Hospital SerdangSaya ingin membuat aduan atas sikap tidak profesional + tidak mesra pelanggan seorang doktor di hospital serdang ketika saya mendapatkan rawatan di sana semalam.

Di bilik OT pada tarikh 13/6/2014, saya ada temujanji untuk pemeriksaan endoskopi pada pukul 7.30am.

Saya datang dengan tepat pada waktu yg diminta. Pada pukul 7.3am saya diberi bius.sampai pukul 10am (hampir 3jam) saya terpaksa menunggu doctor dengan keadaan saya yang dibius.

Doctor dengan sikap yang tidak prihatin kepada pesakit kerana dia terpaksa gantikan tempat doctor yang sepatutnya rawat saya, dengan keadaan marah dia lakukan prosedur, kasar,emotional,dan tidak ada sikap prihatin kepada pesakit.saya ingin meminta pihak atasan HOSPITAL SERDANG sila ambil berat dengan sikap seorang DOKTOR yang tidak prihatin dan tidak profesional.

sepatutnya seorang doktor tidak boleh membabitkan masalah peribadi kepada pesakit.

Setelah selesai, saya langsung tidak diberitahu atau dikonsultansi oleh doktor tersebut mengenai rawatan itu.

Bila saya tanya kepada nurse yg bertugas mengenai result pemeriksaan, dia hanya jawab ‘pergi kaunter 5, kat sini takde doktor’. Bila saya pergi ke kaunter 5, hanya ada seorg nurse sahaja, doktor takde pun. Oleh kerana kecewa dgn layanan mereka saya ambil keputusan utk balik sahaja. Bukan itu sahaja, saya terpaksa menunggu hampir 2jam untuk dapatkan surat cuti sakit.

#Kepada Doktor NANI.PLEASE!!ALERT! jgn dilakukan kepada pesakit lain.

Oleh: MOHD RAMZI

PERINGATAN:  Suarainsan.net tidak bertanggungjawab terhadap aduan (di atas) dan komen (di bawah) yang diutarakan melalui laman web ini. Ia adalah aduan peribadi pengadu dan tidak semestinya menggambarkan pendirian Media Suara Insan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here