Apa sebenarnya yang dilindungi dalam Insuran Travel ? | Insuran perjalanan mungkin merupakan topik yang paling membosankan apabila merancang perjalanan. Tiada siapa yang mahu memberi tumpuan kepada senario terburuk sebelum mereka pulang ke rumah.

Tambahan pula, penyelidikan tentang insurans hanya membosankan. Terdapat banyak cetakan yang baik untuk diselidik, mengharuskan anda untuk membaca dengan lebih teliti daripada setiap pelan insurans sebelum memilih apa yang terbaik untuk anda.

Tetapi ia juga merupakan topik yang paling penting. Sekiranya sesuatu yang dahsyat berlaku semasa anda berada di jalan raya, anda ingin mempunyai keyakinan bahawa pelan insurans anda akan melindungi anda.

Apa sebenarnya yang dilindungi dalam Insuran Travel ?

Walaupun tiada seorang pun daripada kita yang ingin membayangkan kecederaan atau dirompak atau perlu membatalkan rancangan kita, hakikatnya adalah perkara-perkara ini berlaku. Sudah jarang, tapi malang yang anda tidak harapkan mungkin berlaku apabila anda melancong.

Saya tidak pernah menjangkakan akan memecahkan kamera saya di Itali.

Saya tidak menjangkakan gegendang telinga saya akan pecah semasa saya menyelam di Thailand.

Saya tidak pernah menjangkakan akan ditikam di Colombia.

Dan sementara peristiwa malang ini jarang berlaku dan mungkin tidak berlaku, lebih baik untuk selamat daripada menyesal (percayalah!). Bil perubatan tidak murah. Pemindahan kecemasan menelan berpuluh-puluh ribu ringgit. Kecuali jika anda mempunyai stok pendapatan yang boleh gunakan, kemungkinan anda akan membeli insurans perjalanan untuk perjalanan seterusnya.

Terdapat banyak kesalahpahaman tentang insurans perjalanan, jadi anda juga ingin mempelajari semua yang anda boleh tentang pelan anda dan syarikat yang melindungi anda.

Adakah pelan anda meliputi keadaan yang sedia ada? Adakah terdapat had umur atau batasan berapa lama anda boleh keluar dari negara asal anda? Adakah anda dapat melihat doktor untuk keadaan yang bukan kecemasan? Bagaimana pula dengan bahagian pergigian?

Terdapat banyak perkara yang perlu dipelajari, dan ia boleh menjadi sangat keterlaluan jika insurans perjalanan adalah sesuatu yang baru kepada anda.

Mujurlah, ia tidak perlu menjadi begitu!

Dalam paparan ini, saya akan meneliti apa yang sebenarnya dilindungi oleh pelan insurans perjalanan yang terkenal, jadi anda tahu apa yang perlu dicari.

Apa sebenarnya yang dilindungi dalam Insuran Travel ?

Apa yang dilindungi oleh Insurans Perjalanan :

Kecemasan Perubatan

Kemungkinan adalah apabila anda memikirkan tentang insurans perjalanan, anda menggambarkan kecemasan perubatan.

Wlauapun kemalangan atau penyakit serius semasa melancong ke luar negara jarang berlaku, inilah yang anda jangkakan dapat dilindungi oleh syarikat insurans yang bereputasi:

 • Bayaran hospital anda
 • Kos pembedahan
 • Kos rawatan pesakit luar
 • Lawatan ke pengamal perubatan berdaftar (berkaitan dengan kecederaan kecemasan anda)
 • Ubat yang ditetapkan (berkaitan dengan kecederaan)
 • Pemindahan perubatan (biasanya ini hanya untuk kemudahan perubatan tempatan melainkan jika anda mempunyai pelan yang lebih komprehensif dari syarikat seperti MedJet. Lihat di bawah untuk lebih lanjut mengenai pemindahan.)

Pemindahan Kecemasan

Pemindahan perubatan akibat kemalangan atau bencana alam boleh menelan belanja $ 500,000. Sememangnya, di sinilah dimana mempunyai pelan insurans kekal berguna. Kebanyakan pelan insurans akan memindahkan anda ke hospital tempatan jika berlaku kecederaan atau lokasi berdekatan jika berlaku bencana alam.

Dalam beberapa kes, anda akan pulang ke negara asal anda juga (walaupun ini jarang berlaku dan biasanya hanya berlaku dalam kes di mana kakitangan perubatan tempatan tidak dapat memberikan bantuan yang anda perlukan).

Kecemasan Pergigian

Seperti kecemasan perubatan lain, apa yang dibincangkan di sini adalah kecederaan tidak sengaja dan kesakitan yang mendadak. Contohnya, gigi patah atau jangkitan tiba-tiba.

Pemeriksaan am tidak dilindungi, begitu juga dengan pemeriksaan pergigian yang besar yang tidak berkaitan dengan kecederaan atau kemalangan yang dialami di luar negara. Dan jika anda hanya mahu gigi dibersihkan atau mengisi baru, anda perlu membayar dari wang saku anda.

Kematian di Luar Negara

Saya tahu ia tidak pernah menyeronokkan memikirkan sesuatu seperti ini, tetapi mengetahui bahawa anda dilindungi akan memberikan anda dan orang yang anda sayangi ketenangan fikiran.

Sekiranya yang terburuk berlaku, kebanyakan pelan insurans akan meliputi kos ahli keluarga yang datang untuk mendapatkan tubuh anda untuk dibawa pulang. Sesetengah polisi juga akan merangkumi perkhidmatan pembakaran mayat atau pengebumian di luar negara, sekiranya ia lebih sesuai.

Pengecualian umum termasuk kematian dari alkohol atau narkotik yang tidak sah, bunuh diri, atau keadaan yang sedia ada tidak dirangkumi oleh pelan itu.

Kelewatan dan Pembatalan Penerbangan

Sekiranya penerbangan anda ditangguhkan atau dibatalkan, anda boleh memohon pampasan daripada pembekal insurans perjalanan anda (dengan anggapan bahawa syarikat penerbangan itu tidak menyediakan perlindungan untuk anda). Selagi pembatalan atau kelewatan bukan kesalahan anda, anda boleh memohon bayaran balik. Walau bagaimanapun, jika anda terlepas penerbangan anda kerana anda tidur, itu tidak dikira sebagai sebab yang sah!

Pastikan anda menyimpan semua e-mel, resit, dan surat-menyurat daripada syarikat penerbangan anda mengenai penangguhan atau pembatalan, kerana anda memerlukannya untuk mengesahkan tuntutan anda dan mendapatkan pembayaran balik.

Apa sebenarnya yang dilindungi dalam Insuran Travel ?

Pembatalan lawatan

Jika anda perlu membatalkan perjalanan anda – sama ada sebelum anda berlepas atau semasa perjalanan anda – untuk alasan perubatan yang disahkan, kematian saudara terdekat, atau kematian rakan perjalanan anda, anda boleh memohon untuk mendapatkan bayaran balik daripada syarikat insurans anda.

Untuk mengesahkan tuntutan anda, pastikan anda mendapat surat daripada doktor anda jika anda ingin membatalkannya kerana sakit. Jika anda membatalkan kerana kematian, anda perlu menyerahkan salinan sijil kematian (serta dokumen sokongan yang lain).

Hilang atau Harta Dicuri

Jika beg anda dicuri semasa anda dalam perjalanan, kebanyakan syarikat insurans perjalanan akan membayar balik kepada anda untuk beberapa atau semua item (biasanya terdapat had pada gear seperti komputer riba dan kamera melainkan anda membeli pelan komprehensif dengan perlindungan tambahan). Pastikan anda memfailkan laporan polis. Ia perlu untuk membuat tuntutan.

Perlindungan ini biasanya termasuk pampasan untuk bagasi tertangguh atau bagasi yang rosak dalam transit juga.

Sekiranya dompet atau pasport anda dicuri, beberapa pelan akan meliputi kos pasport atau kad kredit yang dihantar kepada anda (ini biasanya akan bergantung kepada tempat tinggal anda). Jika dompet anda dicuri dengan wang tunai di dalamnya, kebanyakan pelan tidak akan membayar balik anda untuk wang tunai. Satu pengecualian ialah Pelan Explorer dari World Nomads, yang meliputi sehingga $ 200 USD dalam pampasan tunai.

Apa sebenarnya yang dilindungi dalam Insuran Travel ?

Peralatan yang rosak atau dicuri

Kebanyakan pelan insurans perjalanan akan termasuk perlindungan untuk peralatan yang hilang atau dicuri, seperti komputer riba, kamera, dan telefon bimbit. Walau bagaimanapun, barang-barang mewah ini biasanya mempunyai kadar pada berapa banyak anda akan dapat kembali (biasanya di bawah $ 1,000 USD setiap item). Sekiranya anda menggunakan peralatan mahal, anda perlu membayar perlindungan tambahan untuk memastikan ia dilindungi dengan secukupnya.

Pastikan anda mempunyai resit untuk semua peralatan anda juga. Simpan salinannya dalam peti masuk anda, jadi jika sesuatu berlaku, anda boleh memfailkan tuntutan anda tanpa perlu mengesan salinan.

Apakah Insurans Perjalanan yang TIDAK Dilindungi

Walaupun setiap pelan adalah berbeza, berikut adalah senarai perkara yang paling biasa yang biasanya tidak akan dilindungi oleh pelan insurans perjalanan standard atau asas anda:

 • Kemalangan berlaku semasa menyertai aktiviti yang melampau, seperti meluncur, paragliding, atau melompat bungee (walaupun anda sering boleh menaik taraf kepada pelan yang merangkumi aktiviti tersebut)
 • Mendaki teknikal atau mendaki gunung (sekali lagi, beberapa pelan perancangan boleh ditingkatkan untuk menampung aktiviti-aktiviti ini)
 • Insiden berkaitan alkohol atau dadah (termasuk kematian)
 • Ketidakhadiran dalam mengendalikan barang dan bagasi anda
 • Keadaan sedia ada. Sebagai contoh, jika anda mempunyai diabetes dan perlu membeli lebih banyak insulin, anda tidak akan dilindungi
 • Pemeriksaan am untuk kecemasan
 • Wang tunai yang dicuri (biasanya tidak dilindungi oleh piawaian “perlindungan kecurian”, walaupun sesetengah syarikat, seperti World Nomads, boleh menginsuranskan jumlah tunai yang terhad)
 • Terlepas penerbangan atau sambungan yang tidak dijawab dengan alasan di bawah kawalan anda

Beberapa nota lain mengenai dasar standard:

Sekiranya pergolakan awam menjadikan destinasi anda tidak selamat tetapi kerajaan anda tidak memanggil untuk melakukan pemindahan, kebanyakan syarikat insurans tidak akan memindahkan anda. (MedJet adalah pengecualian di sini. Mereka mempunyai perlindungan pemindahan yang terbaik.)

Mengubah fikiran anda tentang perjalanan anda, sudah tidak mempunyai kawan atau berpecah dengan rakan perjalanan anda, dan keadaan perubatan yang sedia ada tidak memenuhi syarat untuk kebanyakan pelan pembatalan perjalanan

Jika visa anda ditolak, anda mungkin tidak akan dibayar balik jika anda membuat keputusan untuk membatalkan perjalanan anda.

Apa sebenarnya yang dilindungi dalam Insuran Travel ?

Syarikat yang dicadangkan :

Untuk membantu anda selamat dalam perjalanan seterusnya, berikut adalah senarai syarikat insurans perjalanan terbaik:

Syarikat kegemaran saya adalah World Nomads. Saya telah menggunakannya sejak saya memulakan perjalanan sepanjang tahun 2003. Mereka boleh dipercayai, dan tuntutan diproses dengan cepat dan adil. Syarikat itu dibina oleh bekas nomad jadi dia mendapat pemikiran seorang pelancong dan tahu apa yang diperlukan oleh pelancong untuk sentiasa selamat.

Sebagai seseorang yang sering melancong, saya lebih sukai World Nomads kerana saya boleh membeli dan memperbaharui polisi insurans saya dalam talian dalam masa beberapa minit (ia sangat mudah). Mereka mempunyai kakitangan yang sangat ramah dan responsif yang menjawab soalan dan membantu menyelesaikan masalah melalui media sosial, mereka mempunyai maklum balas pelanggan yang hebat, dan yang paling penting, mereka menyediakan banyak perlindungan pada harga yang berpatutan.

Mereka juga disokong oleh Lonely Planet dan National Geographic, yang mana menunjukkan kepada anda betapa bagusnya mereka!

Syarikat-syarikat insurans perjalanan yang lain yang bagus dan boleh anda cuba :

https://media.nomadicmatt.com/2018/clements-logo_1.png

 • Perlindungan elektronik terbaik.
 • Bayaran yang berpatutan.
 • Sehingga 5 juta liputan.
 • Boleh didapati di dalam dan di luar Amerika Syarikat.

https://media.nomadicmatt.com/2018/img.jpg

 • Terbaik untuk orang yang tinggal di luar negara.
 • Perkara yang paling dekat dengan insurans kesihatan biasa.
 • Tersedia untuk penduduk bukan AS.
 • 25 tempat yang berbeza untuk dipilih.

https://media.nomadicmatt.com/2018/medjet.jpg

 • Untuk pelan jangka pendek dan tahunan
 • Perlindungan pengangkutan perubatan yang meluas.
 • Tersedia untuk penduduk Amerika Syarikat, Kanada, dan Mexico
 • Masa yang terhad untuk kemudahan perubatan asing.

https://media.nomadicmatt.com/2018/STA2.jpg

 • Pelan yang berpatutan.
 • Pilihan perlindungan secara asas.
 • Bagus untuk pelajar / pengembara baru
 • Akaun yang boleh digunakan termasuk kad diskaun pelajar percuma.

https://media.nomadicmatt.com/2018/insure.jpg

 • Membandingkan pelan daripada 28 pemilik
 • Syarikat terbaik selama 65 tahun
 • “Sentiasa dilindungi” minta pemberi insuran untuk memberikan tuntutan anda sekali lagi jika anda merasakannya ditolak dengan tidak adil
 • Dijamin harga murah

Kebelakangan ini, saya tidak pernah meninggalkan rumah tanpa insurans perjalanan. Setelah terpaksa membuat tuntutan kecemasan beberapa kali selama bertahun-tahun, saya telah belajar dengan cara yang sukar bahawa ia sentiasa lebih baik untuk selamat daripada menyesal.

Ingatlah bahawa insurans perjalanan adalah industri yang mengejar keuntungan, yang bermaksud anda benar-benar perlu melakukan penyelidikan anda sebelum membeli pelan. Pastikan anda membaca pelan dan cetakan yang halus juga supaya anda tahu apa yang sebenarnya dilindungi dan apa yang mereka harapkan jika anda cuba membuat tuntutan.

Simpan sebarang resit, e-mel, dan dokumentasi yang berkaitan dengan perjalanan anda dalam folder berasingan dalam peti masuk e-mel anda. Dengan cara itu, anda boleh membuat tuntutan jika anda perlu.

Walaupun kos boleh kelihatan seperti banyak dihabiskan, apabila anda membandingkannya dengan kos yang berkemungkinan untuk pemindahan kecemasan atau bil perubatan yang besar, ia sangat kecil.

Kebanyakan pelan insurans hanya akan menelan belanja beberapa dolar setiap hari, menyediakan anda – dan rakan dan keluarga anda – ketenangan fikiran dalam proses. Jika anda bertanya kepada saya, itulah wang yang dibelanjakan dengan baik.

Sumber :
www.nomadicmatt.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here