9 jawapan terhadap persoalan mengenai pandemik Coronavirus  |  Apakah gejala Coronavirus ini? Dari mana asalnya? Bagaimana wabak pandemik ini akan berakhir ?. Wabak koronavirus, yang bermula di China, terus merebak dengan sangat pantas. Dengan jumlah kes global meningkat tajam, topeng muka yang sudah habis di kedai-kedai, sempadan dunia sudah mula tutup, dan mesyuarat, jadual pelayaran, dan ekonomi global yang ditimbulkan oleh virus itu, tidak hairanlah soalan dan ketakutan sering berputar-putar mengenai Covid-19, sejak penyakit ini diketahui.

Pada 11 Mac, WHO mengisytiharkan penyebaran wabak pandemik, penyakit baru yang tersebar di seluruh dunia. Banyak negara telah melihat kes-kes kenaikan virus yang dilaporkan di dalam sempadan mereka – dan termasuk AS.

9 jawapan terhadap persoalan mengenai pandemik Coronavirus

“Kita akan melihat lebih banyak kes, dan keadaan menjadi lebih teruk,” Anthony Fauci, pengarah Institut Alergi dan Penyakit Berjangkit Kebangsaan, memberitahu anggota Jawatankuasa Pengawasan DPR pada 11 Mac. “Bagaimana lebih buruk…bergantung pada keupayaan kita untuk melakukan dua perkara: untuk mengawal kemasukan orang yang dijangkiti dari luar dan keupayaan untuk mengawal dan mengurangkan wabak di dalam negara kita sendiri.”

Penyebaran virus dan perlaksanaan pengujian yang perlahan bermakna nombor kes dilaporkan berubah dengan cepat. Sementara itu, wabak telah melonjak di Korea Selatan, Itali, dan Iran. Dengan virus baru yang meneruskan penyebarannya ke seluruh dunia, berikut adalah jawapan kepada soalan yang paling membakar anda.

BACA JUGA : Info penting yang perlu anda tahu mengenai Coronavirus

9 jawapan terhadap persoalan mengenai pandemik Coronavirus

1. Apa Coronavirus baru ini, dan dari mana asalnya ?

Coronavirus adalah keluarga besar virus yang biasanya menyerang sistem pernafasan. Nama itu berasal dari perkataan Latin corona, untuk mahkota, dan korona Yunani purba, yang bermaksud garland atau karangan bunga, kerana pinggiran yang berkilat mengelilingi virus-virus ini. Kebanyakan Coronavirus menjangkiti haiwan, seperti kelawar, kucing, dan burung. Hanya tujuh virus, termasuk Covid-19, SARS, dan MERS, diketahui menjangkiti manusia.

SARS dikatakan telah berevolusi daripada menjangkiti kelawar kepada kucing civet kepada manusia di China; MERS berevolusi dari kelawar kepada unta kepada manusia di Timur Tengah. Tidak ada yang tahu dengan tepat dari mana Covid-19 datang, walaupun hipotesis utama adalah bahawa kelawar sekali lagi adalah sumber asal: Mereka menyebarkan virus ke spesies haiwan yang lain, mungkin sebuah pangolin, di mana ia melompat kepada manusia.

2. Apakah gejala dan kadar kematian ?

9 jawapan terhadap persoalan mengenai pandemik Coronavirus. Dua daripada tujuh Coronavirus yang menjangkiti manusia, SARS dan MERS, boleh menyebabkan pneumonia teruk dan juga kematian dalam 10 dan lebih daripada 30 peratus kes, masing-masing. Tetapi yang lain membawa kepada gejala yang lebih ringan, seperti selesema biasa. Gejala-gejala yang paling umum dari Covid-19 ialah demam dan batuk kering.

Tiada sesiapa yang tahu tempoh inkubasi yang tepat untuk virus itu, tetapi gejala boleh muncul di mana-mana dari satu hari hingga dua minggu selepas pendedahan, menurut laporan WHO mengenai tindak balas China.

Pada masa ini, kita tahu Covid-19 boleh menyebabkan radang paru-paru dan bahawa ia juga boleh membunuh – tetapi ketika ia kelihatan kurang membawa maut daripada SARS dan MERS, itu belum jelas dengan tepat berapa banyak.

Beberapa bukti terbaik mengenai soalan itu adalah dari laporan 16 Februari Pusat Pengawalan Penyakit China mengenai hasil 72,314 pesakit pertama yang disahkan atau disyaki Covid-19 di tanah besar China. Ia merupakan analisa terbesar sehingga kini, dan ia menemui kadar kes kematian keseluruhan sebanyak 2.3 peratus – lebih rendah daripada SARS dan MERS. (Kadar kes kematian, atau CFR, adalah bahagian kematian yang menyebabkan penyakit dalam sekelompok orang yang menghidapi penyakit ini.)

Penyelidik juga mendapati variasi yang besar dalam kes kematian mengikut kumpulan umur. Secara ringkasnya, virus itu kelihatan lebih pantas pada orang-orang selepas satu dekad. Anda boleh melihat trend dalam graf ini:

9 jawapan terhadap persoalan mengenai pandemik Coronavirus
Christina Aminashaun / Vox

Keseluruhannya, para penyelidik mencirikan 81 peratus daripada kes-kes sebagai ringan dan 19 peratus sebagai teruk atau kritikal.

Satu kaveat utama, walaupun: Data ini berasal dari tanah besar China. Dan kadar kes kematiannya berbeza di luar China.

9 jawapan terhadap persoalan mengenai pandemik Coronavirus
Christina Animashaun / Vox

Pada masa yang sama, terdapat bukti kes tanpa gejala. Dan mungkin bahawa apabila kita mengetahui lebih banyak kes-kes ini, Covid-19 akan kelihatan kurang membawa maut. Itu kerana penyakit berjangkit biasanya kelihatan lebih teruk apabila mereka mula-mula ditemui apabila orang ramai yang muncul di hospital cenderung menjadi yang paling sakit. Pemodelan penyakit yang menyumbang untuk mengira kes-kes di bawah ini kini menganggarkan kadar kes kematian keseluruhan sedikit melebihi dari 1 peratus.

Bagi gejala: Demam, batuk kering, dan keletihan adalah yang paling biasa, manakala lendir tebal dari batuk, sesak nafas, sakit tekak, dan sakit kepala kurang biasa, menurut data China.

Tetapi gambaran ini mungkin berubah apabila data mengenai gejala muncul dari negara lain. Sebagai contoh, satu kertas kerja Jerman yang belum diterbitkan ini mengkaji sesetengah pesakit Covid-19 yang terawal di negara ini. Penyelidik menemui gejala dalam sampel kecil ini menyerupai demam selesema. Jadi hanya dua daripada sembilan pesakit yang mengalami demam, dan tujuh mempunyai batuk, tetapi seperti yang biasa adalah simptom seperti hidung tersumbat, hidung berair, dan bersin.

3. Apa yang perlu saya lakukan jika saya fikir saya menghidapi Covid-19?

Sekiranya anda berada dalam kumpulan berisiko tinggi – berumur 60 tahun dengan keadaan kesihatan yang sudah ada – dapatkan rawatan perubatan dengan serta-merta, dan biarkan hospital atau penjaga kesihatan anda tahu anda mengesyaki Covid-19 sebelum anda tiba.

Jika tidak, tinggal sahaja di rumah dan panggil seorang profesional kesihatan, Vox Umair Irfan menjelaskan: “Mereka akan bekerjasama dengan jabatan kesihatan tempatan dan mengetahui sama ada anda perlu menjalani ujian atau mendapatkan rawatan. Doktor dan pegawai kesihatan menasihatkan supaya tidak pergi ke bilik kecemasan jika gejala anda tidak kelihatan mengancam nyawa. ” Ada peluang yang baik anda akan sembuh dengan hanya rehat dan air. Tetapi anda perlu mengasingkan diri semasa sakit untuk mengelakkan penyebaran penyakit ini kepada orang lain, termasuk mana-mana orang di rumah anda. Inilah cara untuk melakukannya.

CDC dan WHO mengesyorkan beberapa langkah asas untuk membantu mencegah penyebaran Covid-19 :

  • Cuci tangan anda dengan kerap selama sekurang-kurangnya 20 saat.
  • Tutup batuk atau bersin dengan tisu, kemudian buang tisu di sampah.
  • Bersih dan cuci objek yang sering disentuh.
  • Tinggal di rumah apabila anda sakit.
  • Hubungi pekerja kesihatan jika anda mempunyai gejala; demam dan batuk kering adalah yang paling biasa.
  • JANGAN menyentuh wajah anda.
  • TIDAK melakukan perjalanan jika anda mengalami demam dan batuk.
  • JANGAN memakai topeng muka jika anda sihat.

Panduan boleh berubah. Sentiasa dimaklumkan, dan selamat, dengan panduan Vox untuk Covid-19.

4. Bagaimana Coronavirus tersebar?

9 jawapan terhadap persoalan mengenai pandemik Coronavirus. Kami belum tahu dengan tepat bagaimana SARS-CoV-2 – virus yang menyebabkan penyakit Covid-19 – merebak, tetapi kami mempunyai banyak data tentang bagaimana MERS, SARS, dan virus pernafasan lain bergerak dari seorang ke seorang. Dan itu terutamanya melalui pendedahan kepada titisan daripada batuk atau bersin.

Jadi apabila orang yang dijangkiti batuk atau bersin, mereka mengeluarkan semburan, dan jika titisan ini mencapai hidung, mata, atau mulut orang lain, mereka boleh menyebarkan virus tersebut, kata Jennifer Nuzzo, pakar penyakit berjangkit dan sarjana senior di Pusat Johns Hopkins untuk Keselamatan Kesihatan. Dalam kes yang jarang berlaku, seseorang mungkin mendapat penyakit pernafasan secara tidak langsung, “melalui sentuhan titisan pada permukaan – dan kemudian menyentuh membran mukosa” di mulut, mata, dan hidung, katanya.

Terdapat juga bukti yang menunjukkan bahawa SARS-CoV-2 mungkin tersebar melalui kotoran – yang dikenali sebagai “fecal-oral” penghantaran penyakit. Penyelidik sedang mencari kemungkinan penghantaran udara yang berpotensi, dan terdapat banyak spekulasi mengenai sama ada benda bukan hidup seperti pemegang pintu – boleh menyebarkan virus.

Dalam kes penyebaran melalui udara, seseorang akan dijangkiti secara langsung dengan menghirup titisan yang tersebar di udara dari individu yang dijangkiti. Dengan “fomites” – objek yang boleh memancarkan jangkitan – titisan dari orang yang dijangkiti akan berakhir pada permukaan yang disentuh oleh orang lain. “Setakat ini, tidak ada bukti muktamad tentang itu,” tulis Megan Murray, pakar Penyakit Berjangkit Harvard, dalam penjelasan Coronavirus, “walaupun itu mencabar untuk membuktikan sesuatu cara atau yang lain.”

Apa yang kita tahu: Lebih banyak penyelidikan ditumpukan untuk mencadangkan orang yang hanya mempunyai gejala ringan, atau tidak ada gejala sama sekali, boleh menguji positif untuk penyakit Covid-19. Virus ini juga kelihatan berada di dalam badan pada paras yang sangat tinggi sejak awal dalam penyakit, ketika orang masih bekerja atau melakukan perjalanan.

An illustration of the “R naught” estimates for various diseases, including COVID-19 and the flu.

“Kami masih tidak tahu sejauh mana orang-orang tanpa gejala boleh menjangkiti,” kata Nuzzo. Dan Isaac Bogoch, seorang profesor di University of Toronto memberitahu Vox, “walaupun ada kes jangkitan tanpa gejala jangkitan ini, mereka adalah yang jarang berlaku, dan dengan hampir setiap jangkitan saluran pernafasan lain dalam manusia, mereka bukanlah orang yang menyebarkan wabak ini.”

Walau demikian, jika virus ini dapat merebak dari orang yang tidak mempunyai gejala atau mempunyai gejala ringan, ia mungkin membantu menjelaskan mengapa ia sangat menular. Penyelidik kini percaya satu orang dengan Covid-19 umumnya menjangkiti dua hingga lebih daripada tiga yang lain, yang akan menjadikan Coronavirus baru lebih mudah ditransmisikan daripada selesema bermusim, SARS, dan MERS. Itulah sebabnya langkah-langkah menjauhkan sosial sangat penting.

5. Apa yang perlu saya lakukan untuk melindungi diri saya ? Beli topeng muka ?

Di Amerika Syarikat, hampir setiap ahli kesihatan Vox telah bercakap dengan mengatakan bahawa terdapat sedikit bukti untuk menyokong penggunaan topeng muka untuk mencegah penyakit dalam populasi umum.

Topeng hanya berguna jika anda mempunyai jangkitan pernafasan dan ingin meminimumkan risiko tersebar kepada orang lain, atau jika anda merawat seseorang yang sakit atau bekerja di hospital dengan hubungan langsung dengan orang yang mengalami penyakit pernafasan. (Selain itu, terdapat laporan mengenai kekurangan topeng dan bekalan lain yang pekerja kesihatan perlukan untuk kekal selamat. Jika mereka tidak dapat mendapatkannya dan mula tidak dapat melakukan pekerjaan, kita semua dalam masalah.)

Itulah sebabnya CDC menasihati tidak menggunakan topeng untuk orang Amerika biasa. Perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk menghalang pelbagai penyakit, kata Nancy Messonnier, CDC, adalah “membasuh tangan anda, melindungi batuk anda, menjaga diri anda, dan sentiasa berjaga-jaga dengan maklumat yang kami sediakan.”

Individu pada risiko yang lebih tinggi untuk mendapat penyakit yang teruk – orang tua, orang yang mempunyai keadaan kesihatan yang sedia ada – perlu mengambil langkah berjaga-jaga tambahan: mengelakkan orang ramai dan bersentuhan dengan orang yang sakit, dan menyimpan ubat-ubatan dan barangan runcit, kata Messonnier.

6. Adakah ini pandemik yang membawa maut ?

9 jawapan terhadap persoalan mengenai pandemik Coronavirus. WHO secara rasmi mengisytiharkan wabak pandemik, dengan penyakit di lebih 100 negara dan wabak utama di beberapa kawasan di dunia.

Itu bermakna mengawal virus – menghentikan penyebarannya sepenuhnya – bukan lagi matlamat tetapi matlamatnya adalah untuk mengurangkan penyebaran yang berlaku dengan cepat dan pengurangan kemudaratan.

Perlu diingat, ia tidak mengatakan apa-apa mengenai keterukan Covid-19. Penyakit boleh merebak secara meluas dan menjadi pandemik walaupun tanpa menjadi lebih teruk. Dan tiada siapa yang tahu apa kesan utama pandemik ini akan kelihatan seperti apa – kebanyakannya kerana kita belum tahu dengan tepat betapa mautnya penyakit ini.

Ada masa apabila ia kelihatan tidak mustahil untuk China mungkin mengawal virus dan wabak di luar China akan berakhir secara senyap, menyebabkan berakhirnya masalah kesihatan awam ini.

Tetapi sekarang terdapat begitu ramai di seluruh dunia, dan kemungkinan besar bahawa virus itu beredar, tidak dapat dikesan, di lebih banyak negara – terutamanya yang mempunyai sistem kesihatan yang lemah – penahanan itu tidak dapat dibendung.

Ini bermakna kita mungkin akan melihat lebih banyak penyakit dan kematian di banyak negara kerana kes-kesnya berkembang dari satu-satu pelancong atau kelompok kecil kepada wabak besar.

Dalam senario ini, Fauci NIH berkata, “anda tidak cuba untuk mengawal [virus] kerana sudah ada di mana-mana.”

https://cdn.vox-cdn.com/thumbor/RXzDcCFAF9a-Q0Hlw8lqSxNK880=/0x0:5760x3840/1200x0/filters:focal(0x0:5760x3840):no_upscale()/cdn.vox-cdn.com/uploads/chorus_asset/file/19778933/GettyImages_1205899830.jpg

Pegawai kesihatan sekarang berada dalam fasa pengurangan untuk strategi tindak balas. Ini melibatkan tumpuan untuk menjarakkan sosial untuk memperlahankan kelajuan wabak dan mengelakkan sistem kesihatan yang meluas. Ia juga melibatkan peningkatan komunikasi kesihatan awam untuk memaklumkan kepada orang ramai tentang penyakit ini, menguji kes-kes yang berpotensi untuk mencari orang yang sakit dan kenalan mereka, dan kapasiti di hospital.

Oleh itu, hospital perlu bersedia dengan protokol Covid-19 supaya penyakit itu tidak tersebar dari mereka, dan pekerja penjagaan kesihatan perlu dilindungi dengan akses kepada peralatan perlindungan seperti topeng muka agar mereka dapat terus melakukan pekerjaan mereka. Negara juga memerlukan rancangan untuk mengekalkan rantaian bekalan dan meneruskan perjalanan dan perdagangan.

Pelaksanaan ujian perlahan di AS, khususnya, telah memperlahankan penyebaran virus menjadi lebih sukar.

https://cdn.vox-cdn.com/thumbor/478HoSbn77mHjzsjI43X8NLVYsE=/0x0:1567x1959/1200x0/filters:focal(0x0:1567x1959):no_upscale()/cdn.vox-cdn.com/uploads/chorus_asset/file/19788227/covid_19_testing_per_capita__1_.jpg

Siasatan yang diketuai oleh penyelidik Atlantik dan penyelidik bebas mendapati lebih kurang 7,000 orang di Amerika Syarikat telah diuji pada 11 Mac – meletakkan AS jauh di belakang negara maju lain. (Pasukan Projek Penjejakan Covid kini mengumpul ujian setiap hari.)

Melambatkan epidemik adalah penting dalam mencegah kematian, kerana ia mengurangkan tekanan kepada hospital dan pusat kesihatan, yang hanya dapat merawat pesakit tertentu pada satu masa. Itulah sebabnya “flattening the curve” pandemik melalui langkah menjarakkan sosial sangat penting.

Seperti yang dikemukakan oleh Eliza Barclay dan Dylan Scott untuk Vox: “Banjiran manusia di hospital mungkin dapat dielakkan dengan langkah-langkah perlindungan yang kini kita lihat lebih banyak – penutupan sekolah, membatalkan perhimpunan massa, bekerja dari rumah, kuarantin diri, pengasingan diri, mengelakkan ramai orang – untuk memastikan virus itu tidak tersebar dengan cepat. “

An infographic that shows the goals of mitigation during an outbreak with two curves. The X-axis represents the number of daily cases and they Y-axis represents the amount of time since the first case. The first curve represents the number of cases when no protective measures during an outbreak are implemented and displays a large peak. The second curve is much lower, representing a much smaller rise in the number of cases if protective measures are implemented.

Dalam senario kes terbaik, yang menjadi kurang berkemungkinan, wabak ini mungkin kelihatan seperti selesema babi H1N1. Apabila H1N1 mula-mula diiktiraf pada tahun 2009 dan tersebar di seluruh dunia, terdapat kebimbangan besar mengenai kematian darinya. Sekolah AS ditutup, orang dari Amerika Utara dikuarantin apabila mereka tiba di negara lain, penerbangan dibatalkan. Bukan sahaja langkah-langkah itu tidak berhasil untuk menghalang penyebaran virus, kata Nuzzo, tetapi juga ternyata H1N1 bukanlah semua membawa maut.

“Sekarang kita masih hidup dengan virus itu – ia adalah satu yang beredar dengan setiap musim selesema,” jelas Nuzzo.

7. Adakah terdapat mana-mana tempat yang saya tidak boleh pergi semasa wabak ini?

9 jawapan terhadap persoalan mengenai pandemik Coronavirus. CDC telah mengeluarkan amaran perjalanan tertinggi untuk Itali, Iran, Korea Selatan, dan China, menasihati orang Amerika untuk mengelakkan perjalanan di tempat-tempat ini buat masa ini. Ini adalah negara-negara yang mempunyai wabak koronavirus yang paling tinggi penyebarannya. Pada 11 Mac, Presiden Donald Trump mengeluarkan larangan perjalanan dari kebanyakan Eropah selama 30 hari.

Tetapi hanya kerana negara yang anda merancang untuk melawat tidak dalam senarai sekarang tidak bermakna ia tidak akan berada di sana nanti. Wabak ini berkembang dengan pesat, dan nasihat ini mungkin berubah pada hari-hari yang akan datang, jadi teruskan dengan CDC. Peta ini dan senarai sekatan perjalanan dari Majlis Hubungan Luar Negeri adalah satu lagi sumber yang baik.

Seperti yang dikatakan Nuzzo kepada Vox: “Saya lebih prihatin terhadap ketidakpastian mengenai respon [wabak] pada ketika ini. Ia tidak akan menjadi keseronokan untuk pergi ke China dan kemudian tersekat di sana. Dan apabila kembali, anda akan tertakluk kepada penyaringan tambahan “atau kuarantin.

https://cdn.vox-cdn.com/thumbor/39MvY-jVt1h-sAYc16gAhGVMWI4=/0x0:6720x4480/1200x0/filters:focal(0x0:6720x4480):no_upscale()/cdn.vox-cdn.com/uploads/chorus_asset/file/19778926/GettyImages_1211154397.jpg

Bagaimana jika anda membuat keputusan untuk melakukan perjalanan dan anda duduk berhampiran seseorang yang batuk atau bersin? Itu tidak begitu meyakinkan, tetapi ia bukan masa untuk panic juga. “Risiko mendapatkan jangkitan pernafasan melalui penyebaran udara masih sangat rendah,” kata Bogoch, yang mengkaji bagaimana penyebaran melalui udara mempengaruhi dinamika wabak – termasuk jangkitan koronavirus baru.

Risiko akan meningkat sekiranya anda berada dalam jarak enam kaki dengan seseorang yang mempunyai jangkitan pernafasan. Tetapi walaupun begitu, jarak yang dekat tidak semestinya bermakna anda akan menjangkiti apa-apa. Sebaliknya, semakin berjangkit seseorang itu, dan semakin lama anda duduk dekat dengan mereka, semakin tinggi risiko anda. Sekiranya anda tidak dekat dengan orang itu terlalu lama atau mereka tidak terlalu berjangkit, risiko lebih rendah.

Juga perlu diingat: Amaran perjalanan tidak sepenuhnya didorong oleh risiko dijangkiti virus baru ini. Syarikat penerbangan telah membatalkan atau menunda penerbangan balik, kereta api telah dihentikan, dan ada negara yang telah mengenakan kuarantin kepada pelancong dan rakyat.

8. Bagaimanakah dunia menangani krisis ini?

Pada 30 Januari, WHO mengisytiharkan wabak kecemasan kesihatan awam global, dan kira-kira sebulan kemudian mengatakan ia telah menjadi pandemik.

Satu perkara yang dramatik dan tidak pernah berlaku sebelum ini di China, iaitu negara dengan kes-kes Covid-19 yang paling banyak. “China telah melaksanakan sanitaire cordon yang paling luas [atau kuarantin] dalam sejarah manusia,” kata Gostin kepada Vox. “Mereka telah melarang pergerakan, menyebabkan ketakutan dan panik. Mereka telah melanggar hak asasi manusia. ” Tetapi mereka juga berjaya melakukan lebih banyak kawalan ke atas wabak itu, dan kes kini merosot.

Itali telah mengamalkan langkah kuarantin yang serupa dengan China – pertama mengunci kira-kira 16 juta orang di utara negara itu, di mana virus itu telah menyebar, dan kemudian memanjangkan sekatan ke sekatan pergerakan ke seluruh negara.

Sesetengah kerajaan setakat ini dapat menghentikan penyebaran Coronavirus di dalam sempadan mereka, melalui tindakan pantas. Di Taiwan, sebuah pulau kecil yang berhampiran dengan tanah besar China, ujian untuk Covid-19 bermula pada akhir Disember, walaupun ketika itu China baru sahaja mula menemui kes-kes tersebut dan meningkatkan tindak balasnya. Kerajaan Taiwan juga menekankan pendidikan awam mengenai membendung penyebaran penyakit. Taiwan hanya melaporkan satu kematian daripada virus itu, sehingga 11 Mac.

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, kerajaan AS secara dramatik menaikkan maklum balasnya: mengeluarkan nasihat tertinggi untuk pelancongan, melakukan kuarantin kepada warganegara yang dipindahkan dari China, dan mengharamkan warga asing yang baru-baru ini ke China daripada memasuki negara itu, begitu juga pelancong dari Iran. Pada 11 Mac, Trump mengumumkan larangan perjalanan selama 30 hari dari kebanyakan Eropah ke AS (tidak termasuk UK).

CDC memberi amaran, pada 25 Februari, mungkin ada lebih banyak lagi kes yang akan datang; “Gangguan kepada kehidupan seharian mungkin teruk.” Ini bermakna rakyat Amerika boleh mengharapkan lebih banyak pembatalan, kuarantin, dan usaha menjarakkan sosial.

Image result for hospital staff in ppe

Langkah-langkah yang ketat boleh dijelaskan dengan fakta bahawa masih banyak yang kita tidak tahu mengenai virus baru ini dan pegawai kesihatan sedang mengambil tindakan drastik. Tidak ada undang-undang antarabangsa yang boleh dikuatkuasakan yang mengawal tindak balas wabak, jadi negara pada dasarnya dapat melakukan apa yang mereka mahu sebagai tindak balas terhadap ancaman pandemik tanpa mendapat hukuman, walaupun perbuatan itu berkekalan atau berdasarkan sains, dan WHO akan menasihati perkara tersebut.

Image result for menjauhi coronavirus

9. Bagaimana perkara ini mungkin berakhir ?

9 jawapan terhadap persoalan mengenai pandemik Coronavirus. Terdapat beberapa cara wabak ini dapat berakhir, seperti yang dijelaskan oleh Vox Brian Resnick. Mungkin langkah kesihatan awam – mengenalpasti kes-kes yang cepat, meletakkan orang yang dijangkiti secara berasingan – akan memperlahankan penyebaran Coronavirus ini. (Itulah yang menghentikan penyebaran SARS pada tahun 2003.)

“Jika kita melambatkannya supaya jangkitan berlaku selama 10 atau 12 bulan dan bukannya selama sebulan, itu akan melakukan perbezaan besar dengan seberapa ramai orang yang dijangkiti dengan serius, berapa ramai orang yang akhirnya akan dimasukkan ke hospital, dan berapa banyak mereka yang berakhir dengan kematian, “kata Tara Smith, ahli epidemiologi Kent State University. “Kami membincangkannya sebagai ‘flattening the epidemic curve’ – jadi ia bukan satu puncak yang besar, dengan peningkatan kes yang tiba-tiba, tetapi ia adalah dataran yang lebih sederhana dari masa ke masa.”

Kerana ini adalah penyakit zoonosis, yang bermaksud ia berasal dari haiwan, mencari dan menghapuskan sumber itu juga akan membantu.

Atau mungkin vaksin atau antivirus akan dicipta dengan cepat untuk membendung wabak epidemic yang lebih meluas (walaupun vaksin dijangka mengambil sekurang-kurangnya setahun).

Musim panas yang bakal tiba juga boleh memainkan peranan dalam sekurang-kurangnya memperlahankan virus. “Coronavirus adalah virus musim sejuk,” kata Fauci. “Apabila cuaca hangat dan lembap, virus ini tidak menyebar sepertimana ketika cuaca sejuk dan kering.”

Covid-19 juga boleh terus menyebar pada kadar yang tinggi dan menjadi endemik – kerap menjangkiti manusia, seperti selesema biasa.

Walaubagaimanapun, “ia akan mempunyai kesan yang luar biasa – kesan yang sangat negatif dan berkekalan – bagi orang yang paling terdedah sama ada secara perubatan atau ekonomi dalam masyarakat kita,” kata Angela Rasmussen, seorang virologi Columbia, kepada Vox.

Sumber :
www.vox.com

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here