Apakah perbezaan antara kegelisahan dan kemurungan ?  |  Satu daripada empat orang di UK mengalami masalah kesihatan mental setiap tahun. Ini bermaksud ada kemungkinan anda mengetahui seseorang yang terkena kemurungan atau kegelisahan, dua keadaan kesihatan mental yang paling biasa. Anda mungkin pernah mendengar istilah ini, mungkin saling digunakan. Tetapi sejauh mana anda memahaminya? Dan adakah anda tahu perbezaan utama antara kegelisahan dan kemurungan?

Apakah perbezaan antara kegelisahan dan kemurungan ?

Apa maksud istilah kegelisahan dan kemurungan ?

Perbezaan utama antara kedua definisi adalah bahawa satunya adalah merujuk kepada satu penyakit, dan yang satu lagi adalah untuk satu kumpulan keadaan.

Kemurungan pada dasarnya adalah satu penyakit. Walaupun mempunyai banyak gejala yang berbeza (lihat di bawah) dan mungkin terasa sangat berbeza dengan orang yang berlainan, istilah ini merujuk kepada satu keadaan.

BACA JUGA : 13 khasiat pengambilan Minyak Ikan selain membantu gangguan mental

Kegelisahan, sebaliknya, adalah istilah payung yang merangkumi pelbagai keadaan yang lebih spesifik. Yang paling banyak berlaku adalah gangguan kegelisahan umum (GAD), yang boleh mempengaruhi antara 4 dan 5 dalam setiap 100 orang di UK.

Tetapi kegelisahan juga merangkumi beberapa keadaan yang kurang biasa, beberapa di antaranya mungkin anda pernah dengar. Ini termasuk fobia, gangguan panik, gangguan penyesuaian dan reaksi tekanan.

Kerana pelbagai keadaan yang berada di bawah ‘payung kegelisahan’, untuk tujuan artikel ini, kami akan memfokuskan pada gangguan kegelisahan umum.

Apakah perbezaan antara kegelisahan dan kemurungan ?

Apakah kegelisahan dan kemurungan ?

Gangguan kegelisahan dan kemurungan yang umum adalah sama kerana gejala utama mereka berkaitan dengan mood dan perasaan seseorang, tetapi mereka juga mempunyai manifestasi fizikal.

Mood dan perasaan

Kemurungan ditakrifkan dengan mempunyai mood yang rendah dan / atau kehilangan minat atau kesenangan dalam kebanyakan aktiviti, selama dua minggu atau lebih lama. Ini dilihat sebagai ‘gejala utama’ kemurungan. Terdapat pelbagai gejala yang berkaitan dengan mood yang mungkin dialami seseorang yang mengalami kemurungan, termasuk:

 • Rasa bersalah
 • Tidak berdaya
 • Perasaan tidak berharga, rendah diri atau rendah diri
 • Pemikiran kematian atau bunuh diri

Begitu juga, gangguan kegelisahan umumnya terletak pada dua ‘gejala utama’: kegelisahan dan kebimbangan yang berlebihan pada kebanyakan hari selama lebih dari enam bulan, dan kesukaran mengawal perasaan kegelisahan dan kebimbangan ini. Sekali lagi, terdapat gejala lebih lanjut yang mungkin dialami oleh seseorang, seperti:

 • Rasa tidak senang duduk atau gelisah
 • Mudah marah

Dengan gangguan kegelisahan yang umum, anda mungkin merasa sangat bimbang tentang pelbagai perkara sehari-hari, tanpa ada sebab logik yang jelas untuk kegelisahan anda.

Apakah perbezaan antara kegelisahan dan kemurungan ?

Gejala fizikal

Dari segi fizikal, sebenarnya terdapat beberapa gejala yang muncul pada kedua-dua gangguan kegelisahan dan kemurungan umum, misalnya:

 • Keletihan / penat
 • Kurang tumpuan
 • Gelisah atau tidak boleh duduk diam
 • Sukar tidur

Tetapi ada juga gejala fizikal yang unik untuk kedua-dua keadaan. Dalam kemurungan, gejala fizikal mungkin termasuk:

 • Berat badan berubah, sering disebabkan oleh perubahan selera makan
 • Menjadi lebih perlahan dalam pergerakan anda

Kesan fizikal gangguan kegelisahan umum termasuk :

 • Ketegangan otot dan sakit
 • Sakit kepala
 • Berpeluh
 • Pening
 • Masalah usus
 • Degupan jantung yang cepat dan sesak nafas

Semua gejala ini berpotensi menjadi tanda masalah lain dengan kesihatan fizikal anda.

Anxiety vs. Depression: What's the Difference? | The Recovery Village

Bolehkah anda mengalami kegelisahan dan kemurungan pada satu-satu masa ?

Oleh itu, ini adalah gambaran yang kompleks, dengan kemurungan dan gangguan kegelisahan umum yang mempunyai beberapa ciri yang berbeza, dan beberapa yang bertindih. Untuk merumitkan lagi keadaan, seseorang mungkin mengalami kemurungan dan kegelisahan pada masa yang sama.

Sebenarnya tidak hanya mungkin; ia adalah agak biasa. Kira-kira separuh orang dengan gangguan kegelisahan umum juga akan mengalami kemurungan. Apabila keadaan wujud seperti ini, keadaannya lebih parah dan bertahan lama daripada biasa.

Mungkin juga didiagnosis dengan salah satu keadaan, dan mempunyai gejala yang lain (tetapi pada tahap yang tidak akan membawa kepada diagnosis). Cara simptom bertindih menjadikannya sukar untuk tepat dengan angka. Tetapi anggaran jumlah orang yang mengalami kemurungan yang juga mengalami gejala kegelisahan berkisar 85 peratus.

Ramai pakar sebenarnya melihat ‘kegelisahan campuran dan gangguan kemurungan’ (MADD) sebagai kategori tersendiri. Di sinilah seseorang mungkin mengalami gejala kedua-dua keadaan, tetapi tidak cukup parah untuk mendiagnosis kedua-dua keadaan secara rasmi. Walau bagaimanapun, kombinasi ini masih boleh menyebabkan kesusahan yang besar dan mempengaruhi kehidupan seharian seseorang.

Ketahui lebih lanjut mengenai hubungan antara kegelisahan dan kemurungan dalam blog ini dari Pablo Vandenabeele, Pengarah Klinikal Kesihatan Mental Bupa UK

Depression and Anxiety: Symptoms, Self-Help Test, Treatment, and

Persamaan dalam rawatan

Apabila melibatkan kemurungan dan gangguan kegelisahan umum, satu persamaan yang jelas adalah cara mereka dirawat. Untuk kedua-dua keadaan terdapat dua kategori utama rawatan: terapi psikologi dan ubat-ubatan.

Terapi psikologi melibatkan bercakap melalui pemikiran dan perasaan anda dengan profesional yang berkelayakan. Contohnya adalah terapi tingkah laku kognitif, yang bertujuan untuk menangani cara pemikiran, perasaan dan tingkah laku anda berinteraksi.

Ubat yang dipanggil antidepresan digunakan untuk kedua-dua keadaan dan berkesan untuk kebanyakan orang. Yang paling biasa disebut inhibitor pengambilan serotonin selektif (SSRI), walaupun terdapat banyak perkara lain yang mungkin dicuba oleh doktor.

Selalunya, pendekatan rawatan akan melibatkan kombinasi terapi psikologi dan ubat-ubatan tertentu. Pendekatan ini akan disesuaikan dengan individu dan keadaan khusus mereka. Doktor juga mungkin ingin menangani masalah gaya hidup sebagai sebahagian daripada rawatan, jika mereka berpendapat bahawa ini boleh menyebabkan kemurungan atau kegelisahan.

Oleh itu, gangguan kegelisahan dan kemurungan umum adalah dua keadaan yang berbeza. Tetapi dengan pertindihan simptom, dan juga bahawa mereka dapat muncul bersama, dan pendekatan rawatan yang serupa, anda dapat melihat mengapa mereka sering disebut secara bersebelahan. Sekiranya anda menghadapi mood, atau beberapa gejala yang disebutkan di sini tidak asing bagi anda, adalah penting untuk meminta pertolongan. Jangan risau untuk melabelkan apa-apa sebagai kegelisahan atau kemurungan. Yang penting ialah menghubungi doktor anda supaya mereka dapat mengetahui lebih lanjut dan menawarkan sokongan kepada anda sekiranya anda memerlukannya.

Sumber :
www.bupa.co.uk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here