8 manfaat minum air panas terhadap tubuh manusia  |  Minum air secukupnya dapat menyokong kesihatan kulit, otot, dan sendi. Air membantu sel-sel badan menyerap nutrien dan melawan jangkitan. Minum beberapa gelas air suam atau panas setiap hari mungkin memberikan lebih banyak faedah.

Walaupun terdapat sedikit kajian saintifik mengenai faedah minum air panas, penyokong kesihatan alternatif berpendapat bahawa air panas adalah cara mudah untuk meningkatkan kesihatan. Dalam artikel ini, kita melihat beberapa bukti.

Walaupun air minum dengan suhu berapa pun dapat menyokong kesejahteraan secara keseluruhan, minum air panas dianggap memberi pelbagai manfaat kesihatan tambahan.

BACA JUGA : Air Karbonat (Sparkling) : Bagus atau Tidak Bagus ?

Ramai orang telah menggunakan minuman panas selama ribuan tahun. Sastera perubatan rakyat dipenuhi dengan kisah bagaimana air panas dapat meningkatkan kesihatan, tetapi para penyelidik baru saja mulai melihat faedah minum air panas.

Artikel ini melihat lapan potensi faedah dan teori di sebaliknya.

8 manfaat minum air panas terhadap tubuh manusia

1. Penghadaman yang lebih sihat

Apabila seseorang tidak minum air secukupnya, usus kecil menyerap sebahagian besar air yang diminum melalui makanan dan minuman. Ini menyebabkan dehidrasi dan boleh menyukarkan pergerakan usus.

Dehidrasi yang kronik boleh menyebabkan sembelit kronik. Sembelit ini dapat membuat pergerakan usus menyakitkan dan boleh menyebabkan masalah lain, termasuk buasir dan kembung.

Minum air panas membantu memecah makanan lebih cepat daripada minum air sejuk atau suam. Ia mengurangkan risiko sembelit dengan menyokong pergerakan usus yang kerap.

8 manfaat minum air panas terhadap tubuh manusia

2. Detoksifikasi badan

Penyokong kesihatan semula jadi berpendapat bahawa air panas dapat membantu badan menyahtoksin. Apabila air cukup panas untuk menaikkan suhu badan seseorang, boleh menyebabkan berpeluh. Berpeluh mengeluarkan racun dan dapat membantu membersihkan liang roma.

3. Peredaran darah bertambah baik

Air panas adalah vasodilator, yang bermaksud mengembang saluran darah, meningkatkan peredaran darah. Ini dapat membantu otot berehat dan mengurangkan kesakitan.

Walaupun tidak ada kajian yang secara langsung mengaitkan air panas dengan peningkatan peredaran yang berterusan, malah peningkatan sirkulasi yang singkat dapat menyokong aliran darah ke otot dan organ yang lebih baik.

8 manfaat minum air panas terhadap tubuh manusia

4. Mengurangkan Berat badan

Penyelidikan telah lama menyokong idea bahawa minum lebih banyak air dapat membantu seseorang menurunkan berat badan. Ini mungkin sebahagiannya kerana air minum meningkatkan rasa kenyang. Air juga membantu tubuh menyerap nutrien, dan membuang sisa.

Satu kajian yang diterbitkan pada tahun 2003 mendapati bahawa beralih dari minum air sejuk ke air panas dapat meningkatkan penurunan berat badan. Para penyelidik mendapati bahawa minum 500 ml air sebelum makan meningkatkan metabolisme sebanyak 30 peratus.

Meningkatkan suhu air hingga 98.6 darjah menyumbang 40 peratus peningkatan metabolisme. Peningkatan metabolisme ini berlangsung selama 30-40 minit, berikutan pengambilan air.

10 health benefits to make you start drinking hot water | MDLinx

5. Mengurangkan kesakitan

Air panas meningkatkan peredaran darah dan juga dapat meningkatkan aliran darah, terutama pada otot yang cedera. Tidak ada penyelidikan yang secara langsung mengaitkan penggunaan air panas dengan menghilangkan rasa sakit.

Walau bagaimanapun, orang secara berkala menggunakan paket panas dan botol air panas untuk mengurangkan kesakitan. Mengkonsumsi air panas boleh memberikan rasa sakit dalaman, tetapi penting untuk diperhatikan bahawa panas juga dapat memburukkan pembengkakan.

6. Melawan selesema dan meningkatkan kesihatan sinus

Panas yang disapu pada sinus dapat mengurangkan tekanan yang disebabkan oleh selsema dan alergi hidung. Steam juga membantu membuang resdung.

Minum air panas boleh membantu pergerakan lendir dengan lebih cepat. Ini bermakna minum air panas boleh mendorong batuk dan hidung tersumbat menjadi lebih produktif.

7. Menggalakkan pengambilan kopi dan teh

Air panas yang dicampurkan dengan teh atau kopi mungkin menawarkan beberapa faedah kesihatan tambahan.

Apabila dicampurkan dengan kopi atau teh, air panas mungkin memberikan manfaat kesihatan tambahan. Kopi dan teh berkafein dapat mengeringkan badan, terutama pada dosis tinggi, tetapi mereka juga menawarkan beberapa manfaat kesihatan secara sederhana.

Penyelidikan yang diterbitkan pada tahun 2017 mengaitkan penggunaan kopi dengan jangka hayat yang lebih lama. Penyelidikan lain telah menemui kaitan antara penggunaan kopi sederhana dan penurunan risiko penyakit Parkinson, beberapa barah, diabetes jenis 2, beberapa penyakit hati, dan masalah kesihatan jantung.

Teh boleh mengurangkan risiko strok, penyakit jantung, diabetes jenis 2, dan penyakit hati. Beberapa kajian telah mengaitkan teh dengan penurunan risiko kanser, tetapi hasilnya berbeza-beza.

8. Mengurangkan tekanan

Secawan air panas yang menenangkan dapat membantu orang mengatasi tekanan dan kegelisahan. Satu kajian yang lebih lama mendapati bahawa pengambilan cecair panas, seperti teh dan kopi, dapat menurunkan tekanan dan mengurangkan perasaan cemas.

Kajian ini berpendapat bahawa beberapa kesannya disebabkan oleh kafein, tetapi bahawa kehangatannya juga berperanan dalam peningkatan mood peserta.

RISIKO

Minum air panas dari cawan tertutup boleh mengurangkan risiko terbakar akibat tumpahan.

Risiko utama minum air panas adalah terbakar. Air yang terasa hangat di hujung jari masih boleh membakar lidah atau tekak. Seseorang harus mengelakkan meminum air yang hampir mendidih, dan mereka harus selalu menguji dengan menghirup sedikit sebelum meneguk.

Minum air panas dalam cawan tertutup dan bertebat dapat mengurangkan risiko menumpahkan air dan terbakar.

Minum kopi atau teh berkafein boleh menyebabkan seseorang menjadi berlebihan kafein atau gelisah.

Seseorang boleh mencegahnya dengan menghadkan cawan kopi atau teh yang mereka makan, atau menggantikan minuman berkafein dengan air panas biasa.

5 Health Benefits of Drinking Warm Water | Health & Fitness

Suhu yang betul

Minuman panas, seperti kopi atau teh, sering disajikan pada suhu yang hampir mendidih. Tidak perlu bagi seseorang untuk mempertaruhkan luka terbakar untuk mendapatkan faedah air panas. Orang yang tidak menyukai air panas harus mempertimbangkan minum air pada atau sedikit di atas suhu badan.

Satu kajian tahun 2008 melaporkan suhu minum yang optimum ialah 136°F (57.8°C) untuk kopi. Suhu ini mengurangkan risiko terbakar, tetapi masih memberikan sensasi minuman panas yang menyenangkan.

Kesimpulannya

Minum air panas tidak akan menyembuhkan penyakit tetapi, selagi air tidak terlalu panas, risikonya adalah minimum. Oleh itu, orang yang sudah menikmati air panas atau yang ingin mencuba kaedah mudah untuk meningkatkan kesihatan mereka harus merasa yakin bahawa mereka mendapat manfaatnya.

Oleh kerana semakin banyak orang menggunakan strategi kesihatan ini, lebih banyak penyelidikan mungkin tersedia.

Sumber :
www.medicalnewstoday.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here