Bagaimana untuk mendidik seorang kanak-kanak Muslim  l  Ibu-bapa Muslim mesti sedar bahawa seorang anak ialah anugerah dari Allah S.W.T. Sekiranya anda memberikan anak-anak anda dengan pendidikan yang baik dengan cara Islam mengajar kita, maka anda sedang bersyukur kepada Allah S.W.T. Sebaliknya, jika anda mengabaikan anak anda dalam pembesaran yang betul, maka anda tidak berterima kasih kepada Allah S.W.T.

Bagaimana untuk mendidik seorang kanak-kanak Muslim

Laungkan Azan

Laungkan azan apabila anak anda dilahirkan. Bisikkan panggilan untuk solat di telinga kanannya. Berikan nama yang indah dan bermakna kepada anak anda. Rasulullah S.A.W mencadangkan dua nama, Abdullah dan Abdul Rahman.

Aqiqah

Melakukan Aqiqah. Pada hari ke 7, aqiqah dilakukan. Cukur rambut di kepala dan lakukan pengorbanan, sama ada seekor kambing atau biri-biri. Rasulullah bersabda, “Bagi budak lelaki itu harus ada ‘Aqiqah’. Menyembelih (binatang) baginya dan membuang benda yang berbahaya [yakni kulup] dari dia”. Khatankan anak lelaki, kerana ini wajib untuk memastikan kebersihan. Walaupun sesetengah menganggap ia sunnah untuk bersunat bagi seorang gadis, amalan ini masih lagi dilarang di kebanyakan negara.

Ajar Kalimah Tayyibah

Ajar Kalimah Tayyibah. Apabila anak itu mula bercakap, ajarlah mereka Kalimah Tayyibah. Ia adalah “La ilaha illallah, Muhammadur Rasulullah” yang bermaksud, Tidak ada Tuhan melainkan Allah, dan Muhammad adalah Nabi Allah. Galakkan mereka untuk menghafalnya.

  • Apabila mereka membesar, mereka perlu memahami bahawa tujuan hidup ini adalah untuk mengakui kewujudan Tuhan yang satu. Mereka mesti terus mengingati kebenaran ini, hari demi hari, dengan lidah, hati, fikiran, tindakan dan keseluruhannya.
  • Ajarkan kepada mereka bahawa sebagai orang beriman kita mempunyai peluang untuk menikmati kurnia syurga, tetapi kita juga harus memberi amaran kepada mereka tentang apa yang akan terjadi jika kita tidak percaya atau tidak membuat pengorbanan yang Allah minta.

Jadilah model dan guru

Jadilah model dan guru. Ingat, anak-anak belajar apa yang mereka lihat lebih daripada apa yang mereka dengar. Oleh itu, jadilah contoh kepada mereka. Tunaikan Solat di hadapan mereka dan biarkan mereka mendengarkan kamu membaca al-Quran. Dengan cara ini mereka akan menyedari bahawa anda melakukan sesuatu yang penting dan mereka akan cuba mengikuti anda. Galakkan mereka untuk beribadah bersama anda.

  • Ajarkan kepada mereka bahawa sebagai umat Islam kita berbeza dengan orang bukan Islam. Pakaianlah diri anda sendiri dan anak-anak anda sesuai dengan tradisi Islam untuk membantu mereka membangunkan identiti mereka.
  • Letakkan Al-Quran di tengah-tengah kehidupan anak anda. Fikiran anak-anak muda sangat mudah menerima jadi kanak-kanak harus digalakkan untuk membaca dan menghafal dari usia muda. Ajar mereka membaca Al-Quran dalam bahasa Arab dan membantu mereka memahami maknanya dalam bahasa ibunda anda.
  • Pada usia 7 tahun kanak-kanak perlu belajar cara yang betul untuk menunaikan solat yang wajib. Dari umur 10 tahun, kanak-kanak harus solat semua lima waktu dengan betul dan tepat pada masanya setiap hari. Jika kanak-kanak menunjukkan kecuaian atau keengganan untuk solat, misalnya tidak mahu bangun untuk Fajr, maka mereka harus ditegur sepertimana Nabi S.A.W telah mengajar kita. Ini adalah pengajaran yang penting semasa kita sedang mahu menyerahkan diri sepenuhnya kepada Allah.
  • Ajarkan anak-anak anda bahawa setiap kali kita memerlukan atau menginginkan sesuatu dalam kehidupan kita, apa pun yang mungkin, kita harus berdua kepada Allah dengan menyebut nama dan sifat-Nya, dengan keyakinan dan kesabaran bahawa Dia akan jawab kepada kita. Katakan kepada mereka bahawa doa kita akan ditinggikan lai dengan perbuatan baik kita dan agar kita meminta kepada Allah dalam keadaan baik dan juga buruk.
  • Galakkan mereka untuk belajar dan membaca doa-doa yang diajar oleh Nabi S.A.W sepanjang hari, misalnya ketika mereka masuk dan keluar dari bilik mandi dan pada waktu makan, dan ingatkan mereka bahawa ini adalah satu bentuk ibadah yang indah yang membantu menjadikan hati kita suci.
  • Kanak-kanak perlu memahami bahawa setelah Allah memberikan kita begitu banyak perkara tetapi meminta hanya sedikit balasan, adalah tugas kita untuk menyelesaikan ibadah kita dengan ikhlas dan yang terbaik dari kemampuan kita.
  • Bantu mereka untuk memahami bahawa Islam adalah cara hidup yang memandu kita melalui setiap aspek kehidupan kita, termasuk iman, hubungan keluarga, undang-undang dan ketenteraman sosial kita.

Bagaimana untuk mendidik seorang kanak-kanak Muslim

Ceritakan Kisah Para Nabi 

Beritahu mereka cerita waktu tidur. Anda boleh menceritakan kepada mereka kisah para Nabi. Ini bukan sahaja menarik tetapi mempunyai mesej moral yang sangat kuat. Kisah-kisah ini merupakan satu cara dalam memupuk minda bawah sedar anak-anak dan akan membantu mereka mengembangkan cinta kepada Nabi Muhammad S.A.W dan keinginan untuk menjalani kehidupan mereka dengan cara yang telah diajar kepada kita.

  • Ajarkan anak-anak anda tentang banyak ibadah yang berlainan yang diamalkan oleh Nabi Muhammad S.A.W. Bacakan kepada mereka riwayat tentang kehidupan Nabi S.A.W untuk memberi inspirasi kepada mereka untuk mengikuti teladannya.
  • Ajarkan mereka mengatakan “S.A.W” apabila nama Nabi Muhammad S.A.W disebut. Galakkan mereka untuk sentiasa melakukan perkara mengikut Sunnah dan memuji mereka apabila mereka menunjukkan perbuatan-perbuatan sunnah.
  • Beritahu anak-anak anda bahawa salah satu hadiah terbesar daripada Allah adalah sistem perundangan yang menjaga kebajikan manusia dengan menentukan batas-batas bagaimana kita menjalani kehidupan kita. Inspirasikan anak-anak anda dengan cerita-cerita yang menggambarkan bagaimana Nabi Muhammad S.A.W menerapkan hukum dan hukuman Allah untuk membantu mereka memahami pentingnya mematuhi Allah dan akibat jika tidak melakukannya.
  • Beri amaran kepada anak-anak anda tentang bahaya inovasi dalam ibadat mereka – Nabi S.A.W telah menunjukkan kepada kita cara yang sempurna untuk menyembah Allah dan kita harus sentiasa mengikuti teladannya tanpa pengubahsuaian.
  • Semaikan dalam diri anak-anak anda tabiat menjaga kebersihan, mengikut tradisi Sunnah Nabi.

Bagaimana untuk mendidik seorang kanak-kanak Muslim

Daftarkan mereka ke sekolah yang Islamik

Luangkan masa dengan mereka. Daftarkan mereka ke sekolah-sekolah yang baik di mana mereka bebas mengamalkan Islam. Tanya kepada mereka tentang hari mereka di sekolah dan, apabila mereka sudah cukup dewasa, periksa jika mereka menunaikan solat mereka tepat pada waktunya. Jika mereka mempunyai masalah, dorong mereka untuk berkongsi segala-galanya dengan anda. Dari umur kira-kira 5 tahun, kanak-kanak muslim mesti menghadiri kelas Al-Quran. Mereka mungkin mendapati madrasah lebih ketat daripada sekolah sekular tetapi ia akan membantu mereka menjadi terbiasa berkongsi ditemani anak-anak yang sama jantina yang bermotivasi untuk belajar tentang Islam dan akan menanamkan tabiat pembelajaran sepanjang hayat.

  • Seluruh keluarga harus berhasrat untuk menghabiskan sekurang-kurangnya 15 minit bersama-sama pada setiap petang untuk membaca dan membaca Al-Quran – ini akan membantu anak-anak muda untuk memahami bahawa Al-Qur’an terletak di tengah-tengah dalam kehidupan keluarga dan memberikan mereka kesempatan untuk mengamalkan apa yang mereka telah belajar di madrasah.
  • Pikiran anak-anak sangat mudah menerima, penekanan yang begitu besar perlu diberikan untuk menghafal al-Quran semasa mereka masih muda.
  • Membawa anak-anak anda ke masjid tempatan untuk solat akan membantu mereka merasakan sebahagian daripada masyarakat Islam dan menarik perhatian mereka tentang kepentingan 5 waktu solat harian mereka.
  • Galakkan anak-anak anda untuk membangunkan perasaan persaudaraan sesama Muslim dan persaudaraan sesama Muslimah dengan orang Islam muda yang lain. Ini akan menguatkan iman mereka dan membantu mereka untuk membina kesepakatan bersama untuk mempelajari agama mereka dan tetap taat kepada Allah.
  • Perlu berhati-hati yang mana sekolah-sekolah yang dikendalikan oleh kerajaan di beberapa negara membiasakan dan bahkan menggalakkan tingkah laku dilihat sebagai tidak bermoral oleh kebanyakkan agama termasuk Islam. Bergantung pada lokasi anda, anda mungkin dapat mengeluarkan anak anda dari pelajaran mengenai hubungan dan seksualiti jika anda merasakan mereka bercanggah dengan ajaran Islam.

Bagaimana untuk mendidik seorang kanak-kanak Muslim

Bina pemikiran yang suasana yang Islamik di rumah

Bina persekitaran yang menggalakkan dan yang menyokong. Persekitaran di rumah anda mesti menggalakkan anak-anak untuk menyuarakan idea, pandangan dan pemikiran mereka tanpa takut dihina, selagi mereka hormat dan sejajar dengan ajaran Islam. Sentiasa menekankan bahawa Allah adalah sumber harapan dan kegembiraan mereka .

  • Ingatkan mereka setiap hari bahawa Allah mengasihi mereka dan kasih-Nya tidak bersyarat, dan oleh itu mereka juga harus mengasihi dan taat kepada-Nya.
  • Apabila mereka membesar, cuba untuk mendorong mereka untuk mengutamakan ketaatan kepada Allah. Semaikan di dalamnya ketakutan untuk melanggar perintah Allah dengan membaca banyak ayat dari al-Quran yang mengandungi peringatan dan perihal neraka yang telah disediakan Allah bagi orang kafir dan orang yang melanggar peraturan.
  • Sekiranya mereka tidak menghormati Islam dengan cara apa pun, maka mereka harus diberi amaran bahawa kemurkaan Allah boleh membawa kepada akibat-akibat di dalam kehidupan ini dan seterusnya. Perkenalkan konsep taubat kepada anak-anak anda dan jelaskan bahawa mencari pengampunan Allah akan membantu mengelakkan akibat-akibat ini.
  • Sekiranya anda perlu mendisiplinkan anak anda atas sebab-sebab keagamaan, ia harus selalu dilakukan dengan kasih sayang dan konsistensi, dan dengan merujuk kepada batas-batas yang ditetapkan oleh Allah. Kedua-dua ibu bapa perlu memainkan peranan dalam perkara ini dan kedua-dua tidak sepatutnya dilihat sebagai ‘sentuhan lembut’.
  • Ajar anak-anak anda untuk mengenali dan mengakui kurniaan yang tidak terhitung yang telah diberikan oleh Allah kepada mereka, contohnya penglihatan, ketersediaan makanan dan air, rumah yang aman, dan sebagainya. Gunakan contoh untuk membantu mereka menyedari betapa kita bergantung kepada Allah. Galakkan mereka untuk mengatakan “Alhamdulillah” apabila mereka melihat sesuatu yang perlu disyukuri.

Menggalakkan kreativiti

Menggalakkan kreativiti. Jika anak-anak anda mempunyai kecenderungan kreatif, dorong mereka untuk menyatakan diri mereka. Bangga dengan apa yang mereka lakukan dan jangan ketawa atau mempermainkan kerja mereka. Sebagai contoh, jika anak anda menulis puisi, tunjukkan bahawa anda menghargai kerja mereka. Mungkin menggantungnya di dinding atau pada peti sejuk.

  • Jauhi mereka daripada melukis makhluk hidup (haiwan dan manusia). Sebaliknya, ajarkan mereka untuk melukis bunga, gunung, objek dan sebagainya.
  • Bimbing anak-anak anda jauh dari bahaya mendengar muzik dan sebaliknya mendorong mereka untuk menghargai bunyi yang indah dari Al-Quran yang dibacakan dengan Tajweed.
  • Ramai ibu bapa Muslim memilih untuk melindungi anak-anak mereka dari pengaruh televisyen yang membahayakan dengan membuangnya dari rumah mereka atau menyekat penggunaannya hanya untuk program pendidikan dan agama.

Perhatikan dengan siapa mereka berkawan

Perhatikan dengan siapa mereka berkawan. Kawan mempunyai kesan yang besar terhadap keperibadian anak-anak jadi lihat siapa yang mereka berkawan. Kanak-kanak perlu dimaklumkan mengenai peraturan Islam tentang interaksi antara jantina dan mesti diajar dari usia muda untuk menundukkan pandangan mereka apabila terdapat jantina bertentangan. Ibu bapa sepatutnya memastikan anak lelaki hanya dibenarkan bermain dengan anak lelaki lain dan begitu juga anak perempuan dengan perempuan sahaja.

  • Nabi S.A.W berkata, “Seorang lelaki mengikuti agama sahabatnya, jadi setiap orang harus mengambil berat siapa yang dia jadikan sebagai sahabatnya”, yang bermaksud bahawa kita harus menggalakkan anak-anak kita untuk mengadakan persahabatan yang erat bagi anak-anak Muslim yang lain. Pastikan kawan-kawan mereka tidak mempunyai pengaruh buruk terhadap mereka dan anak anda membesar dengan sopan santun dan bermoral.
  • Pastikan bahawa anak-anak anda memahami sejak dari awal usia mereka batas-batas yang telah ditetapkan oleh Allah dalam pencampuran bebas antara lelaki dan perempuan. Anak lelaki kadang-kadang cenderung untuk menunjuk-nunjuk di hadapan gadis-gadis dan harus ditegur kerana berbuat demikian.
  • Kanak-kanak perlu diajar tentang makna kesederhanaan yang lebih luas dalam Islam dan bagaimana ini adalah intipati untuk karakter seorang Muslim. Gadis perlu diajar untuk mencintai tudung mereka, yang akan datang dengan mudah jika mereka memakainya dari usia muda.
  • Bincang dengan anak-anak anda bahaya dunia digital. Gunakan kawalan yang sesuai untuk penggunaan internet – laman yang telah mereka layari dan penggunaan media sosial harus dipantau dan disekat jika perlu. Ibadat dan pembelajaran harus selalu diutamakan daripada membuang masa dalam talian.

Bagaimana untuk mendidik seorang kanak-kanak Muslim

Sokong anak anda sepanjang keremajaan mereka

Sokong anak anda sepanjang keremajaan mereka. Fasa hidup ini mungkin sukar dan memerlukan perhatian khusus. Ibu bapa harus berbincang dengan mereka tentang perubahan fizikal, psikologi, sosial dan memberi amaran kepada mereka tentang bahaya perkara-perkara tersebut sebelum mereka matang. Galakkan mereka untuk bertanya soalan yang ikhlas dan janggal – Islam menangani isu-isu sensitif dengan lembut dan keterbukaan. Para remaja harus memahami bahawa keinginan yang mereka alami adalah cara Allah untuk membimbing mereka ke arah perkahwinan dan mempunyai anak, tetapi seperti banyak agama-agama besar lain di dunia, dengan sengaja bertindak di luar perkahwinan adalah dilarang dalam Islam.

  • Beritahu anak remaja anda bahawa anda akan membantu mereka mencari pasangan apabila mereka sudah bersedia. Janjikan kepada mereka sokongan anda dalam masa yang sama dan membimbing mereka ke arah kawalan diri dengan mengelakkan diri daripada godaan, menyibukkan diri dengan belajar, ibadah dan puasa. Mereka harus diingatkan bahawa sebarang peraturan yang dilanggar oleh mereka sendiri dengan sengaja akan direkodkan dan harus dipertanggungjawabkan pada Hari Penghakiman, dan bahawa Al-Quran menetapkan hukuman berat bagi orang yang belum berkahwin, lelaki dan perempuan, yang tidak dapat menahan nafsu mereka.
  • Tenangkan mereka bahawa mimpi basah adalah normal dan bukan salah mereka dan merupakan rahmat dari Allah. Anda mungkin dapat melihat anak anda duduk bersendirian dan menyimpan perasaan mereka sendiri; mereka mungkin mempunyai kemarahan atau kesedihan atau pemberontakan. Mereka memerlukan sokongan anda pada masa ini, tetapi juga perlu dimaklumkan bahawa mereka kini bertanggungjawab atas semua dosa mereka, jadi mereka perlu membina disiplin diri melalui ketakutan untuk tidak melakukan perkara yang dimurkai Allah.
  • Adalah penting untuk terus mengawasi perilaku dan tingkah laku mereka. Mereka mungkin mengalami tekanan rakan sekerja dari kedua-dua orang Islam dan bukan Islam, jadi pastikan untuk melihat tanda-tanda amaran. Apa-apa tindakan seksual yang tidak dibenarkan atau apa-apa perkara yang menyebabkannya, seperti penggunaan internet yang tidak sesuai atau berbual dengan jantina bertentangan, harus menjadi kebimbangan utama ibu bapa Muslim.

Bagaimana untuk mendidik seorang kanak-kanak Muslim

Setelah akil baligh

Pastikan mereka memenuhi kewajipan agama mereka dan sedar akan pentingnya ketaatan kepada Allah. Setelah akil baligh, solat lima waktu dan puasa harian semasa Ramadan sudah menjadi wajib. Anda tidak akan mempunyai masalah jika anda telah mengajar mereka pada usia muda. Walau bagaimanapun, jika tidak, ajar mereka bahawa tindakan ibadah tertentu kini wajib dan akan direkodkan sebagai dosa jika diabaikan.

  • Kedua-dua lelaki dan perempuan kadang-kadang perlu diperbetulkan kerana mengabaikan ibadat mereka atau melampaui batas-batas yang telah ditetapkan oleh Allah, tetapi ini harus selaras dengan prinsip-prinsip yang telah diajar oleh Nabi Muhammad S.A.W.
  • Bercakap kepada mereka mengenai persiapan untuk akhirat adalah cara yang paling berkesan untuk mengajar anak-anak tentang akauntabiliti dan menanamkan ketaatan yang diharapkan dari semua umat Islam. Ingatkan mereka bahawa Neraka adalah tempat yang sebenarnya yang diciptakan oleh Allah bagi mereka yang tidak taat kepada-Nya, namun Allah adalah satu-satunya sumber harapan mereka untuk mencapai Syurga.
  • Beritahu anak-anak anda tentang syaitan dan misinya untuk menarik orang ke arah ketidakpercayaan dan ketidakpatuhan. Ingatkan mereka tentang cara-cara dan taktik halus yang digunakan syaitan untuk mencuba dan menjauhkan kita dari Allah dan ke arah api neraka.

Image result for muslim kids

Semaikan kebaikan di dalam hati mereka

Semaikan kebaikan di dalam hati mereka dan galakkan mereka untuk menumpukan hidup mereka patuh kepada Allah. Teruskan kelas mereka di masjid tempatan anda untuk mengembangkan pengetahuan dan pemahaman mereka tentang Al-Quran dan Sunnah. Ini akan membolehkan mereka bukan sahaja untuk memperbaiki ibadah mereka sendiri tetapi juga untuk menyebarkan firman Allah dalam masyarakat mereka apabila mereka menjadi lebih tua.

  • Luangkan masa dengan remaja anda untuk membantu mereka memahami bagaimana Al-Quran dan Sunnah digunakan dalam kehidupan mereka dan bagaimana mengikuti ajaran Islam akan menyelamatkan mereka.
  • Pastikan mereka tidak terlepas dari agama mereka dengan menjadi terlalu taksub dengan dunia ini. Ingatkan mereka tentang keperluan pembelajaran agama sepanjang hayat dan perkembangan rohani.
  • Galakkan mereka untuk mengembangkan kepercayaan melalui contoh anda sendiri – jika mereka melihat anda melakukan ibadah biasa, seperti puasa dan solat, dan berusaha untuk memperbaiki diri melalui kajian sains Islam, mereka akan lebih cenderung melakukan perkara yang sama.
  • Ajar anak-anak anda tentang ganjaran yang tersedia untuk melakukan ibadat tambahan di atas keperluan minimum, seperti solat secara sukarela, zikir (peringatan kepada Allah) dan membaca al-Quran. Galakkan mereka untuk membuat doa sepanjang hari, apabila mereka merasakan mereka memerlukan sedikit semangat.
  • Ingatkan mereka tentang akibat ketidakpercayaan dan membantu mereka memahami bahawa perbuatan baik mereka akan mendapat ganjaran yang besar dan pada akhirnya akan melindungi mereka. Perbuatan baik yang paling mudah adalah memuji dan memuliakan Allah dan oleh itu mereka perlu mempunyai matlamat untuk melakukan ini secara berterusan sepanjang hari, terutamanya selepas solat.
  • Sekiranya anda menyokong mereka apabila mereka semakin dewasa dengan pilihan yang mereka boleh buat untuk mendekatkan diri kepada Allah, seperti menumbuhkan janggut atau memakai niqaab, maka sebagai ibu bapa mereka, anda akan menerima berkat juga.

Sumber :
www.wikihow.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here