Apa yang perlu anda tahu sebelum Homeschooling anak-anak anda |  Selama bertahun-tahun, ibu bapa Malaysia mendapati bahawa sistem pendidikan tempatan kita semakin mengecewakan, dan dengan platform media sosial di hujung jari, kita menyedari bahawa sistem itu tidak mempunyai apa yang diinginkan oleh orang ramai. Antara penggunaan sukatan pelajaran Bahasa Inggeris dan BM dan ketidaksuaian dalam Sejarah, sistem kita nampak seperti sudah musnah. Dan oleh itu, ia adalah semulajadi jika mereka akhirnya mencari pilihan yang lebih baik.

Apa yang perlu anda tahu sebelum Homeschooling anak-anak anda

Sekolah-sekolah awam separa Cina menjadi pilihan yang popular, walaupun untuk rakan-rakan kita yang bukan berbangsa Cina, terutamanya kerana bahasa tambahan adalah satu bonus, dan siapa yang tidak mahu menjadi hebat dalam Matematik? (#stereotype) Tetapi pada masa yang sama, mereka menerima kritikan yang saksama apabila menjadi tegar tanpa sebab dan mereka jarang menggunakan rotan.

Pemikiran seterusnya? Sekolah-sekolah antarabangsa atau swasta, terdapat banyak di Malaysia hari ini! Tetapi kita semua tahu bahawa mereka cukup mahal.

Apa yang perlu anda tahu sebelum Homeschooling anak-anak anda

Jadi apa yang berlaku seterusnya? Dengan semua kekusutan dan sakit kepala ini, tidak hairanlah mengapa ibu bapa membuat sesuatu dengan usaha mereka sendiri. Terdapat satu trend yang semakin meningkat dalam dunia keibubapaan hari ini untuk mendidik anak-anak mereka di rumah, dan rakyat Malaysia sedang rancak mengenai perkara ini: ‘Homeschooling’/Pendidikan di rumah.

“Har ?! Tidakkah ada undang-undang untuk kanak-kanak berada di sekolah? “

Pendidikan sekolah rendah telah mula diwajibkan pada tahun 2003 dengan pindaan kepada Akta Pendidikan 1996, yang diluluskan pada akhir 2002. Tetapi, menarik untuk diperhatikan bahawa terdapat lebih ramai ibu bapa yang melakukan ‘homeschooling’ ini atau melalui persekolahan swasta (rujuk pautan , halaman 169). Walaupun statistik rasmi tidak tersedia, tetapi sehingga 2012, anggaran hampir 10,000 kanak-kanak di Malaysia telah diajar di rumah.

Seharusnya, ibu bapa yang ingin mengajar anak-anak di rumah, mereka dikehendaki memohon permit dengan MOE, tetapi oleh kerana ia hampir mustahil untuk benar-benar mendapatkan satu permit dari kementerian, ibu bapa yang mengajar di rumah umumnya akan memilih untuk berada di bawah radar dan meneruskannya dan mengeluarkan anak mereka dari sistem sekolah awam. Ibu bapa yakin bahawa mereka sememangnya mengikuti undang-undang dengan menyediakan persekitaran dan pendidikan yang baik untuk anak-anak mereka untuk mencapai potensi terbaik mereka.

Sekarang sebelum anda terkejut dengan panik kerana kami tahu, anda adalah seorang yang mematuhi undang-undang, bertanggungjawab dan dipenjarakan adalah perkara terakhir yang anda mahu tolak dari senarai anda. Begini, kementerian menyedari fenomena mengajar di rumah yang semakin meningkat. Dan pada hakikatnya, anak-anak yang bersekolah di rumah secara aktif mengambil bahagian dalam forum yang dianjurkan oleh MOE di mana mereka telah diiktiraf. Dan untuk membuatkan anda berasa lebih baik, setakat ini, tiada anak-anakyang bersekolah di rumah telah dimasukkan ke dalam penjara. Setakat ini.

Apa yang perlu anda tahu sebelum Homeschooling anak-anak anda

Charmain Sim, hasil dari pendidikan di rumah semasa tahun 2000-2007, yang kini seorang penulis dan editor di Asian Beacon, mempunyai ini untuk dikongsi:

“Pada ketika ibu bapa saya mengeluarkan kami dari sekolah, ia adalah sah. Undang-undang menyatakan bahawa wajib bagi seorang anak untuk disekolahkan sehingga Darjah 6. Tetapi tidak menyatakan bahawa pendidikan hanya boleh datang dari sistem sekolah awam.

Ibu bapa saya melakukan kerja rumah sebelum membawa kami keluar. Mereka bertanya kepada Kementerian Pelajaran untuk memastikan bahawa ia adalah sah di sisi undang-undang, yang kemudiannya bertanya apa silabus yang akan kami lakukan. Apabila ibu bapa saya menjawab bahawa ia adalah bersifat Amerika, mereka menjawab bahawa ia adalah baik.

Selagi ibu bapa saya dapat membuktikan bahawa kami menerima pendidikan yang betul di rumah dan walaupun ia bukanlah sukatan pelajaran Malaysia, ia boleh diterima. “

Dan inilah petikan dari Persatuan Pertahanan Perundangan Homeschool untuk menenangkan anda:

Pendidikan di rumah adalah sah di sisi undang-undang (di Malaysia). Walaupun Akta Pendidikan 1996 (Akta 550) membuat pendidikan rendah adalah wajib, beberapa ibu bapa yang mengajar di rumah bertemu dengan Menteri Pelajaran untuk menjelaskan kesannya kepada anak-anak. Menteri menyatakan bahawa denda untuk tidak menghantar kanak-kanak ke sekolah hanya dikenakan kepada ibu bapa atau penjaga yang tidak menghantar anak-anak mereka ke sekolah dan juga tidak mendidik mereka dalam apa-apa cara di rumah.

Bagaimanapun, anak-anak di rumah mesti memohon pengecualian sekolah dari Kementerian Pelajaran, dan peraturan-peraturan yang ketat telah diwujudkan yang mana sering menghalang keluarga mendapat kelulusan rasmi.

Sudah yakin? Sekarang mari terusan mengenai beberapa jenis tetapan pendidikan di rumah yang berbeza.

Terdapat 3 jenis tetapan untuk pendidikan di rumah :

Apa yang perlu anda tahu sebelum Homeschooling anak-anak anda

1. Ibu bapa adalah guru

Pada masa dahulu, golongan kaya telah melibatkan pengajar swasta untuk mengajar anak-anak mereka di rumah. Sekolah-sekolah yang diinstitusikan hanya wujud pada tahun 1900-an. Pada hari ini, belajar dir umah hanya bermaksud anak-anak tinggal di rumah dalam pakaian mereka yang paling selesa dan mengikut jadual waktu yang fleksibel yang ditetapkan oleh tutor peribadi mereka, i.e ibu atau ayah, belajar perkara-perkara yang menyeronokkan dan kemahiran yang berlaku dalam kehidupan sebenar.

Tetapi…bagaimana jika anda lemah dalam subjek Sains tetapi anak lelaki anda minat mengkaji tentang katak dan belajar tentang anatominya? Teruskan membaca.

Apa yang perlu anda tahu sebelum Homeschooling anak-anak anda

2. Keluarga bersama-sama mengajar antara satu sama lain

Di sinilah di mana rangkaian untuk pendidikan di rumah berguna. Apabila anda dihubungkan ke kumpulan sokongan untuk pendidikan di rumah, keluarga dapat memanfaatkan kemahiran dan kekuatan masing-masing – Encik Ong mengajar biologi manakala Puan Malar menjalankan kelas membuat roti canai, orang Farhans mengetuai lawatan ke hutan untuk mengetahui tentang ekosistem manakala Chongs menganjurkan acara sukan.

Apa yang kita sukai mengenai susunan ini adalah campuran berbilang lapisan, pelbagai budaya yang menakjubkan, dan ia akan menyingkirkan mitos tentang bagaimana anak-anak yang bersekolah dari rumah akan berubah menjadi janggal dalam sosialnya!

Tetapi bagaimana jika anda tidak mempunyai masa atau keupayaan untuk mana-mana perkara ini?

3. Terdapat pusat pembelajaran juga!

Di sinilah pusat pembelajaran, atau dikenali sebagai pusat-pusat sekolah di rumah (seperti ini) terlibat dalam pendidikan di rumah yang moden. Pada asasnya, pusat sekolah di rumah sangatlah seperti sekolah, kecuali ia bukanlah sekolah utama. Sukatan pelajaran dan aktiviti sekali lagi, berbeza dari satu pusat ke pusat lain dan mengikut kriteria ibu bapa dalam memilih pusat pembelajaran, belanjawan i.e, sukatan pelajaran pilihan, gaya belajar, dan sebagainya.

Pelajar tidak perlu berpegang kepada SPM

Walau apa pun cara yang dipilih, anak-anak yang belajar di rumah dapat memilih untuk belajar dari pelbagai silabus. Perkara terbaik tentang berada di abad ke-21 adalah teknologi yang menjadikannya lebih mudah. Dari silabus untuk bantuan dan bahan pengajaran, rangkaian sekolah dan kumpulan sokongan, pencarian dalam talian secara cepat akan membawa anda kepada sumber pendidikan yang tidak berkesudahan.

syllabus shopping

Ini juga bermakna ibu bapa perlu melakukan bahagian mereka dengan meneliti gaya pembelajaran dan sukatan pelajaran yang terbaik untuk anak-anak mereka sendiri sebelum terus melakukannya. Setiap kanak-kanak adalah unik, jadi anda tidak boleh memilih kaedah pembelajaran yang berfungsi untuk anak lain dan menggunakannya secara membuta tuli pada anak anda sendiri.

Mengikut pakar ‘homeschooling’ tempatan, David Tan, ibu bapa mempunyai banyak pilihan kan untuk dipilih berkenaan dengan kurikulum. Walaupun anak-anak sekolah awam mempunyai UPSR, PTS2 dan SPM, anak-anak yang belajar di rumah mempunyai pilihan penyelesaian untuk alternatif. Tahap GSCE ‘O’ atau SAT (Ujian Aptitud Scholastic) setakat ini adalah pilihan yang digemari. Dari sini, para pelajar dapat melanjutkan pelajaran ke pendidikan tinggi mereka.

“Dunia tanpa sempadan membolehkan anak-anak di rumah untuk memintas sistem tempatan dan menyelesaikan kursus pendidikan tinggi dan profesional yang lain tanpa kalah.” – David Tan, pakar ‘homeschooling’ tempatan dalam blognya.

Dan jika anda perhatikan bahawa kebanyakan anak yang bersekolah di rumah mengenal pasti diri mereka sebagai Kristian, pemerhatian itu tidaklah salah juga. “Anak-anak Kristian yang bersekolah di rumah mempunyai pilihan yang paling banyak, tetapi semenjak pendidikan di rumah ini menjadi lebih mudah diterima, pilihan telah meningkat di seluruh tempat,” kata David. Tetapi terdapat juga silabus yang berbeza untuk umat Islam dan Buddha yang ibu bapa boleh dapati.

“Jadi adakah pendidikan di rumah sesuai untuk saya (maksud saya, anak saya!) ?”

Akhirnya, ia terpulang kepada diri masing-masing. Tidak pasti ada keputusan yang betul atau salah apabila membabitkan sekolah anak-anak anda, tetapi membuat keputusan yang tepat adalah penting untuk pengalaman pendidikan yang memuaskan dan mencukupi untuk anak anda.

Walaupun adalah baik untuk mengetahui bahawa persekolahan di rumah benar-benar menawarkan banyak kemungkinan dan peluang baru kepada mereka yang sudah bersedia, sekolah-sekolah awam juga tidaklah begitu teruk. Terdapat guru yang berdedikasi yang secara tanpa penat lelah memberikan kehidupan mereka untuk membina generasi masa depan kita, dan pelajar sekolah awam telah membuat negara bangga berulang-ulang kali.

Photo from thestar.com.my

Pelajar muda dari sekolah awam R. Prevena, R. Rasyikash dan V. Sushmeetha memenangi Gold Double di Show Invention British di London. Malaysia Boleh! Foto dari thestar.com.my

Oleh itu, tidak ada sebab untuk mengalahkan diri sendiri di mana sekolah terbaik atau sistem terbaik. Sistem pendidikan terbaik adalah apabila anak anda pulang dengan gembira, didorong, dan secara semulajadi berkembang menjadi dewasa yang dibentuk dengan baik, berguna untuk masyarakat. Dan itulah, yang terjadi apabila laluan pendidikan yang anda pilih berhasil.

Sumber :
www.cilisos.my

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here