Apa yang perlu diketahui mengenai kanser paru-paru ?  |  Kanser paru-paru adalah satu keadaan yang menyebabkan sel-sel terbahagi dalam paru-paru tanpa kawalan. Ini menyebabkan pertumbuhan tumor yang mengurangkan keupayaan seseorang untuk bernafas.

Menurut Pusat Kawalan Penyakit, 218,527 orang di Amerika Syarikat menerima diagnosis kanser paru-paru pada tahun 2015. Diagnosis awal dapat membantu seseorang mendapatkan rawatan, seawal mungkin, dalam penyakit ini.

Mengenalpasti kanser paru-paru dalam peringkat terawal mungkin sukar, walaubagaimanapun, oleh kerana gejalanya mungkin sama dengan infeksi pernafasan, atau mungkin tidak ada gejala sama sekali.

Dalam artikel ini, kami menerangkan ciri-ciri kanser paru-paru, bagaimana mengenali gejala ini, dan cara doktor mengubati kanser paru-paru sebelum menjadi ancaman kepada kehidupan.

Apa yang perlu diketahui mengenai kanser paru-paru ?

Apakah itu kanser paru-paru?

Kanser menyebabkan mutasi tertentu dalam sel yang sihat. Biasanya, badan memprogramkan sel-sel untuk mati pada peringkat tertentu dalam kitaran hayat mereka untuk mengelakkan pertumbuhan yang lebih besar. Kanser mengatasi arahan ini, menyebabkan sel tumbuh dan berkembang biak apabila mereka tidak sepatutnya begitu.

Peningkatan sel akan menyebabkan perkembangan tumor dan kesan kanser berbahaya. Dalam kanser paru-paru, pola pertumbuhan sel ini berlaku di paru-paru, yang merupakan organ penting untuk pernafasan dan pertukaran gas.

Doktor biasanya mendiagnosis dua jenis kanser paru-paru, sel kecil dan sel tidak kecil, bergantung kepada bagaimana ia muncul di bawah mikroskop. Seseorang lebih cenderung mempunyai kanser paru-paru sel tidak kecil daripada sel kecil.

Walaupun sesiapa sahaja boleh mendapat kanser paru-paru, rokok dan pendedahan kepada asap dapat meningkatkan kemungkinan seseorang mengalami keadaan ini. Kanser paru-paru boleh berkembang jika seseorang mempunyai sejarah pendedahan kepada bahan kimia yang dihirup atau toksin lain.

Walaupun pendedahan ini terhadap bahan kimia dan toksin lain sudah lama, ia boleh menyebabkan perubahan dalam sel-sel paru-paru yang membawa kepada kanser.

Gejala dan simptom

Pada orang yang menghidap kanser paru-paru, gejala tidak selalu berlaku sehinggalah keadaan telah mencapai peringkat seterusnya.

Walau bagaimanapun, sesetengah orang mungkin mengesan gejala, yang mana mereka mungkin fikir berkaitan dengan penyakit yang kurang serius dan teruk.

Contoh gejala ini termasuk :

 • Kehilangan selera makan
 • Perubahan kepada suara seseorang, seperti serak
 • Jangkitan dada yang kerap, seperti bronkitis atau radang paru-paru
 • Batuk yang berlarutan yang mungkin menjadi semakin buruk
 • Sesak nafas
 • Sakit kepala yang tidak dapat dijelaskan
 • Penurunan berat
 • Termengah-mengah

Seseorang juga mungkin mengalami gejala yang lebih teruk berkaitan dengan kanser paru-paru. Ini termasuk sakit dada yang teruk atau sakit tulang atau batuk darah.

Diagnosis

Jika doktor mengenal pasti luka yang mencurigakan pada pemeriksaan kanser paru-paru, atau seseorang mengalami gejala yang boleh menunjukkan kanser paru-paru, beberapa ujian diagnostik tersedia untuk mengesahkan langkah seterusnya.

Contoh-contoh ini termasuk :

Kajian ‘Imaging’: Pemeriksaan tomografi terkompilasi (CT) dan tomografi pelepasan positron (PET) mungkin mendedahkan kawasan sel-sel paru-paru dengan kanser. Imbasan tulang juga boleh menunjukkan pertumbuhan kanser. Doktor juga boleh menggunakan imbasan ini untuk mengesan kemajuan rawatan atau untuk memastikan kanser tidak kembali, mengikuti kursus rawatan.

Apa yang perlu diketahui mengenai kanser paru-paru ?

Persampelan tisu: Jika doktor mengenal pasti lesi yang mencurigakan dalam kajian ‘imaging’, mereka mungkin mengesyorkan mengambil sampel tisu paru-paru untuk menguji sel-sel yang berpotensi sebagai sel-sel kanser.

Terdapat cara yang berbeza untuk mengambil sampel tisu, dan kaedahnya sering bergantung kepada lokasi lesi.

Salah satu contoh ialah apabila doktor melakukan bronkoskopi, yang melibatkan memasukkan skop khas yang nipis dan ringan dengan kamera pada hujungnya. Ini membantu doktor untuk melihat lesi dan kemudian mendapatkan sampel.

Lesi yang kurang boleh diakses dalam paru-paru mungkin memerlukan prosedur pembedahan yang lebih invasif untuk menghilangkan tisu paru-paru, seperti pembedahan thoracic thoracoscopy atau pembantu video.

Ujian makmal: Doktor juga boleh megarahkan ujian sputum atau ujian darah untuk memeriksa kehadiran kanser paru-paru.

Seorang doktor akan menggunakan maklumat ini untuk menentukan jenis kanser paru-paru yang ada, dan bagaimana perkembangan penyakit ini telah menjadi.

Kepentingan diagnosis awal

Diagnosis awal kanser paru-paru boleh menyelamatkan nyawa. Ini kerana sel-sel kanser paru-paru boleh bergerak ke kawasan lain di bahagian tubuh sebelum doktor mengesannya di dalam paru-paru. Jika penyebaran atau metastasis ini berlaku, ia menjadikan penyakit ini lebih sukar.

Kadang-kadang, seorang doktor akan mencadangkan seseorang melakukan pemeriksaan kanser paru-paru. Ini dilakukan menggunakan pengimbas CT dos rendah. Bukan semua orang adalah calon untuk pemeriksaan ini, tetapi ia dapat membantu doktor mengenal pasti kanser paru-paru lebih awal dalam beberapa individu.

Apa yang perlu diketahui mengenai kanser paru-paru ?

Menurut Persatuan Paru-paru Amerika, orang yang mungkin calon untuk pemeriksaan kanser paru-paru adalah mereka yang:

 • Adalah antara 55 dan 80 tahun
 • Ada sejarah merokok sebanyaki 30 paket setahun, bermakna mereka merokok satu pek sehari selama 30 tahun atau dua pek sehari selama 15 tahun
 • Adalah perokok semasa atau perokok yang telah berhenti dalam tempoh 15 tahun yang lalu

Insurans selalunya akan meliputi pemeriksaan ini jika seseorang memenuhi semua kriteria ini. Walau bagaimanapun, orang ramai harus selalu memeriksa dengan syarikat insurans mereka sebelum mendaftar untuk pemeriksaan kanser paru-paru.

Apa yang perlu diketahui mengenai kanser paru-paru ?

 

‘Staging’

‘Staging’ kanser menunjukkan sejauh mana ia merebak melalui badan dan keparahannya. Klasifikasi ini membantu ahli klinik untuk menyokong dan rawatan terus untuk hasil terbaik.

Setiap peringkat menentukan sama ada kanser telah atau tidak merebak atau telah merebak ke nodus limfa yang berdekatan. Ia juga boleh mengambil kira bilangan dan saiz tumor.

Nodus limfa adalah sebahagian daripada sistem limfatik, yang menghubungkan ke seluruh badan. Jika kanser mencapai bahagian ini, ia dapat metastasize, atau menyebar lebih jauh, menjadi lebih berbahaya.

Penyediaan kanser paru-paru sangat rumit dan meluas dengan beberapa sub-kumpulan dalam setiap peringkat.

Pada mulanya, para doktor membahagikannya menjadi klasifikasi sel kecil dan tidak kecil.

Definisi ‘staging’ mungkin berbeza-beza, tetapi doktor biasanya mengetengahkan kanser paru-paru sel kecil yang menggunakan saiz tumor dan penyebaran untuk membimbing mereka dengan cara berikut:

 • Ghaib, atau tersembunyi: Kanser tidak dilihat pada imbasan pengimejan, tetapi sel kanser mungkin muncul dalam kahak atau lendir dan mungkin telah sampai ke bahagian lain badan.
 • Tahap 0: Doktor mendapati sel-sel yang tidak normal hanya di lapisan atas sel yang melapisi saluran udara.
 • Tahap I: Tumor telah berkembang di paru-paru, tetapi berada di bawah 5 sentimeter (cm) dan tidak menyebar ke bahagian lain badan.
 • Tahap II: Tumor lebih kecil daripada 5 cm dan mungkin telah merebak ke nodus limfa di kawasan paru-paru, atau lebih kecil daripada 7 cm dan merebak ke tisu berdekatan tetapi bukan nodus limfa.
 • Tahap III: Kanser telah merebak ke nodus limfa dan mencapai bahagian lain dari paru-paru dan kawasan sekitarnya.
 • Tahap IV: Kanser telah merebak ke bahagian tubuh yang jauh, seperti tulang atau otak.

Kanser paru-paru sel kecil mempunyai kategori sendiri, terhad dan luas, merujuk kepada sama ada kanser telah merebak di dalam atau di luar paru-paru.

Image result for chemotherapy for lung cancer

Rawatan

Rawatan untuk kanser paru-paru bergantung kepada lokasi dan tahapnya, serta kesihatan keseluruhan individu.

Pembedahan dan radiasi adalah pendekatan yang paling biasa untuk merawat kanser paru-paru, tetapi rawatan lain boleh didapati. Sebagai contoh, doktor sering merawat kanser paru-paru sel kecil dengan kemoterapi.

Rawatan yang mungkin termasuk :

Pembedahan: Doktor mungkin melakukan operasi untuk membuang tisu paru-paru dan tisu kanser di kawasan sekitarnya di mana kanser mungkin tersebar. Ini kadang-kadang melibatkan untuk mengeluarkan lobus atau segmen besar paru-paru dalam prosedur yang dipanggil lobektomi.

Dalam kes-kes yang teruk, pakar bedah boleh mengeluarkan paru-paru secara keseluruhannya. Seseorang boleh hidup tanpa paru-paru, tetapi berada dalam keadaan yang sihat sebelum menjalani pembedahan membantu meningkatkan hasilnya selepas pemindahan paru-paru.

Kemoterapi: Rawatan ini menggunakan ubat untuk mengecutkan atau membasmi sel-sel kanser. Ubat-ubatan ini menumpukan kepada sel-sel yang berpecah dengan cepat, yang menjadikannya ideal untuk merawat kanser.

Rawatan kemoterapi mempunyai kesan yang lebih berkesan terhadap kanser yang merebak ke bahagian tubuh yang berlainan dan memerlukan serangan seluruh tubuh.

Walau bagaimanapun, kemoterapi adalah campur tangan yang kuat dan boleh memberi kesan sampingan termasuk mual dan kehilangan berat badan yang melampau.

Terapi radiasi: Pendekatan ini menggunakan sinar bertenaga tinggi untuk membunuh sel kanser. Seorang doktor juga boleh menggunakan radiasi untuk mengecilkan tumor sebelum membuangnya melalui pembedahan.

Terapi radiasi terutamanya digunakan pada kanser yang berlaku di satu lokasi dan tidak tersebar.

Terapi target: Ini adalah penggunaan ubat-ubatan tertentu yang secara khusus mensasarkan perilaku tertentu dalam sel-sel kanser. Contohnya termasuk ubat-ubatan yang menghentikan sel-sel kanser daripada bertambah.

Rawatan kanser paru-paru sering melibatkan kolaborasi pakar perubatan di banyak kawasan. Pakar-pakar ini mungkin termasuk:

 • Pakar bedah
 • Onkologi radiasi
 • Pakar dalam rawatan paru-paru yang dipanggil pulmonologists
 • Terapi paru-paru

Image result for specialist for lung cancer

Tinjauan

Kanser paru-paru adalah punca kematian akibat kanser, menurut American Cancer Society. Dianggarkan 154,050 orang dijangka mati akibat kanser paru-paru pada 2018.

Penyakit ini membawa risiko kematian yang lebih tinggi daripada gabungan kanser payudara, kolon, dan prostat. Ia juga boleh dicegah dengan tidak merokok. Kanser paru lebih boleh dirawat jika didiagnosis pada peringkat awal.

Prognosis dan tinjauan untuk kanser paru-paru bergantung kepada jenis kanser dan penyebarannya. Orang ramai harus berbincang dengan doktor mereka yang boleh memberikan prognosis yang lebih tepat, dengan mengambil kira kesihatan keseluruhan individu dan sejauh mana kanser mereka.

Rumusan

Kanser paru-paru adalah penyakit serius dan berpotensi maut yang memberi kesan kepada keupayaan seseorang untuk bernafas.

Walau bagaimanapun, pemeriksaan diagnostik awal individu yang berisiko tinggi untuk kanser paru-paru boleh membantu mereka menerima rawatan di peringkat awal dan lebih terapi. Saiz dan penyebaran kanser menentukan keadaan seseorang.

Pilihan rawatan termasuk pembedahan untuk menghapuskan bahagian atau semua paru-paru, kemoterapi, dan terapi radiasi, serta terapi ubat-ubatan yang disasarkan.

Jika seseorang mempunyai kebimbangan bahawa mereka mungkin berisiko untuk kanser paru-paru, mereka harus berbincang dengan doktor mereka.

Sumber :
www.medicalnewstoday.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here