nikmatilah apabila anda duduk di atas tangga-tangga spanish yang terkenal.

Kredit: Dogacanonaran.com

Harga: €4 (RM18)
Waktu buka: 10am – 10pm
Alamat: Via della Croce 8 00187 Rome

La Casettadella Madonna dei Monti

Rumah yang ditutupi ivy ini cantik, unik dan semua perkara yang bagus. Ia juga sangat tua, sejak zaman pertengahan abad ke-15. Datang ke kafe ini untuk sarapan tengah hari atau teh, dan nikmati sajian kopi dan pastri.

Kredit: Parisianavores.paris

Waktu buka: 9am – 9pm
Alamat: Via Madonna Dei Monti 62, 00184 Roma Rome, Italy

Apa yang anda tunggu? Jom bercuti ke Rom dalam senarai percutian anda seterusnya !

Sumber :
www.havehalalwilltravel.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here