8 sebab ini akan membuatkan anda jatuh cinta dengan Scotland  |  Ambil perhatian bahawa maklumat dalam artikel itu tepat pada masa penerbitan. Jika anda sedang mencari destinasi seterusnya dengan landskap yang menakjubkan, acara-acara yang menarik dan budaya yang kaya, Scotland adalah jawapan anda! Terletak di bahagian utara U.K. (hanya sejam perjalanan dari England ke Scotland), negara kecil ini mempunyai banyak perkara-perkara besar untuk ditawarkan. Dari istana zaman pertengahan sehingga ke pendakian yang sinematik, Scotland adalah tempat yang menarik untuk sesiapa yang ingin mendapatkan pengembaraan yang hebat.

Ingin tahu tentang apa yang ada untuk anda di Scotland? Berikut adalah lapan sebab mengapa Scotland adalah berbaloi untuk dilawati.

8 sebab ini akan membuatkan anda jatuh cinta dengan Scotland

1. Lokasi televisyen dan filem ikonik (termasuk Hogwarts Express!)

Scotland mempunyai resume yang mengagumkan dengan penganjuran filem-filem popular dan rancangan televisyen. Sama ada anda peminat besar dari Game of Thrones, peminat James Bond atau hanya seorang Potterhead (seperti kehidupan anda sendiri, ini adalah peluang yang sempurna untuk anda menghidupkan impian anda dengan melangkah ke dalam filem kegemaran anda).

Jika fantasi sepanjang hayat anda adalah untuk menghadiri Hogwarts School of Witchcraft dan Wizardry, pastikan untuk menaiki Kereta Api Steam Jacobite. Ia berjalan melintasi Glenfinnan Viaduct dari Fort William ke Mallaig seperti yang terkenal dalam siri filem Harry Potter. Laluan yang indah dari kehijauan dan langit terbuka yang luas adalah realiti yang menakjubkan sepertimana ketika ia berada di skrin.

BACA JUGA : Apa sebenarnya yang dilindungi dalam Insuran Travel ?

8 sebab ini akan membuatkan anda jatuh cinta dengan Scotland
Kredit: @travelholic_sarah

Kepada semua peminat Game of Throne – adakah anda mengenali istana ini? Muncul ketika musim kelapan dalam rancangan yang memenangi anugerah itu, Doune Castle berkhidmat sebagai Winterfell, kediaman nenek moyang keluarga Stark. Dan jika anda benar-benar benar-benar meminati tv dan filem British, anda mungkin juga melihat istana ini di ‘Outlander’ sepanjang musim pertama serta ‘Monthy Python and Holy Grail’.

Tempat-tempat lain yang memberi inspirasi dan muncul dalam filem adalah Rosslyn Chapel di ‘The Da Vinci Code’ dan Dunnottar Castle dalam ciri animasi Pixar ‘Brave’. Jadi, dapatkan peluang dan lawati lokasi ini untuk mempunyai saat-saat bintang filem anda sendiri!

8 sebab ini akan membuatkan anda jatuh cinta dengan Scotland
Kredit: @izyanmansor

2. Bandar yang Mesra-Muslim

Walaupun kehadiran masyarakat Islam di Scotland masih kecil, Edinburgh adalah satu tempat mesra-Islam yang mempunyai pelbagai restoran dan kemudahan yang disediakan untuk keselesaan pelancong Islam.

Mosque Kitchen adalah restoran mesra keluarga yang tidak hanya dikenali dengan harga murah tetapi juga hidangannya yang bersaiz besar. Terletak berhampiran Nicolson Square Gardens (sebuah taman kecil di pusat bandar Edinburgh), restoran ini menawarkan menu India yang pelbagai – kari, pakoras, roti naan dan pilihan vegan lain. Jika anda sedang mencari makanan yang berpatutan, lakukan persinggahan di Mosque Kitchen.

Juga terletak di kawasan Nicolson Square Garden, Kebab Mahal adalah tempat untuk mengisi perut anda. Selain makanan bercucuk mereka, restoran ini mengkhususkan diri dalam hidangan tradisional tandoori dan kari. Sedikit jauh dari jalan raya, terdapat restoran lain dengan nama Roti di mana masakan Pakistan asli dan tapas India dihidangkan.

8 sebab ini akan membuatkan anda jatuh cinta dengan Scotland
Kredit: @ m_faisal88

Jika anda berharap untuk bertemu dengan masyarakat Islam setempat, singgahlah ke Masjid Pusat Edinburgh. Ia mengambil masa 6 tahun untuk membina dan kekal sebagai satu-satunya masjid di Edinburgh. Festival Islam Edinburgh diadakan di sini setiap tahun untuk bulan Ogos dan terbuka kepada orang ramai untuk belajar tentang Islam.

https://res.cloudinary.com/hhwt/image/upload/q_70/v1569477957/hcvh8w0fpvw2fi6ieau6.jpg

3. Perjalanan dan pendakian yang menakjubkan

Peminat sukan luar akan mendapati tanah Scotland adalah sangat megah. Sama ada ia adalah sungai yang berliku-liku atau bukit-bukit yang subur, ia adalah tempat yang sesuai untuk anda menikmati keindahan alam.

Arthur’s Seat adalah pilihan yang popular di kalangan penduduk tempatan dan pelawat sebagai laluan mendaki. Terletak di bandar Edinburgh, gunung berapi ini yang telah pupus ini terletak di pusat Holyrood Park. Jangan risau jika anda bukan pengembara yang sangat aktif kerana Arthur’s Seat mempunyai laluan yang berbeza menuju ke puncak. Hanya memilih mana-mana laluan yang sesuai dengan tahap kecergasan anda yang terbaik. Tidak kira jalan mana yang anda ambil, pemandangan panorama kota dijamin menjadi sesuatu yang indah.

BACA JUGA : 20 senarai negara yang paling mempesonakan di dunia

https://res.cloudinary.com/hhwt/image/upload/q_70/v1569477971/pbwghjqctjmqf6yyrirc.jpg

Jika anda merasa lebih mencabar, mendaki di Highlands Scotland adalah cara yang sesuai. Mengatasi salah satu puncak tertinggi di Dataran Tinggi – Ben Nevis di 4,411 kaki di atas paras laut – atau berjalan melalui The Great Glen Way, sebuah laluan yang menyeberangi 118.5 km di seluruh Tanah Tinggi.

Tip: Cuaca Scotland tidak dapat dijangka sepanjang tahun. Anda mungkin mengalami cahaya matahari yang hangat, hujan yang lebat dalam ruang beberapa jam. Oleh itu, ingatlah untuk membawa pelbagai pakaian luar!

https://res.cloudinary.com/hhwt/image/upload/q_70/v1569477985/n2ypyrygimqvoo0h4c3i.jpg
Kredit: @ecahamna
https://res.cloudinary.com/hhwt/image/upload/q_70/v1569478001/p8hluvojekqvxqgblele.jpg
Kredit: @inveterate_adventurer

4. Keajaiban seni bina

Scotland dipenuhi dengan banyak tarikan buatan manusia yang pasti akan membuatkan anda kagum.

Monumen Scott adalah peringatan gothic untuk menghormati Sir Walter Scott, seorang tokoh sastera Scotland. Belajar tentang kehidupan novelis dan bekerja dalam kesusasteraan di monumen kedua terbesar sehingga kepada seorang penulis di dunia. Semasa berada di sana, lihat patung marmar Sir Walter Scott sendiri bersama-sama dengan anjingnya yang tercinta!

Imej yang menakjubkan yang anda mahu pada paparan Instagram anda ialah The Kelpies in Helix, patung-patung equine terbesar di dunia. Dibina oleh pemahat dari Scotland, Andy Scott, karya-karya seni artistik ini membuatkan lawatan pada siang hari adalah sesuatu yang hebat dan begitu juga pada waktu malam. Pastikan untuk meneroka tapak kawasan ini dengan teliti dengan mengembara bahagian dalam patung-patung ini. Saiz Kelpies dan rupa keluli tahan karat yang licin bukanlah sesuatu yang boleh dilepaskan.

https://res.cloudinary.com/hhwt/image/upload/q_70/v1569478407/sb91fzjznuldtkypjujv.png
Kredit: @gaizkapenafiel

5. Tradisi dan Acara Scotland yang unik

Sebahagian besar perjalanan adalah untuk mengalami budaya yang berbeza dari kita sendiri. Di Scotland, terdapat banyak peluang untuk anda melihat sendiri gaya hidup Scotland. Bergantung pada masa pada tahun yang anda pilih untuk melawat, anda akan dapat mengambil bahagian dalam beberapa tradisi unik mereka!

Apa lagi cara yang lebih baik untuk memahami budaya asing dengan lebih baik selain daripada muzik? Nikmati Celtic Connections, festival muzik berasaskan Glasgow yang berlangsung selama 18 hari. Diadakan setiap tahun pada awal tahun ini, anda dapat menyaksikan pemuzik kelas dunia seperti Cherish the Ladies dan Judy Collins mempersembahkan pelbagai lagu, termasuk muzik Gaelic, rakyat dan trad.

https://res.cloudinary.com/hhwt/image/upload/q_70/v1569478016/nnyrrpny0hlzrdw6tgt5.jpg
Kredit: @ un.tal.lucas

Rasai suasana pada Tahun Baru seperti Scott sejati dengan menyertai perayaan Hogmanay di bandar-bandar yang berbeza. Anda boleh menemui penembakan lampu suluh berarak melalui Edinburgh dan lelaki dalam memakai pakaian Scott berayun bola api di Aberdeen. Cermin mata api adalah jaminan untuk membuat perayaan Tahun Baru anda sesuatu yang tidak dapat dilupakan. Pengalaman mendalam ini bukan sahaja akan menceriakan perjalanan Scotland anda tetapi juga membuatkan anda mengatakan frasa Scotland seperti ‘Gaun yersel’ (Terjemahan: Lakukannya) dalam masa yang singkat.

BACA JUGA : 15 tempat menarik di UK ketika Musim Salji

https://res.cloudinary.com/hhwt/image/upload/q_70/v1569478036/kf3fs9iuc8rsvgvd9tig.jpg
Maxpixel- kredit: Bintang-bintang di atas Isle of Coll

6. Melihat bintang (Stargazing)

Melihat bintang adalah sesuatu yang semua orang harus lakukan sekali dalam seumur hidup mereka. Nasib baik, Scotland boleh menjadikan keinginan itu menjadi kenyataan, kerana terdapat banyak tempat yang bagus untuk anda mengagumi langit yang dipenuhi bintang-bintang.

Dikenali sebagai Pulau Langit Gelap, Isle of Coll adalah tempat yang anda ingin alami untuk suasana yang damai dengan langit yang tidak tercemar. Ketiadaan lampu jalan membolehkan bintang-bintang bersinar lebih cerah dan, pada musim sejuk, apabila ia menjadi sangat gelap, Auroreae Borealis dapat dilihat.

https://res.cloudinary.com/hhwt/image/upload/q_70/v1569478052/vnaffda7uxzsbysbmjhq.jpg
Kredit: @hargi

Galloway Forest Dark Sky Park adalah tempat yang lain bagi anda untuk mengamati bintang-bintang yang banyak di sebalik langit yang gelap. International Dark-Sky Association mengiktirafnya sebagai Taman Dark Sky keempat di dunia dan yang pertama di Britain. Singgah di pusat-pusat pelawat di Glentrool, Kirroughtree dan Clatteringshaws untuk beberapa tempat tontonan terbaik di taman untuk melihat langit malam yang indah.

https://res.cloudinary.com/hhwt/image/upload/q_70/v1569478066/tbgy5atwdky56evmm4cq.jpg

7. Sejarah yang penuh warna-warni

Kebanggaan Scotland sendiri adalah dengan latar belakang sejarah yang kaya yang mencerminkan bahasa, gaya hidup mereka dan terutama mercu tanda mereka.

Apabila orang menyebut batu berdiri, anda mungkin akan memikirkan Stonehenge di England. Tetapi adakah anda tahu bahawa Stalan Standing Stones di Isle of Lewis wujud lebih awal? Tapak arkeologi ini mempunyai 13 batu yang berdiri di dalam pembentukan cincin, yang kini berkongsi tanahnya dengan pusat pelawat yang mempunyai pameran, kedai cenderahati dan kafe.

https://res.cloudinary.com/hhwt/image/upload/q_70/v1569478081/ny6six93p8xjqeofuuaw.jpg
Kredit: @vasilmann

Muzium Nasional Scotland adalah satu lagi tempat bersejarah yang mesti dikunjungi di bandar Edinburgh. Dengan pelbagai galeri, anda boleh belajar tentang bagaimana Scotland datang dari zaman prasejarah hingga sekarang. Terdapat juga bahagian-bahagian muzium yang didedikasikan untuk kisah-kisah umat manusia dari seluruh benua yang berlainan.

BACA JUGA : 10 panduan berguna sekiranya ingin melancong secara solo

https://res.cloudinary.com/hhwt/image/upload/q_70/v1569478093/f0ntq9mxoa4fbgcheek2.jpg

Satu lagi cara untuk belajar tentang sejarah berwarna-warni Scotland untuk berjalan-jalan melalui Dean Village. Sebuah perkampungan tersembunyi yang indah ini membawa anda ke tempat dan masa yang berlainan dengan jalan-jalannya yang berbatu, pemandangannya yang hijau dan Water of Leith yang mengalir melalui tengah-tengah kawasan. Apa yang dahulunya menjadi rumah kepada pekerja kilang dan keluarga mereka pada tahun 1886 kini menjadi tempat pelancongan yang tidak berubah.

8 sebab ini akan membuatkan anda jatuh cinta dengan Scotland

8. Tapak Warisan Dunia UNESCO

Scotland kaya dalam banyak aspek dan ini termasuk Tapak Warisan Dunia UNESCO. Organisasi berprestij ini telah memuji Scotland dengan bukan satu, bukan dua, tetapi ENAM tapak yang memegang kepentingan global, sejarah dan kebudayaan.

Jambatan Forth adalah penambahan paling terkini dan diperhatikan oleh organisasi sebagai penciptaan industri inovatif. Ia dibuka pada tahun 1890 dan merupakan jambatan cantilever terpanjang di dunia sehingga 1919. Naiki feri di Queensferry Selatan untuk mengagumi kerja kejuruteraan yang menakjubkan ini secara dekat!

8 sebab ini akan membuatkan anda jatuh cinta dengan Scotland

Lihatlah satu lagi Tapak Warisan Dunia dengan perjalanan 9 km timur dari Forth Bridge dan menempatkan anda di bandar Edinburgh. Di sini, dua pusat bandar yang berbeza berbeza: Bandar Lama Abad Pertengahan dan Bandar Baru Georgia. Old Town Edinburgh memegang Royal Mile di mana Edinburgh Castle boleh didapati tepat di hujung jalan. Walaupun ia tidak nampak langsung seperti istana ais Elsa (ingat Disney’s Frozen?), Ia juga amat mengagumkan.

https://res.cloudinary.com/hhwt/image/upload/q_70/v1569478146/k8fdofq9n2xcfk7uumer.jpg

Calton Hill adalah salah satu daripada banyak keseronokan visual di New Town Edinburgh. Bukit ini yang berkongsi status Tapak Warisan Dunia dengan Old Town terletak di pusat bandar. Bagi mereka yang suka matahari terbenam yang cantik, anda perlu membuat perjalanan ke Calton Hill pada waktu senja dan menikmati pemandangan seluruh bandar yang bermandikan cahaya keemasan.

Jadi, apa yang anda tunggu? Capai pen itu dan letakkan Scotland dalam senarai anda hari ini! Negara impian ini akan membuat anda merancang lawatan kedua anda walaupun lawatan pertama anda belum selesai.

Sumber :
www.havehalalwilltravel.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here