Bagaimana untuk membantu si kecil anda dapat duduk sendiri  |  Sebagai ibu bapa, anda merasa bangga apabila melihat bayi anda mencapai tonggak perkembangan. Dan mengapa anda tidak boleh merasa bangga? Pencapaian kecil ini menjadikannya berdikari dalam jangka masa panjang. Bayi anda pasti sudah mula membuat bunyi, dia juga mesti mula berguling dan menikmati masanya berbaring. Tetapi adakah anda tahu bila bayi mula duduk sendiri? Ini juga merupakan satu perkembangan yang dinantikan oleh ibu bapa. Oleh itu, teruskan membaca untuk mengetahui bila bayi mula duduk dan bagaimana anda dapat membantu bayi anda duduk.

BACA JUGA : 11 kaedah berkesan untuk hentikan bayi menangis

Bagaimana untuk membantu si kecil anda dapat duduk sendiri

Pada Umur Berapa Bayi Belajar Untuk Duduk

Bayi belajar duduk sekitar usia enam bulan. Walau bagaimanapun, beberapa bayi mungkin mula duduk lebih awal, iaitu antara usia 4 dan 5 bulan. Sebaliknya, ada banyak yang mungkin mula duduk antara usia 7 dan 8 bulan. Oleh itu, ibu bapa tidak perlu risau. Anda mesti ingat bahawa setiap anak membesar mengikut rentaknya sendiri. Jadi, beri dia masa dan jangan memaksa anak anda melakukan sesuatu.

Kemahiran Apa yang Diperoleh Bayi Sebelum Mula Duduk

Berikut adalah beberapa kemahiran yang mungkin diperoleh oleh bayi anda sebelum dia mula duduk sendiri:

Sekitar Umur Dua Bulan

Menjelang usia 2 bulan, bayi anda akan dapat mengangkat dan menahan kepalanya pada 45 darjah sambil berbaring pada perutnya selama beberapa minit.

Sekitar Umur Tiga Bulan

Menjelang usia 3 bulan, bayi anda akan mengangkat kepala dan dadanya pada 45 darjah sambil berbaring pada perutnya. Kepalanya akan stabil dan keras berbanding sebelumnya.

Sekitar Umur Empat Bulan

Ketika bayi berusia 4 bulan, dia mungkin memegang kepalanya hingga 90 darjah sambil berbaring pada perutnya. Dia mungkin juga cuba duduk menggunakan beberapa sokongan.

Bagaimana untuk membantu si kecil anda dapat duduk sendiri

Sekitar Umur Lima Bulan

Apabila bayi anda berusia 5 bulan, kemungkinan besar dia akan mengangkat seluruh badan bahagian atas sambil berbaring pada perutnya. Dia juga akan dapat berguling. Dia bahkan boleh menegakkan kepalanya semasa duduk (dengan sokongan).

Sekitar Umur Enam Bulan

Menjelang usia 6 bulan, anak kecil anda akan dapat duduk dengan sokongan dan boleh berguling di kedua-dua belah sisi.

Sekitar Umur Tujuh Bulan

Pada 7 bulan, bayi anda akan mula duduk tanpa sokongan dan bahkan boleh menggerakkan bahagian atas badannya.

Sekitar Umur Lapan Bulan

Menjelang usia 8 bulan, dia akan dapat duduk tegak tanpa sokongan. Pada masa ini, dia mungkin menggerakkan bahagian atas badannya dengan selesa dan berdiri dengan sokongan.

Bagaimana untuk membantu si kecil anda dapat duduk sendiri

Cara Mengajar Bayi Anda Duduk

Sekiranya anda ingin menolong anak anda duduk, berikut adalah beberapa cara yang boleh anda cuba:

1. Tummy Time

Adalah sangat penting untuk memberi banyak Tummy Time kepada bayi anda setiap hari. Letakkan bayi anda pada perutnya sebaik sahaja dia dapat mengawal kepalanya, yang biasanya berlaku sekitar usia satu bulan. Awalnya, buatkan dia berbaring di pangkuan atau perut anda, tetapi ketika bayi anda membesar dan semakin kuat, buatkan dia berbaring di permukaan yang selamat untuk beberapa Tummy Time nya.

2. Back Time

Sama seperti cara Tummy Time penting untuk menguatkan otot leher dan bahagian atas badan bayi anda, Back Time juga diperlukan untuk menguatkan otot perut, dada dan bentuk bayi anda. Buat dia berbaring pada belakangnya dan beri dia mainan untuk dimainkan. Tidak lama lagi, anda akan melihat bahawa dia akan mula berguling.

A baby lying on his back

3. Pegang Bayi Anda dalam Posisi Tegak (Menggunakan Sokongan)

Sebelum bayi anda benar-benar mula duduk, buatkan dia berlatih. Bayi anda bukan sahaja mendapat posisi duduk, tetapi juga membantu leher dan kepalanya untuk mendapatkan kekuatan. Namun, pastikan anda menyokong badan bayi anda semasa melakukannya.

4. Gunakan Alat dan Mainan

Anda mungkin menggunakan pelbagai alat dan mainan untuk membantu bayi anda duduk. Jadikan bayi anda duduk di pangkuan anda dengan menggunakan bantal, letakkan mainan di hadapannya dan bantu dia menggapai mainan tersebut. Anda juga boleh membuat bayi anda duduk di dalam katil bayinya. Walau bagaimanapun, jangan biarkan bayi anda tidak dijaga.

Baby boy sitting on mother's lap in living room, portrait - ISF21216 - Sara Monika/Westend61

Posisi untuk Membantu Bayi Belajar Duduk

Berikut adalah beberapa kedudukan yang dapat membantu bayi anda belajar duduk:

1. Duduk di Pangkuan

Buat bayi anda duduk di pangkuan anda dan terus menyokongnya bergilir dari badan atas ke badan bawah. Gerakkan tangan anda dari dadanya ke pinggul yang rendah. Kedudukan ini sangat sesuai untuk bayi yang berumur antara 3 hingga 6 bulan.

2. Duduk di Kerusi

Anda boleh menggunakan kerusi untuk membantu bayi anda duduk. Ini berfungsi dengan baik untuk bayi yang sudah mula duduk dengan sokongan tetapi perlu menguatkan kekuatan badan atasnya. Seorang bayi harus duduk di atas kerusi antara usia 4 dan 5 bulan.

3. Duduk di Lantai Antara Kaki Anda

Kedudukan ini juga disyorkan untuk bayi berusia 4-5 bulan. Bayi anda mempunyai sokongan pada kaki dan dada anda, dan sekiranya bayi anda tersasar atau ke belakang, dia dapat menggunakan tangannya untuk mendapatkan sokongan.

4. Duduk di Lantai dengan Bantal

Kelilingi bayi anda dengan bantal dan letakkan mainan di hadapannya. Biarkan bayi anda menjangkau mainan itu. Juga, atur bantal untuk membantunya duduk.

5. Kedudukan Tripod

Jadikan bayi anda duduk dengan kakinya terbuka di lantai. Letakkan mainan pada jarak yang dapat dicapai dan biarkan bayi anda menggunakan badannya untuk mencapai mainan. Kedudukan ini dicadangkan untuk bayi berusia antara 4 hingga 6 bulan.

Baby Milestone Sitting: When Do Babies Start to Sit & Positions

6. Duduk di dalam bakul cucian atau Kotak

Buat bayi anda duduk di bakul cucian atau kotak dan dukung dia dari kedua-dua belah pihak. Juga, bantu bayi anda mengimbangkan badannya semasa duduk.

7. Ring Position

Jadikan bayi anda duduk dalam kedudukan ini ketika dia berusia antara 6 dan 8 bulan. Jadikan bayi anda duduk di atas lantai dengan kakinya terbuka tetapi tapak kakinya rapat. Kedudukan ini memberikan sokongan yang baik dan walaupun bayi anda terjatuh; dia mampu menahan dirinya dengan tangan.

Learning to Sit - BabyInfo

Perkara yang Harus Dielakkan Semasa Mengajar Anak Anda Duduk

Jangan biarkan bayi anda duduk di atas buaian atau tempat duduk bayi untuk jangka masa yang lebih lama. Bayi anda harus dapat menggerakkan badannya untuk mempelajari kemahiran baru; dengan menjadikannya duduk di kawasan yang terkurung dalam jangka masa yang lama mungkin menjadi penghalang pembesaran dan perkembangannya.

Anda boleh mencuba senaman mudah untuk membantu bayi anda duduk tetapi jangan berlebihan dengannya. Setiap bayi berbeza dan dia mungkin mencapai tonggak perkembangan mengikut rentaknya sendiri. Jadi, jangan memaksanya menjadi sesuatu yang dia tidak bersedia. Sekiranya anda melihat ada kelewatan perkembangan, hubungi doktor anda dan dapatkan bantuan untuk perkara yang sama.

Sumber :
www.parenting.firstcry.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here