7 sebab anda perlu mengunjungi Cappadocia walau sekali seumur hidup | Nukilan tetamu hari ini adalah daripada Farzana di reclaimingheart.com. Dia telah berkongsi pengalaman dan perkara-perkara yang perlu dilakukannya di Cappadocia yang terdapat dalam senarai saya. Foto-foto ini sahaja boleh membuat anda menempah pengembaraan ke Cappadocia anda sekarang.

Apabila kami merancang untuk melawat Cappadocia, kami hampir tidak tahu wujudnya tempat seperti itu di Bumi. Kami hanya mempunyai beberapa hari untuk dihabiskan bersama-sama dengan lawatan ke Istanbul dan Cappadocia kami. Tetapi sebaik sahaja kami mula membaca dan merancang ke Cappadocia, keseronokan itu mula terasa dan kami sangat terkejut bahawa kami tidak tahu mengenainya sebelumnya. Dan selepas melawat, kami masih menghabiskan berjam-jam mengingati kenangan indah dari perjalanan yang luar biasa itu.

Cappadocia adalah kawasan yang sangat kuno di Anatolia Tengah di Turki. Kami mengambil penerbangan dari lapangan terbang Istanbul Ataturk ke lapangan terbang Nevsehir di Cappadocia (penerbangan domestik Turki Airlines sangat murah dan terkenal dengan keramahan mereka) yang mengambil masa 2 jam. Tetapi percayalah, ketika kami tiba di Cappadocia, kami merasa seperti di planet yang lain.

Dan jadi inilah sebab mengapa anda perlu melawat Cappadocia jika anda suka melancong. Nah, siapa yang tidak?

Image result for cappadocia landscape

1. Lanskap yang unik

Cappadocia adalah tanah landskap yang indah yang menjadikan anda kagum pada pandangan pertama. Seluruh kawasan ditutup dengan formasi batu-batu yang unik dan gua yang diukir oleh mereka yang tinggal didalamnya atau yang tidak tinggal di dalamnya. Lembah-lembah Cappadocia mempunyai batu berbentuk cendawan dan tempatnya terkenal dengan corong-corong asap seperti dalam kisah dongeng ini sebagaimana namanya.

7 Reasons Why You Should Be Visiting Cappadocia Now | Things to Do in Cappadocia

7 sebab anda perlu mengunjungi Cappadocia walau sekali seumur hidup

2. Menaiki belon udara panas

Ini adalah perkara terbaik yang berlaku semasa percutian Cappadocia kami. Terdapat banyak tempat yang menawarkan aktiviti menaiki belon udara panas di seluruh dunia, tetapi manaikinya di atas kawasan Cappadocia yang indah menjuarai senarai-senarai yang lain. Ia adalah cara terbaik untuk melihat landskap yang luar biasa dan pengembaraan yang hebat dan perlu dilakukan sekurang-kurangnya sekali dalam seumur hidup. Dan pemandangan beratus-ratus belon di udara bersama dengan anda dengan latar belakang yang indah itu merupakan satu pemandangan yang tidak boleh dilepaskan.

7 sebab anda perlu mengunjungi Cappadocia walau sekali seumur hidup

3 Tapak warisan UNESCO

Jika anda seorang yang suka melancong dan anda sedang berusaha untuk melawat tapak warisan UNESCO, ini adalah tempat yang anda tidak patut ketinggalan. Dan walaupun anda tidak mempunyai rancangan untuk berbuat sedemikian, Cappadocia akan menggesa anda untuk memulakan satu ekspedisi sedemikian selepas lawatan ini. Muzium terbuka Goreme memberikan pandangan yang baik tentang warisan Cappadocia, di mana anda boleh bersiar-siar menikmati landskap dan budaya kuno dengan gereja-gereja yang dibina gereja didalam gua, gereja-gereja kecil, lukisan dinding dan penempatan manusia yang sudah lama tinggal di sini.

7 sebab anda perlu mengunjungi Cappadocia walau sekali seumur hidup

4. Tinggal di dalam hotel gua

Ini adalah pengalaman yang bernilai satu juta dolar sepanjang hayat kami. Adakah anda tahu bahawa orang-orang Cappadocia pernah tinggal di gua-gua diukir dari pembentukan batu khas hingga tahun 1980-an (batu-batu yang mempunyai liang sehingga mereka boleh mengukir bilik)? Tetapi selepas UNESCO mengumumkannya sebagai tapak warisan, gua-gua ini tidak dibenarkan untuk penempatan peribadi dan tiada kerja baru dibenarkan. Oleh itu, gua-gua ini diubah menjadi hotel gua untuk dilindungi. Dan jangan berasa takut dengan namanya kerana hotel-hotel gua ini turut dilengkapi dengan pilihan moden termasuk Wi-Fi percuma, bilik mandi moden dan hammam Turki (atau mandian) namun seluruh kehidupan di dalam seperti berada di dalam gua. Banyak hotel gua yang dikendalikan oleh keluarga yang tinggal di sana dan oleh itu layanannya adalah luar biasa. Kami secara peribadi mengesyorkan Hotel Kelebek, di mana kami tinggal di sana dan mereka sangat membantu untuk semua rancangan yang kami lakukan di Cappadocia.

Image result for underground cities in cappadocia

5. Bandar-bandar bawah tanah

Di sana terdapat banyak bandar bawah tanah sekitar Cappadocia tetapi hanya beberapa sahaja yang dibuka kepada pelawat-pelawat. Bandar-bandar ini sebelum ini digunakan untuk bersembunyi oleh orang Kristian daripada askar-askar Rom. Mereka adalah struktur di bawah tanah yang dibina oleh manusia sendiri dengan banyak lantai ke bawah yang dapat menampung kira-kira beribu-ribu orang pada satu masa dan menyediakan semua perkara dalam kehidupan mereka termasuk dapur, bilik mandi, repositori, dewan solat dan sebagainya. Lawatan di dalam bandar-bandar ini akan dibimbing dan supaya kita mendapat pemahaman yang baik tentang segala-gala yang ada di dalamnya.

7 sebab anda perlu mengunjungi Cappadocia walau sekali seumur hidup

6. Mendaki

Lawatan dengan mendaki juga unik untuk Cappadocia daripada semua tempat-tempat mendaki yang lain di seluruh dunia. Kita dapat menyaksikan beberapa tapak yang paling menakjubkan semasa pendakian seperti lembah merah dan lembah merah jambu yang bermakna kita dapat melihat warna lembah ini dikodkan kerana kandungan mineral khusus masing-masing. Selain berjalan kaki melalui tempat corong dongeng seperti Pasabag atau Monks Valley, kita akan dikurniakan dengan beberapa detik fotografi.

7 sebab anda perlu mengunjungi Cappadocia walau sekali seumur hidup

 

7. Pottery Kebab

Hidangan Anatolian atau hidangan Turkish, secara amnya, adalah kemuncak yang terbaik dari mana-mana perjalanan Turki yang anda rancang. Kami mempunyai senarai keseluruhan makanan untuk dicuba bersama-sama dengan jadual perjalanan apabila kami ke sana dan melengkapkan dan melakukan senarai itu adalah seronok seperti mana pelancongan tersebut. Dan di Cappadocia, anda mendapat pengalaman masakan Turki terbaik dengan cara memasak tradisional, dan resipi pusaka dan bersama-sama dengan cara yang sangat mewah untuk hidangan di hotel. Ini adalah tempat di mana anda boleh memakan makanan syurga dalam suasana yang sangat damai. Pottery Kebab adalah hidangan khas Cappadocia, di mana daging dimasak dengan sayur-sayuran dalam periuk tanah liat selama berjam-jam dalam oven tanah liat dan disajikan dengan roti dengan memecahkan periuk tepat di depan mata anda. Saya mesti katakana, sangat luar biasa.

Adakah saya perlu memberitahu anda dengan lebih banyak?

Jom ambil peluang yang seterusnya untuk mengembara ke Tanah Kuda Indah yang cantik ini (Cappadocia bermaksud Tanah Kuda Indah) dan berterima kasih kepada saya nanti.

Bon Voyage!

Sumber :
www.muslimtravelgirl.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here