8 tanda dan gejala sekiranya anda kekurangan Vitamin D  |  Vitamin D adalah vitamin yang sangat penting yang mempunyai kesan kuat pada beberapa sistem dalam seluruh badan anda. Tidak seperti vitamin lain, vitamin D berfungsi seperti hormon, dan setiap sel di dalam badan anda mempunyai reseptor untuknya.

Tubuh anda membuatnya dari kolesterol ketika kulit anda terkena cahaya matahari.

Ia juga terdapat dalam makanan tertentu seperti ikan berlemak dan produk tenusu yang diperkaya, walaupun sangat sukar untuk mendapatkan secukupnya dari makanan sahaja.

Pengambilan harian (RDI) yang disyorkan biasanya sekitar 400-800 IU, tetapi banyak pakar mengatakan bahawa anda harus mendapatkan lebih dari itu.

Kekurangan vitamin D sangat biasa. Dianggarkan bahawa kira-kira 1 bilion orang di seluruh dunia mempunyai kadar vitamin yang rendah dalam darah mereka.

BACA JUGA : 9 manfaat kesihatan bawang yang mengagumkan

8 tanda dan gejala sekiranya anda kekurangan Vitamin D

Menurut kajian 2011, 41.6% orang dewasa di AS kekurangan. Jumlah ini meningkat hingga 69.2% dalam bahasa Hispanik dan 82.1% pada orang Afrika-Amerika. Berikut adalah 7 faktor risiko biasa untuk kekurangan vitamin D :

  • Mempunyai kulit gelap.
  • Menjadi tua.
  • Berat badan berlebihan atau gemuk.
  • Tidak makan banyak ikan atau tenusu.
  • Hidup jauh dari khatulistiwa di mana terdapat sedikit sinar matahari sepanjang tahun.
  • Sentiasa menggunakan pelindung matahari semasa keluar.
  • Menginap di dalam rumah.

Orang yang tinggal di dekat khatulistiwa dan kerap terdedah kepada cahaya matahari kurang cenderung untuk kekurangan vitamin D, kerana kulit mereka menghasilkan cukup vitamin D untuk memenuhi keperluan badan mereka.

Sebilangan besar orang tidak menyedari bahawa mereka kekurangan, kerana gejala umumnya tidak jelas. Anda mungkin tidak mengenalinya dengan mudah, walaupun mereka mempunyai kesan negatif yang signifikan terhadap kualiti hidup anda. Berikut adalah 8 tanda dan gejala kekurangan vitamin D :

8 tanda dan gejala sekiranya anda kekurangan Vitamin D

1. Selalunya Sakit atau Dijangkiti

Salah satu peranan vitamin D yang paling penting adalah menjaga sistem imun anda kuat sehingga anda dapat melawan virus dan bakteria yang menyebabkan penyakit.

Ia secara langsung berinteraksi dengan sel-sel yang bertanggungjawab untuk melawan jangkitan.

Sekiranya anda sering jatuh sakit, terutamanya dengan selsema, tahap vitamin D yang rendah mungkin menjadi faktor penyumbang.

Beberapa kajian pemerhatian yang besar telah menunjukkan kaitan antara kekurangan vitamin D dan jangkitan saluran pernafasan seperti selsema, bronkitis dan radang paru-paru.

Sejumlah kajian mendapati bahawa pengambilan suplemen vitamin D pada dos hingga 4,000 IU setiap hari dapat mengurangkan risiko jangkitan saluran pernafasan.

Dalam satu kajian pada orang dengan COPD gangguan paru-paru kronik, hanya mereka yang kekurangan vitamin D mengalami manfaat yang signifikan setelah mengambil suplemen dos tinggi selama satu tahun.

RINGKASAN : Vitamin D memainkan peranan penting dalam fungsi imun. Salah satu gejala kekurangan yang paling biasa adalah peningkatan risiko penyakit atau jangkitan.

8 tanda dan gejala sekiranya anda kekurangan Vitamin D

2. Keletihan dan Penat

Rasa letih boleh mempunyai banyak sebab, dan kekurangan vitamin D mungkin salah satunya.

Malangnya, ia sering dianggap sebagai penyebab yang berpotensi.

Kajian kes menunjukkan bahawa tahap darah yang sangat rendah dapat menyebabkan keletihan yang mempunyai kesan negatif yang teruk terhadap kualiti hidup.

Dalam satu kes, seorang wanita yang mengadu keletihan dan sakit kepala di waktu siang yang kronik didapati mempunyai kadar vitamin D dalam darah hanya 5,9 ng / ml. Ini sangat rendah, kerana apa-apa di bawah 20 ng / ml dianggap kekurangan.

Ketika wanita itu mengambil suplemen vitamin D, kadarnya meningkat menjadi 39 ng / ml dan gejala-gejalanya hilang.

Walau bagaimanapun, tahap darah yang tidak terlalu rendah mungkin memberi kesan negatif kepada tahap tenaga anda.

Kajian pemerhatian yang besar melihat hubungan antara vitamin D dan keletihan pada wanita muda.

Kajian mendapati bahawa wanita dengan kadar darah lebih rendah dari 20 ng / ml atau 21-29 ng / ml lebih cenderung mengadu keletihan daripada mereka yang mempunyai kadar darah lebih dari 30 ng / ml.

Satu lagi kajian pemerhatian pada jururawat wanita mendapati hubungan yang kuat antara tahap vitamin D rendah dan keletihan yang dilaporkan sendiri.

Lebih-lebih lagi, penyelidik mendapati bahawa 89% jururawat kekurangan vitamin D.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai cara mengurangkan keletihan, pertimbangkan untuk membaca mengenai 11 vitamin dan makanan tambahan terbaik untuk meningkatkan tenaga.

RINGKASAN : Keletihan dan kepenatan yang berlebihan mungkin merupakan tanda kekurangan vitamin D. Mengambil makanan tambahan dapat membantu meningkatkan tahap tenaga.

3. Sakit Tulang dan Belakang

Vitamin D membantu menjaga kesihatan tulang dengan beberapa cara.

Untuk satu, ini meningkatkan penyerapan kalsium badan anda.

Sakit tulang dan sakit belakang bawah mungkin merupakan tanda tahap vitamin D yang tidak mencukupi dalam darah.

Kajian pemerhatian yang besar telah menemui hubungan antara kekurangan dan sakit belakang bawah kronik.

Satu kajian mengkaji hubungan antara tahap vitamin D dan sakit belakang pada lebih daripada 9,000 wanita yang lebih tua.

Para penyelidik mendapati bahawa mereka yang mengalami kekurangan cenderung mengalami sakit belakang, termasuk sakit belakang yang teruk yang membatasi aktiviti harian mereka.

Dalam satu kajian terkawal, orang yang mengalami kekurangan vitamin D hampir dua kali lebih mungkin mengalami sakit tulang di kaki, tulang rusuk atau sendi mereka berbanding dengan tahap darah dalam julat normal.

RINGKASAN : Tahap darah rendah vitamin D mungkin menjadi penyebab atau faktor penyumbang kepada sakit tulang dan sakit belakang bawah.

Depression

4. Kemurungan

Mood murung juga boleh menjadi tanda kekurangan vitamin D.

Dalam kajian tinjauan, para penyelidik telah menghubungkan kekurangan vitamin D dengan kemurungan, terutamanya pada orang dewasa yang lebih tua.

Dalam satu analisis, 65% kajian pemerhatian mendapati hubungan antara tahap darah rendah dan kemurungan.

Sebaliknya, kebanyakan ujian terkawal, yang mempunyai berat badan lebih saintifik daripada kajian pemerhatian, tidak menunjukkan kaitan antara keduanya.

Walau bagaimanapun, para penyelidik yang menganalisis kajian menyatakan bahawa dos vitamin D dalam kajian terkawal seringkali sangat rendah.

Di samping itu, mereka memerhatikan bahawa beberapa kajian mungkin tidak cukup lama untuk melihat kesan pengambilan makanan tambahan terhadap mood.

Beberapa kajian terkawal menunjukkan bahawa pemberian vitamin D kepada orang yang kekurangannya membantu memperbaiki kemurungan, termasuk kemurungan bermusim yang berlaku pada bulan-bulan yang lebih sejuk.

RINGKASAN : Depresi/kemurungan dikaitkan dengan tahap vitamin D yang rendah dan beberapa kajian mendapati bahawa suplemen meningkatkan mood.

Mycobiome contributes to impaired wound healing

5. Penyembuhan Luka yang tidak baik

Penyembuhan luka yang lambat selepas pembedahan atau kecederaan mungkin merupakan tanda bahawa tahap vitamin D anda terlalu rendah.

Hasil dari kajian tabung uji menunjukkan bahawa vitamin meningkatkan penghasilan sebatian yang sangat penting untuk membentuk kulit baru sebagai sebahagian daripada proses penyembuhan luka.

Satu kajian mengenai orang yang menjalani pembedahan pergigian mendapati bahawa aspek penyembuhan tertentu terganggu oleh kekurangan vitamin D.

Juga disarankan bahawa peranan vitamin D dalam mengawal keradangan dan melawan jangkitan adalah penting untuk penyembuhan yang tepat.

Satu analisis melihat pesakit dengan jangkitan kaki diabetes.

Ia mendapati bahawa mereka yang kekurangan vitamin D yang teruk cenderung mempunyai tahap penanda keradangan yang lebih tinggi yang boleh membahayakan penyembuhan.

Malangnya, terdapat sedikit kajian mengenai kesan suplemen vitamin D pada penyembuhan luka pada orang yang kekurangan vitamin D pada ketika ini.

Walau bagaimanapun, satu kajian mendapati bahawa ketika pesakit kekurangan vitamin D dengan ulser kaki dirawat dengan vitamin, ukuran ulser berkurang sebanyak 28%, secara purata.

RINGKASAN : Tahap vitamin D yang tidak mencukupi boleh menyebabkan penyembuhan luka yang buruk berikutan pembedahan, kecederaan atau jangkitan.

Understanding Bone Loss & How to Prevent Osteoporosis

6. Kehilangan Tulang

Vitamin D memainkan peranan penting dalam penyerapan kalsium dan metabolisme tulang.

Ramai orang tua yang didiagnosis kehilangan tulang percaya bahawa mereka perlu mengambil lebih banyak kalsium. Namun, mereka mungkin kekurangan vitamin D juga.

Ketumpatan mineral tulang yang rendah adalah petunjuk bahawa tulang anda telah kehilangan kalsium dan mineral lain. Ini menjadikan orang dewasa yang lebih tua, terutama wanita, mempunyai risiko peningkatan patah tulang.

Dalam kajian pemerhatian yang besar di lebih daripada 1.100 wanita pertengahan umur pada menopaus atau postmenopause, para penyelidik menemui kaitan kuat antara tahap vitamin D rendah dan kepadatan mineral tulang yang rendah.

Walau bagaimanapun, kajian terkawal mendapati bahawa wanita yang kekurangan vitamin D tidak mengalami peningkatan kepadatan mineral tulang ketika mereka mengambil suplemen berdos tinggi, walaupun tahap darah mereka bertambah baik.

Tidak mengambil kira penemuan ini, pengambilan vitamin D yang mencukupi dan menjaga kadar darah dalam jarak optimum mungkin merupakan strategi yang baik untuk melindungi massa tulang dan mengurangkan risiko patah tulang.

RINGKASAN : Diagnosis kepadatan mineral tulang yang rendah mungkin merupakan tanda kekurangan vitamin D. Mendapatkan cukup vitamin ini penting untuk memelihara jisim tulang apabila anda semakin tua.

7. Rambut Gugur

Rambut gugur sering dikaitkan dengan tekanan, yang pastinya merupakan penyebab biasa.

Namun, apabila keguguran rambut teruk, mungkin disebabkan oleh penyakit atau kekurangan nutrien.

Kehilangan rambut pada wanita dikaitkan dengan tahap vitamin D yang rendah, walaupun terdapat sedikit kajian mengenai perkara ini hingga kini.

Alopecia areata adalah penyakit autoimun yang dicirikan oleh keguguran rambut yang teruk dari kepala dan bahagian badan yang lain. Ini dikaitkan dengan riket, yang merupakan penyakit yang menyebabkan tulang lembut pada kanak-kanak kerana kekurangan vitamin D.

Tahap vitamin D yang rendah dikaitkan dengan alopecia areata dan mungkin merupakan faktor risiko untuk mengembangkan penyakit ini.

Satu kajian pada penderita alopecia areata menunjukkan bahawa kadar darah vitamin D yang lebih rendah cenderung dikaitkan dengan keguguran rambut yang lebih teruk.

Dalam satu kajian kes, penggunaan topikal vitamin sintetik didapati berjaya merawat keguguran rambut pada anak lelaki dengan kekurangan reseptor vitamin D.

Banyak makanan dan nutrien lain boleh mempengaruhi kesihatan rambut anda. Sekiranya anda mengalami keguguran rambut, anda mungkin berminat dengan 14 makanan terbaik untuk pertumbuhan rambut.

RINGKASAN : Rambut gugur mungkin merupakan tanda kekurangan vitamin D dalam keguguran rambut wanita atau keadaan autoimun alopecia areata.

Muscle pain - NeuRA

8. Sakit Otot

Penyebab sakit otot sering sukar untuk diketahui.

Terdapat beberapa bukti bahawa kekurangan vitamin D mungkin berpotensi menyebabkan sakit otot pada kanak-kanak dan orang dewasa.

Dalam satu kajian, 71% orang dengan kesakitan kronik didapati kekurangan vitamin D.

Reseptor vitamin D terdapat dalam sel saraf yang disebut nociceptors, yang merasakan kesakitan.

Satu kajian pada tikus menunjukkan bahawa kekurangan menyebabkan rasa sakit dan sensitiviti akibat rangsangan nociceptors pada otot.

Beberapa kajian mendapati bahawa pengambilan suplemen vitamin D dalam dos tinggi dapat mengurangkan pelbagai jenis kesakitan pada orang yang kekurangannya.

Satu kajian pada 120 kanak-kanak dengan kekurangan vitamin D yang mengalami kesakitan mendapati bahawa satu dos vitamin mengurangkan skor kesakitan dengan purata 57%.

RINGKASAN : Terdapat kaitan antara kesakitan kronik dan tahap vitamin D dalam darah yang rendah, yang mungkin disebabkan oleh interaksi antara vitamin dan sel saraf yang merasakan sakit.

9 Vitamin D Benefits You Should Know—and How to Get More in Your Diet | Health.com

Rumusan

Kekurangan vitamin D adalah sangat biasa dan kebanyakan orang tidak menyedarinya.

Ini kerana simptomnya sering tidak jelas dan tidak spesifik, yang bermaksud sukar untuk mengetahui apakah ia disebabkan oleh tahap vitamin D yang rendah atau yang lain.

Sekiranya anda fikir anda mungkin mempunyai kekurangan, penting untuk anda berjumpa dengan doktor dan mengukur tahap darah anda.

Nasib baik, kekurangan vitamin D biasanya mudah diatasi.

Anda boleh meningkatkan pendedahan cahaya matahari, makan lebih banyak makanan kaya vitamin-D, seperti ikan berlemak atau produk tenusu yang diperkaya. Anda juga boleh mendapatkan pelbagai makanan tambahan vitamin D di Amazon.

Memperbaiki kekurangan anda adalah mudah, mudah dan boleh memberi manfaat besar untuk kesihatan anda.

Sumber :
www.healthline.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here