9 manfaat kesihatan bawang yang mengagumkan  | Walaupun semua sayur-sayuran penting untuk kesihatan, jenis sayuran tertentu memberikan manfaat yang unik.

Bawang adalah anggota Allium genus tumbuhan berbunga yang juga termasuk bawang putih, bawang merah, daun bawang dan daun kucai.

Sayuran ini mengandungi pelbagai vitamin, mineral dan sebatian tumbuhan kuat yang terbukti dapat meningkatkan kesihatan dalam banyak cara.

Sebenarnya, sifat perubatan bawang telah dikenal sejak zaman kuno, ketika digunakan untuk merawat penyakit seperti sakit kepala, sakit jantung dan luka mulut.

Berikut adalah 9 faedah kesihatan bawang yang mengagumkan.

BACA JUGA : 11 manfaat kesihatan Halia yang terbukti berkesan kepada tubuh badan

9 manfaat kesihatan bawang yang mengagumkan

1. Dipenuhi Dengan Nutrien

Bawang mengandungi padat nutrien, yang bermaksud rendah kalori tetapi tinggi vitamin dan mineral.

Satu bawang sederhana hanya mempunyai 44 kalori tetapi memberikan banyak vitamin, mineral dan serat.

Sayuran ini kaya akan vitamin C, nutrien yang terlibat dalam mengatur kesihatan imun, penghasilan kolagen, pembaikan tisu dan penyerapan zat besi.

Vitamin C juga bertindak sebagai antioksidan yang kuat dalam tubuh anda, melindungi sel anda dari kerosakan yang disebabkan oleh molekul yang tidak stabil yang disebut radikal bebas.

Bawang juga kaya dengan vitamin B, termasuk folat (B9) dan pyridoxine (B6) – yang memainkan peranan penting dalam metabolisme, pengeluaran sel darah merah dan fungsi saraf.

Terakhir, mereka adalah sumber kalium yang baik, iaitu mineral yang berkurangan dalam kebanyakan orang.

Sebenarnya, pengambilan kalium rata-rata orang Amerika lebih dari separuh nilai harian (DV) yang disyorkan sebanyak 4,700 mg.

Fungsi selular normal, keseimbangan cecair, penghantaran saraf, fungsi ginjal dan pengecutan otot semuanya memerlukan kalium.

RINGKASAN : Bawang rendah kalori tetapi tinggi nutrien, termasuk vitamin C, vitamin B dan kalium.

9 manfaat kesihatan bawang yang mengagumkan

2. Boleh Memanfaatkan Kesihatan Jantung

Bawang mengandungi antioksidan dan sebatian yang melawan keradangan, menurunkan trigliserida dan mengurangkan kadar kolesterol – semuanya boleh menurunkan risiko penyakit jantung.

Sifat anti-radang yang kuat juga dapat membantu mengurangkan tekanan darah tinggi dan melindungi dari pembekuan darah.

Quercetin adalah antioksidan flavonoid yang sangat pekat dalam bawang. Oleh kerana ia adalah anti-radang yang kuat, ia dapat membantu mengurangkan faktor risiko penyakit jantung, seperti tekanan darah tinggi.

Satu kajian pada 70 orang yang berlebihan berat badan dengan tekanan darah tinggi mendapati bahawa dos 162 mg sehari ekstrak bawang kaya quercetin mengurangkan tekanan darah sistolik sebanyak 3-6 mmHg berbanding dengan plasebo.

Bawang juga terbukti menurunkan kadar kolesterol.

Satu kajian pada 54 wanita dengan sindrom ovarium polikistik (PCOS) mendapati bahawa memakan bawang merah mentah dalam jumlah besar (40-50 gram / hari jika berat badan berlebihan dan 50-60 gram / hari jika obesiti) selama 8 minggu mengurangkan jumlah LDL dan “buruk” kolesterol berbanding kumpulan kawalan.

Selain itu, bukti dari kajian haiwan menyokong bahawa pengambilan bawang boleh mengurangkan faktor risiko penyakit jantung, termasuk keradangan, tahap trigliserida tinggi dan pembentukan gumpalan darah.

RINGKASAN : Penyelidikan menunjukkan bahawa makan bawang boleh membantu mengurangkan faktor risiko penyakit jantung, seperti tekanan darah tinggi, peningkatan kadar trigliserida dan keradangan.

9 manfaat kesihatan bawang yang mengagumkan

3. Dipenuhi Dengan Antioksidan

Antioksidan adalah sebatian yang menghalang pengoksidaan, proses yang membawa kepada kerosakan sel dan menyumbang kepada penyakit seperti barah, diabetes dan penyakit jantung.

Bawang adalah sumber antioksidan yang sangat baik. Sebenarnya, mereka mengandungi lebih dari 25 jenis antioksidan flavonoid yang berbeza.

Bawang merah, khususnya, mengandungi antosianin – pigmen tumbuhan khas dalam keluarga flavonoid yang memberikan warna merah pada bawang merah.

Kajian berbilang populasi mendapati bahawa orang yang mengambil lebih banyak makanan yang kaya dengan antosianin mempunyai risiko penyakit jantung yang berkurang.

Sebagai contoh, satu kajian pada 43,880 lelaki menunjukkan bahawa pengambilan kebiasaan anthocyanin setinggi 613 mg sehari dikaitkan dengan risiko serangan jantung yang tidak membawa maut sebanyak 14%.

Begitu juga, satu kajian pada 93,600 wanita mengamati bahawa mereka yang mempunyai pengambilan makanan kaya antosianin tertinggi 32% lebih kecil kemungkinannya mengalami serangan jantung berbanding wanita dengan pengambilan yang paling rendah.

Selain itu, antosianin didapati melindungi terhadap jenis barah dan diabetes tertentu.

RINGKASAN : Bawang merah kaya dengan antosianin, yang merupakan pigmen tumbuhan yang kuat yang dapat melindungi daripada penyakit jantung, barah dan diabetes tertentu.

9 manfaat kesihatan bawang yang mengagumkan

4. Mengandungi Sebatian Memerangi Kanser

Makan sayur-sayuran dari genus Allium seperti bawang putih dan bawang telah dikaitkan dengan risiko kanser yang lebih rendah, termasuk kanser perut dan kolorektal.

Tinjauan terhadap 26 kajian menunjukkan bahawa orang yang makan sayur alium dengan jumlah tertinggi 22% lebih kurang cenderung untuk didiagnosis dengan barah perut daripada mereka yang menggunakannya dengan jumlah paling sedikit.

Lebih-lebih lagi, tinjauan terhadap 16 kajian pada 13,333 orang menunjukkan bahawa peserta dengan pengambilan bawang tertinggi mempunyai risiko 15% pengurangan barah kolorektal dibandingkan dengan mereka yang makan dengan pengambilan terendah.

Sifat memerangi barah ini telah dikaitkan dengan sebatian sulfur dan antioksidan flavonoid yang terdapat dalam sayur allium.

Sebagai contoh, bawang menyediakan onionin A, sebatian yang mengandung sulfur yang telah terbukti dapat mengurangkan perkembangan tumor dan memperlambat penyebaran barah ovari dan paru-paru dalam kajian tabung uji.

Bawang juga mengandungi fisetin dan quercetin, antioksidan flavonoid yang boleh menghalang pertumbuhan tumor.

RINGKASAN : Makanan yang kaya dengan sayur-sayuran allium seperti bawang boleh memberi kesan perlindungan terhadap barah tertentu.

5. Membantu Mengawal Gula dalam Darah

Makan bawang boleh membantu mengawal gula dalam darah, yang sangat penting bagi penghidap diabetes atau prediabetes.

Satu kajian pada 42 orang dengan diabetes jenis 2 menunjukkan bahawa makan 3.5 ons (100 gram) bawang merah segar mengurangkan kadar gula darah puasa sekitar 40 mg / dl selepas empat jam.

Selain itu, pelbagai kajian mengenai haiwan menunjukkan bahawa pengambilan bawang boleh memberi manfaat kepada kawalan gula darah.

Satu kajian menunjukkan bahawa tikus diabetes yang diberi makanan yang mengandungi 5% ekstrak bawang selama 28 hari mengalami penurunan gula darah puasa dan lemak badannya jauh lebih rendah daripada kumpulan kawalan.

Sebatian khusus yang terdapat dalam bawang, seperti sebatian quercetin dan sulfur, mempunyai kesan antidiabetik.

Sebagai contoh, quercetin telah terbukti berinteraksi dengan sel-sel di usus kecil, pankreas, otot rangka, tisu lemak dan hati untuk mengawal peraturan gula darah seluruh badan.

RINGKASAN : Oleh kerana banyak sebatian bermanfaat yang terdapat dalam bawang, memakannya dapat membantu mengurangkan gula darah menjadi tinggi.

6. Boleh Meningkatkan Ketumpatan Tulang

Walaupun susu mendapat banyak penghargaan untuk meningkatkan kesihatan tulang, banyak makanan lain, termasuk bawang, dapat membantu menyokong tulang yang kuat.

Satu kajian pada 24 wanita berumur pertengahan dan pascamenopause menunjukkan bahawa mereka yang menggunakan 3.4 ons (100 ml) jus bawang setiap hari selama lapan minggu telah meningkatkan kepadatan mineral tulang dan aktiviti antioksidan berbanding dengan kumpulan kawalan.

Satu lagi kajian pada 507 wanita perimenopause dan pascamenopause mendapati bahawa mereka yang makan bawang sekurang-kurangnya sekali sehari mempunyai kepadatan tulang keseluruhan 5% lebih besar daripada individu yang memakannya sebulan sekali atau kurang.

Selain itu, kajian menunjukkan bahawa wanita tua yang paling sering makan bawang mengurangkan risiko patah tulang pinggul lebih daripada 20% berbanding mereka yang tidak pernah memakannya.

Dipercayai bahawa bawang membantu mengurangkan tekanan oksidatif, meningkatkan tahap antioksidan dan mengurangkan kehilangan tulang, yang dapat mencegah osteoporosis dan meningkatkan kepadatan tulang.

RINGKASAN : Kajian menunjukkan bahawa penggunaan bawang dikaitkan dengan peningkatan kepadatan mineral tulang.

10 health benefits of eating raw onions

7. Mempunyai Sifat Antibakteria

Bawang dapat melawan bakteria yang berpotensi berbahaya, seperti Escherichia coli (E. coli), Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus (S. aureus) dan Bacillus cereus.

Tambahan pula, ekstrak bawang telah terbukti dapat menghalang pertumbuhan Vibrio cholerae, bakteria yang menjadi perhatian kesihatan awam utama di negara berkembang.

Quercetin yang diekstrak dari bawang nampaknya merupakan kaedah yang sangat kuat untuk melawan bakteria.

Kajian tabung uji menunjukkan bahawa quercetin yang diekstrak dari kulit bawang kuning berjaya menghalang pertumbuhan Helicobacter pylori (H. pylori) dan Staphylococcus aureus yang tahan Methicillin (MRSA).

H. pylori adalah bakteria yang berkaitan dengan ulser perut dan barah pencernaan tertentu, sementara MRSA adalah bakteria tahan antibiotik yang menyebabkan jangkitan pada bahagian tubuh yang berlainan.

Kajian tabung uji lain mendapati bahawa quercetin merosakkan dinding sel dan membran E. coli dan S. aureus.

RINGKASAN : Bawang telah terbukti menghalang pertumbuhan bakteria yang berpotensi berbahaya seperti E. coli dan S. aureus.

8. Boleh Meningkatkan Kesihatan Pencernaan

Bawang adalah sumber serat dan prebiotik yang kaya, yang diperlukan untuk kesihatan usus yang optimum.

Prebiotik adalah jenis serat yang tidak dicerna yang dipecah oleh bakteria usus yang bermanfaat.

Bakteria usus memakan prebiotik dan menghasilkan asid lemak rantai pendek – termasuk asetat, propionat dan butirat.

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa asid lemak rantai pendek ini menguatkan kesihatan usus, meningkatkan imuniti, mengurangkan keradangan dan meningkatkan pencernaan.

Selain itu, pengambilan makanan yang kaya dengan prebiotik membantu meningkatkan probiotik, seperti strain Lactobacillus dan bifidobacteria, yang memberi manfaat kepada kesihatan pencernaan.

Diet yang kaya dengan prebiotik dapat membantu meningkatkan penyerapan mineral penting seperti kalsium, yang dapat meningkatkan kesihatan tulang.

Bawang sangat kaya dengan prebiotik inulin dan fruktooligosakarida. Ini membantu meningkatkan bilangan bakteria mesra di usus anda dan meningkatkan fungsi imun.

RINGKASAN : Bawang adalah sumber prebiotik yang kaya, yang membantu meningkatkan kesihatan pencernaan, meningkatkan keseimbangan bakteria di usus anda dan memberi manfaat kepada sistem imun anda.

How to Lose Weight and Keep It Off - HelpGuide.org

9. Mudah untuk Ditambah ke Dalam Diet Anda

Bawang adalah makanan utama dapur di seluruh dunia.

Mereka memberikan rasa untuk hidangan yang enak dan boleh dinikmati sama ada mentah atau dimasak.

Tambahan pula, mereka dapat meningkatkan pengambilan serat, vitamin dan mineral anda.

Berikut adalah beberapa petua mengenai cara menambahkan bawang ke dalam diet anda:

 • Gunakan bawang mentah untuk menambahkan rasa pada resipi guacamole anda.
 • Masukkan bawang karamel ke makanan panggang yang enak.
 • Campurkan bawang masak dengan sayur-sayuran lain untuk lauk yang sihat.
 • Cuba tambahkan bawang yang dimasak ke piring telur, seperti telur dadar, frittatas atau quiches.
 • Daging, ayam atau tauhu dengan bawang tumis.
 • Masukkan bawang merah yang dihiris nipis ke salad kegemaran anda.
 • Buat salad kaya serat dengan kacang buncis, bawang cincang dan lada merah.
 • Gunakan bawang dan bawang putih sebagai asas untuk stok dan sup.
 • Masukkan bawang ke dalam pinggan tumis.
 • Taco, fajitas dan hidangan Mexico lain dengan bawang mentah cincang.
 • Buat salsa buatan sendiri dengan bawang, tomato dan ketumbar segar.
 • Sediakan sup bawang dan sayur yang enak.
 • Masukkan bawang ke resipi cili untuk meningkatkan rasa.
 • Campurkan bawang mentah dengan ramuan segar, cuka dan minyak zaitun untuk hiasan salad buatan sendiri yang lazat.

RINGKASAN : Bawang dapat dengan mudah ditambahkan ke hidangan sedap, termasuk telur, guacamole, hidangan daging, sup dan makanan panggang.

Flavorful Beet & Red Onion Salad Recipe

Rumusan

Manfaat kesihatan yang berkaitan dengan bawang adalah cukup mengagumkan.

Sayuran yang penuh nutrien ini mengandungi sebatian kuat yang dapat mengurangkan risiko penyakit jantung dan kanser tertentu.

Bawang mempunyai sifat antibakteria dan meningkatkan kesihatan pencernaan, yang dapat meningkatkan fungsi imun.

Lebih-lebih lagi, mereka serba boleh dan boleh digunakan untuk meningkatkan kesedapan rasa hidangan.

Menambah lebih banyak bawang ke dalam diet anda adalah cara mudah untuk memberi manfaat kepada kesihatan keseluruhan anda.

Sumber :
www.healthline.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here