Adakah terdapat manfaat kesihatan jika mandi air sejuk ?  |  Ramai orang lebih suka mandi air panas berbanding mandi sejuk. Walau bagaimanapun, beberapa kajian menunjukkan bahawa menggunakan air sejuk mungkin bermanfaat untuk kesihatan fizikal dan mental.

Artikel ini merangkumi beberapa bukti saintifik yang menyokong faedah mandi sejuk untuk pelbagai manfaat fizikal dan mental.

Kami juga memberikan beberapa tips untuk memulakan dengan mandian air sejuk, dan kami membincangkan beberapa perkara yang perlu diberi perhatian semasa pertukaran.

Berikut adalah beberapa faedah yang berpotensi dari mandi air sejuk.

BACA JUGA : Panduan betul cara membersih dan memandikan bayi

Adakah terdapat manfaat kesihatan jika mandi air sejuk ?

Kewaspadaan meningkat

Mengambil mandi air sejuk dapat membuat seseorang merasa lebih waspada, terutamanya disebabkan oleh kesannya pada badan.

Menurut analisis meta penyelidikan rendaman air sejuk yang ada di British Journal of Sports Medicine, mandian air sejuk mempunyai banyak kesan fisiologi pada badan. Ini termasuk :

  • Peningkatan kadar jantung
  • Tekanan darah tinggi
  • Kadar pernafasan meningkat

Air sejuk juga meningkatkan metabolisme tubuh kerana harus bekerja lebih keras untuk mengekalkan suhu yang stabil. Namun, kerana mandi air sejuk hanya sekitar 5-10 minit, seseorang tidak boleh bergantung pada peningkatan metabolisme sebagai teknik penurunan berat badan.

Walaupun begitu, mandian air sejuk menimbulkan rasa segar dan waspada, yang boleh mendorong seseorang untuk lebih aktif secara fizikal.

Adakah terdapat manfaat kesihatan jika mandi air sejuk ?

Sistem imun yang lebih kuat

Satu kajian dalam jurnal PLoS One mendapati bahawa orang yang kerap mandi sejuk 29% lebih kecil kemungkinannya akan sakit ketika bekerja atau sekolah.

Kajian ini melibatkan 3.018 orang yang mandi air panas kemudian menggunakan aplikasi air sejuk selama 30-90 saat berdasarkan kumpulan penyelidikan mereka. Satu kumpulan penyelidik mengambil mandian air suam seperti biasa dan sama sekali tidak menggunakan air sejuk.

Walaupun mereka yang kerap mandi sejuk cenderung untuk tidak masuk kerja, mereka tidak melaporkan hari sakit yang lebih sedikit. Para penyelidik menyimpulkan bahawa mandian air sejuk mungkin membuat penyakit seseorang terasa kurang teruk, memungkinkan mereka untuk meneruskan aktiviti harian mereka.

Mereka tidak menemui perbezaan antara orang yang mandi air sejuk selama 30, 60, atau 90 saat. Ini menyebabkan mereka membuat kesimpulan bahawa air sejuk mencetuskansistem ketahanan badan tanpa mengira jangka masa.

Adakah terdapat manfaat kesihatan jika mandi air sejuk ?

Menaikkan mood

Sebilangan penyelidik berteori bahawa mandian air sejuk dapat memberi manfaat meningkatkan mood.

Artikel yang lebih lama dalam jurnal Medical Hypotheses menunjukkan bahawa kerana demam sejuk mengaktifkan sistem saraf simpatik dan meningkatkan ketersediaan neurotransmitter seperti norepinefrin dan endorfin, orang mungkin cenderung mengalami gejala depresi setelah mandi air sejuk.

Walau bagaimanapun, penting untuk diperhatikan bahawa seseorang itu tidak boleh menggantikan rawatan kemurungan yang ditetapkan dengan mandian air sejuk.

Burning Question: What Is the Best Water Temperature for Your Bath or Shower? - WSJ

Penyejukan lebih cepat selepas aktiviti sukan

Terapi rendaman air sejuk (merendam badan di dalam ais atau mandi sejuk) adalah amalan biasa dalam banyak aktiviti sukan.

Ahli terapi fizikal yang pakar dalam sukan mencadangkan bahawa suhu sejuk dengan cepat  dapat menghilangkan panas dan mengurangkan keradangan. Satu kajian dalam Journal of Athletic Training mendapati bahawa mandi air sejuk dapat melegakan hipertermia yang berlebihan, berbanding dengan rawatan sama sekali.

Walau bagaimanapun, para penyelidik memperhatikan bahawa mandi sejuk tidak seefektif terapi rendaman untuk melegakan latihan yang disebabkan oleh suhu badan yang tinggi.

Pemulihan fizikal bertambah baik

Analisis meta terhadap 23 artikel yang dikaji oleh rakan sebaya dalam Journal of Strength and Conditioning Research mendapati bahawa rendaman air sejuk dan terapi air kontras (pertama kali menggunakan air panas, kemudian sejuk) dapat membantu meningkatkan pemulihan dan mengurangkan perasaan keletihan.

Penyelidikan ini dapat membantu atlet menggunakan teknik air sejuk untuk mengurangkan perasaan keletihan yang berkaitan dengan prestasi fizikal mereka.

Mengurangkan kesakitan

Menurut sebuah artikel dalam Jurnal Sains Perubatan Amerika Utara, aplikasi air sejuk dapat memberi kesan seperti anestetik tempatan untuk menghilangkan rasa sakit.

Pendedahan kepada air sejuk boleh menyebabkan saluran darah menjadi mampat, yang dapat membantu mengurangkan pembengkakan dan edema yang menyebabkan kesakitan. Air sejuk juga dapat melambatkan kelajuan di mana isyarat saraf melakukan impuls.

Ini dapat mengurangkan kadar saraf menghantar isyarat sakit ke otak, yang dapat menurunkan persepsi seseorang terhadap kesakitan.

5 Things Cold Baths & Showers Can Do for You That Hot Ones Can't « Mind Hacks :: WonderHowTo

Tips untuk memulakan

Banyak penyelidikan mengenai manfaat mandian air sejuk menunjukkan bahawa air tidak semestinya perlu sejuk sepanjang masa mandi agar orang itu mengalami kesan positif.

Seseorang boleh memulakan dengan mandi air suam dan kemudian menukar air menjadi sejuk untuk waktu yang singkat. Ini boleh berlangsung dari 30 saat hingga 2 minit.

Sebilangan orang lebih suka mandi air sejuk sebentar sekitar 5-10 minit. Ini mungkin juga merupakan pendekatan praktikal untuk terapi air sejuk.

Beberapa kajian menyebut suhu suhu sasaran sekitar 68°F (20°C), menurut artikel dalam jurnal Medical Hypotheses.

Namun, selalunya, persepsi seseorang terhadap air sejuk sudah cukup untuk menjadikan perubahan suhu berkesan.

15 Best Handheld Shower Heads (Sep. 2020) - Reviews & Buying Guide

Perkara yang perlu diberi perhatian

Seseorang tidak boleh menggunakan mandian mandian sejuk sebagai pengganti terapi perubatan yang ditetapkan, terutamanya ubat yang telah diberikan oleh doktor untuk merawat kemurungan.

Walau bagaimanapun,seseorang itu boleh mencuba terapi air sejuk untuk meningkatkan kesan kaedah rawatan lain.

Sebilangan orang harus berhati-hati ketika mandi dengan sejuk. Ini termasuk orang dengan sistem imun yang lemah dan mereka yang mempunyai keadaan jantung yang serius, seperti kegagalan jantung kongestif. Ini kerana perubahan suhu badan dan degupan jantung secara tiba-tiba boleh membebankan badan.

Sekiranya seseorang tidak yakin sama ada mandi sejuk dapat memberi manfaat kepada mereka, mereka harus bertanya kepada doktor mereka.

Ringkasan : Ramai orang telah menggunakan terapi air sejuk selama berabad-abad sebagai rawatan untuk menyegarkan dan meningkatkan kesejahteraan mereka secara keseluruhan.

Beberapa kajian saintifik menyokong kesan baik dari demam sejuk pada kesihatan mental dan fizikal.

Sumber :
www.medicalnewstoday.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here