Apa yang perlu dilakukan apabila bayi terjatuh dari tempat tidur ?  | Terjatuh dari katil orang dewasa bukan sahaja boleh menyakitkan bayi anda dari hentakan ke lantai. Bayi anda juga boleh jatuh atas barang-barang seperti pakaian, tempat tidur lembut, atau beg plastik. Walaupun pencegahan benar-benar cara terbaik untuk mengelakkan kejadian ini, kemalangan boleh berlaku.

If Your Child Falls Out of Bed, When Should You be Worried ...

Apabila bayi jatuh dari tempat tidur / katil

Walaupun bayi anda kecil, kaki yang menendang dan lengan yang menghentak dapat membawa beberapa bahaya, termasuk risiko untuk jatuh. Oleh itu, walaupun anda mungkin berfikir bahawa anda akan menjauhkan diri dari si kecil anda sebentar, meninggalkan bayi tanpa pengawasan dapat meningkatkan risiko jatuh.

Terjatuh dari katil orang dewasa bukan sahaja boleh menyakitkan bayi anda dari hentakan ke lantai. Bayi anda juga boleh jatuh atas barang-barang seperti pakaian, tempat tidur lembut, atau beg plastik. Walaupun pencegahan benar-benar cara terbaik untuk mengelakkan kejadian ini, kemalangan boleh berlaku.

Sekiranya bayi anda jatuh dari tempat tidur, terdapat beberapa pemeriksaan yang harus anda lakukan untuk memastikan mereka mendapat rawatan segera dan sesuai.

BACA JUGA : Tips dan asas penjagaan bayi yang baru lahir

Apa yang perlu dilakukan terlebih dahulu

Ia mungkin terjadi bahawa jatuh itu boleh menyebabkan bayi anda tidak sedar.

Mereka mungkin tidak sedar atau tidur, kemudian biasanya kembali sedar dengan cepat. Walau apa pun, ini adalah kecemasan perubatan. Sekiranya bayi anda mengalami kecederaan serius di kepala, seperti tanda-tanda pendarahan atau tidak sedarkan diri, segera hubungi 911 atau perkhidmatan kecemasan setempat.

Jangan memindahkan bayi anda dalam keadaan ini melainkan jika mereka berisiko segera untuk kecederaan yang lebih teruk. Walau bagaimanapun, jika anak anda muntah atau kelihatan seperti sawan, pusing mereka di sisi mereka, memastikan lehernya lurus/tegak. Sekiranya anda melihat pendarahan, tekan perlahan-lahan dengan kain kasar atau tuala atau kain bersih sehingga bantuan tiba.

Sekiranya bayi anda tidak kelihatan cedera parah, angkat dengan lembut dan tenangkan. Mereka mungkin akan takut dan bimbang. Sambil menenangkannya, perhatikan kepala mereka untuk memeriksa tanda-tanda kecederaan. Anda harus menghubungi doktor anda sekiranya terjatuh dari katil jika bayi anda berumur di bawah 1 tahun.

Sekiranya anda tidak melihat tanda-tanda kecederaan, letakkan anak anda dengan tenang. Setelah bayi anda tenang, anda juga ingin memeriksa badannya untuk sebarang kecederaan atau lebam.

Tanda-tanda anda harus pergi ke ER (bilik kecemasan)

Walaupun bayi anda tidak hilang kesedaran atau kelihatan mengalami kecederaan parah, masih ada tanda-tanda yang memerlukan perjalanan ke bilik kecemasan. Ini termasuk:

 • Tidak boleh ditenangkan
 • Bonjol pada titik lembut di bahagian depan kepala
 • Berterusan menggosok kepala
 • Mengantuk secara berlebihan
 • Mempunyai cecair berdarah atau kuning yang keluar dari hidung atau telinga
 • Tangisan bernada tinggi
 • Kehilangan keseimbangan
 • Koordinasi yang lemah
 • Anak mata yang tidak sama saiz
 • Sensitif terhadap cahaya atau bunyi
 • Muntah

Sekiranya anda melihat perubahan ini, dapatkan bantuan kecemasan secepat mungkin.

Sekiranya anda melihat ada gejala bahawa bayi anda bertindak secara tidak biasa – atau anda merasa seolah-olah sesuatu yang tidak betul – segera dapatkan rawatan perubatan. Lebih baik selamat daripada menyesal adalah sangat sesuai untuk kejadian ini.

Gejala gegaran otak

Walaupun bayi anda tidak menunjukkan tanda-tanda kecederaan segera atau tidak, ada kemungkinan mereka mengalami gegaran yang tidak menunjukkan gejala segera. Gegaran otak adalah kecederaan otak yang boleh mempengaruhi pemikiran bayi anda. Kerana bayi anda tidak dapat memberitahu anda apa yang mereka rasakan, menyedari gejala gegaran boleh menjadi sukar.

Perkara pertama yang perlu dicari adalah kemerosotan kemahiran perkembangan. Contohnya, bayi berusia 6 bulan mungkin tidak boleh berceloteh. Perubahan lain yang perlu diperhatikan termasuk:

 • Menjadi cerewet ketika makan
 • Perubahan corak tidur
 • Tangisan lebih banyak pada kedudukan tertentu daripada kedudukan lain
 • Tangisan lebih banyak dari biasa
 • Semakin mudah marah

Gegaran otak bukanlah satu-satunya kecederaan yang boleh berlaku selepas terjatuh. Kecederaan dalaman boleh merangkumi:

 • Mengoyakkan saluran darah
 • Tulang tengkorak yang patah
 • Kerosakan pada otak

Apa yang perlu dilakukan selepas jatuh

Selepas jatuh, anda dapat menjangkakan bahawa gejala akan berlaku. Anak anda mungkin akan mengantuk. Anda mungkin ingin bertanya kepada doktor mereka jika anda mesti bangunkan bayi anda secara berkala untuk memeriksa gejala gegaran otak. Bayi anda mungkin lebih mudah marah, jangka masa yang lebih pendek, atau muntah. Kesakitan kepala dan leher juga boleh berlaku.

Namun, jika si kecil bernafas dan bertindak seperti biasa, membiarkan anak anda berehat boleh bermanfaat. Sekiranya mereka sukar bangun atau tidak dapat bangun sepenuhnya pada selang waktu yang normal, dapatkan nasihat doktor.

Anda boleh bertanya kepada doktor anak anda sekiranya anda harus memberi ubat sakit pada anak anda dan berapa dosnya. Doktor anak anda juga akan menasihati agar tidak bermain dengan kasar atau kuat untuk mengurangkan risiko kecederaan selanjutnya sekurang-kurangnya selama 24 jam. Ini termasuk mengelakkan permainan menunggang atau memanjat. Permainan yang diawasi orang dewasa boleh merangkumi:

 • Blok
 • Teka-teki
 • Menaiki kereta sorong
 • Mendengar cerita

Sekiranya anak anda pergi ke taman asuhan kanak-kanak, beritahu kakitangan jagaan kanak-kanak mengenai kecederaan tersebut dan perlu untuk pengawasan yang lebih rapi.

Apa yang perlu dilakukan apabila bayi terjatuh dari tempat tidur ?

Mencegah kecederaan

Anda boleh menggunakan kemalangan ini sebagai peluang untuk meningkatkan usaha pencegahan kecederaan untuk bayi anda.

Bayi tidak boleh diletakkan di tempat tidur dewasa tanpa pengawasan. Selain risiko jatuh, bayi boleh terperangkap di antara katil dan dinding atau tempat tidur dan objek lain. Katil dewasa selalunya tidak memenuhi kriteria untuk tidur yang selamat yang sering dimiliki oleh katil bayi, seperti tilam yang ketat dan cadar bawah.

Untuk mengelakkan terjatuh, selalu letakkan sekurang-kurangnya satu depa dari bayi di permukaan mana pun, seperti meja atau katil orang dewasa. Jangan letakkan bayi anda di tempat duduk kereta atau “kerusi melantun” di atas meja atau permukaan tinggi lainnya, walaupun mereka diikat.

Kesimpulan

Bertindak pantas dan memerhatikan bayi anda dapat mengurangkan risiko terjadinya jatuh sehingga menyebabkan kecederaan lebih lanjut. Anda mungkin perlu terus memerhatikan bayi anda selama sebulan untuk memastikan kesan jangka panjang dari kecederaan otak yang belum berlaku.

Melibatkan diri dalam pencegahan dari jatuh pada masa akan datang dapat memastikan bahawa anda tidak perlu melalui kebimbangan dan panik terjatuh dari tempat tidur.

Sumber :
www.healthline.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here