7 sebab bayi menangis dan bagaimana untuk menenangkan mereka | Bayi anda bergantung sepenuhnya kepada anda. Anda memberikannya makanan, kehangatan dan keselesaan yang diperlukannya. Apabila dia menangis, itu cara dia berkomunikasi dengan keperluan tersebut dan meminta perhatian dan penjagaan dari anda.

Kadang-kadang sukar untuk mengenalpasti keperlukan manakah yang bayi anda ingin anda jaga. Tetapi apabila bayi anda membesar, dia akan mempelajari cara lain untuk berkomunikasi dengan anda. Sebagai contoh, dia akan menjadi lebih baik dalam hubungan mata, membuat bunyi dan tersenyum.

Sementara itu, terdapat beberapa sebab mengapa bayi anda mungkin menangis, dan apa yang anda boleh cuba untuk menenangkannya.

7 sebab bayi menangis dan bagaimana untuk menenangkan mereka

1. Saya menangis kerana saya lapar

Lapar adalah salah satu sebab yang paling biasa mengapa bayi anda akan menangis, terutama jika dia seorang bayi yang baru lahir. Semakin muda bayi anda, semakin besar kemungkinan dia lapar.

Perut bayi anda kecil dan tidak boleh menampung terlalu banyak makanan. Oleh itu, tidak lama lagi dia memerlukan makanan lain. Jika anda menyusu, tawarkan payudara anda, walaupun suapan terakhirnya tidak lama sebelum itu. Ini dipanggil makanan responsif. Bayi anda akan memberitahu anda apabila dia sudah cukup, dengan menjauhkan dirinya dari payudara anda pada masanya sendiri, dan nampak seperti sudah kenyang dan selesai.

Jika anda memberinya susu formula, bayi anda mungkin tidak memerlukan lebih banyak susu untuk sekurang-kurangnya dua jam selepas suapan terakhirnya. Setiap bayi berbeza. Jika bayi anda secara konsisten tidak menghabiskan makanannya, dia mungkin lebih suka minum sedikit formula dan secara kerap. Dalam kes ini, anda boleh cuba menawarkan suapan lain terlebih dahulu.

Bayi anda mungkin tidak berhenti menangis dengan segera, tetapi biarkan dia terus meminum susu jika dia mahu.

7 sebab bayi menangis dan bagaimana untuk menenangkan mereka

2. Saya menangis kerana saya mempunyai kolik

Kolik adalah sebuah kondisi yang membuat bayi terus-terusan menangis tanpa ada penyebabnya. Kolik bukan termasuk penyakit dan tidak akan membahayakan bayi. Bayi dengan kolik sering kali menangis lebih dari 3 jam sehari, 3 hari seminggu, selama 3 minggu atau lebih. Apapun yang Anda lakukan untuk membantu bayi selama kolik, tidak bisa membuat bayi berhenti menangis. (Sumber)

Jika bayi anda kerap menangis, tetapi sebaliknya sihat, dia mungkin mengalami kolik. Bayi anda mungkin menjadi kemerahan dan kecewa, dan menolak usaha anda untuk menenangkannya. Dia mungkin mengepalkan penumbuknya, merapatkan lututnya, atau mengundurkan punggungnya.

Sebab yang tepat untuk menangis yang berterusan ini tidak jelas. Ia begitu biasa pada bayi, bahawa ramai pakar berpendapat ia mungkin hanyalah satu tahap perkembangan normal.

Pakar-pakar lain berfikir bahawa ia mungkin dikaitkan dengan masalah perut. Sebagai contoh, alergi atau intoleransi terhadap sesuatu dalam susu ibu anda, atau jenis susu formula. Atau ia mungkin dikaitkan dengan angin, sembelit atau refluks, apabila bayi anda meminum susu.

Jika anda menganggap bayi anda menangis secara berlebihan, bawanya ke GP anda untuk mengelakkan sebarang sebab lain. Doktor anda akan memastikan bahawa tiada masalah yang lebih serius menyebabkan kesusahan bayi anda.

Walau apa pun pun, hidup dengan bayi yang sering menangis dan tak dapat dipujuk boleh menjadi sangat tertekan. Adalah penting untuk menjaga diri anda sendiri, supaya anda mempunyai kesabaran dan tenaga untuk menenangkan anak anda. Taktik ini boleh membantu anda mengatasi kolik.

Ingat bahawa fasa ini akan berlalu: kolik cenderung untuk memuncak semasa dua bulan, dan biasanya hilang sekitar tiga hingga empat bulan.

7 sebab bayi menangis dan bagaimana untuk menenangkan mereka

3. Saya menangis kerana saya mahu dipegang

Bayi anda memerlukan banyak pelukan, hubungan fizikal dan jaminan untuk menghiburnya. Jadi dia menangis mungkin bermakna dia hanya mahu dipegang.

Berayun dan bernyanyi kepadanya semasa anda memegangnya, akan membantu untuk mengalih perhatian dan menghiburnya.

Anda boleh cuba memakai ‘babywearing’ dengan sling atau ‘carrier’ untuk mendekatkan bayi anda bersama anda untuk tempoh yang lebih lama. Dia suka bunyi degupan jantung anda, kehangatan badan dan bau anda.

Cara mendukung bayi

4. Saya menangis kerana saya letih dan saya memerlukan rehat

Bayi anda mungkin sukar untuk tidur, terutamanya jika dia terlalu letih. Semakin muda bayi anda,semakin tidak teratur aturan tudirnya, jadi ia mungkin memakan masa selama beberapa minggu untuk anda mengenali tanda-tanda tersebut. Merengek dan menangis pada perkara yang kecil, menatap berangan, dan diam dan masih beberapa cara di mana bayi anda memberitahu anda dia perlu menutup mata.

Banyak perhatian dari pelawat yang menyukainya boleh merangsang bayi anda dan menjadikannya sukar untuk dia tidur, seperti terlalu banyak goyang dan nyanyian. Cuba bawa dia ke bilik yang tenang selepas makan dan sebelum tidur untuk menenangkan dan menidurkannya.

7 sebab bayi menangis dan bagaimana untuk menenangkan mereka

5. Saya menangis kerana saya terlalu sejuk atau terlalu panas

Anda boleh memeriksa sama ada bayi anda terlalu panas atau terlalu sejuk dengan merasakan perutnya atau belakang lehernya. Jangan berpandukan oleh suhu tangan atau kaki bayi anda. Adalah normal untuk mereka berasa lebih sejuk daripada seluruh tubuhnya.

Pastikan suhu bilik bayi anda antara 16 darjah C dan 20 darjah C. Gunakan termometer bilik untuk menjejaki suhu. Letakkan dia tidur di belakang dengan kakinya di hujung katilnya. Dengan cara itu, dia tidak boleh menggendong di bawah selimut dan menjadi terlalu panas.

Berhati-hatilah untuk tidak ‘overdress’ bayi anda, atau dia mungkin menjadi terlalu panas. Satu peraturan asas, dia perlu memakai satu lagi lapisan pakaian lebih daripada anda untuk menjadi selesa.

Gunakan kain kapas dan selimut sebagai cadar di katil bayi anda atau bakul Moses. Jika perutnya terasa terlalu panas, keluarkan selimut atau lapisan, dan jika ia berasa sejuk, tambahkan satu. Sekiranya anda menggunakan beg tidur, pastikan ia betul untuk musim dan saiz yang sesuai untuk bayi anda.

6. Saya menangis kerana saya perlu menukar lampin saya

Bayi anda mungkin memprotes jika dia mempunyai lampin yang basah atau kotor. Sesetengah bayi tidak kisah melainkan jika kulit mereka terasa gatal.

Sekiranya bayi anda tidak suka mengganti lampinnya, ia mungkin disebabkan oleh rasa sejuk yang sejuk di kulitnya. Selepas seminggu atau lebih, anda mungkin akan menjadi mahir pada penukaran lampin dengan cepat. Jika tidak, alihkan perhatian bayi dengan lagu atau mainan yang dapat dilihatnya semasa tukaran lampin mungkin berhasil dengan baik.

7 sebab bayi menangis dan bagaimana untuk menenangkan mereka

7. Saya menangis kerana saya tidak sihat

Jika bayi anda tidak sihat, dia mungkin akan menangis dengan nada yang berbeza dari yang anda gunakan. Ia mungkin lebih lemah, lebih mendesak, berterusan, atau bernada tinggi. Sekiranya dia biasanya menangis tetapi telah menjadi senyap dengan tiba-tiba, ini juga menjadi tanda bahawa dia tidak baik. Berikut adalah cara untuk melihat tanda-tanda bahawa bayi anda mungkin tidak sihat.

Pertumbuhan gigi juga boleh menyebabkan bayi menjadi lebih tidak sihat daripada biasa. Bayi sering merengek dan tidak selesa pada minggu sebelum gigi baru tumbuh. Ketahui tanda-tanda pertumbuhan gigi yang lain untuk diperhatikan.

Tiada siapa yang tahu bayi anda seperti yang anda tahu. Jika anda merasakan sesuatu yang tidak betul, percayai naluri anda dan panggil GP, bidan atau pelawat kesihatan anda. Pakar-pakar kesihatan akan sentiasa mengambil perhatian anda secara serius.

Panggil doktor anda dengan segera jika bayi anda menangis dan demam pada 38C atau lebih tinggi (jika dia berusia kurang dari tiga bulan) atau 39C atau lebih tinggi (jika dia berusia tiga bulan hingga enam bulan), muntah, atau mengalami cirit-birit atau sembelit .

Jika bayi anda mengalami kesukaran bernafas melalui tangisannya, hubungi 111 untuk mendapatkan nasihat dengan segera atau bawa dia ke kemalangan dan kecemasan terdekat anda (A & E).

Image result for baby fever

Bayi saya masih menangis. Bagaimana saya boleh menenangkannya?

Apabila anda secara beransur-ansur mengenali keperibadian bayi anda, anda akan mempelajari teknik mana yang terbaik untuknya. Sekiranya memeluk atau suapan tidak berhasil, cadangan ini boleh membantu:

Mainkan bunyi secara kerap

Dalam kandungan anda, bayi anda dapat mendengar bunyi jantung anda. Dia mungkin suka didukung dekat dengan anda sekarang kerana degupan jantung anda sangat akrab.

Lain-lain bunyi meniru bunyi yang dia akan dengar dalam rahim anda. Kebisingan berulang-ulang dari mesin penyedut debu, mesin basuh atau pengering rambut boleh membantu meredakan bayi anda.

‘Bunyi putih’ juga boleh membantu menenangkan bayi anda. Muat turun aplikasi ke telefon anda atau beli mainan yang memainkan pelbagai bunyi, dari gelombang lautan hingga hujan.

Gerakkan bayi anda ke kiri dan ke kanan dan goyangkan bayi anda

Kebanyakan bayi suka digerakkan dengan lembut. Anda boleh menggerakkanya:

  • dalam tangan anda semasa anda berjalan-jalan
  • dalam kerusi goyang
  • dalam ayunan bayi

Anda juga boleh mencuba membawanya menaiki kereta anda atau berjalan-jalan di kerusi roda.

Cuba urut atau menggosok perut

Menggunakan minyak urut atau krim urut yang dirumus khas untuk bayi, perlahan-lahan menggosok belakang atau perut bayi anda dengan arah mengikut arah jam.

Mengurut perut bayi anda boleh membantu penghadamannya, dan sentuhan anda akan membantu menenangkan dan menghiburkannya. Urutan yang kerap boleh membantu bayi anda untuk kurang menangis dan merengek. Masa terbaik untuk urutan adalah apabila bayi anda telah diuruskan dan sedang terjaga. Sekiranya dia menangis semasa mengurut, dia memberitahu anda bahawa dia sudah cukup, jadi hentikan dan berikan dia pelukan.

Cara urutan bayi

Cuba kedudukan pemakanan yang berbeza

Sesetengah bayi menangis semasa atau selepas suapan. Sekiranya anda menyusu, anda mungkin mendapati bahawa mengubah cara kedudukan bayi anda membantu dia untuk memberi makan dengan tenang, tanpa menangis atau merosakkan. Tanya pengunjung kesihatan anda atau kaunselor menyusu untuk memeriksa kedudukan anda.

Sekiranya bayi yang diberi susu ibu atau botol nampak seperti mempunyai angin yang menyakitkan semasa makan, dia mungkin lebih suka memberi makan dalam kedudukan yang lebih tegak.

Sendawakan bayi anda selepas makan dengan menahannya di atas bahu anda dan menepuk atau menggosoknya dengan lembut. Jika bayi anda menangis sejurus selepas makan, dia mungkin masih lapar, jadi tawarkan susu ibu anda yang lain atau lebih susu formula.

Biarkan dia menghisap sesuatu

Bagi sesetengah bayi, keperluan untuk menghisap sangat kuat. Jika anda menyusu, anda boleh membiarkan bayi anda mengisap payudara anda untuk keselesaan. Selain itu, biarkan dia menghisap jari atau jari yang bersih. Atau anda boleh menawarkan dia putting bayi, jika anda fikir ia boleh membantu dia.

Image result for baby feeding position

Beri dia mandian yang hangat

Mandani yang menenangkan boleh membantu bayi anda tenang. Semak suhu air sebelum meletakkannya di dalam tab mandi. Ia mestilah kira-kira 37 darjah C hingga 38 darjah C. Jika anda tidak mempunyai termometer, celupkan siku ke dalam air. Ia sepatutnya tidak panas atau sejuk.

Ingat bahawa mandi juga boleh membuat beberapa bayi menangis lebih, jika mereka tidak menikmati keadaan berada di dalam air. Pada waktu ini, anda akan mengenali apa yang disukai dan tidak disukai oleh bayi anda.

Image result for baby bathing

Apa yang perlu saya lakukan jika tiada apa yang membantu?

Adalah normal untuk bayi menangis, jadi cuba jangan menyalahkan diri sendiri jika bayi anda tidak akan tenang.

Bayi anda mungkin hanya menangis secara semulajadi pada minggu-minggu awal. Menangis cenderung untuk memuncak sekitar bulan kedua, dan biasanya mula menjadi mudah selepas itu. Tetapi dalam masa yang sama, ia mungkin membuat anda dan pasangan anda merasa tertekan dan tidak bahagia pada masa-masa tersebut. Jika dia menentang segala usaha untuk menenangkannya, anda mungkin merasa ditolak dan kecewa.

Cuba ingat bahawa anda bukan penyebabnya menangis. Kadang-kadang, hanya menerima bahawa anda mempunyai bayi yang banyak menangis dapat membantu. Sekiranya anda telah memenuhi keperluan segera bayi anda dan mencuba semua yang anda boleh untuk menenangkannya, sudah tiba masanya untuk menjaga diri anda:

  • Letakkan bayi anda di dalam katilnya dan biarkan dia menangis selama beberapa minit jauh dari pendengaran anda. Ambillah nafas panjang dan biarkan diri anda berehat seketika atau dua.
  • Sekiranya anda dan bayi anda sedih dan anda telah mencuba segala-galanya, hubungi rakan atau saudara untuk sokongan. Beri diri anda berehat dan biarkan orang lain mengambil alih untuk seketika.
  • Dapatkan kumpulan sokongan tempatan atau kumpulan ibu bapa dan bayi. Dengan cara itu, anda boleh bertemu ibu bapa yang lain dalam keadaan yang sama dan menawarkan sokongan moral antara satu sama lain.
  • Bercakap dengan pelawat kesihatan anda atau GP tentang strategi mengatasi sebelum semuanya menjadi terlalu sukar. Jangan biarkan perkara ini berterusan, kerana ia boleh menjadikan perkara yang lebih sukar untuk anda dan bayi anda.

Bayi menangis ini mungkin hanya satu fasa. Ia sangat biasa dan ia akan berlalu. Apabila bayi anda membesar, dia akan mempelajari cara baru untuk menyampaikan keperluannya kepada anda. Dan apabila ini berlaku, menangis yang berlebihan akan berhenti.

Sumber :
www.babycentre.co.uk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here