8 ujikaji menandakan tubuh badan anda sihat dengan baik  | Adakah anda tahu berapakah skor ujianyang terbaik untuk kesihatan? Inilah maksudnya, mengapa mereka penting dan bagaimana anda dapat memperoleh gred yang lebih baik

8 ujikaji menandakan tubuh badan anda sihat dengan baik

1. Bagaimana rupa omega-3 anda?

Skor tertinggi: 1.1 g

Jumlah minimum omega-3 yang anda perlukan setiap hari. Untuk memeriksanya, tanyakan kepada doktor keluarga anda mengenai ujian darah semasa lawatan anda yang seterusnya.

Mengapa ia penting: Asid lemak penting ini mempunyai faedah besar: Keseimbangan omega-3 dan omega-6 yang sihat melindungi tubuh anda dari keradangan dan dapat menurunkan risiko artritis. Secara individu, omega-3 penting untuk fungsi otak dan bahkan dapat mengurangkan risiko anda mendapat kanser dan kemurungan.

Menambahbaik tahap anda: Kebanyakan orang sudah mendapat banyak omega-6 dari minyak sayuran dalam makanan yang diproses dan diambil – jadi kurangkan keburukan itu dan muatkan sumber omega-3 yang kaya, seperti minyak biji rami, tuna, salmon dan ikan air sejuk yang lain, sekurang-kurangnya dua kali seminggu. (Hidangan salmon Atlantik liar 2.5-ons akan memberi anda sehingga 2.9 g asid lemak omega-3, sementara 1 sudu kecil minyak biji rami memberi anda 2.6 g.)

BACA JUGA : 12 makanan yang sihat dan tinggi zat besi

8 ujikaji menandakan tubuh badan anda sihat dengan baik

2. Adakah tekanan darah anda meningkat?

Skor tertinggi: 120/80 (tekanan sistolik / tekanan diastolik)

Nombor pertama (tekanan sistolik), mewakili tekanan di arteri anda ketika jantung anda berdegup, dan yang kedua (tekanan diastolik), adalah tekanan antara degupan. Anda boleh menguji tekanan darah anda di farmasi tempatan anda.

Mengapa ia penting: Kami tahu tekanan itu buruk bagi kita secara emosional, tetapi ia juga boleh menyebabkan tekanan darah tinggi (tekanan darah tinggi), faktor risiko utama penyakit jantung dan strok. “Hipertensi mempengaruhi satu daripada lima orang Kanada dan ia adalah pembunuh senyap kerana tidak ada tanda-tanda,” kata Dr. Beth Abramson, pakar kardiologi dan jurucakap Yayasan Jantung dan Strok. Berita baik? Tekanan darah yang sihat dapat mengurangkan risiko strok hingga 40 peratus.

Menambahbaik tahap anda: Kurangkan tekanan (sedikit meditasi akan melakukan keajaiban!) Dan pastikan darah anda mengalir dengan senaman yang kerap (sekurang-kurangnya 30 minit aktiviti sederhana sehari). Abramson juga mengesyorkan mengurangkan pengambilan natrium anda tidak lebih daripada 2.300 mg (1 sudu kecil garam) sehari; tinjauan tahun 2004 mendapati 60 peratus wanita Kanada melebihi had itu. Dan fikirkan semula untuk minum segelas wain kedua: Alkohol dapat meningkatkan tekanan darah, jadi maksimumkan untuk minum sembilan minuman setiap minggu.

8 ujikaji menandakan tubuh badan anda sihat dengan baik

3. Adakah anda mendapat cukup vitamin D?

Skor tertinggi: 20 mg / mL

Bilangan miligram vitamin D per mililiter darah. Ujian darah dapat memberitahu anda sama ada anda mendapat secukupnya.

Mengapa ia penting: Bukan sahaja sinar matahari meningkatkan semangat anda dan melindungi imuniti, tetapi juga membantu penyerapan kalsium. Sekiranya anda tidak mencukupi, tulang anda mungkin rapuh.

Menambahbaik tahap anda: Pergi bercuti! Hanya beberapa minit cahaya matahari musim panas memberikan anda semua vitamin D harian yang anda perlukan. Untuk sepanjang tahun ini, ambil dos setiap hari (sehingga 1,000 IU), atau berbincang dengan doktor anda mengenai suplemen minyak ikan.

The Big Picture: Checking your Blood Glucose | ADA

4. Apakah tahap glukosa anda?

Skor tertinggi: 4-6 mmol / L

Bilangan milimol glukosa (sebilangan gula darah) per liter darah.

Mengapa ia penting: Kerosakan tenaga berterusan mungkin disebabkan oleh tahap glukosa darah yang tidak teratur, tanda amaran untuk diabetes. “Jika kita mendapat gula darah tinggi lebih awal, kita dapat mengurangi risiko penyakit ini,” kata Dr David Satok, seorang MD yang berpusat di Toronto.

Menambahbaik tahap anda: Untuk memastikan tahap gula dalam darah anda sihat, lupakan makanan bergula dan kekalkan makanan manis yang sihat, seperti anggur beku, sebagai gantinya. Makan hidangan kecil dengan kerap sepanjang hari dan lakukan sekurang-kurangnya setengah jam senaman setiap hari. Sekiranya anda mempunyai sejarah keluarga yang menghidap diabetes atau mempunyai berat badan berlebihan, lakukan ujian glukosa darah anda setiap tahun.

Diabetes and Cholesterol

5. Adakah kolesterol anda terlalu tinggi?

Skor tertinggi: 5.2 mmol / L atau kurang

Maknanya: Jumlah milimol keseluruhan kolesterol per liter darah.

Mengapa ia penting: Empat puluh peratus orang Kanada mempunyai kolesterol tinggi, yang boleh menyebabkan obesiti dan penyakit jantung, penyebab kematian nombor dua bagi wanita. Tetapi itu tidak bermakna ia tidak dapat dielakkan. Menurunkan kadar kolesterol LDL (yang buruk) dapat mengurangkan risiko anda. “Orang mula membina plak kolesterol yang menyumbat arteri pada usia 20-an,” kata Satok. “Jadi ini adalah sesuatu yang perlu diperhatikan oleh wanita pada setiap usia.” Ujian darah sederhana dapat menentukan tahap anda.

Menambahbaik tahap anda: “Anda dapat mengurangkan kolesterol melalui perubahan gaya hidup, seperti senaman dan pemakanan,” kata Satok. Ikuti senaman tambahan ke hari anda dengan berjalan di sekitar blok semasa makan tengah hari atau menjalankan lebih banyak tugas anda dengan berjalan kaki. Dan pilihlah daging tanpa lemak dan potongan daging tanpa lemak, yang mengandungi peratusan lemak terendah. Ia juga membantu memulakan hari anda dengan semangkuk oatmeal: dipenuhi dengan serat larut pengurangan kolesterol.

6. Apa yang boleh diberitahu oleh pinggang anda?

Skor tertinggi: 32-36 inci di pinggang anda

Jumlah inci yang ideal di keliling pinggang anda.

Mengapa ia penting: Lemak perut yang terlalu tinggi meningkatkan risiko penyakit jantung, diabetes, beberapa jenis barah dan juga kematian pramatang. Walaupun anda tidak berlebihan berat badan tetapi membawa sebahagian besar pound tambahan ke pinggang (bentuk epal), anda berisiko lebih besar daripada seseorang yang berbentuk pir dan membawa berat di sekitar pinggul.

Menambahbaik tahap anda: Kehilangan hanya 5% berat badan anda akan meningkatkan kesihatan keseluruhan anda. Buat setiap hidangan untuk makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, kurangkan makanan yang diproses, lewatkan makanan manis dan bergerak! Cubalah rutin kardio yang menyeronokkan, seperti Zumba, atau keluar ke luar – jalan cepat dapat membakar lemak perut.

What is a good resting heart rate, for adults and kids - Business Insider

7. Berapakah kadar degupan jantung anda?

Skor tertinggi: 60-100 denyutan seminit

Bilangan degupan jantung per minit ketika anda sedang berehat.

Mengapa ia penting: Denyut jantung rehat yang lebih rendah adalah tanda jantung yang sihat dan tahap kecergasan yang baik. “Semakin banyak latihan yang anda lakukan, semakin rendah kadar denyutan jantung anda dan semakin baik kesihatan anda,” kata Abramson. Untuk mengukur kadar degupan jantung anda, hadap kedua telapak tangan anda ke atas dan letakkan dua jari di bahagian ibu jari sebelah pergelangan tangan. Hitung bilangan rentak dalam masa 10 saat dan kalikan nombor itu dengan enam.

Menambahbaik tahap anda: Cuba berpeluh selama 30 minit sekurang-kurangnya lima kali seminggu. Sekiranya anda tidak bersemangat dengan rutin anda, berjoging dengan rakan anda setiap pagi atau mengikuti kelas berputar di gim anda. Bahkan perubahan kecil seperti menaiki tangga membuat perbezaan. Mendaki dengan hanya dua kali sehari dapat membantu anda menurunkan enam paun dalam satu tahun!

What are the different types of osteoporosis?

8. Adakah anda tahu skor-T tulang anda?

Skor tertinggi: -1 SD dan ke atas

Skor-T anda, yang merujuk kepada kepadatan tulang anda, mestilah –1 atau lebih tinggi. Skor kepadatan tulang anda diukur dalam unit yang disebut sisihan piawai (SD), yang menunjukkan sejauh mana anda menyimpang dari apa yang dianggap normal bagi orang dewasa muda.

Mengapa ia penting: Tahukah anda bahawa pada usia 18 tahun, anda sudah mengumpulkan sehingga 90 peratus jisim tulang anda? Oleh kerana kehilangan tulang berlaku tanpa gejala, ujian ketumpatan tulang anda (tanyakan kepada doktor anda mengenai ujian kepadatan tulang-mineral) adalah kunci untuk mengurangkan risiko anda menghidap osteoporosis. (Ini mempengaruhi satu daripada empat wanita Kanada berusia lebih dari 50 tahun.) Tetapi jangan risau. Masih ada cara untuk kumpulan berusia 18 tahun ke atas.

Menambahbaik tahap anda: Dapatkan banyak kalsium dan vitamin D melalui diet atau makanan tambahan (1,000 IU vitamin D bersama dengan 1,000 mg kalsium – vitamin D membantu badan anda menyerap kalsium, jadi pengambilannya adalah yang terbaik). Cari OJ yang diperkaya dengan vitamin D dan kalsium untuk rangsangan pagi. Dan bergerak: Berjalan, berjoging dan bahkan menari membantu mencegah osteoporosis dengan memberi kekuatan pada tulang anda, yang bertindak balas dengan membentuk tulang baru.

Sumber :
www.chatelaine.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here