7 tips yang bernas untuk lebih cepat hamil | Anda sudah bersedia untuk hamil. Sekarang. Sebaik sahaja anda sudah bersedia untuk memulakan keluarga, menunggu adalah perkara terakhir yang anda mahu lakukan.

Walaupun Tuhan adalah penentu segalanya, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan – atau tidak perlu lakukan – untuk membantu meningkatkan peluang anda untuk hamil SEGERA. Teruskan membaca untuk tujuh petua yang diluluskan pakar untuk hamil.

7 tips yang bernas untuk lebih cepat hamil

1. Lakukan pemeriksaan preconception

Sebelum anda secara rasmi mula mencuba, lakukan pemeriksaan. Tanya doktor anda tentang vitamin pranatal yang mempunyai asid folik, yang membantu melindungi daripada beberapa kecacatan kelahiran, seperti spina bifida. Asid folik berfungsi pada peringkat awal kehamilan, jadi itu penting untuk memastikan anda mendapat cukup asid folik sebelum anda hamil.

“Lakukan kitaran ini sebelum anda mula mencuba,” kata Paula Hillard, MD, seorang profesor obstetrik dan ginekologi di Universiti Stanford. “Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan yang sedia ada, ia perlu dikawal sebelum anda dapat mengandung dengan selamat.”

2. Mengambil tahu kitaran anda

Berapa banyak yang anda tahu mengenai kitaran haid anda? Benar-benar memahaminya dapat membantu anda tahu apabila anda paling subur, kata Hillard. Ovulasi adalah masa terbaik untuk hamil. “Ini adalah masa untuk memberi tumpuan kepada melakukan hubungan seks,” kata Hillard.

Ia membantu untuk menyedari tanda-tanda ovulasi, seperti perubahan dalam lendir serviks anda. Ia biasanya menjadi nipis dan licin apabila anda paling subur. Sesetengah wanita juga mungkin merasakan kesakitan yang berleluasa.

Kit ramalan ovulasi juga boleh membantu anda meramalkan masa terbaik untuk hamil, kata James Goldfarb, MD, pengarah perkhidmatan kemandulan di Klinik Cleveland di Cleveland. Bukan sahaja mereka boleh membantu memberi jaminan bahawa anda sedang subur, “jika anda mempunyai persetubuhan yang jarang berlaku, ini memberitahu anda bila untuk anda melakukannya untuk meningkatkan peluang anda untuk hamil,” katanya.

Berikut adalah cara ia berfungsi: Hari pertama tempoh haid anda dianggap hari pertama. “Mula ujian pada hari kesembilan dan teruskan sehingga anda mendapat yang positif,” nasihat Joanne Piscitelli, MD, profesor ginekologi di Pusat Perubatan Universiti Duke di Durham, NC Wanita dengan kitaran 28 hari cenderung berovulasi pada hari ke-14. Tetapi ramai wanita mempunyai kitaran yang lebih panjang atau lebih pendek, jadi bersedia untuk beberapa hari dapat membantu anda memastikannya.

Bagaimana jika anda menggunakan kawalan kelahiran? Adakah anda perlu menunggu seketika sebelum cuba hamil? Tidak juga, kata Goldfarb. “Tahun-tahun yang lalu, langkah yang konvensional adalah untuk menunggu masa tertentu selepas menghentikan kawalan kelahiran untuk mencuba untuk hamil tetapi itu tidak lagi benar. Anda boleh mula hamil sejurus selepas anda menghentikan kawalan kelahiran,” kata Goldfarb. Satu-satunya perkara yang perlu diingat adalah bahawa anda boleh hamil sebelum anda mengalami haid anda, jadi mengesan ovulasi mungkin sukar, dan mungkin lebih sukar untuk memikirkan tarikh jangkaan anda. Atas sebab ini, “sesetengah orang mungkin berasa lebih baik menunggu sehingga mereka mengalami sekali haid dahulu,” katanya.

7 tips yang bernas untuk lebih cepat hamil

3. Jangan risau tentang kedudukan terbaik untuk hamil

Mitos terlalu banyak mengenai kedudukan terbaik untuk hamil, tetapi ia hanyalah – mitos. Tidak ada bukti saintifik yang mengatakan bahawa kedudukan lelaki di atas adalah lebih baik daripada wanita yang berada di atas apabila ia melibatkan untuk memaksimumkan peluang untuk hamil.

“Sangat jarang, serviks wanita berada dalam kedudukan yang luar biasa di mana kedudukan tertentu boleh melakukan sebarang perbezaan,” kata Goldfarb kepada WebMD.

Walau bagaimanapun, kedudukan yang menentang graviti, seperti duduk atau berdiri semasa persetubuhan, mungkin tidak menggalakkan sperma untuk bergerak. “Ia masalah graviti [dan] anda tidak mahu semua air mani kehabisan – dan air mani adalah makhluk kecil yang cepat,” kata Hillard.

4. Kekal di tempat tidur selepas persetubuhan

Anda mungkin pernah mendengar perkara ini – baring di atas katil dengan kaki anda di udara selepas melakukan hubungan seks untuk meningkatkan peluang anda untuk hamil. Keputusan itu? Tidak (sama sekali) benar.

“Ia adalah nasihat yang baik untuk berbaring di tempat tidur selama 10 hingga 15 minit selepas persetubuhan, tetapi anda tidak perlu letakkan kaki anda di udara,” kata Goldfarb. “Pelvis anda tidak bergerak apabila anda meletakkan kaki anda di udara.” Juga, pada masa ini, jangan pergi bilik air, katanya. “Jika anda menunggu 10 hingga 15 minit, sperma yang akan masuk ke dalam serviks akan berada di dalam serviks.”

5. Jangan keterlaluan

Melakukan hubungan seks setiap hari walaupun semasa ovulasi tidak semestinya akan meningkatkan peluang anda untuk hamil. “Secara umum, setiap malam ketika masa ovulasi dapat membantu meningkatkan peluang anda untuk hamil,” kata Goldfarb. Sperma boleh hidup sehingga 5 hari di dalam badan anda. Saranan yang terbaik adalah untuk melakukan hubungan seks secara kerap – apabila anda sedang berovulasi, dan apabila anda tidak.

Bercakap mengenai sperma, “memakai pakaian yang ketat dapat memberi pengaruh negatif terhadap jumlah sperma,” kata Piscitelli. Begitu juga boleh menghabiskan masa di tab mandi panas atau jakuzi. Kebiasaan menggunakan telefon bimbit bagi lelaki anda juga mungkin perlu dikurangkan. Satu kajian dalam Fertility and Sterility jurnal menunjukkan bahawa lelaki yang menggunakan peranti tangan bebas dengan telefon bimbit dan menyimpan telefon mereka dekat dengan zakar mereka mempunyai kualiti sperma yang lebih buruk.

Dia mungkin perlu meninggalkan makanan edamame dan soya lain untuk seketika. Lelaki yang makan banyak makanan soya mungkin mempunyai kepekatan sperma yang lebih rendah daripada lelaki yang tidak makan makanan soya, menurut satu kajian yang diterbitkan secara online dalam Reproduksi Manusia.

6. Hilangkan tekanan dengan apa-apa cara yang anda boleh

Cuba untuk tidak terlalu tertekan untuk memulakan keluarga. Anda boleh menjeling mata anda jika seseorang berkata, “Tenang sahaja dan itu akan berlaku,” tetapi tekanan sebenarnya boleh mengganggu ovulasi. Jadi jika anda lebih tenang, adalah lebih baik!

Apa pun yang membantu anda untuk menghilangkan tekanan adalah baik, selagi ia sihat. “Ada beberapa bukti bahawa akupunktur boleh membantu mengurangkan tekanan dan meningkatkan kemungkinan anda hamil,” kata Goldfarb.

7 tips yang bernas untuk lebih cepat hamil

7. Hidup dengan sihat

Bersenam adalah tabiat yang sihat – terutama jika ia membantu menjaga anda mendapatkan berat ideal anda. Sama seperti apa pun, anda tidak boleh keterlaluan dalam melakukannya. “Bersenam dengan terlalu banyak boleh menyebabkan anda tidak berovulasi,” kata Goldfarb.

Apa yang terlalu banyak? Ia mungkin berbeza untuk wanita yang berbeza. Sekiranya anda seorang yang tegar dalam bersenam dan masih mengalami haid anda secara teratur, rejimen senaman anda kemungkinan besar tidak menjadi masalah, katanya. Tetapi, tambah Goldfarb, tempoh haid anda bukanlah hal pertama yang perlu dilakukan jika anda bersenam dengan terlalu banyak. “Perkara pertama yang berlaku adalah bahawa anda mempunyai separuh daripada kitaran anda dengan lebih singkat. Anda mesti mempunyai tempoh 14 hari selepas anda berovulasi, tetapi latihan terlalu banyak dapat memendekkan fasa ini.” Ini akan menjadi petunjuk pertama yang anda perlukan untuk mengurangkan rejim kecergasan anda. Dia mencadangkan menjejaki berapa lama masa yang diperlukan untuk anda mengalami haid selepas anda berovulasi adalah cara terbaik untuk mengetahui dengan pasti.

Goldfarb mengatakan cara terbaik untuk meningkatkan peluang anda untuk hamil dan juga untuk mendapat manfaat kesihatan senaman secara tetap adalah melakukan senaman sederhana – fikirkan tentang berjalan pantas – dua setengah jam setiap minggu (atau sekurang-kurangnya 30 minit, 5 hari seminggu ).

Berhenti merokok untuk meningkatkan peluang anda untuk hamil, “kata Hillard. Selain dari semua kesan kesihatan negatif yang lain, kebiasaan buruk ini juga mengurangkan kesuburan.” Ia mempengaruhi tahap estrogen dan ovulasi. “

Dan jangan risau tentang perancanang harian anda. “85% wanita akan hamil dalam masa satu tahun mencuba,” kata Hillard.

Sumber :
www.webmd.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here