7 tips untuk anda bersedia waktu pagi sebelum ujian peperiksaan  |  Sama seperti seorang atlet harus bersedia dengan betul untuk satu permainan atau perlawanan penting, begitu juga kepada anda sebagai seorang pelajar untuk menyediakan diri secukupnya pada pagi sebelum ujian. Adalah penting bahawa anda berada dalam badan dan keadaan fikiran yang sihat dan bersedia supaya anda boleh melakukan yang terbaik semasa ujian, melihat bahawa pengambilan semula ujian bukanlah suatu pilihan atau mereka tidak memerlukan sedikit wang. Oleh itu untuk mengelakkannya, di sini ialah 7 petua ujian peperiksaan untuk anda bersedia pada pagi sebelum ujian :

7 tips untuk anda bersedia waktu pagi sebelum ujian peperiksaan

1. Sediakan Kelengkapan Pada Malam Sebelumnya

Menyediakan perkara-perkara tertentu malam sebelum peperiksaan dapat membantu mengelakkan kesusahan dan melambatkan pagi anda untuk membolehkan diri anda bangun dan bersiap-siap dengan selesa dan tenang. Perkara-perkara untuk mempersiapkan malam sebelumnya mestilah, pertama dan terpenting, kelengkapan anda. Mengasah pensel # 2 kayu 4-6 batang dan bersedia bersamanya untuk digunakan dengan kalkulator dan bateri ganti anda. Dengan cara itu anda tahu bahawa anda mempunyai peralatan, anda tahu di mana mereka berada, dan anda tahu bahawa peralatan anda sudah bersedia. Juga biarkan diri anda tidur secukupnya, yang mungkin lebih daripada biasanya. Perlu diingat bahawa jika anda biasanya bangun lewat pada waktu pagi, tetapkan penggera anda selama beberapa minit sebelum ini untuk membenarkan diri anda beberapa masa tambahan supaya anda tidak berasa terburu-buru. Tidur dalam keadaan kenyang dan hidrasi.

7 tips untuk anda bersedia waktu pagi sebelum ujian peperiksaan

2. Segarkan Fikiran dan Tubuh Anda

Adalah sangat penting bahawa pada waktu pagi anda memberi tumpuan untuk menyegarkan minda dan badan anda supaya anda sepenuh hati bersedia untuk mengambil ujian yang panjang. Cara yang baik untuk melakukan ini adalah dengan mendengar muzik semasa anda sedang mandi dan bersiap-siap. Sekiranya anda mempunyai senarai lagu-lagu kegemaran anda, kemungkinan muzik akan membuatkan tubuh anda bertenaga dan anda akan menyanyi bersama-sama dengan lagu-lagu di kepala anda atau dengan kuat, yang membolehkan otak anda mula memproses maklumat dan memanaskannya untuk mula mengingati maklumat.

BACA JUGA : Al-kisah Cikgu Ibrahim Yang akan menitiskan air mata

3. Pakai Pakaian yang sesuai

Apabila bersiap berpakaian, fikirkan tentang bilik ujian dan alam sekitar dengan cuaca. Sekalipun 90 darjah di luar, fikirkan bagaimana persekitaran ujian akan menjadi. Kemungkinannya, ia akan berhawa dingin dan anda akan duduk di sana selama berjam-jam jadi pastikan anda berpakaian bersedia untuk kekal pada suhu yang selesa. Sekiranya anda masih memilih untuk memakai pakaian cuaca yang hangat, pastikan untuk membawa baju sejuk atau jaket ringan sekiranya bilik itu sejuk. Begitu juga sebaliknya; jika cuaca sejuk di luar, pastikan untuk memakai pakaian anda supaya anda boleh mengeluarkan lapisan semasa ujian jika anda mula berasa panas. Menjaga badan anda dengan selesa membantu meminimumkan gangguan dan kesan luaran pada kemampuan anda semasa mengambil ujian.

7 tips untuk anda bersedia waktu pagi sebelum ujian peperiksaan

4. Makan Sarapan yang “Pintar”

Walaupun anda bukan seorang yang bersarapan pagi, makan sarapan pagi adalah penting sebelum ujian yang panjang. Lagipun, ini bukanlah satu hari yang lain di sekolah. Sarapan pagi anda perlu mengandungi vitamin yang diperlukan serta memastikan anda bertenaga dan kenyang. Walaupun bijirin boleh menjadi sumber kalsium dan serat yang hebat (bergantung kepada bijiran apa yang anda makan), anda mungkin tidak akan kenyang untuk jangka masa yang panjang. Bagel adalah cara terbaik untuk menjaga diri supaya kenyang, dan menyapumentega kacang ke atasnya bukannya mentega atau krim keju menjadikan makanan ini adalah pilihan yang lebih ringan dengan nutrien yang lebih banyak tenaga. Memadankannya dengan yoghurt Yunani dan / atau segelas susu coklat memastikan anda mendapat sarapan yang serba lengkap yang akan membuatkan anda kenyang dengan lebih lama. Kelaparan hanyalah gangguan lain yang anda tidak perlukan. Berusaha untuk mengelakkan makanan dengan kandungan natrium dan lemak yang tinggi kerana mereka boleh membuat anda merasa “gemuk dan mengantuk”. Di samping itu, anda ingin mengelakkan makanan ini bersama-sama dengan makanan berminyak dan manis untuk membantu mengelakkan sebarang gangguan perut. Ia adalah konsep yang sama seperti seorang atlet yang memakan makanan yang selamat sebelum sesuatu acara; anda mahu badan anda berada dalam keadaan terbaik.

5. ‘Memanaskan’ Otak Anda

Semasa anda makan sarapan pagi dan bersiap-siap pada waktu pagi, cubalah membaca sesuatu yang kecil dan pendek. Satu artikel atau sebahagian daripada buku adalah pilihan yang baik. Ini untuk mendapatkan otak anda berada dalam mood membaca dan memproses maklumat yang diperolehnya secara visual. Bacaan ringan sebelum peperiksaan adalah kesan yang sama seperti regangan sebelum bekerja. Anda akan menggunakan otak anda jadi ia perlu ‘dipanaskan’ untuk melakukan yang terbaik juga. Jangan baca bahan yang berkaitan dengan ujian. Contohnya, jangan pergi ke konsep dan teori matematik sebelum ujian subjek Math II SAT®. Anda mahu fikiran anda bersedia tetapi anda tidak mahu bersenam sebelum ujian. Menelaah secara agresif – kedua-dua pada malam sebelum ujian dan pagi – boleh membawa kepada kesan kerosakan pada maklumat yang telah anda simpan.

Image result for gums and mints"

6. Bawa “Snek” yang Berkesan

Sama ada ACT®, SAT®, atau ujian AP, anda akan mempunyai rehat di mana anda dibenarkan makan snek dan mendapatkan minuman air. Manfaatkan kesempatan ini, kerana ia adalah cara untuk menyegarkan badan dan minda anda dan memberi badan dan minda anda “peluang kedua” untuk bertindak. Bawa botol air yang anda boleh isi berulang kali kerana kekal terhidrasi adalah langkah pertama dalam menjaga tubuh anda bahagia dan sihat. Untuk makanan ringan, bawa makanan seperti epal, buah oren, anggur dan bar granola supaya anda boleh makan dengan cepat dan ia memberikan tenaga dengan segera. Selain makanan ringan, bawa gula-gula pudina. Anda boleh makan ini semasa tempoh ujian dan ia membantu untuk memastikan anda berjaga, teliti dan berfokus kerana badan anda melakukan tindakan secara fizikal dan bukan hanya duduk di sana. Gula-gula haruslah pudina dan / atau spearmint berperisa untuk menjadi yang paling berkesan.

7. Sediakan Masa yang Secukupnya Untuk Tiba ke Dewan Peperiksaan

Tidak ada sesuatu yang lebih tertekan kepada pegawai peperiksaan, pelajar-pelajar lain, dan diri anda daripada tiba ke tempat ujian dengan lambat. Sediakan masa untuk trafik dan kelewatan yang tidak dijangka supaya anda boleh tiba di lokasi ujian dengan lebihan masa untuk digunakan. Ini membolehkan anda berasa selesa dengan persekitaran anda dan tenang sebelum anda memulakan peperiksaan. Anda juga tidak mahu menghabiskan wang anda dengan terlambat dan tidak dapat mengambil peperiksaan sama sekali.

Ujian diambil dengan serius dan ia harus diuruskan dengan betul. Sediakan diri anda dengan betul di waktu pagi supaya anda tidak kecewa dengan kemampuan penuh anda. Berikutan langkah di atas boleh membantu anda mencapai pagi dan ujian yang berjaya – dan juga – memberi anda keyakinan yang anda perlukan untuk cemerlang dalam peperiksaan.

Sumber :
www.albert.io

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here