8 tempat menarik yang anda tidak percaya ada di Kashmir  |  Ambil perhatian bahawa maklumat dalam artikel ini tepat pada masa penerbitan. Kawasan yang indah, kaya dengan budaya dan alam semula jadi – Kashmir adalah sangat menakjubkan sama seperti alam semula jadi. Kashmiris kebanyakannya terdiri daripada Muslim, dan kebanyakan akan dengan senang hati menawarkan anda chat untuk memulakan perbualan. Setelah mengalami banyak konflik dan bencana alam, mereka mempunyai banyak cerita untuk diberitahu: terutamanya tentang perjuangan dan pertahanan. Sudah tiba masanya untuk dunia melihat keindahan Kashmir di samping semua konfliknya.

Dalam kata-kata Amir Khusro, “Jika syurga ada di bumi…inilah dia, inilah dia, ini.”

Image result for kashmir

8 tempat menarik yang anda tidak percaya ada di Kashmir
Kredit: Meandering Shots

1. Tasik Gadsar: Tasik Bunga

Pada ketinggian 3600 meter, tasik ini adalah tasik yang berada pada ketinggian yang tinggi. Masa terbaik untuk melawatnya adalah dari bulan Jun hingga September kerana pembekuan tasik berlaku selepas itu pada tahun ini!

Ia adalah tempat yang sempurna untuk membenamkan diri dalam alam semula jadi, jauh dari kesibukan kehidupan bandar.

8 tempat menarik yang anda tidak percaya ada di Kashmir
Kredit: A J di Flickr

2. Sungai Sind, Naranag

Sungai Kashmir bukan sahaja menyenangkan secara estetika tetapi juga bermanfaat. Ini adalah satu-satunya sungai di Jammu dan Kashmir yang mempunyai tiga loji janakuasa hidroelektrik yang berfungsi.

BACA JUGA : Jatuh cinta dengan lelaki Pakistan

Air di sungai digunakan untuk pengairan dan untuk kegunaan domestik, selepas ia menjalani rawatan air.

8 tempat menarik yang anda tidak percaya ada di Kashmir
Kredit: @karthik_yadake di Instagram

3. Tapak Kem Satsar

Pengembaraan mungkin sangat mencabar tetapi ia pasti memberi ganjaran, terutamanya apabila anda boleh menghabiskan malam anda di bawah bintang-bintang. Lihatlah dengan kagum pada langit malam semasa anda mengisi semula tenaga anda sebelum meneruskan perjalanan anda.

P.S : Rangkaian mudah alih tidak sampai ke kawasan ini jadi anda perlu menunggu sedikit sebelum mempamerkan foto anda di Instagram

8 tempat menarik yang anda tidak percaya ada di Kashmir
Kredit: Free Visuals 4 U

4. Bhaderwah Pada Awal Musim Bunga

Ia adalah hebat untuk bersiar-siar di musim panas, kerana suhu akan menjadi sempurna dan bunga-bunga mekar sepenuhnya.

Walau bagaimanapun, Kashmir menjanjikan pengalaman ajaib sepanjang tahun. Kawan saya dan saya pergi pada awal musim bunga dan walaupun bunga-bunga itu hanya mula bertunas, kami mengamati keseluruhan hutan itu untuk kami sahaja. Ia kelihatan seperti halaman-halaman buku cerita yang hidup!

8 tempat menarik yang anda tidak percaya ada di Kashmir
Kabus menyediakan latar belakang yang mistik

7-hazratbal

5. Hazratbal: Tempat Suci

Di sini, anda akan melihat bahawa beberapa tempat ibadat dibina dalam gaya pagoda kerana mereka dipengaruhi oleh kejiranan Ladakh.

Pastikan untuk melawat masjid Shah-I Hamdan – hiasan dalaman dihiasi dengan warna warni dan ia dibina tanpa menggunakan apa-apa paku.

8-papier-mache-min
Papier-mache menghiasi setiap sudut dan celah masjid ini!

11-deck-houseboat

6. Dal Lake, Srinagar

Dal Lake adalah tarikan utama Srinagar. Tasik ini sangat besar dan terdapat sejumlah ghats di sekelilingnya. Menginap di rumah bot adalah cara terbaik untuk mendalami kehidupan tradisional di tanah lembap. Anda boleh cuba menaiki shikara (bot kayu) juga. Anda tidak mahu terlepas pasar sayur terapung dan di lereng bukit!

Bersantai dan bersiar-siar di jalan Boulevard. Di situlah di mana anda akan menemui kedai utama, hotel, restoran dan dhabas. Ia juga akan membawa anda ke Lal Chowk dan Dalgate.

13-dal-lake
Tip: Singgah di satu-satunya pejabat pos terapung di India!
22-road-trip-min
Jalan yang berliku-liku menuju ke Leh. Kredit: Travel Twosome

7. Leh: Epitome of Epicness

Memandu melalui Kashmir sendiri adalah sangat cantik, tetapi anda perlu mempertimbangkan untuk memandu ke Leh dan sediakan diri untuk lebih daripada 400 kilometer keunikannya!

Laluan ini menawarkan pendakian secara beransur-ansur hingga ke ketinggian yang tinggi, yang melalui Drass (tempat kedua paling sejuk di dunia), Zoji La pass, dan Lamayuru sebelum sampai ke Leh. Jalan-jalannya mungkin mencabar tetapi tidak ada tempat lain di dunia yang sama sepertinya.

24-pangong-lake
Pangong Tso Kredit: Wheelstreet
25-tulipa-min
Bunga yang melebar seluas 12 hektar

8. Taman Tulip Memorial Indira Gandhi

Tidak dapat ke Keukenhof? Sebaliknya, terus pergi ke arah Taman Tulip Memorial Indira Gandhi. Lautan mentol yang berwarna-warni dan pelbagai Zabarvand akan menggembirakan mata anda!

Dinamakan sempena perdana menteri wanita India pertama, ia adalah taman bunga tulip terbesar di Asia. Kebun Mughal yang lain seperti Pari Mahal dan Cheshmashahi Garden juga berdekatan, jadi anda boleh dengan mudah melawat mereka dalam satu hari.

26-tulips
Kredit: Dial Kashmir

Tip: Tarikh dibuka bergantung pada cuaca, tetapi April adalah satu pertaruhan yang baik. Anda boleh menyemak jadual dalam talian!

Sekarang, adakah anda yakin bahawa Kashmir benar-benar cantik? Dengan keindahan yang begitu banyak untuk dilihat, ia sudah pasti adalah sebuah tempat yang mesti dikunjungi untuk semua pelancong!

 

Sumber :
www.havehalalwilltravel.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here