Apakah jangkitan pundi kencing dan cara rawatannnya  |  Menurut Institut Penyakit Diabetes, Pencernaan dan Ginjal Kebangsaan(NIDDK), kebanyakan jangkitan pundi kencing disebabkan oleh Escherichia coli (E.coli). Bakteria jenis ini terdapat di usus besar secara semula jadi.

Apakah jangkitan pundi kencing dan cara rawatannnya

Jangkitan pundi kencing

Jangkitan pundi kencing kebanyakkannya disebabkan oleh jangkitan bakteria di dalam pundi kencing. Bagi mereka yang mempunyai sistem imun yang lemah, yis juga boleh menyebabkan jangkitan pada pundi kencing.

Jangkitan pundi kencing adalah sejenis jangkitan saluran kencing (UTI). Ini merujuk kepada jangkitan di mana-mana saluran kencing seperti pundi kencing, ginjal, ureter atau uretra.

Sebilangan besar kes jangkitan pundi kencing adalah akut, yang bermaksud ia berlaku secara tiba-tiba. Kes lain mungkin kronik, yang bermaksud ia berulang dalam jangka masa panjang. Rawatan awal adalah kunci untuk mencegah penyebaran jangkitan.

BACA JUGA : Kesan yang sangat bahaya jika sering menahan kencing

Apa yang menyebabkan jangkitan pundi kencing ?

Bakteria yang masuk melalui uretra dan bergerak ke dalam pundi kencing menyebabkan jangkitan pundi kencing. Biasanya, badan akan menyingkirkan bakteria dengan membuangnya semasa membuang air kecil.

Bakteria kadang-kadang boleh melekat pada dinding pundi kencing dan membiak dengan cepat. Ini membebankan kemampuan tubuh untuk memusnahkannya, mengakibatkan jangkitan pada pundi kencing.

Menurut Institut Penyakit Diabetes, Pencernaan dan Ginjal Kebangsaan(NIDDK), kebanyakan jangkitan pundi kencing disebabkan oleh Escherichia coli (E.coli). Bakteria jenis ini terdapat di usus besar secara semula jadi.

Jangkitan boleh berlaku apabila bakteria dari najis melekat pada kulit dan memasuki uretra. Pada wanita, uretra adalah pendek dan bukaan luar tidak jauh dari dubur, jadi bakteria dengan mudahnya dapat bergerak dari satu sistem badan ke sistem tubuh yang lain.

Apakah jangkitan pundi kencing dan cara rawatannnya

Apakah gejala-gejala jangkitan pundi kencing ?

Gejala jangkitan pundi kencing berbeza-beza bergantung pada keparahannya. Anda akan segera melihat perubahan semasa membuang air kecil. Beberapa gejala yang paling biasa termasuklah:

 • Sakit atau pedih ketika membuang air kecil
 • Air kencing keruh atau berdarah
 • Kencing lebih kerap daripada biasa
 • Air kencing berbau busuk
 • Perasaan kerap buang air kecil, yang disebut “urgency”
 • Kekejangan atau tekanan di bahagian bawah abdomen atau bawah belakang

Apabila jangkitan pundi kencing merebak, ia juga boleh menyebabkan sakit belakang. Kesakitan ini dikaitkan dengan jangkitan pada buah pinggang. Tidak seperti sakit otot belakang, sakit ini akan berterusan tanpa mengira kedudukan atau aktiviti anda.

Jangkitan buah pinggang selalunya akan menyebabkan demam, menggigil, mual, dan muntah. Anda biasanya akan berasa agak sakit. Jangkitan ginjal lebih serius berbanding jangkitan pundi kencing dan memerlukan rawatan perubatan segera.

Siapa yang berisiko terkena jangkitan pundi kencing ?

Sesiapa sahaja boleh terkena jangkitan pundi kencing, tetapi wanita lebih mudah mendapatnya daripada lelaki. Ini kerana wanita mempunyai uretra yang lebih pendek, menjadikan jalan ke pundi kencing lebih mudah dijangkiti bakteria.

Uretra wanita juga terletak lebih dekat dengan rektum berbanding uretra lelaki. Ini bermaksud terdapat jarak yang lebih pendek untuk perjalanan bakteria.

Seiring bertambahnya usia lelaki, prostat boleh membesar. Hal ini boleh menyebabkan aliran air kencing tersumbat dan meningkatkan kemungkinan lelaki mengalami UTI. UTI cenderung meningkat pada lelaki apabila mereka meningkat usia.

Faktor lain juga boleh meningkatkan risiko jangkitan pundi kencing pada lelaki dan wanita. Ini termasuklah:

 • Usia lanjut
 • Tidak bergerak
 • Pengambilan air yang tidak mencukupi
 • Prosedur pembedahan di saluran kencing
 • Kateter kencing
 • Saluran kencing tersumbat, iaitu penyumbatan pada pundi kencing atau uretra
 • Saluran kencing yang tidak normal disebabkan oleh kecacatan kelahiran atau kecederaan
 • Pengekalan kencing, yang bermaksud kesukaran mengosongkan pundi kencing
 • Uretra mengecil
 • Prostat yang membesar
 • Ketidakselesaan usus
 • Kehamilan
 • Diabetes
 • Keadaan sistem saraf yang mempengaruhi fungsi pundi kencing, seperti sklerosis berganda
 • Sistem imun yang lemah

Apakah jangkitan pundi kencing dan cara rawatannnya

Bagaimana jangkitan pundi kencing didiagnosis ?

Seorang doktor boleh mendiagnosis jangkitan pundi kencing anda dengan melakukan urinalisis. Ianya adalah ujian yang dilakukan pada sampel air kencing untuk memeriksa keberadaan:

 • Sel darah putih
 • Sel darah merah
 • Nitrit
 • Bakteria

Doktor anda juga mungkin melakukan kultur air kencing, yang merupakan ujian untuk menentukan jenis bakteria dalam air kencing yang menyebabkan jangkitan. Setelah jenis bakteria diketahui, ia akan diuji kepekaan antibiotik untuk menentukan antibiotik mana yang paling baik untuk merawat jangkitan.

Bagaimana jangkitan pundi kencing ini dirawat ?

Jangkitan pundi kencing dirawat dengan ubat preskripsi untuk membunuh bakteria, biasanya antibiotik dan ubat-ubatan yang menghilangkan rasa sakit dan terbakar.

Ubat-ubatan

Antibiotik yang dimakan digunakan untuk membunuh bakteria penyebab jangkitan pundi kencing.

Sekiranya anda mengalami rasa sakit dan sensasi terbakar, doktor anda juga mungkin mepreskripsi ubat untuk melegakan gejala tersebut. Ubat yang paling biasa untuk menghilangkan rasa sakit dan terbakar yang berkaitan dengan jangkitan pundi kencing disebut phenazopyridine (Pyridium).

Rawatan di rumah

Jika anda mempunyai UTI, minum banyak air dapat membantu membersihkan bakteria pada pundi kencing anda. Air kosong adalah yang terbaik kerana bebas dari kafein dan pemanis buatan, yang dikenali sebagai perengsa pundi kencing.

Jus dan ekstrak kranberi yang pekat mungkin berperanan dalam mencegah UTI melawan bakteria E.coli. Tetapi kita tidak boleh bergantung sepenuhnya kepadanya untuk merawat jangkitan aktif.

Dalam kajian baru-baru ini yang diterbitkan dalam Frontiers in Microbiology, jus kranberi dapat menurunkan jumlah bakteria dalam pundi kencing jika terdapat jangkitan, tetapi tidak menyembuhkan jangkitan sepenuhnya.

Adakah jangkitan pundi kencing dapat dicegah?

Perubahan gaya hidup tertentu boleh mengurangkan peluang anda mendapat jangkitan pundi kencing.

Sekiranya anda mengalami jangkitan pundi kencing yang berulang, doktor anda mungkin mengesyorkan rawatan profilaksis. Ianya terdiri daripada antibiotik yang diambil dalam dos kecil harian untuk mencegah atau mengawal jangkitan pundi kencing pada masa depan.

https://i2-prod.lincolnshirelive.co.uk/incoming/article2429969.ece/ALTERNATES/s615b/2_drinking-water-2.jpg

Perubahan gaya hidup

Pakar Obstetrik dan Sakit Puan Kolej Amerika mengesyorkan bahawa beberapa perubahan gaya hidup berikut dapat membantu mengurangkan atau menghilangkan kejadian jangkitan pundi kencing:

 • Minum enam hingga lapan gelas air sehari, tetapi runding dengan doktor anda mengenai jumlah cecair yang betul berdasarkan kesihatan keseluruhan anda.
 • Minum jus kranberi setiap hari.
 • Buang air kecil sebaik sahaja anda merasakan keperluannya.
 • Lap dari depan ke belakang selepas membuang air kecil jika anda wanita.
 • Jangan gunakan pancutan, semburan kebersihan wanita, sabun berbau wangi atau serbuk.
 • Mandi dan bukannya hanya membasuh badan.
 • Pakai seluar dalam kapas dan pakaian yang longgar.
 • Elakkan penggunaan diafragma atau spermisida dan ubah ke bentuk kawalan kelahiran yang lain.
 • Gunakan kondom tanpa pelincir spermisida.
 • Kencing sebelum dan selepas melakukan aktiviti seksual.

Rawatan pencegahan antibiotik

Sekiranya anda seorang wanita yang mengalami jangkitan pundi kencing berulang, doktor anda mungkin memberi anda preskripsi antibiotik setiap hari untuk mencegah jangkitan atau mengambil ubat tersebut apabila anda merasakan terdapat gejala jangkitan pundi kencing.

Mereka juga mungkin meminta anda mengambil satu dos antibiotik selepas melakukan aktiviti seksual.

Prospek jangka panjang

https://www.verywellmind.com/thmb/SHgo-RlTDg-G_gaN9fbsgbNJvc4=/500x350/filters:no_upscale():max_bytes(150000):strip_icc()/GettyImages-146275936-58a4bfcd5f9b58a3c92ea780.jpg

Sebilangan besar jangkitan pundi kencing mereda dalam masa 48 jam setelah mengambil antibiotik yang sesuai. Penting untuk menghabiskan semua antibiotik yang diberikan, walaupun anda berasa bertambah baik.

Sebilangan jangkitan pundi kencing boleh makin teruk dan merebak ke buah pinggang kerana ada bakteria yang mempunyai ketahanan antibiotik, rawatan yang tertunda atau tidak mencukupi, atau masalah kesihatan lain.

Sekiranya anda mempunyai UTI berulang, penting untuk berjumpa doktor. Anda memerlukan ujian tertentu untuk memastikan sistem kencing anda sihat. Sekiranya anda belum mempunyai penyedia penjagaan primer, anda boleh berjumpa doktor yang terdekat di kawasan anda.

Jangkitan pundi kencing kronik memerlukan kombinasi rawatan dan langkah pencegahan yang lebih agresif. Antibiotik harian jangka panjang mungkin diperlukan dalam beberapa kes.

Bersikap proaktif terhadap jangkitan pundi kencing dapat mengurangkan kejadiannya serta kesakitan dan kemungkinan komplikasi yang menimpanya. Semakin awal anda mendapatkan rawatan, semakin kecil kemungkinan jangkitan akan merebak dan semakin cepat anda merasa lebih baik.

Sumber :
www.healthline.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here