Apa yang anda perlu lakukan sekiranya si kecil taknak tidur di katil bayi | Sekiranya ada satu perkara yang bayi pandai lakukan (selain sangat comel dan buang air besar lebih banyak daripada yang anda fikirkan mungkin untuk orang sekecil itu) ia adalah tidur.

Mereka boleh tertidur di tangan anda, semasa makan, berjalan-jalan, di dalam kereta … hampir di mana sahaja ia kelihatan. Jadi mengapa kadangkala begitu sukar untuk membuat mereka tidur di tempat yang anda inginkan mereka tidur – katil bayi?

Sama ada anda berurusan dengan bayi yang baru lahir yang hanya ingin dipegang semasa tidur siang atau bayi yang lebih tua atau kanak-kanak yang memutuskan bahawa tempat tidur ibu bapa mereka (atau tempat duduk kereta atau kereta sorong) adalah tempat yang tepat untuk tidur, kami mendapat maklumat dan petua untuk membantu anda menangani bayi anda yang tidak akan tidur di katil bayi mereka.

BACA JUGA : Apa yang perlu dilakukan apabila bayi terjatuh dari tempat tidur ?

Apa yang anda perlu lakukan sekiranya si kecil taknak tidur di katil bayi

Mengapa bayi anda tidak tidur di dalam katil bayi?

Sekiranya anak anda baru lahir, pada minggu-minggu pertama kehidupan baru mereka, fikirkan di mana mereka berada selama 9 bulan terakhir atau lebih. Di bahagian dalam mereka dikelilingi oleh suara putih, gerakan menenangkan, dan kehangatan. Mereka selalu mempunyai perut yang kenyang dan merasa selesa dan selamat.

Tiba-tiba mengambil semua itu dan mengharapkan mereka untuk tidur dengan tenang di dalam katil bayi yang padat dan kosong, sepertinya banyak yang diminta.

Sekiranya kita bercakap tentang bayi atau kanak-kanak, mereka mempunyai keutamaan, dan keutamaan tersebut selalunya melibatkan keselesaan dan keselamatan pengasuh mereka yang sentiasa ada dan tersedia setiap masa. Oleh kerana anak kecil tidak terkenal dengan sifatlogik atau kesabaran mereka, ini dapat menjadikan mereka tidur di katil bayi sebagai latihan yang mengecewakan.

Jadi apa yang anda boleh buat?

Apa yang anda perlu lakukan sekiranya si kecil taknak tidur di katil bayi

Membawa bayi anda tidur di katil bayi mereka

Langkah pertama adalah melakukan semua yang anda mampu untuk mewujudkan persekitaran tidur yang optimum untuk bayi anda. Keselamatan adalah keutamaan nombor satu, jadi ingatlah bahawa mereka harus dibaringkan pada belakang mereka, di permukaan yang tegang, tanpa barang yang longgar.

Sekiranya anda mempunyai ruang, American Academy of Pediatrics mengesyorkan untuk meletakkan katil bayi di bilik anda sekurang-kurangnya selama 6 bulan pertama, sebaiknya hingga setahun pertama.

Selain ruang tidur yang selamat, pertimbangkan elemen berikut:

 • Suhu. Memastikan bilik sejuk adalah kunci. Panas berlebihan adalah faktor risiko untuk SIDS. Mungkin bermanfaat untuk menggunakan kipas untuk peredaran udara.
 • Pakaian. Untuk memastikan si kecil anda selesa di bilik yang sejuk, pertimbangkan untuk memakaikannya baju tidur. Pastikan kelengkapan tidur selesa, tidak ada tali longgar yang dapat menjerat jari kaki kecil, dan berat kain sesuai dengan suhu bilik.
 • Balutan atau sarung. Balutan atau sarung tidur boleh ditambah untuk kehangatan atau keselamatan tambahan. Ingatlah bahawa anda harus berhenti membalut sebaik sahaja anak kecil anda dapat berguling.
 • Bising. Kehidupan dalam rahim tidak pernah sunyi. Sebagai gantinya, wujudkan bunyi putih yang berterusan. Anda boleh meniru ini menggunakan mesin bunyi putih atau aplikasi.
 • Pencahayaan. Memastikan keadaan gelap dan menenangkan. Pertimbangkan untuk menggunakan langsir gelap untuk membantu tidur malam. Gunakan lampu malam atau lampu dengan watt rendah untuk melihat ketika anda memeriksa bayi anda atau menukar lampin.
 • Bau. Bau anda tidak asing lagi dan menenangkan si kecil anda. Anda boleh mencuba tidur dengan selimut atau pembalut sebelum digunakan untuk memberikan aroma anda.
 • Kelaparan. Tidak ada yang tidur lena ketika mereka lapar, dan bayi yang baru lahir sering lapar. Pastikan anda memberi makan setiap 2 hingga 3 jam, 8 hingga 12 kali sehari.
 • Rutin waktu tidur. Rutin berguna untuk membolehkan si kecil memahami apa yang sedang berlaku. Cuba buat rutin yang boleh anda ikuti bila-bila masa anda bersiap untuk tidur – bukan hanya untuk waktu tidur.

Rutin anda tidak perlu luas atau mewah. Anda boleh membaca buku pendek, memberi makan, dan memberi mereka pelukan, kemudian memasukkannya ke dalam katil bayi, mengantuk tetapi terjaga.

Sekiranya bayi anda terkejut atau mengamuk ketika diletakkan di dalam katil bayi, letakkan tangan di perut mereka dan perlahan-lahan bersuara atau nyanyikan sebentar. Kadang-kadang anda mungkin perlu mengulangi pelukan dan meletakkannya beberapa kali. Ini tidak bermaksud anda melakukan kesalahan. Anda berdua belajar perkara baru dan perkara baru memerlukan kesabaran dan latihan.

Setiap kali bayi anda bangun pada waktu malam, tawarkan makanan dan pelukan sesuai keperluannya, tetapi kembalikan ke tempat tidur bayi sebaik sahaja perubahan makanan dan pakaian atau lampin selesai. Minimumkan bercakap, lampu terang, atau gangguan lain.

Kadang-kadang bayi anda yang baru tidur di katil bayi tiba-tiba nampaknya tidak menyukai perabot itu lagi. Pertimbangkan tips ini untuk memudahkan mereka tidur sendiri di tempat mereka sendiri:

Sekiranya bayi anda tidur lena pada waktu siang tetapi tidak menyukai katil bayi pada waktu malam, cuba tentukan apa yang berbeza (selain betapa letihnya anda dan berapa cawan kopi yang anda minum) dan sesuaikan mengikut keperluan.

Lakukan perubahan secara beransur-ansur

Cuba buatkan si kecil anda tidur siang pertama di dalam katil bayi. Setelah berhasil, tambah yang lain.

Buat katil bayi nampak menarik

Pilih tempat tidur yang menarik bagi bayi anda atau biarkan mereka membantu anda memilih. Biarkan mereka meluangkan masa yang tenang di katil bayi dengan buku papan dan muzik bermain semasa anda berada di kawasan berhampiran. Wujudkan pengalaman positif sepanjang masa mereka di katil bayi.

Ikuti rutin anda sebanyak mungkin

Sekiranya anda boleh, cuba jaga rutin tidur siang dan malam hari. Mengetahui bahawa makan tengah hari diikuti dengan tidur siang dan kemudian waktu bermain memberi bayi anda rasa selamat yang dapat membuat peralihan lebih mudah.

Where Should My Baby Sleep? | Babywise.life

Pertimbangkan kaedah latihan tidur

Tidak hairanlah bahawa salah satu topik yang paling popular dalam buku mengenai bayi adalah tidur – semua orang memerlukannya, dan tidak semestinya mudah. Ada berbagai cara mulai dari menangis hingga dukung, cara meletakkannya hingga mengawal tangisannya. Cubalah kaedah yang anda selesa gunakan.

Sudah tentu, jika bayi anda sakit atau anda sedang bercuti atau mengalami perubahan besar yang lain, anda perlu mengubah dan menyesuaikan diri. Tetapi semakin banyak anda dapat bertahan dengan apa yang mereka harapkan daripada anda semakin baik hasil anda.

Why isn't my baby sleeping? 5 baby sleep types and how to make sure they get enough sleep - BT

Banyak tips yang boleh dicuba

 • Pertimbangkan apa yang mereka suka – mungkin gerakan atau suara? Sekiranya mereka secara teratur tertidur di tengah-tengah bilik yang bising atau semasa anda menaiki kereta, cari cara untuk memasukkan perkara-perkara tersebut ke dalam waktu mereka di dalam katil bayi mereka. Pembalut tilam bergetar atau mesin bunyi putih boleh digunakan untuk meniru perkara yang mereka rasa menenangkan.
 • Rutin anda adalah milik anda – tidak apa-apa jika ia tidak seperti yang dilakukan oleh orang lain. Sekiranya bayi anda tenang di kereta sorong, anda boleh memasukkan kereta sorong sebentar ke rutin waktu tidur, walaupun anda hanya mengelilingi ruang tamu. Setelah mereka tenang dan gembira, bergerak ke katil.
 • Sekiranya si kecil tiba-tiba menjerit setiap kali mereka baring, pertimbangkan sama ada mereka menunjukkan tanda-tanda lain yang mungkin menunjukkan refluks atau jangkitan telinga.
 • Sekiranya mereka tidur nyenyak di dalam katil bayi, tetapi masih berusah payah lagi pertimbangkan adakah ini boleh menjadi regresi tidur.
 • Jangan gunakan katil bayi sebagai hukuman atau waktu rehat.
 • Pastikan tempat tidur bayi selamat untuk usia dan peringkat mereka. Awasi pertumbuhan dan perkembangan mereka dan pastikan untuk menurunkan tilam dan menjauhkan barang-barang dari jangkauan semasa mereka membesar dan berubah. Jangan tambahkan barang seperti bantal atau selimut sehingga mereka membesar dan bersedia.

Kesimpulan

Seperti semua perkara keibubapaan, menjadikan bayi anda tidur di katil bayi adalah pengalaman pembelajaran berterusan bagi anda berdua. Menggabungkan apa yang berhasil, mengembangkan rutinitas anda sendiri, dan tetap konsisten dapat membantu anda mendorong tabiat tidur yang baik.

Sumber :
www.healthline.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here