Bahasa Isyarat Bayi : Bilakah dan bagaimana perlu melakukannya |  Perlukah anda mengajar bahasa isyarat kepada bayi anda, atau ia akan memperlambatkan perkembangan pertuturan lisannya? Inilah yang perlu anda ketahui mengenai alat komunikasi awal ini.

Bayi anda mungkin merupakan komunikator yang baik, tetapi itu tidak selalu bermakna anda akan selalu memahami apa yang dia cuba katakan – terutamanya pada tahun pertama dan kedua, ketika jurang komunikasi (dan pemahaman) antara anak kecil dan ibu bapa yang berjuang untuk memahaminya boleh menjadi besar.

Bayi anda kemungkinan akan mengembangkan kemahiran yang diperlukan untuk menuturkan perkataan pertamanya sekitar 8 hingga 12 bulan (berikan atau ambil beberapa bulan). Sehingga itu, bahasa isyarat bayi boleh menjadi alat yang sangat membantu.

BACA JUGA :Tips asas dan kebaikan memahami urutan bayi

Bahasa Isyarat Bayi : Bilakah dan bagaimana perlu melakukannya

Apakah bahasa isyarat bayi?

Bahasa isyarat bayi adalah cara yang berkesan untuk menolong anak anda berkomunikasi, membolehkan si kecil anda yang masih tidak dapat bercakap dapat menyatakan keperluannya sebelum dia tahu bagaimana untuk menggunakan kata-kata.

Komunikasi yang lebih baik akan membawa kepada interaksi yang lebih lancar dan lebih sedikit kekecewaan (untuk anda berdua). Ini juga meningkatkan keyakinan bayi sebagai komunikator (“mereka memahami saya!”), Yang mendorong motivasinya untuk terus berkomunikasi – pertama melalui isyarat, kemudian melalui gabungan isyarat dan suara, dan akhirnya melalui kata-kata.

Adakah bahasa isyarat akan memperlambat perkembangan lisan bayi?

Penyelidikan menunjukkan bahawa dengan memberi bayi anda kaedah komunikasi awal, bahasa isyarat dapat merangsang keinginannya untuk mempelajari lebih banyak teknik komunikasi, termasuk berbicara. Bahasa isyarat bayi memberinya cara yang berkesan untuk berinteraksi dengan orang di sekelilingnya, sehingga dia mendapat lebih banyak pengalaman sosial.

Menggunakan isyarat dengan bayi anda bermakna anda akan menghabiskan lebih banyak masa untuk bercakap dengannya – dan tidak ada cara yang lebih baik untuk membantunya belajar bercakap selain daripada bercakap dengannya.

Cara mengajar bahasa isyarat bayi

Sekiranya bayi anda berumur sekitar 8 hingga 9 bulan, anda mungkin pernah melihatnya mengucapkan selamat tinggal atau menunjukkan sesuatu yang diinginkannya. Dia mempelajari gerak isyarat ini hanya dengan memerhatikan dan meniru orang dewasa dalam hidupnya (iaitu anda, Ibu!).

Mengajar bahasa isyarat bayi anda semudah mengulangi isyarat dan mengucapkan perkataan yang sesuai apabila anda mendapat perhatian bayi anda. Apabila dia mula mengetahui bahawa dia dapat menggunakan isyarat untuk berkomunikasi dengan anda, dia mungkin akan mengejutkan anda dengan seberapa cepat dia belajar bahasa isyarat bayi.

Sekiranya anda ingin mula menggunakan isyarat bayi, ahli patologi pertuturan mengesyorkan agar petua ini diingat:

 • Mulakan awal. Mulailah mengajar bahasa isyarat bayi anda sebaik sahaja dia menunjukkan dan minat aktif untuk berkomunikasi dengan anda – sebaiknya 8 atau 9 bulan, walaupun tidak ada salahnya menjadikan ia kebiasaan dengan melakukannya lebih awal atau lambat. Sebilangan besar bayi akan memulakannya di antara 10 dan 14 bulan.
 • Isyarat mengikut keperluan. Pilih isyarat yang penting, bermakna dan berguna untuk anak anda. Ini termasuk isyarat-isyarat yang menyatakan keperluannya sehari-hari, seperti lapar, dahaga dan mengantuk.
 • Ikuti isyarat-isyarat bayi anda. Kebanyakan bayi mencipta isyarat mereka sendiri. Sekiranya anda melakukannya, selalu gunakan isyarat-isyarat yang direkanya, yang lebih bermakna baginya.
 • Bercakap dan isyarat pada masa yang sama. Ucapkan perkataan dengan kuat semasa melakukan bahasa isyarat bayi untuk memastikan bayi anda menghubungkan isyarat dengan perkataan yang diucapkan.
 • Isyarat secara konsisten. Pastikan isyarat-isyarat anda konsisten dan kerap. Pengulangan adalah kunci: Dengan melihat isyarat yang sama berulang kali, bayi anda akan belajar dan menirunya dengan lebih cepat.
 • Masukkan muka. Kanak-kanak suka melihat wajah kita dan terutama mata kita, jadi buatlah isyarat-isyarat yang dekat dengan wajah anda dan bayi anda akan lebih mudah memperhatikannya.
 • Gunakan dunia di sekeliling anda. Sekiranya anda menunjukkan isyarat untuk objek, buat isyarat dekat atau di atas objek itu.
 • Ganjaran kepadanya. Bayi anda lebih cenderung untuk belajar isyarat jika dia mendapat apa yang dia minta dengan segera. Oleh itu, jika dia memberikan isyarat bahawa semuanya sudah habis, ambillah pinggannya.
 • Daftarkan dia. Sekiranya anda ingin pergi lebih formal, daftarkan anda dan bayi anda untuk mengikuti kelas bahasa isyarat bayi (banyak hospital, pusat komuniti dan organisasi lain menawarkan kelas). Atau cari buku atau sumber dalam talian yang mengajar bahasa isyarat bayi, yang kebanyakan menggunakan isyarat rasmi dari Bahasa Isyarat Amerika (ASL).
 • Daftar seisi keluarga. Semakin ramai orang dalam kehidupan bayi yang dapat menuturkan bahasanya, semakin bahagia dia. Oleh itu, berhasrat untuk menjadikan adik-beradik, datuk dan nenek, penyedia penjagaan dan orang lain yang menghabiskan banyak masa dengan bayi anda dengan sekurang-kurangnya isyarat-isyarat yang paling penting.
 • Ketahui bila perlu berhenti. Bahasa isyarat, seperti semua bentuk komunikasi, harus berkembang secara semula jadi dan mengikut rentak si kecil, tanpa tekanan. Sekiranya anak kecil anda merasa kecewa dengan bahasa isyarat bayi, tidak menggunakannya atau menunjukkan isyarat-isyarat berlebihan, jangan paksa agenda tersebut. Ideanya adalah untuk mengurangkan kekecewaan bagi anda berdua, bukan menambahkannya.
 • Galakkan bayi anda sejak awal. Apabila anak anda mula meniru isyarat anda, kemungkinan ia tidak akan sempurna dengan segera – jadi pertimbangkan untuk sebagai celoteh bahasa isyarat. Akui dan balas isyarat-isyarat yang hampir dengan isyarat-isyarat anda, seperti yang anda mahukan sekiranya sesuai, untuk memastikan bayi anda berminat dan bermotivasi untuk terus berusaha.

Isyarat-isyarat terbaik untuk mengajar bayi

Apabila anda mula-mula memulakan bahasa isyarat bayi, kembangkan isyarat semula jadi yang sesuai untuk anda dan bayi anda. Sebarang gerak isyarat mudah yang sesuai dengan perkataan atau frasa boleh digunakan. Beberapa cadangan yang mungkin berguna:

 • Tidur : Rapatkan tangan dan menyokong kepala yang condong
 • Lapar : Perut yang digosok
 • Makan / Makanan : Mengetuk hujung jari ke mulut (seperti anda sedang makan) dengan telapak tangan menghadap ke bawah dan hujung jari bersentuh.
 • Susu : Picit jari masuk dan keluar (seperti anda memerah susu lembu)
 • Minum : Tangan memegang cawan diletakkan ke mulut
 • Lagi : Telapak tangan menghadap ke atas dan kemudian melengkungkan jari
 • Selesai : Jari menghadap ke atas, putar tangan ke belakang dan ke depan
 • Naik : Lengan ke atas
 • Bawah : Telapak tangan menghadap ke bawah, dengan jari telunjuk menunjuk ke tanah, dan kemudian menurunkan tangan
 • Ibu : Sentuh ibu jari ke dagu anda (telapak tangan terbuka, jari menghadap ke atas)
 • Ayah : Sentuh ibu jari ke dahi anda (telapak tangan terbuka, jari menghadap ke atas)

Bahasa Isyarat Bayi : Bilakah dan bagaimana perlu melakukannya

Kebaikan bahasa isyarat bayi

Walaupun kebanyakan kanak-kanak dapat memanfaatkan bahasa isyarat bayi, ia sangat berguna bagi kanak-kanak yang mula bercakap lambat. Beberapa kanak-kanak merasa berkomunikasi mengecewakan, yang mengakibatkan masalah tingkah laku (amukan, menangis, menjerit atau memukul) apabila mereka tidak difahami.

Kajian menunjukkan bahawa kelewatan bahasa adalah faktor risiko masalah tingkah laku pada bayi dan kanak-kanak. Bahasa isyarat bayi dapat membantu mengurangkan sedikit kekecewaan itu dengan menawarkan alat ekspresi.

Walaupun begitu, walaupun bahasa isyarat adalah alat yang bagus untuk mendorong pengembangan kemahiran bahasa pada awalnya, itu bukan pengganti bantuan profesional. Sekiranya anda mengesyaki anak anda mengalami kelewatan pertuturan atau bahasa atau kehilangan pendengaran, berbincanglah dengan doktor anak anda. Dia boleh merujuk anak anda kepada ahli patologi dan / atau audiologis bahasa pertuturan berlesen untuk ujian untuk mendiagnosis atau mengenepikan sebarang masalah yang memerlukan bantuan susulan yang penting dengan pakar.

The benefits of baby sign language

Adakah bahasa isyarat bayi meningkatkan kemahiran lisan?

Adakah isyarat bayi menandakan masa depan yang lebih pintar untuk bayi anda? Tidak semestinya.

Walaupun bayi yang dapat melakukan isyarat pasti mempunyai masa yang lebih mudah untuk berkomunikasi sejak awal, namun kajian tidak menunjukkan bahawa mengajar isyarat kepada bayi anda akan membolehkannya bercakap lebih awal atau memberikannya kelebihan bahasa. Dan apabila seorang kanak-kanak dapat bercakap dan difahami, jurang lisan antara bayi yang menggunakan isyarat dan mereka yang tidak menggunakan isyarat-isyarat nampaknya semakin berkurang dan akhirnya hilang.

Bahasa isyarat bayi dapat menjadikan hidup sedikit lebih mudah semasa peringkat preverbal, tetapi pastinya tidak perlu – sama ada untuk hubungan anda dengan bayi anda atau perkembangan bahasanya. Oleh itu, gunakan bahasa isyarat bayi jika anda menginginkannya, tetapi jika anda tidak (atau bayi tidak), jangan merasa terpaksa untuk terus menggunakannya.

Berkomunikasi dengan anak kecil anda dengan cara yang sesuai dan selesa bagi anda berdua (semestinya, beberapa komunikasi nonverbal akan masuk ke dalam campuran bayi, sama ada gerak isyarat seperti menunjuk atau macam-macam dengusan dan pekikan – semuanya boleh menjadi sangat berkesan ). Akhirnya perkataan akan muncul, dan jurang komunikasi akan ditutup.

Sumber :
www.whattoexpect.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here