Adakah tidur di lantai ada kesan baik dan buruknya ? |  Sekiranya anda dibesarkan di negara Barat, tidur mungkin melibatkan tempat tidur yang selesa dengan bantal dan selimut. Namun, dalam banyak budaya di seluruh dunia, tidur dikaitkan dengan lantai yang keras.

Ia menjadi lebih biasa di Amerika Syarikat juga. Sebilangan orang mengatakan ia membantu sakit belakang mereka, sementara yang lain merasa lebih selesa.

Populariti hidup minimalis juga memberi inspirasi kepada orang ramai untuk membuang katil dan tidur di lantai.

Sehingga kini, tidak ada faedah yang diteliti dari tidur di lantai. Kelebihannya adalah anekdot semata-mata. Dalam artikel ini, kita akan meneroka:

 • Kemungkinan faedah tidur di lantai
 • Kesan sampingan
 • Bagaimana melakukannya tanpa mencederakan diri sendiri

Adakah tidur di lantai ada kesan baik dan buruknya ?

Adakah tidur di lantai baik untuk belakang anda?

Tidak ada bukti saintifik bahawa tidur di lantai membantu sakit belakang. Namun, ramai orang mengatakan bahawa ia memberikan kelegaan.

Ada beberapa kelebihan idea. Tilam lembut tidak mempunyai banyak sokongan. Ia membiarkan badan anda tenggelam, menyebabkan tulang belakang anda melengkung. Ini boleh menyebabkan sakit belakang.

BACA JUGA : Kaedah berkesan ajar bayi anda tidur hanya dalam 7 hari

Sebenarnya, jika tilam anda terlalu lembut, Harvard Medical School mengesyorkan meletakkan papan lapis di bawah tilam anda. Institusi ini juga mencadangkan meletakkan tilam anda di lantai.

Tetapi para saintis tidak mengesyorkan membuang tilam sama sekali.

Walaupun permukaan yang lebih keras dapat meredakan sakit belakang, ia juga bergantung pada faktor-faktor seperti:

 • Penyebab kesakitan anda
 • Kedudukan tidur

Satu-satunya faedah yang terbukti berkaitan dengan permukaan keras yang sederhana.

Dalam artikel 2015 yang diterbitkan dalam jurnal Sleep Health, para penyelidik mengkaji 24 artikel, mencari hubungan antara jenis tilam dan tidur. Mereka mendapati bahawa tilam jenis keras yang sederhana adalah yang terbaik untuk mengurangkan kesakitan semasa tidur.

Adakah tidur di lantai ada kesan baik dan buruknya ?

Adakah ia merawat sciatica?

Sciatica adalah kesakitan yang melibatkan saraf sciatic anda, yang bergerak dari belakang bawah ke pinggul, punggung, dan setiap kaki anda. Ia sering disebabkan oleh disk yang bonjol atau herniated.

Seperti sakit belakang, sciatica dapat ditambahbaik dengan tidur di tilam yang lebih keras. Permukaan yang lebih lembut boleh memburukkan lagi sciatica kerana membulatkan belakang dan menegangkan sendi anda.

Walau bagaimanapun, tidak ada bukti kukuh bahawa tidur di lantai dapat merawat sciatica. Faedah yang dilaporkan adalah anekdot. Sekiranya anda menghidap sciatica, berbincanglah dengan doktor atau ahli terapi fizikal sebelum mencuba tidur di lantai.

Adakah tidur di lantai ada kesan baik dan buruknya ?

Adakah ia membantu postur badan anda?

Manfaat anekdot lain adalah menambah baik postur.

Sekali lagi, ada beberapa kelebihan untuk tuntutan tersebut. Permukaan lembut membuatkan tulang belakang anda melengkung, sementara permukaan keras memberikan sokongan. Orang ramai mengatakan kekerasan lantai membantu tulang belakang mereka tetap lurus.

Tetapi tanpa bukti saintifik, lebih baik berhati-hati jika anda mengalami masalah tulang belakang. Sekiranya anda mempunyai postur tubuh yang lemah, atau gangguan tulang belakang seperti scoliosis atau kyphosis, tanyakan kepada doktor jika tidur di lantai selamat untuk anda.

Adakah tidur di lantai tidak baik untuk anda?

Walaupun beberapa orang merasa lebih baik setelah tidur di lantai, ada juga kemungkinan kesan sampingan.

Meningkatkan sakit belakang

Tuntutan mengenai tidur di lantai dan sakit belakang adalah bertentangan. Walaupun ada yang mengatakan ia mengurangkan rasa sakit, yang lain mengatakan bahawa ia mempunyai kesan sebaliknya. Bagaimanapun, permukaan yang keras menyukarkan tulang belakang anda untuk mengekalkan lekuk semula jadi.

Dalam kajian tahun 2003 yang diterbitkan di The Lancet, para penyelidik mendapati bahawa permukaan yang lebih keras dikaitkan dengan faedah yang berkurangan.

Kajian itu merangkumi 313 orang dewasa dengan sakit belakang yang tidak spesifik kronik. Mereka ditugaskan secara rawak kepada dua kumpulan untuk tidur di tilam sederhana atau keras selama 90 hari.

Kumpulan yang tidur di tilam yang kerasnya sederhana melaporkan kurang sakit belakang berbanding kumpulan yang tidur di tilam yang keras. Ini termasuk sakit semasa di katil dan pada waktu siang.

Kajian ini sudah lapuk, tetapi menunjukkan bahawa permukaan yang lebih keras mungkin tidak berkesan untuk melegakan sakit belakang. Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk memahami bagaimana tidur di lantai secara khusus mempengaruhi sakit belakang.

Reaksi alahan

Lantai biasanya mempunyai lebih banyak habuk dan kotoran berbanding permukaan lain di sekitar rumah.

Ini kemungkinan besar berlaku jika anda mempunyai permaidani, yang mengumpulkan alergen seperti:

 • Habuk
 • Hama habuk
 • Kulat

Sekiranya anda alah kepada bahan-bahan ini, tidur di lantai boleh menyebabkan:

 • Bersin
 • Hidung berair
 • Gatal, mata merah
 • Batuk
 • Mendesah
 • Masalah bernafas

Peningkatan pendedahan kepada sejuk

Disebabkan panas meningkat, lantai selalunya lebih sejuk daripada ruangan yang lain. Mungkin merasa lebih suka untuk tidur di lantai pada bulan-bulan musim panas.

Tetapi semasa musim sejuk, lantai yang sejuk dapat dengan cepat mengurangkan panas badan anda, membuat anda merasa lebih sejuk dari biasanya.

Siapa yang tidak boleh tidur di lantai?

Tidur di lantai bukan untuk semua orang. Mungkin tidak selamat bagi sesetengah individu, termasuk:

 • Orang dewasa yang lebih tua. Seiring bertambahnya usia, tulang kita menjadi lemah, dan kita kehilangan masalah lemak. Tidur di atas lantai boleh meningkatkan risiko patah tulang atau merasa terlalu sejuk.
 • Orang yang mudah terdedah kepada rasa sejuk. Keadaan seperti anemia, diabetes jenis 2, dan hipotiroidisme boleh membuat anda berasa sejuk. Tidur di lantai boleh menjadikan anda lebih sejuk, jadi lebih baik untuk mengelakkannya.
 • Orang yang mempunyai pergerakan terhad. Sekiranya anda sukar duduk di lantai atau bangun semula, tidurlah di atas katil. Anda juga harus mengelakkan tidur di lantai jika anda mengalami masalah sendi seperti radang sendi.

Is It Safe to Sleep on the Floor While Pregnant?

Tidur di atas lantai semasa mengandung atau bersama bayi

Secara amnya dianggap selamat untuk tidur di lantai semasa mengandung. Ramai orang hamil merasa paling selesa ketika tidur di lantai.

Lakukan apa sahaja yang terasa baik untuk anda. Tetapi ingat, anda harus turun ke lantai dan berdiri kembali. Sekiranya ini terasa tidak selesa, anda mungkin mahu mengelakkan tidur di lantai.

Ia juga selamat untuk bayi tidur di lantai, terutama jika anda ingin tidur bersama, yang tidak digalakkan di atas katil. Tidur bersama di katil meningkatkan risiko:

 • Sindrom kematian bayi secara tiba-tiba (SIDS)
 • Sesak nafas
 • Jatuh

Permukaan yang lembut, seperti bantal dan selimut, juga meningkatkan risiko kerana dapat menyekat saluran udara bayi.

Tetapi dalam budaya di mana tidur di lantai adalah biasa, tidur bersama dikaitkan dengan kadar SIDS yang lebih rendah. Dalam budaya seperti itu, ramai orang tidur di atas tikar yang keras di lantai. Barangan lembut tidak digunakan. Bayi juga boleh tidur di atas tikar yang berasingan.

Sebelum tidur dengan bayi anda, berbincanglah dengan pakar pediatrik mereka terlebih dahulu.

Cara tidur di lantai dengan betul

Sekiranya anda berminat tidur di lantai, ikuti panduan langkah demi langkah ini untuk memulakan:

 1. Cari ruang di lantai yang bebas dari gangguan.
 2. Letakkan selimut, tikar, atau beg tidur di lantai. Anda boleh menggunakan pelbagai lapisan.
 3. Tambahkan bantal nipis. Tidak disarankan untuk bantal yang banyak, yang boleh meregangkan leher anda.
 4. Berbaring di lantai. Cuba berbaring pada belakang, di sisi, dan perut. Eksperimen dengan kedudukan yang berbeza untuk melihat apa yang paling sesuai.
 5. Sekiranya anda berada pada belakang atau perut, letakkan lutut di bantal kedua untuk sokongan tambahan. Anda juga boleh meletakkan bantal di bawah belakang bawah semasa berbaring pada belakang anda. Sekiranya anda berada di bahagian sisi, letakkan bantal di antara lutut anda.
 6. Luangkan masa untuk membiasakan diri dengan lantai. Daripada tidur untuk sepanjang malam, cubalah tidur sebentar terlebih dahulu. Pilihan lain ialah menetapkan penggera anda selama 2 atau 3 jam, kemudian kembali ke katil. Lama kelamaan, anda dapat meningkatkan berapa lama anda tidur di lantai.

Rumusan

Tidur di lantai bukanlah amalan baru. Dalam banyak budaya di seluruh dunia, adalah kebiasaan tidur di lantai. Ada yang mengatakan ia juga membantu sakit belakang dan postur, walaupun manfaatnya belum terbukti oleh sains.

Tidur di lantai mungkin tidak sesuai jika anda mempunyai keadaan kronik atau pergerakan terhad. Doktor anda dapat menentukan sama ada ia selamat untuk anda.

Sumber :
www.healthline.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here