Bagaimana dan bilakah anda harus mula menggosok gigi bayi ?  |  Terdapat begitu banyak tonggak perkembangan untuk ibu bapa ikuti pada tahun pertama kehidupan bayi mereka: senyuman pertama, perkataan pertama, merangkak pertama kali, makanan pejal pertama, dan tentu saja, kemunculan gigi pertama si kecil anda. Sedih kerana memikirkan bayi anda membesar, ia juga sangat menggembirakan melihat semua perkembangan baru dalam hidup mereka.

Satu momen yang sering gagal diletakkan di dalam buku skrap bayi adalah kali pertama menggosok gigi. Tanda-tanda gigi kecil yang muncul melalui gusi boleh mencairkan hati anda, tetapi adakah anda tahu cadangan bagaimana untuk melindungi gigi bayi tersebut dan meningkatkan kesihatan gigi? Jangan risau jika jawapannya tidak, teruskan membaca…

Bilakah anda harus mula menggosok gigi bayi?

Ia mungkin menggoda untuk menangguhkan kebimbangan tentang senyuman si kecil anda sehingga mereka mempunyai gigi yang banyak, tetapi menjaga kebersihan mulut mereka harus bermula lebih awal daripada itu. Anda juga tidak perlu menunggu sehingga gigi pertama muncul di atas barisan gusi untuk menyiapkan bayi anda untuk kejayaan gigi!

Apabila mulut bayi anda hanya senyum gusi, anda boleh menggunakan kain lembut yang basah atau berus jari untuk mengelap gusi mereka dan membuang bakteria. Ini membantu mencegah kerosakan pada gigi bayi mereka ketika ia mula tumbuh dan mempunyai manfaat tambahan untuk membuat mereka terbiasa dengan gigi mereka digosok.

BACA JUGA : Adakah saya perlu melepaskan susu apabila bayi tumbuh gigi ?

Sebaik sahaja gigi mula muncul di atas garis gusi, disarankan agar anda memastikan untuk menggosok gigi anak anda sekurang-kurangnya dua kali sehari. (Salah satu masa itu adalah selepas makan terakhir mereka dan sebelum tidur untuk mengelakkan makanan atau susu kekal berada di dalam mulut untuk semalaman!)

Ini juga merupakan masa yang tepat untuk peningkatan dari kain lap atau berus jari ke sikat bersaiz kanak-kanak dengan bulu lembut, jadi anda dapat menjauhkan jari anda lebih jauh sedikit dari gigi baru yang tajam!

Bagaimana anda menggosok gigi bayi?

Sebelum anak anda mempunyai gigi :

Anda boleh mula memberus gusi bayi anda hanya dengan kain lap dan sedikit air atau berus jari dan sedikit air.

Lap perlahan-lahan di sekitar gusi dan pastikan anda tumpukan di bawah kawasan bibir untuk membantu mengurangkan penumpukan bakteria!

Selepas anak anda mempunyai gigi, tetapi sebelum mereka dapat meludah :

Gunakan berus lembap untuk membuat lingkaran lembut di permukaan depan, belakang, dan atas semua gigi dan sepanjang garis gusi. Anda boleh memilih menggunakan ubat gigi seberat ukuran sebiji beras untuk kanak-kanak di bawah umur 3 tahun.

Bantu anak anda mencondongkan mulut ke bawah sehingga ubat gigi dapat mengalir keluar ke singki, cawan, atau ke kain lap. Galakkan anak anda untuk mencuba mengeluarkan ubat gigi kerana mereka mampu melakukannya.

Bagaimana dengan fluorida?

Ubat gigi fluorida disyorkan oleh Persatuan Pergigian Amerika sebagai selamat dan berkesan walaupun untuk anak kecil. Walau bagaimanapun, penting untuk menggunakan jumlah yang disyorkan. Sekiranya sejumlah fluorida ini digunakan, ia tidak akan memberi kesan negatif. Menggunakan lebih banyak daripada ini boleh menyebabkan sakit perut. (Sekiranya ini berlaku, Pusat Racun Modal Nasional mencadangkan pengambilan susu kerana ini boleh mengikat dengan fluorida di dalam perut.)

Lama-kelamaan penggunaan fluorida juga boleh merosakkan enamel gigi, jadi tidak perlu memperkenalkannya sehingga gigi pertama muncul di atas garis gusi. Sebelum itu anda boleh menggunakan air dan kain lap atau berus jari.

Bagi kanak-kanak di bawah umur 3 tahun, American Academy of Pediatrics (AAP) hanya mencadangkan menggunakan ubat gigi fluorida yang berukuran kecil dengan saiz sebesar biji beras. Apabila anak anda mampu, dorong mereka untuk membuang ubat gigi dan elakkan menelannya.

Untuk kanak-kanak berumur 3 hingga 6 tahun, AAP mencadangkan ubat pasta gigi fluorida seukuran kacang dan memastikan untuk menggalakkan menelan ubat gigi sedikit mungkin.

Bagaimana jika mereka membencinya?

Sekiranya anda mendapati bahawa si kecil anda kurang senang apabila tiba masanya untuk membersihkan mulut, anda pasti tidak bersendirian. Sebelum membuang semua berus gigi di rumah anda dengan kecewa, cubalah helah ini:

  • Cuba mengira atau lagu memberus gigi khas untuk membantu 2 minit berlalu dengan cepat (misalnya. “Brush, brush, brush your teeth” sehingga lagu “Row, Row, Row Your Boat”). Pemasa visual juga dapat memudahkan anak anda untuk melihat seberapa cepat detik mengira sehingga gosok gigi selesai.
  • Pertimbangkan untuk melaburkan berus gigi bermotor atau ringan untuk menjadikan aktiviti ini lebih menyeronokkan. (Bonus bahawa ini sering diatur untuk beroperasi selama 2 minit pada satu masa sehingga anda tidak perlu risau tentang berapa lama anak anda menggosok gigi!)
  • Berlatih bergilir-gilir dengan berus gigi. Kanak-kanak bebas suka melakukan sesuatu sendiri, dan ini pasti dapat menjadikan masa memberus gigi lebih menyenangkan. Pastikan anda mendapat giliran juga, supaya anda dapat memastikan gigi mereka baik dan bersih. Penting untuk mengambil bahagian dalam membersihkan gigi anak anda sehingga mereka dapat melakukannya sendiri.
  • Ganjaran untuk konsistensi dan kemajuan dalam menggosok gigi sendiri dapat memberi inspirasi kepada usaha tambahan dan sikap yang lebih baik pada penghujung hari! Ini dapat disesuaikan dengan cara apa pun yang paling sesuai untuk anda dan anak anda.

Bagaimana dan bilakah anda harus mula menggosok gigi bayi ?

Bagaimana anda memilih berus gigi?

Usia anak kecil anda (dan jumlah gigi yang mereka ada!) akan memainkan peranan besar dalam memilih cara yang betul untuk menjaga kebersihan mulut mereka.

Sekiranya bayi anda belum mempunyai gigi atau baru mula mendapatkan gigi, berus jari (atau bahkan kain lap!) Boleh menjadi pilihan yang baik. Ini akan mempersiapkan mereka untuk melakukan sesuatu yang membersihkan mulut mereka dan juga memberi anda peluang untuk membersihkan bakteria dari gusi mereka, sehingga gigi mereka yang tumbuh mempunyai persekitaran yang sihat untuk berkembang.

Semasa anak anda mula tumbuh gigi dan selalu ingin memasukkan barang ke dalam mulut mereka, mereka boleh mula mengambil peranan yang lebih aktif dalam kebersihan gigi mereka melalui berus yang mempunyai bulu atau berus gaya teether. Ini membolehkan si kecil anda mempunyai pengalaman untuk mengendalikan berus gigi di mulut mereka dan membolehkan pembersihan gigi berlaku sedikit pada masa yang sama!

Sebagai bonus, berus gigi boleh didapati dalam bentuk yang menyeronokkan, seperti kaktus atau jerung atau bahkan berus gigi pisang. Ini boleh ditawarkan semasa waktu bermain (tanpa ubat gigi, dan selalu diawasi dengan tepat) sebagai mainan dan juga dapat membantu menghilangkan beberapa ketidakselesaan gigi.

Setelah anak anda mempunyai gigi, inilah masanya untuk memperkenalkan berus gigi dengan bulu lembut dan ubat gigi. Berus berukuran kanak-kanak akan mempunyai kepala yang lebih kecil yang dapat muat dengan lebih baik ke sudut dan celah mulut anak anda.

Ia boleh didapati dalam pelbagai warna dan corak untuk menarik minat anak anda. Sebilangannya berukuran dengan pegangan yang lebih besar untuk memudahkan anak anda menggenggam, tetapi penting bagi orang dewasa juga untuk terlibat semasa menggunakan berus jenis ini untuk memastikan keseluruhan mulut dibersihkan.

Bagaimana dan bilakah anda harus mula menggosok gigi bayi ?

Bagaimana dan bilakah anda harus mula menggosok gigi bayi ?

Kesimpulan

Anda boleh mula menerapkan kesihatan gigi yang baik sebelum anak anda cukup tua untuk mengeluarkan ubat gigi. (Tidak perlu menunggu gigi tumbuh dengan banyak untuk mula menggosok gigi!)

Seperti banyak perkara dalam hidup, latihan menjadikan ia sempurna, jadi mungkin memerlukan sedikit masa dan kesabaran untuk menyempurnakan rutin memberus gigi. Tenanglah walaupun ketika si kecil mempunyai senyuman berkilauan di kemudian hari, anda berdua akan berterima kasih atas kerja keras dan ketekunan anda dalam menjaga kesihatan gigi mereka!

Sumber :
www.healthline.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here