Apakah Stevia dan benarkah ia bermanfaat untuk kesihatan ?  |  Stevia adalah tumbuhan yang sangat sedap yang telah digunakan untuk mempermanis minuman dan membuat teh sejak abad ke-16.

Tumbuhan ini asalnya berasal dari Paraguay dan Brazil tetapi kini juga ditanam di Jepun dan China. Ia digunakan sebagai pemanis tanpa nutrien dan suplemen herba.

Pemanis tidak berkhasiat adalah yang mengandungi kalori sedikit hingga tidak ada langsung. Stevia digunakan sebagai alternatif yang sihat untuk gula tambahan dalam banyak makanan dan minuman.

Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) melarang pemasaran stevia sebagai bahan tambahan makanan pada tahun 1987. Walau bagaimanapun, stevia memperoleh semula statusnya sebagai ramuan makanan berkelanjutan yang manis pada tahun 1995. Pemanis sejak itu meningkat populariti, dengan 58% meningkatkan produk baru yang mengandungi stevia.

Pecahan ini melihat ciri, kegunaan, faedah kesihatan, dan kesan sampingan stevia, serta mempertimbangkan keselamatan keseluruhannya.

BACA JUGA : Apakah Stevia dan benarkah ia memberi kesan sampingan ?

Apakah Stevia dan benarkah ia bermanfaat untuk kesihatan ?

Fakta ringkas mengenai stevia

 • Stevia terutama ditanam di Brazil, Paraguay, Jepun, dan China.
 • Pemanis semula jadi rasanya 200 hingga 300 kali lebih manis daripada gula biasa.
 • Stevia boleh digolongkan sebagai “kalori sifar”, kerana kalori setiap hidangan sangat rendah.
 • Ini telah menunjukkan potensi manfaat kesihatan sebagai alternatif gula yang sihat untuk penghidap diabetes.
 • Stevia dan eritritol yang telah disetujui untuk digunakan di Amerika Syarikat (A.S.) dan nampaknya tidak menimbulkan risiko kesihatan apabila digunakan secara sederhana.

Apakah Stevia dan benarkah ia bermanfaat untuk kesihatan ?

Apa itu stevia?

Stevia adalah pemanis semula jadi yang kuat.

Stevia, juga dikenal sebagai Stevia rebaudiana Bertoni, adalah semak lebat yang merupakan bagian dari keluarga bunga matahari. Terdapat 150 spesies stevia, semuanya berasal dari Amerika Utara dan Selatan.

China adalah pengeksport produk stevia terkemuka semasa. Walau bagaimanapun, stevia kini dihasilkan di banyak negara. Tanaman ini sering boleh dibeli di pusat kebun untuk penanaman di rumah.

Oleh kerana stevia adalah 200 hingga 300 kali lebih manis daripada gula biasa, ia biasanya memerlukan sekitar 20% tanah dan lebih sedikit air untuk memberikan jumlah rasa manis yang sama dengan pemanis biasa yang lain.

Stevia mengandungi lapan glikosida. Ini adalah komponen manis yang diasingkan dan asli dari daun stevia. Glikosida ini merangkumi:

 • Stevioside
 • Rebaudiosides A, C, D, E, dan F
 • Steviolbioside
 • Dulcoside A

Stevioside dan rebaudioside A (reb A) adalah komponen yang paling banyak.

Istilah “stevia” akan digunakan untuk merujuk kepada glikosida steviol dan reb A sepanjang artikel ini.

Ini diekstrak melalui proses menuai daun, kemudian pengeringan, pengekstrakan air, dan purification. Stevia mentah, produk yang diproses sebelum purification, sering membawa rasa pahit dan bau busuk sehingga dilunturkan atau diwarnai. Diperlukan kira-kira 40 langkah untuk memproses ekstrak stevia terakhir.

Daun Stevia mengandung stevioside dalam kepekatan hingga sekitar 18 peratus.

Beberapa nama perdagangan biasa untuk pemanis stevia adalah:

 • Enliten
 • PureVia
 • Rebiana
 • Stevia
 • Steviacane
 • Ekstrak Stevia Dalam Mentah
 • SweetLeaf

Kemungkinan manfaat kesihatan

Sebagai alternatif untuk sukrosa, atau gula biasa, menggunakan stevia sebagai pemanis membawa potensi untuk manfaat kesihatan yang besar.

Stevia dianggap “tanpa kalori” di FoodData Central (FDC). Stevia tidak mengandungi kalori sifar, tetapi kurang kalori daripada sukrosa dan cukup rendah untuk dikelaskan seperti itu.

Komponen rasa manis dalam pemanis stevia berlaku secara semula jadi. Ciri ini dapat memberi manfaat kepada orang yang lebih suka makanan dan minuman bersumber secara semula jadi. Kiraan kalori rendah melayakkan Stevia menjadi alternatif yang sihat untuk kawalan diabetes atau penurunan berat badan.

Berikut adalah beberapa kemungkinan manfaat stevia untuk kesihatan.

1) Kencing Manis / diabetes

Penyelidikan menunjukkan bahawa pemanis stevia tidak menyumbang kalori atau karbohidrat dalam diet. Mereka juga tidak menunjukkan kesan terhadap glukosa darah atau tindak balas insulin. Ini membolehkan penghidap diabetes makan pelbagai jenis makanan dan mematuhi rancangan makanan yang sihat.

Kajian lain mengenai 5 percubaan terkawal secara rawak membandingkan kesan stevia terhadap hasil metabolik dengan kesan plasebo. Kajian ini menyimpulkan bahawa stevia menunjukkan kesan yang minimum dan tidak ada pada glukosa darah, kadar insulin, tekanan darah, dan berat badan.

Dalam salah satu kajian ini, subjek dengan diabetes jenis 2 melaporkan bahawa stevia mencetuskan penurunan glukosa darah dan tindak balas glukagon yang ketara selepas makan. Glukagon adalah hormon yang mengatur kadar glukosa dalam darah, dan mekanisme yang mengeluarkan glukagon sering kali tidak boleh pada penderita diabetes.

Glukagon turun ketika glukosa darah naik. Ini mengatur tahap glukosa.

Apakah Stevia dan benarkah ia bermanfaat untuk kesihatan ?

2) Mengawal berat badan

Stevia dapat menggantikan gula dalam diet untuk menguruskan berat badan.

Terdapat banyak penyebab kegemukan dan kegemukan, seperti ketidakaktifan fizikal dan peningkatan pengambilan makanan bertenaga tenaga yang tinggi lemak dan gula tambahan.

Pengambilan gula tambahan terbukti menyumbang rata-rata 16 peratus daripada jumlah kalori dalam makanan Amerika. Ini dikaitkan dengan kenaikan berat badan dan pengurangan tahap glukosa darah.

Stevia tidak mengandungi gula dan sedikit, jika ada, kalori. Ini boleh menjadi sebahagian daripada diet seimbang untuk membantu mengurangkan pengambilan tenaga tanpa mengorbankan rasa.

3) Kanser pankreas

Stevia mengandungi banyak sebatian sterol dan antioksidan, termasuk kaempferol.

Kajian mendapati kaempferol dapat mengurangkan risiko barah pankreas sebanyak 23 peratus.

4) Tekanan darah

Glikosida tertentu dalam ekstrak stevia didapati melebarkan saluran darah. Mereka juga dapat meningkatkan perkumuhan natrium dan pengeluaran air kencing.

Sebuah kajian tahun 2003 menunjukkan bahawa stevia berpotensi membantu menurunkan tekanan darah. Kajian itu menunjukkan bahawa tanaman stevia mungkin mempunyai tindakan kardiotonik. Tindakan kardiotonik menormalkan tekanan darah dan mengatur degupan jantung.

Walau bagaimanapun, kajian yang lebih baru menunjukkan bahawa stevia nampaknya tidak mempengaruhi tekanan darah. Penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk mengesahkan manfaat stevia ini.

5) Diet kanak-kanak

Makanan dan minuman yang mengandungi stevia dapat memainkan peranan penting dalam menurunkan kalori dari pemanis yang tidak diingini dalam diet anak-anak.

Kini terdapat ribuan produk di pasaran yang mengandungi stevia bersumber semula jadi, mulai dari salad dressing hingga bar makanan ringan. Ketersediaan ini membolehkan kanak-kanak mengambil makanan dan minuman manis tanpa kalori tambahan semasa beralih ke diet gula rendah.

Gula dan kalori yang berlebihan dikaitkan dengan obesiti dan penyakit kardiovaskular.

6) Alahan

Pada tahun 2010, Jawatankuasa Keselamatan Makanan Eropah (EFSA) mengkaji literatur yang ada untuk menentukan apakah ada sebab yang perlu diperhatikan mengenai potensi reaksi alergi terhadap stevia.

Pengulas menyimpulkan bahawa “glikosida steviol tidak reaktif dan tidak dimetabolisme menjadi sebatian reaktif, oleh itu, tidak mungkin glikosida steviol yang sedang dalam penilaian menyebabkan reaksi alergi dengan sendirinya ketika dimakan dalam makanan.”

Malah bentuk ekstrak stevia yang sangat asli sangat tidak mungkin menyebabkan reaksi alergi. Tidak ada kes reaksi alergi terhadap stevia yang direkodkan sejak tahun 2008.

6 Cancer Drugs FDA Approved in 2019 - Docwire News

Kesan sampingan stevia

Ekstrak stevia dengan keaslian tinggi diluluskan untuk dimakan oleh FDA dan sejumlah badan pengawalseliaan lain.

Kajian keselamatan menunjukkan ekstrak stevia bebas daripada kesan sampingan.

Walaupun glikosida steviol yang asli dapat ditambahkan ke makanan dan umumnya diakui sebagai selamat (GRAS) oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah, hal yang sama juga tidak berlaku untuk semua daun stevia. Walau bagaimanapun, tanaman stevia sendiri boleh ditanam di rumah, dan daunnya dapat digunakan dengan pelbagai cara.

Pada mulanya dianggap stevia membahayakan kesihatan buah pinggang. Kajian pada tikus yang dilakukan sejak itu menunjukkan bahawa daun stevia dalam bentuk suplemen mungkin memiliki kualiti yang melindungi buah pinggang dan mengurangkan kesan diabetes.

Penyelidikan semasa juga menunjukkan bahawa selamat untuk mengambil jumlah pengganti gula yang disyorkan atau kurang semasa hamil.

Beberapa produk stevia juga mengandungi alkohol gula. Orang yang mempunyai kepekaan terhadap alkohol gula mungkin mengalami kembung, kekejangan perut, mual, dan cirit-birit, walaupun satu jenis alkohol gula, eritritol, berisiko kurang mendapat gejala daripada yang lain.

Selagi stevia adalah sangat asli dan digunakan secara sederhana, ia tidak akan menyebabkan kesan sampingan dan boleh dimakan tanpa rasa bimbang.

Bagaimana stevia digunakan?

Di A.S., pemanis stevia terutama terdapat dalam produk gula meja dan minuman berkalori sebagai pengganti gula.

Ekstrak dari daun stevia telah tersedia sebagai makanan tambahan di A.S. sejak pertengahan 1990-an, dan banyak mengandungi campuran kedua-dua komponen manis dan bukan manis dari daun stevia.

Komponen manis dalam pemanis stevia berlaku secara semula jadi. Ini akan lebih menguntungkan pengguna yang lebih suka makanan dan minuman yang mereka anggap semula jadi.

Di seluruh dunia, lebih daripada 5,000 produk makanan dan minuman pada masa ini menggunakan stevia sebagai ramuan. Pemanis Stevia digunakan sebagai ramuan dalam produk di seluruh Asia dan Amerika Selatan seperti:

 • Ais krim
 • Pencuci mulut
 • Sos
 • Yogurt
 • Makanan jeruk
 • Roti
 • Minuman ringan
 • Gula-gula getah
 • Gula-gula
 • Makanan laut
 • Sayur-sayuran yang disediakan

Golden Stevia | 100% Natural Sweetener!

Apa risikonya?

Pada tahun 1991, FDA menolak untuk menyetujui stevia sebagai pemanis sebagai bahan tambahan dalam makanan. Namun, pada tahun 2008, setelah proses purification dikembangkan dan dipatenkan oleh Coca-Cola, FDA menyetujui ekstrak stevia sebagai GRAS.

Beberapa badan pengawalseliaan global kini telah menentukan bahawa ekstrak stevia dengan keaslian yang tinggi selamat untuk dimakan oleh penduduk umum dalam tahap yang disyorkan, termasuk kanak-kanak. Badan pengurus telah menetapkan Pengambilan Harian yang Boleh Diterima (ADI) sebanyak 4 miligram per kilogram (kg).

Organisasi-organisasi ini termasuk Organisasi Makanan dan Pertanian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (FAO), Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), dan FDA.

Stevioside didapati tidak beracun dalam kajian ketoksikan akut. Kajian ini menggunakan pelbagai jenis haiwan makmal. Tidak ada kontraindikasi utama, amaran, atau reaksi buruk yang didokumentasikan.

Glikosida steviol di stevia memenuhi kriteria kemurnian yang ditetapkan oleh Jawatankuasa Pakar Bersama Bahan Tambahan Makanan (JECFA), menunjukkan bahawa pemanis stevia selamat digunakan oleh individu yang menghidap diabetes.

Sebilangan besar penyelidikan saintifik mengenai stevia menggunakan ekstrak stevia dengan keaslian yang tinggi. Ekstrak stevia mentah digunakan dalam beberapa kajian dari masa lalu dan bukannya ekstrak dengan keaslian yang tinggi, yang melengkapkan ketersediaan maklumat yang tepat.

Loji stevia diatur bukan oleh FDA tetapi oleh Jabatan Pertanian A.S. (USDA). Kekurangan status GRAS oleh FDA tidak bermaksud kilang stevia sememangnya berbahaya.

Sebenarnya, tanaman itu boleh dibeli dari pelbagai sumber berkebun di AS, ditanam di rumah, dan dimakan dengan pelbagai cara, seperti yang telah berlaku selama berabad-abad di negara lain.

Potensi manfaat kesihatan stevia memerlukan kajian lebih lanjut sebelum dapat disahkan. Namun, yakinlah bahawa stevia selamat untuk dimakan dan merupakan alternatif yang ideal untuk gula ketika mencari tambahan rasa manis.

Sumber :
www.medicalnewstoday.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here