8 alasan sihat untuk makan coklat berwarna gelap  |  Satu gigitan coklat gelap sehari bukan sahaja boleh menjadikannya baik untuk jantung anda, tetapi juga dapat memperbaiki fungsi otak, mengurangkan tekanan, dan menurunkan risiko diabetes. Untuk rangsangan antioksidan, habiskan sekeping coklat gelap. Jika anda sering bermimpi untuk makan coklat setiap hari, kini anda mempunyai satu alasan – atau lapan.

Kajian saintifik telah menunjukkan bahawa coklat gelap – maaf, susu dan coklat putih tidak dikira – kaya dengan antioksidan dan penuh dengan nutrien, menjadikan rasa manis ini menjadi makanan kegemaran ramai.

Coklat gelap mengandungi fitonutrien yang dipanggil flavonoid, yang merupakan bahan kimia tumbuhan yang bertindak sebagai antioksidan dan boleh memainkan peranan dalam pencegahan kanser, kesihatan jantung dan penurunan berat badan, kata artikel yang diterbitkan pada bulan Disember 2016 dalam Journal of Science Nutritional. Tanaman kakao yang merupakan tumbuhan asal coklat juga mengandungi sebatian yang dipanggil theobromine, yang mana Toby Amidor, RD, penulis buku masakan dan pakar pemakanan untuk Rangkaian Makanan, mengatakan dapat membantu mengurangkan keradangan dan berpotensi menurunkan tekanan darah.

BACA JUGA : 12 makanan sihat yang tinggi antioksidan

8 alasan sihat untuk makan coklat berwarna gelap

“Kakao dipenuhi dengan banyak antioksidan – sebenarnya lebih daripada teh hijau atau wain merah,” katanya. “Semakin gelap coklat anda, lebih banyak antioksidan yang anda akan dapat, tetapi perlu ada keseimbangan antara makan coklat gelap yang enak dan mendapat manfaat kesihatan.”

Taruhan terbaik anda ialah memilih coklat bar dengan 70 peratus koko atau lebih tinggi, menurut Harvard T.H. Chan Sekolah Kesihatan Awam; coklat bar dengan peratusan yang lebih rendah daripada kakao mempunyai lebih banyak gula tambahan dan lemak tidak sihat. Walaupun coklat gelap berkualiti adalah pilihan yang lebih baik daripada coklat susu, ia masih coklat, bererti tinggi kalori dan lemak tepu. Untuk mengelakkan kenaikan berat badan, Amidor mengesyorkan makan tidak lebih dari 1 auns coklat gelap setiap hari. Sekarang, lihat apa yang ditawarkan ini.

8 alasan sihat untuk makan coklat berwarna gelap

1. Coklat Gelap Boleh Membantu Mencegah Penyakit Jantung dan Kurangkan Risiko Strok

Salah satu faedah terbesar yang diteliti oleh para penyelidik ialah peranan coklat gelap yang dapat dimainkan dalam meningkatkan kesihatan jantung. Meta-analisis lapan kajian mengenai hubungan antara penggunaan coklat dan penyakit kardiovaskular, yang diterbitkan pada bulan Julai 2015 dalam jurnal Heart, mendapati bahawa orang yang makan lebih banyak coklat setiap hari mempunyai risiko yang lebih rendah untuk kedua-dua penyakit jantung dan strok.

Sejumlah kajian pemerhatian juga telah menunjukkan minat terhadap coklat gelap secara berkala boleh mengurangkan risiko penyakit jantung. Contohnya, satu kajian awal yang diterbitkan dalam jurnal Clinical Nutrition mendapati bahawa orang yang makan coklat gelap lebih daripada lima kali seminggu mengurangkan risiko penyakit jantung sebanyak 57 peratus.

Penyelidik berpendapat bahawa ia adalah flavonoid dalam coklat gelap yang mengekalkan kesihatan jantung, satu kajian yang diterbitkan dalam The American Journal of Clinical Nutrition. Bahan kimia ini membantu menghasilkan oksida nitrat, yang menyebabkan salur darah untuk berehat dan tekanan darah menurun, demikian kajian yang diterbitkan pada bulan Mac 2017 dalam American Journal of Physiology: Physiology Cell.

Memandangkan kebanyakan kajian ini adalah pemerhatian, hasilnya boleh diketepikan oleh orang yang kurang melaporkan pengambilan coklat mereka. Kajian juga terhad kerana mereka tidak boleh secara langsung mewujudkan sebab dan akibat. Lebih banyak kajian diperlukan untuk menentukan jumlah dan jenis coklat yang kaya dengan flavonoid yang akan membantu mengurangkan risiko strok.

8 alasan sihat untuk makan coklat berwarna gelap
100-YEAR-OLD choc-a-holic Peggy Griffiths from North Devon 12 MAR 2009 See SWNS Story SWCHOCO Chocoholic Peggy Griffiths revealed the secret to her 100-years of good health yesterday eating 70,000 CHOCOLATE BARS in her lifetime. Sweet-toothed Peggy currently munches her way through 30 Cadbury’s Dairy Milk bars a week and has enjoyed the treat since she ate her first one as a five-year-old girl. Peggy even owned a sweet shop herself during the 1930s – but it closed down after she ATE all of the profits. Great-grandmother-of-two Peggy has scoffed her way through a calorific 15,600 Dairy Milks since 1999 – and a staggering FOUR TONS of chocolate in her 100-year lifetime.But Peggy never gained any weight – despite each bar packing 215 calories – bringing her lifetime chocolate calorific intake to a mind-boggling 15million (15,093,000)

2. Rawatan ini Mungkin Meningkatkan Kognisi, Mencegah Kerosakan Memori, dan Meningkatkan Mood Anda

Tidak, ini bukan imaginasi anda – kajian menunjukkan memakan coklat gelap dalam kuantiti yang tinggi boleh memberi manfaat kepada otak anda. Joy DuBost, PhD, RD, jurucakap nutrisi dan pemilik Dubost Food & Nutrition Solutions, mengatakan penyelidikan telah menunjukkan coklat merangsang aktiviti saraf di kawasan otak yang berkaitan dengan keseronokan dan ganjaran, yang seterusnya mengurangkan tekanan dan meningkatkan mood anda.

Daripada lapan kajian mengenai coklat dan mood, lima menunjukkan peningkatan mood, dan tiga menunjukkan “bukti jelas peningkatan kognitif,” menurut kajian sistematik yang diterbitkan dalam jurnal Nutrition Reviews. Kajian lanjut yang dibentangkan pada mesyuarat Biologi Eksperimen 2018 mendapati bahawa makan 48 gram (g) coklat organik dengan 70 peratus koko meningkatkan neuroplasticity di otak, yang boleh memberi kesan positif ke atas ingatan, kognisi, dan mood.

Peningkatan dalam kesihatan otak mungkin disebabkan tahap flavonoid yang tinggi dalam coklat gelap, sepertimana penyelidikan, seperti kajian yang diterbitkan pada April 2018 dalam The FASEB Journal, telah mendapati ia berkumpul di kawasan otak yang bertanggungjawab untuk pembelajaran dan ingatan.

Walaupun beberapa kajian, termasuk kajian yang diterbitkan pada bulan Mei 2017 dalam jurnal Frontiers in Nutrition, menunjukkan terdapat kemungkinan terdapat kaitan antara coklat gelap dan otak, kajian dengan saiz sampel yang lebih besar perlu dilakukan, dan penyelidikan selanjutnya diperlukan untuk menyiasat mekanisme yang terlibat. Dan sebelum anda kehabisan dan stok pada bar coklat, ingatlah kebanyakan kajian mencuba dengan jumlah coklat yang lebih tinggi daripada dos harian yang disyorkan (maksimum 1.5 auns).

3. Coklat Gelap Boleh Memperbaiki Tahap Gula Dalam Darah, dan Mengurangkan Risiko Mengembangkan Diabetes

8 alasan sihat untuk makan coklat berwarna gelap. Makan coklat setiap hari tidak kelihatan seperti cara terbaik untuk mencegah kencing manis, namun kajian menunjukkan jumlah coklat yang kaya dengan kakao yang sihat dapat memperbaiki bagaimana tubuh memetabolikkan glukosa. Rintangan insulin menyebabkan glukosa darah tinggi (gula) dan merupakan ciri diabetes jenis 2, setiap artikel diterbitkan pada bulan Mac 2019 oleh StatPearls.

Dalam satu kajian yang diterbitkan pada bulan Oktober 2017, Jurnal Komuniti dan Persekitaran Perubatan Dalaman Hospital, flavonoid dalam coklat gelap didapati mengurangkan tekanan oksidatif, yang difikirkan oleh para saintis adalah penyebab utama rintangan insulin. Dengan meningkatkan kepekaan badan anda terhadap insulin, rintangan dikurangkan, dan seterusnya risiko penyakit seperti kencing manis berkurangan.

Satu lagi kajian, yang diterbitkan pada Januari 2017 dalam majalah Appetite, menunjukkan bahawa peserta yang jarang menggunakan coklat mempunyai hampir dua kali risiko mengembangkan kencing manis sepanjang lima tahun, berbanding dengan peserta yang makancoklat gelap sekurang-kurangnya sekali seminggu.

Walaupun para penyelidik bersetuju coklat gelap mempunyai banyak manfaat kesihatan, kajian lanjut diperlukan untuk menentukan apakah ada hubungan sebab-akibat antara penggunaan coklat dan risiko diabetes.

4. Coklat Baik untuk Usus Anda dan Mungkin Membantu Mengurangkan Berat Badan

Makan coklat setiap hari mungkin kelihatan seperti cara terakhir untuk menurunkan berat badan, tetapi penyelidikan mencadangkan coklat gelap boleh memainkan peranan dalam mengawal selera makan, yang seterusnya dapat membantu mengurangkan berat badan. Ahli sains Neuroses Will Clower, PhD, menulis sebuah buku mengenai subjek yang dipanggil Eat Chocolate, Lose Weight, yang menerangkan bagaimana makan sedikit coklat gelap sebelum atau selepas makan mencetuskan hormon yang memberi isyarat kepada otak bahawa anda sudah kenyang. Sudah tentu, makan lebih banyak daripada jumlah yang dicadangkan setiap hari boleh mengatasi sebarang potensi untuk kehilangan berat badan.

Kajian yang dikemukakan dalam artikel yang diterbitkan dalam jurnal Frontiers dalam Pharmacology juga menyatakan bahawa semasa penghadaman, coklat bertindak seperti prebiotik (tidak boleh dikelirukan dengan probiotik), sejenis serat yang menggalakkan pertumbuhan bakteria yang bermanfaat dalam usus. Semakin banyak mikroba yang baik dalam sistem anda, semakin baik badan anda dapat menyerap nutrien serta menyokong metabolisme yang sihat, menurut Harvard T.H. Chan Sekolah Kesihatan Awam.

5. Ia Melawan Radikal Bebas dan Boleh Memainkan Peranan dalam Pencegahan Kanser

Bukti bahawa coklat gelap memiliki sifat-sifat yang dapat membantu melindungi seseorang dari beberapa jenis kanser yang terhad tetapi sedang berkembang. Antioksidan melindungi sel-sel kita daripada kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas, yang merupakan molekul oksigen yang tidak stabil yang dianggap bertanggungjawab terhadap penuaan dan penyakit, satu artikel yang diterbitkan pada Januari 2015 dalam Indian Journal of Clinical Biochemistry.

“Apabila anda mempunyai terlalu banyak radikal bebas di dalam badan anda, mereka mula menyerang sel-sel anda, dan itu boleh menyebabkan, dari masa ke masa, kepada keradangan tahap rendah dan beberapa penyakit – kanser, penyakit jantung, dan Alzheimer,” kata Dr. DuBost .

Beberapa kajian, seperti yang diterbitkan dalam Journal of the American Society of Hypertension, menunjukkan bahawa orang yang makan banyak flavonoid atau coklat yang kaya dengan antioksidan mengembangkan kanser yang lebih rendah daripada mereka yang tidak memakannya. Daripada banyak flavonoid dalam coklat, dua khususnya, epicatechin dan quercetin, dipercayai bertanggungjawab terhadap sifat-sifat kanser.

Walau bagaimanapun, kebanyakan kajian adalah terhad menggunakan hanya haiwan atau kultur sel, dan jumlah coklat yang diperlukan untuk menghasilkan tindakan pencegahan terhadap kanser adalah lebih tinggi daripada dos harian yang disyorkan untuk manusia, demikian kajian yang diterbitkan dalam The Netherlands Journal of Medicine.

6. Ia Baik untuk Kulit Anda (dalam Lebih Daripada Satu Cara)

The Harvard T.H. Chan School of Public Health menyenaraikan vitamin dan mineral yang dipenuhi dalam coklat gelap – seperti tembaga, besi, dan magnesium, untuk menamakan beberapa – yang juga memberi manfaat kepada kulit anda. Mangan, sebagai contoh, menyokong pengeluaran kolagen, protein yang membantu menjaga kulit kelihatan muda dan sihat. Mineral lain, seperti kalsium, membantu membaiki dan membaharui kulit, yang penting kerana, menurut Akademi Dermatologi Amerika, badan kita boleh menembusi sehingga 40,000 sel kulit setiap hari! Beberapa kajian terdahulu juga mendapati paras antioksidan yang tinggi dalam coklat gelap boleh melindungi kulit dari sinaran ultraviolet (UV) yang kuat yang dipancarkan oleh matahari.

8 alasan sihat untuk makan coklat berwarna gelap. Kajian lain, seperti kajian yang diterbitkan pada bulan Jun 2014 dalam Journal Nutrition, gagal memperlihatkan apa-apa kesan perlindungan yang jelas terhadap coklat yang kaya dengan antioksidan terhadap sinar UV, tetapi menunjukkan peningkatan keanjalan kulit yang terdedah kepada matahari, walaupun mekanisme yang tepat ini tidak diketahui.

7. Coklat gelap boleh meningkatkan kolesterol baik, mengurangkan kolesterol buruk

Coklat gelap juga disebut-sebut sebagai makanan untuk merendahkan kolesterol. Sejumlah badam, cokelat gelap, dan koko tanpa gula menunjukkan penurunan ketara dalam lipoprotein berkepadatan rendah (LDL), yang juga dikenali sebagai kolesterol “buruk”, yang dalam jumlah yang tinggi boleh menjadikan arteri tersumbat, dalam kajian yang diterbitkan pada November 2017 dalam Jurnal daripada Persatuan Jantung Amerika.

DuBost mengatakan mentega koko dalam coklat gelap juga boleh memainkan peranan dalam meningkatkan lipoprotein berkepekatan tinggi (HDL), atau kolesterol “baik” . Mentega kakao mengandungi asid oleik, yang merupakan lemak ‘monounsaturated’ – lemak yang sama yang anda dapati dalam minyak zaitun yang sihat, maklumat dari Perpustakaan Perubatan A.S. Walau bagaimanapun, tidak seperti minyak zaitun, mentega koko juga tinggi lemak tepu (sepertimana di Jabatan Pertanian A.S.), yang berlebihan boleh membahayakan hati, lebih menekankan keperluan untuk mengawal pengambilan.

Begitu juga, banyak kajian mengenai coklat dan kolesterol baik adalah jangka pendek, jadi ia terlalu awal untuk mengatakan bahawa coklat adalah penawar kolesterol-semua, tambah DuBost.

8. Coklat gelap adalah berkhasiat – dan lazat!

Di samping semua manfaat berpotensi lain, satu perkara pasti: Coklat gelap mengandungi satu ton nutrien. Sudah tentu, coklat lebih gelap adalah lebih baik, tetapi 70 peratus coklat gelap atau lebih tinggi mengandungi antioksidan, serat, kalium, kalsium, tembaga dan magnesium, menurut satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Antioxidants & Redox Signaling.

Ia juga mengandungi sekumpulan kalori dan lemak yang baik, jadi berwaspadalah dalam pengambilan harian anda. Setiap jenama coklat juga diproses secara berbeza; Amidor mengatakan bahawa organik sentiasa terbaik kerana ia ditanam tanpa penggunaan baja kimia dan racun perosak (cari produk Rainforest Certified Products), dan mencadangkan sentiasa memeriksa senarai ramuan untuk memastikan anda menggunakan coklat dengan lebih banyak bahan-bahan semula jadi.

Sumber :
www.everydayhealth.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here