8 perkara mengejutkan yang boleh pengaruhi bekalan susu badan anda | Berurusan dengan bekalan susu ibu yang rendah? Herba, rempah ratus, dan ubat alergi adalah beberapa perkara yang boleh mempengaruhi pengeluaran susu ibu.

Sekiranya anda seorang ibu yang baru menyusu, anda mungkin sudah mengetahui bahawa menyusu boleh jadi mengelirukan dan kadang-kadang sukar. Dari mendapatkan bayi anda untuk menyusu dengan betul hingga menguasai bola sepak, ada banyak tekanan yang perlu dilakukan – tetapi beberapa perkara membuat ibu baru lebih bimbang daripada topik bekalan susu ibu.

BACA JUGA : 12 tips cara menggunakan pam susu ibu dengan berkesan

Membina, menjaga, dan bahkan meningkatkan bekalan susu hanyalah satu kejayaan penyusuan, tetapi ia pasti penting — dan yang sering disalahfahami oleh ibu dan profesional. Adalah normal bagi ibu baru untuk mempunyai banyak pertanyaan mengenai sama ada mereka cukup atau tidak memberi susu ibu untuk diberikan kepada bayi mereka.

Berita baiknya adalah bahawa sebilangan besar ibu-ibu akan menghasilkan bekalan yang tepat hanya melalui penyusuan berdasarkan permintaan dan kerap hubungan kulit ke kulit dengan bayi mereka. Namun, sangat membantu memahami beberapa faktor yang boleh memberi kesan negatif terhadap kemampuan anda menghasilkan cukup banyak cecair penting itu. Anehnya, 8  perkara ini dapat mengurangkan bekalan susu ibu anda:

Can a mother with COVID-19 infection breastfeed her baby ...

1. Ubat alergi dan selesema

Pseudoephedrine, bahan biasa dalam banyak ubat alergi dan selesema yang dijual bebas dapat mengurangkan pengeluaran susu ibu. Ini bukan berita baik untuk ibu menyusu yang mengalami alahan bermusim yang teruk, tetapi semuanya tidak hilang: dos ubat ini tidak mungkin mempengaruhi pengeluaran susu ibu setelah bekalan anda terjamin. Oleh itu, walaupun anda mungkin mempertimbangkan untuk menghindarinya dalam beberapa minggu pertama setelah melahirkan, anda mungkin dapat mengambilnya kemudian tanpa banyak risiko pada bekalan susu anda.

2. Pendarahan selepas bersalin

Pendarahan selepas kelahiran adalah pengalaman yang menakutkan – dan pastinya tidak menjadikan perkara tersebut lebih baik apabila mengetahui bahawa ia juga dapat menghalang penyusuan awal. Pada asasnya, pemikirannya adalah bahawa kelahiran trauma dan tekanan ibu yang dialami semasa kehilangan darah yang banyak dapat menghalang laktogenesis, atau pembuatan susu. Mengalami pendarahan boleh berlaku ketika susu anda masuk dan berapa banyak yang akhirnya anda hasilkan, terutamanya jika pendarahan menyebabkan anda berpisah dari bayi anda.

Tetapi jangan putus asa: Setelah anda merasakannya, anda pasti dapat mula menyusu dengan kerap, memberitahu badan anda bahawa memang ada bayi yang perlu diberi makan. Mengepam juga dapat membantu anda meningkatkan bekalan susu ibu selepas pendarahan.

3. Tiroid rendah

Hipotiroidisme, atau tiroid yang berfungsi rendah, boleh mengganggu pengeluaran susu. Tiroid membantu dalam mengatur prolaktin dan oksitosin, dua hormon utama yang terlibat dalam penyusuan susu ibu, walaupun penyelidikan masih sedikit mengenai kesan tepat tiroid terhadap bekalan susu ibu. Sekiranya anda menyedari bayi anda tidak mendapat susu ibu yang mencukupi, salah satu perkara pertama yang perlu dilakukan ialah memeriksa tiroid anda. Tiroiditis selepas bersalin, di mana kelenjar tiroid meradang, akan mempengaruhi 4-9% wanita pada tahun pertama selepas melahirkan. Keadaan ini akhirnya dapat menyebabkan tiroid rendah, jadi penting untuk bersikap proaktif dengan keadaan tiroid sebagai ibu baru.

4. Ramuan dan rempah tertentu

Anda mungkin pernah mendengar tentang galactogogues – herba seperti fenugreek yang dapat membantu mendorong, mengekalkan, dan meningkatkan bekalan susu. Terdapat juga beberapa ramuan dan rempah yang dapat menurunkan bekalan susu anda. Sage, peppermint, oregano, lemon balm, pasli, dan thyme dikatakan dapat mengurangkan aliran susu semasa penyusuan apabila diambil dalam jumlah besar. Tetapi jangan panik: Sekiranya anda tidak makan banyak, anda mungkin akan baik-baik saja. Anda masih boleh memasak dengannya atau menggunakannya dengan cara lain yang berguna di rumah anda. Walau bagaimanapun, jika anda pengguna minyak pati, anda mungkin ingin membuat lebih banyak penyelidikan mengenai minyak tertentu yang dibuat dengan ramuan ini untuk mengetahui apakah dan bagaimana ia boleh mempengaruhi penyusuan.

5. Kawalan kelahiran hormon

Sebilangan besar kaedah kawalan kelahiran hormon baik untuk penyusuan. Tetapi sebilangan kecilnya, terutama yang mengandungi estrogen, boleh mempengaruhi jumlah susu ibu yang anda hasilkan. Pilihan kawalan kelahiran yang hanya mempunyai progestin (berbanding dengan progesteron dan estrogen) umumnya merupakan pilihan yang lebih baik untuk ibu menyusu. Mirena IUD, tembakan (Depo-Provera), implan (Implanon), dan pil mini adalah contoh pilihan kawalan kelahiran progestin sahaja.

Sekiranya anda bimbang tentang hormon dan penyusuan, pastikan anda bercakap dengan doktor anda dan jelaskan bahawa menjaga bekalan susu yang baik adalah penting bagi anda semasa membuat keputusan mengenai kontrasepsi selepas kelahiran.

6. Toksin persekitaran

Persekitaran seorang wanita – atau bahkan ibunya – mungkin berperanan dalam penyediaan susu. Satu kajian kecil yang dilakukan pada tahun 2006 mendapati bahawa anak perempuan wanita yang dibesarkan di lembah pertanian yang dicemari racun perosak di Mexico mempunyai insiden yang jauh lebih tinggi dengan tisu susu yang tidak mencukupi — atau, dalam beberapa kes, tidak ada tisu susu — daripada yang tinggal di puncak bukit di kawasan yang sama.

“Kami melihat peningkatan yang mendadak dalam jumlah wanita yang mempunyai masalah utama, mungkin kerana pencemaran alam sekitar,” kata Diana West, IBCLC, pengarang buku Panduan Ibu Menyusu untuk Membuat Lebih Banyak Susu. “Perunding laktasi di seluruh dunia melaporkan peningkatan jumlah wanita yang tidak dapat menghasilkan susu yang cukup.”

8 perkara mengejutkan yang boleh pengaruhi bekalan susu badan anda

7. Masalah kesuburan yang sedia ada

“Campur tangan perubatan membolehkan orang hamil apabila mereka belum hamil, sebaliknya jika tidak, menyebabkan bayi dilahirkan oleh wanita yang mungkin tidak mempunyai sistem pembiakan berfungsi sepenuhnya,” kata West. “Sebagai contoh, banyak wanita yang mengalami PCOS [sindrom ovarium polikistik, keadaan yang boleh menyebabkan masalah ovulasi] juga mempunyai tisu payudara yang kurang berfungsi.”

8. Rehat makan yang panjang pada waktu malam

“Ramai wanita ingin menjadualkan makan dan memanjangkan selang waktu malam, yang menyebabkan bersilih ganti untuk penyediaan dan permintaan penyusuan susu ibu,” kata Nancy Hurst, Ph.D., RN, IBCLC, penolong pengarah program penyusuan dan Ibu Memiliki Milk Bank di Texas Children Hospital di Houston. “Sekiranya payudara tidak dikosongkan sepenuhnya pada awalnya – dan sering – seorang wanita benar-benar boleh bekerja keras dari segi keupayaannya untuk menghasilkan susu.”

8 perkara mengejutkan yang boleh pengaruhi bekalan susu badan anda

Cara Meningkatkan Bekalan Susu Anda

Sekiranya anda menolak faktor-faktor di atas dan masih bimbang tentang bekalan susu anda, apa yang boleh anda lakukan? Sebagai permulaan, teruskan menyusukan bayi anda! Cindy Chavez, seorang perunding laktasi yang diperakui oleh lembaga antarabangsa dan penyelaras negeri Pasukan Petugas Menyusui New Mexico, mengatakan bahawa bagi kebanyakan ibu, hanya dengan menambahkan berapa kali anda menyusu akan membantu meningkatkan bekalan susu.

“Terdapat banyak keselesaan yang dapat diperoleh dalam mengetahui bahawa bekalan susu ibu bergantung pada penyediaan dan permintaan,” katanya. “Sebilangan besar bayi sepanjang tahun pertama kehidupan perlu menyusu lapan hingga 12 kali dalam jangka waktu 24 jam. Jadi cara termudah dan paling berkesan untuk menghasilkan lebih banyak susu adalah dengan kerap menyusu.”

Pilihan lain: Berjumpa dengan perunding laktasi. “Berkali-kali ibu mendapat maklumat yang salah tentang bagaimana untuk mengetahui apakah bayi mereka mendapat susu secukupnya dari profesional kesihatan, ahli keluarga, atau rakan,” kata Felisha Floyd, IBCLC dan presiden Persatuan Nasional Penyokong Profesional dan Penyokong Laktasi Warna. Orang-orang ini mungkin bermaksud baik, tambahnya, tetapi mereka tidak perlu mempunyai maklumat berdasarkan penyelidikan yang dikemas kini seperti yang dilakukan oleh perunding laktasi.

Dengan memberikan susu botol, mudah untuk mengetahui sama ada bayi anda mendapat makanan yang mencukupi; tidak begitu dengan payudara. “Payudara tidak jelas dan dikalibrasi,” kata perunding laktasi Nancy Hurst. Oleh kerana anda tidak dapat mengetahui apa yang berlaku, alternatifnya ialah melihat apa yang keluar. “Saya mengesyorkan ‘Peraturan 4,'” kata pakar pediatrik Marianne Neifert, MD. “Menjelang usia 4 hari, najis bayi yang disusui susu ibu menjadi kuning dan kumuh; dia harus mempunyai sekurang-kurangnya empat najis sehari; dan corak itu harus diteruskan selama sekurang-kurangnya empat minggu. “

Juga, dia harus membuang air kecil sekurang-kurangnya enam kali sehari dan air kencingnya mesti jernih, bukan kuning gelap. Bayi yang baru lahir anda harus menyusu sekurang-kurangnya lapan kali dalam 24 jam, dan anda mesti sering mendengar dia menelan semasa dia menyusu. Jadualkan pemeriksaan berat badan tambahan jika anda mempunyai sebarang masalah.

Sumber : 
www.parents.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here