Bandar-bandar Eropah dengan makanan yang halal untuk percutian muslim | Eropah adalah satu tempat yang menarik untuk didiami. Begitu banyak kepelbagaian, keindahan dan tempat tinggal di mana-mana.

Setelah melengkapkan percutian selama 3 minggu di Eropah, saya fikir saya akan mengumpulkan panduan mengenai bandar-bandar Eropah kegemaran saya dan tempat-tempat halal yang anda boleh makan, masjid untuk solat dan hotel untuk tinggal sebagai pengembara muslim.

Sungguh mengejutkan apabila terdapat banyak tempat dan terdapat banyak komuniti yang pelbagai di Eropah yang menunjukkan bahawa tiada sebab untuk anda tidak melawat bandar-bandar ini.

Majoriti penduduk Eropah adalah mesra dan insiden masalah perkauman adalah sangat jarang berlaku. Saya juga berhasrat untuk menyatakan satu fakta bahawa jika kita tidak melancong, kita tidak akan dapat memecahkan stereotaip tersebut dan menikmati pergaulan dengan orang lain.

Eropah adalah salah satu tempat terbaik untuk meneroka dengan begitu banyak syarikat penerbangan murah dan hanya dalam masa beberapa jam anda boleh berada di tempat yang sama sekali berbeza.

Kini, secara peribadi, saya mendapati bahawa Eropah adalah negara yang sangat mesra Islam dan terdapat berjuta-juta orang Islam yang tinggal di mana-mana, walaupun ia bukan destinasi yang Halal. Jika anda ingin membaca dengan lebih lanjut tentang perbezaannya dan bagaimana saya melihatnya, anda boleh melakukannya di sini.

Bandar-bandar Eropah dengan makanan yang halal untuk percutian muslim

Malta

Malta semestinya telah menjadi salah satu destinasi kegemaran saya di Eropah. Malta adalah negara pulau yang kecil, terletak di laut Mediterranean dan ini menjadikannya satu percutian yang sempurna untuk percutian musim panas.

Walaupun tidak dijangka oleh ramai orang tetapi saya merasakan bahawa ia adalah sangat cantik dan mesra-Muslim.

Ia mempunyai begitu banyak sejarah, pantai yang indah, aktiviti mesra keluarga dan mereka juga memandu di sebelah yang sama dengan UK. Tambahan pula, cuacanya adalah bagus sepanjang tahun.

Penerbangan dari UK bermula dari serendah £ 40 pergi balik.

Tip: Saya akan mengesyorkan agar anda menyewa kereta untuk menjelajah negara ini terutama jika anda pergi semasa bukan musim puncak. Sewa kereta adalah murah dan memberikan anda fleksibiliti untuk meneroka sendiri. Cuma pastikan anda mendapat insurans.

Makanan Halal di Malta

Terdapat beberapa gerai-gerai makanan halal dan kami tidak mempunyai masalah menikmati hidangan-hidangan tersebut. Saya turut mencadangkan agar anda mencuba pilihan ikan tempatan kerana ianya sangat sedap dan juga halal.

 • Oz Sofra Kebab (Triq il- Korp tal- Pijunieri, Bugibba SPB 2809, Malta)
 • Millenium Kebab (110 Triq Ix – Xatt | Sliema SLM 1020, Sliema , Malta)
 • Falafel Street Express ( 2 Triq Bisazza, Tas-Sliema, Central Region 1641, Malta)
 • Ali Baba (9 Ponsomby Street, Gzira, Malta)
 • Golden Tulip Vivaldi –hanya daging kambingnya halal (Dragonara Road, Saint Julians, Central Region STJ 3141, Malta)

Di Malta juga anda akan menemui satu masjid Pusat Islam Paola di Triq Kordin, Paola, Malta.

Penginapan

Reka bentuk di Malta adalah bagus untuk percutian tanpa memakai hijab di villa-villa persendirian, disebabkan oleh pengasingan dan dinding yang tinggi menyebabkannya lebih mudah untuk keluarga-keluarga menikmati keseronokan di bawah cahaya matahari.

Bandar-bandar Eropah dengan makanan yang halal untuk percutian muslim

Vienna

Vienna adalah ibu kota dan kota Austria yang terbesar, satu karya seni bina yang cantik dengan penduduknya yang terkenal seperti Mozart, Beethoven dan Sigmund Freud.

Meneroka Vienna sebagai pengembara muslim adalah mudah dan anda tidak akan menghadapi sebarang prejudis. Kami menikmati masa kami di bandar dan juga melawat sambil berjalan kaki untuk mencari maklumat mengenai kehidupan dan sejarah setempat.

Perkara yang menarik tentang Austria adalah bahawa semua lawatan mesti dilakukan oleh pemandu pelancong yang berkelayakan supaya anda mendapat pengalaman yang hebat (dengan tip pilihan).

Semasa berada di sana, anda tidak patut terlepas untuk melawat ke Pusat Sejarah Vienna, Opera House, Istana Schoenbrunn dan Muzium Kunsthistorisches.

Makanan Halal di Vienna

Terdapat banyak restoran makanan halal di Vienna jadi anda tidak akan menjadi lapar! Berikut adalah beberapa pilihan yang anda ada.

 • Restoran Demi Tass (Prinz-Eugen-Straße 28, Vienna, Austria 1040)
 • Kent Restaurant (Brunnengasse 67, Vienna, Austria 1160)
 • Türkis City (4 Goldschmiedgasse, Vienna, Austria 1010)
 • Nirvana (16-18 Rotenturmstraße, Vienna, Austria 1010)
 • Quicky’s Burgers & More (25 Spitalgasse, Wien, Austria 1090)

Di Vienna terdapat 8 masjid, Pusat Islam Vienna adalah masjid terbesar dan utama – Islamisches Zentrum Wien (Am Bruckhaufen 3, Vienna, Austria 1210).

Penginapan

 • Hilton Vienna Plaza – satu malam bermula dari £ 100
 • Renaissance Wien Hotel –satu malam bermula dari £70
 • Hotel Am Konzerthaus Vienna MGallery oleh Sofitel – satu malam bermula dari £ 90

Tidak ada hotel halal daripada apa yang dapat saya temukan di Vienna, kami menginap di Hilton Vienna Plaza dan ianya hebat dan berada di tengah-tengah bandar.

Tip: Semasa di Vienna dan jika tinggal di tengah-tengah bandar, anda boleh berjalan di banyak tempat tanpa masalah. Juga, pengangkutan awam adalah bagus dan murah jika anda ingin ke Istana Schoenbrunn. Kami juga menggunakan Uber dalam beberapa keadaan tanpa masalah.

Penerbangan ke Vienna bermula dari £60 pergi dan balik dari UK melalui Skyscanner. Pastikan anda mencari pilihan bulan yang fleksibel untuk harga yang terbaik.

Bandar-bandar Eropah dengan makanan yang halal untuk percutian muslim

Budapest

Budapest ibukota Hungary adalah destinasi mesra-Muslim yang sangat popular di Eropah, dan juga sangat murah. Penerbangan ke negara ini dari UK bermula dari serendah £20 pergi dan balik.

Dengan seni bina yang hebat, sejarah dan bangunan yang indah di sepanjang sungai Danube, terdapat banyak sebab mengapa anda perlu melawat Budapest.

Jangan terlepas melawat Jambatan Rantaian, Istana Buda, Rumah Opera Negara Hungary dan juga melawat sambil berjalan kaki. Saya suka menikmati lawatan secara berjalan kaki di bandar.

Makanan Halal di Budapest

Budapest juga mempunyai beberapa gerai-gerai makanan halal untuk dinikmati oleh pelancong-pelancong Muslim.

 • Szeraj ( 13 Szent István körút, Budapest, Hungary 1055)
 • Mughal Shahi (Városmajor utca 57, Budapest, Hungary 1122)
 • Baalbek ( 34 Váci utca, Budapest, Hungary 1052)
 • Antalya Kebab ( Szent István körút 22, Budapest, Hungary 1137)

Terdapat sejumlah 9 masjid dan salah satunya terletak di Hungarian Islamic Community (Városmajor utca 57, Budapest, Hungary 1122).

Penginapan

Tip: Semasa di Budapest kami tinggal di hotel Intercontinental yang berada betul-betul di tengah bandar, jadi kami berjalan untuk ke kebanyakan tempat. Ketika kami pergi untuk makan malam, kami menggunakan Uber yang merupakan cara pengangkutan yang sangat ekonomis.

Juga, anda boleh menggunakan metro awam kerana ia adalah sangat bagus dan juga murah.

Jika anda ingin sesuatu yang mewah untuk dilakukan pada hari cuti anda tetapi dengan tidak menggunakan wang yang banyak, anda boleh menikmati teh di Afternoon Four Seasons. Teh ini tidak halal (kami memilih pilihan vegetarian) tetapi ianya lebih murah daripada di UK dan ia adalah cara yang baik untuk menghabiskan waktu petang di bandar.

Bandar-bandar Eropah dengan makanan yang halal untuk percutian muslim

Rom

Saya tidak fikir Rom memerlukan pengenalan. Ibu kota Itali dan salah satu daripada bandar-bandar yang paling terkenal di dunia, menawarkan pelancong Islam semua yang mereka perlukan dari satu percutian.

Pelajaran sejarah yang hebat dengan monumen yang menakjubkan, makanan halal, berjalan melalui taman dan dataran yang dikelilingi oleh sejarah dan air pancut untuk “membuat hajat” (hanya berdoa!).

Kami tidak pernah mengalami sebarang masalah di Rom sebagai pelancong Islam dan kami menikmati setiap minit berada di sana. Terdapat ramai orang Islam yang tinggal di bandar raya ini, jadi mencari makanan halal dan juga masjid untuk beribadah jika anda mahu bukanlah satu masalah.

Semasa di Rom, tentu saja, jangan ketinggalan Colosseum, kota Vatican, tangga Sepanyol dan Fontana di Trevi dan banyak lagi.

Tip: Untuk mengunjungi Vatican, saya boleh katakana bahawa pilihan terbaik anda adalah untuk pergi 30 minit sebelum mereka membuka pintu, ini dapat menyelamatkan kami kerana kami tidak perlu beratur.

Apabila bercakap tentang makanan halal, terdapat juga banyak pilihan makanan yang boleh didapati di Rom.

Makanan Halal di Rom

 • Kashmir Himalaya di mana makanan India dan Pakistan dihidangkan (325 Via Principe Amedeo, Roma, Lazio 00185)
 • Chicken Hut (465 Via Tuscolana, Roma, Lazio 00181)
 • Falafel King (59-61 Via del Mascherino, Roma, Lazio 00193) – dekat dengan Vatican
 • Termini Makanan Halal (45-46-47 Piazza dei Cinquecento, Rom, Lazio 00185) berhampiran dengan stesen kereta api

Dengan adanya 30 masjid di sekitar bandar, terdapat banyak tempat di mana anda boleh beribadah dan bertemu penduduk setempat.

Anda boleh melihat Pusat Iman Islam (https://www.salatomatic.com/spc/Rome/Islamic-Faith-Center/QkWbO5w5PS) (melalui di San Vito, 12A, Rom, Lazio 00185) yang merupakan pilihan paling utama.

Penginapan

Pengangkutan di Rom dengan metro mereka adalah murah dan mudah digunakan. Anda juga boleh menempah lawatan secara berjalan kaki jika anda mahu atau bahkan menggunakan bas pelancongan. Kami tiba di Fiumicino jadi cara terbaik untuk ke bandar adalah dengan menaiki kereta api ke Termini.

Bandar-bandar Eropah dengan makanan yang halal untuk percutian muslim

Paris

Paris mempunyai reputasi bahawa ia bukanlah satu negara yang mesra Muslim terutamanya dengan larangan memakai burkini dan kontroversi-kontroversi lain.

Tetapi walaubagaimanapun, orang Perancis dikenali dengan sifatnya yang diskriminasi terhadap segala perkara yang TIDAK Perancis. Secara peribadi, saya tidak menagmbil hati dan saya mempunyai pengalaman yang hebat menjelajah di seluruh negara tanpa sebarang masalah.

Walaupun begitu, menurut statistik, Paris mempunyai 1,7 juta orang Islam yang tinggal di bandar itu, populasi terbesar berbanding mana-mana negara Eropah yang lain.

Paris adalah bandar yang sangat kosmopolitan, dengan campuran pelbagai manusia, budaya, sejarah dan seni bina.

Makanan Halal di Paris

Bandar-bandar Eropah dengan makanan yang halal untuk percutian muslim, Paris mempunyai lebih dari 100 gerai-gerai makanan Halal. Antaranya ialah:

 • Le Taj Mahal ( 78 Avenue Du 8 Mai 1945, Le Blanc Mesnil, Île-de-France 93150)
 • Sahil (104-106, rue du Faubourg Saint-Denis, Paris, Île-de-France 75010)
 • Le Snack Time ( 96 Boulevard Rochechouart, Paris, Île-de-France 75018)
 • Topoly ( 25 Rue Saint-André des Arts, Paris, Île-de-France 75006)
 • l’Arganier ( 19, rue Sainte Croix de la Bretonnerie, Paris, Île-de-France 75004)

Masjid-masjid untuk dikunjungi di Paris:

Semasa di Paris jangan ketinggalan untuk melawat Masjid Besar di Paris (2bis Place du Puits de l’Ermite, 75005 Paris, Perancis), yang memainkan peranan penting dalam mempromosikan Islam di bandar dan membawa budaya Islam bersama-sama.

Satu lagi masjid penting di Utara Paris ialah Persatuan Cultuelle Islamique Mosquée Adda’wa, yang boleh menampung sehingga 1000 orang semasa waktu solat. Alamat: 39 Rue de Tanger, 75019 Paris, Perancis

Masjid Besar Argenteuil halaman Facebook mereka, https://www.facebook.com/alihsanargenteuil/ (2 Boulevard de la Résistance, Argenteuil, Ile-de-France 95100).

Penginapan

Penginapan di Paris tidak menjadi masalah dan anda akan menemui banyak hotel berhampiran dengan pilihan makanan halal. Perkara utama yang perlu dicari adalah harga dan bajet. Di bawah adalah beberapa cadangan utama.

Tip: Ragut di Paris diketahui akan berlaku jadi simpan barangan berharga anda berdekatan dengan anda atau di hotel anda.

Pilihan pengangkutan terbaik semasa di Paris adalah dengan sistem metro mereka dan juga yang paling murah. Sekiranya anda melawat banyak tempat-tempat menarik, cari beberapa yang dibuka pada waktu malam seperti Louvre apabila tidak ramai orang.

Bandar-bandar Eropah dengan makanan yang halal untuk percutian muslim

Amsterdam

Belanda adalah satu lagi negara yang sangat mesra Islam di Eropah dengan populasi penduduk Islam yang besar.

Sebagai sebuah kota berbilang budaya, Amsterdam adalah destinasi pelancongan yang sangat popular dan anda tidak akan mempunyai masalah mencari tempat untuk dinikmati, makanan halal atau masjid untuk beribadah.

Amsterdam adalah sebuah bandar yang penuh dengan kehidupan, warna-warna, basikal, terusan, jambatan, muzium dan tempat yang sangat indah! Dengan penerbangan dari UK serendah £ 20 pergi dan balik dan kurang dari 1.5 jam, ia menjadikan percutian hujung minggu yang sempurna pada musim panas.

Tip: Kami tidak pernah mengalami masalah perkauman atau mempunyai masalah-masalah lain di negara ini, saya akan mengesyorkan anda untuk menyewa kereta dan melawat semasa musim Tulip pada pertengahan April. Terdapat juga beberapa bandar yang indah seperti The Hague, Laden dan Rotterdam dan juga utara negara di mana anda boleh berenang di Laut Utara.

Makanan halal di Amsterdam

Bandar-bandar Eropah dengan makanan yang halal untuk percutian muslim, Belanda mempunyai komuniti Islam yang besar sehingga kemudahan solat dan restoran halal tidak pernah menjadi masalah. Di Belanda sahaja ada lebih dari 100 restoran yang menyajikan makanan halal.

 • Bazar Amsterdam ( 182 Albert Cuypstraat, Amsterdam, Noord-Holland 1073)
 • Meram ( 219 Linnaeusstraat, Amsterdam, Noord-Holland 1093 EP)
 • Eethuis Albela ( 94 Dapperstraat, Amsterdam, Noord-Holland 1093 BZ)
 •  Zina ( 70 Bosboom Toussaintstraat, Amsterdam, Noord-Holland 1054 AV)

Masjid-masjid di Amsterdam

Terdapat beberapa buah masjid di Amsterdam jadi tidak menjadi maslah untuk anda mencari tempat untuk beribadah.

 • Westermoskee Aya Sofya -Grand Mosque (Piri Reïsplein 101, 1057 KH Amsterdam, Netherlands)
 • Islamic Faith Foundation ( Rozengracht 150, 1016 NJ Amsterdam, Netherlands )
 • Djame Masdjied Taibah ( 125 Kraaiennest, Amsterdam-Zuidoost, North Holland 1104 CE)

Penginapan 

https://muslimtravelgirl.com/wp-content/uploads/2019/07/Halal-food-in-European-cities-4resized.jpg

Berlin

Apabila menulis tentang bandaraya yang mesra Islam di Eropah, kita tidak boleh mengecualikan Berlin, salah sebuah bandar terbesar di Jerman dan tempat tinggal kepada berjuta-juta umat Islam. Negara ini pada tahun-tahun kebelakangan ini menambah lebih banyak lagi populasi penduduk Islam mereka dengan menerima beberapa ribuan pelarian.

Bandar ini menawarkan campuran besar hippy muda dan juga sebahagian sejarah. Terdapat banyak kafe eklektik dan kawasan moden yang berdekatan dengan sejarah dan muzium.

Apabila berada di Berlin pastikan anda melawat Gerbang Brandenburg kerana ia adalah simbol status bandar, Bangunan Reichstag yang dibina untuk menempatkan Diet Imperial Empayar Jerman, tugu peringatan Tembok Berlin dan Istana Charlottenburg adalah istana terbesar di Berlin.

Makanan Halal di Berlin

Dengan adanya begitu ramai penduduk Islam di Berlin dan begitu ramai pelawat Islam setiap tahun, terdapat banyak restoran makanan halal di bandar ini.

Menjadi salah sebuah bandar terbesar di Eropah, adalah tidak masuk akal untuk tidak mempunyai banyak tempat halal. Memandangkan penduduk Islam di Berlin terlampau ramai, tidak ada kekurangan makanan halal dengan lebih daripada 300 restoran halal dan 46 masjid.

 • Restaurant Hafis (47-49 Alt-Moabit, Berlin, Germany 10555)
 • Adonis Imbiss (132 Torstraße, Berlin, Germany 10119)
 • Lasan ( 96 Adalbertstraße, Kreuzberg, Berlin 10999)
 • Zam Zam (6 Huttenstraße, Berlin, Germany 10553) -alcohol-free
 • Boğaziçi Grill (47A Turmstraße, Berlin, Germany 10551) – alcohol-free
 • Vapiano ( 9-12 Tauentzienstraße, Berlin, Germany 10789)

Masjid-masjid di Berlin

 • Berlin Şehitlik Camii (Columbiadamm 128, 10965 Berlin, Germany)
 • Masjid Al Falah Berlin (Perleberger Straße 61, Berlin, Germany 10559)
 • Berlin Mosque (Brienner Str. 7/8, 10713 Berlin, Germany)

Penginapan

Tidak ada hotel yang Halal di Berlin, walaubagaimanapun, terdapat banyak pilihan horel-hotel yang berdekatan dengan gerai-gerai makanan Halal, jadi anda tidak akan menghadapi sebarang masalah.

Image result for zurich

Zurich

Switzerland adalah menakjubkan tidak kira bandar mana yang anda lawati. Bagi saya salah satu kota Eropah kegemaran saya untuk diterokai sebagai seorang Muslim adalah Zurich.

Ya, ia bukan salah satu bandar paling murah di Eropah walaupun anda dapat mencari penerbangan ke Zurich dari UK serendah £ 40 pergi dan balik.

Saya tidak pernah mengalami masalah untuk melancong dengan memakai tudung/hijab, orang ramai semuanya mesra dan pandangan dan seni bina bandarnya sangat memukau.

Jika anda berada di Zurich pastikan anda menaiki feri dan menikmati beberapa jam di Tasik Zurich.

Lihat panduan saya tentang apa yang perlu dilakukan semasa di Zurich. Ia akan menjadikan destinasi anda sempurna sebagai tempat berehat di hujung minggu! Disana terdapat hampir 20 restoran halal dan beberapa buah masjid.

 • Curry Queen Take Away (663 Badenerstrasse, Zürich, Canton of Zurich 8048)
 • Güven Restaurant & Market (Bahnstrasse 80, Regensdorf, Canton of Zurich 8105)
 • Food of Punjab (10 Friesstrasse, Zürich, Switzerland 8050) – bebas alkohol
 • Libanes Take Away ( 74 Schaffhauserstrasse, Zürich, Zürich 8057) – bebas alkohol

Masjid:

 • Zurich Islamic Center – (Müllackerstrasse 36, 8152 Glattbrugg, Switzerland)
 • Madni Masjid -Swiss Masjid Zurich (147 Weinbergstrasse, Zurich, Canton of Zurich 8006)

Penginapan

Tidak ada hotel-hotel yang Halal di Zurich, tetapi sudah tentu terdapat beberapa hotel di bandar itu yang berdekatan dengan geraoi-gerai makanan halal yang boleh anda pilih.

Related image

Barcelona

Barcelona, walaupun ianya mungkin bukan ibu kota Sepanyol, tetapi ia pastinya merupakan bandar terbesar di dunia dan bandar paling banyak mempunyai kepelbagaian budaya di Sepanyol.

Ia adalah destinasi yang sangat popular dengan pelancong dari UK dan ramai pelancong Islam melawat negara ini setiap tahun. Bersyukur dengan cuacanya yang bagus dan penerbangannya yang murah dari UK, Barcelona dan Sepanyol secara umum menawarkan semua yang anda perlukan untuk percutian Muslim yang menarik.

Apabila di Barcelona jangan lupa untuk melawat seni bina Gaudi yang luas di bandar, seperti Sagrada Familia, Park Guell, Casa Mila dan juga beberapa bandar-bandar promenades untuk berjalan-jalan.

Makanan Halal di Barcelona

Bandar-bandar Eropah dengan makanan yang halal untuk percutian muslim, terdapat kira-kira 300,000 Muslims di Sepanyol jadi tidak pelik lah jika gerai-gerai makanan Halal and masjid-masjid melebihi dari cukup untuk pelancong mesra-Muslim tinggal di sana.

 • Pita House (54 La Rambla, Barcelona, Catalonia 08002)
 • Adil Fast Food & Kebab House ( 9 Carrer de l’Est, Barcelona, Catalonia 08001)
 • Kapadokya (6 Carrer Fusteria, Barcelona, Catalonia 08002)
 • Lal Qila Barcelona (49 Carrer de Roger de Llúria, Barcelona, Catalunya 08009)

Masjid-masjid di Barcelona

 • Centro Cultural Islamico Catalán / Barcelona Mosque ( Carrer de Rafael Capdevila, 1-3, 08018 Barcelona, Spain)
 • Masjid Tarek Ibn Ziyad (Carrer de Sant Rafael, 10, Barcelona, Catalunya 08001)

Penginapan

Terdapat banyak hotel di Barcelona yang berhampiran dengan gerai-gerai makanan Halal jadi tiada masalah untuk anda mencari makanan.

Tip: Tempat ini dikenali para pelancong dengan peragut di Barcelona jadi anda perlu menyimpan barang berharga anda dekat dengan anda dan letakan wang dan kad-kad anda secara berasingan.

Perjalanan dengan metro adalah cara yang murah dan mudah untuk meneroka bandar. Anda juga boleh menyewa kereta jika anda ingin meneroka beberapa bandar pantai Sepanyol dari Barcelona.

Image result for oslo

Oslo

Apabila memikirkan tentang destinasi mesra Muslim seterusnya, ibu kota Norway mungkin bukan tempat pertama yang masuk ke dalam fikiran, tetapi ia adalah tempat yang bagus untuk percutian yang mengagumkan, kerana ia menggabungkan alam semula jadi dan mercu tanda dengan cara yang unik!

Oslo adalah bandar yang hebat untuk diterokai dengan berjalan kaki dan untuk dinikmati, ya, ia adalah sesuatu yang mahal tetapi ia pasti berbaloi.

Semasa berada di bandar ini, jangan lupa untuk melawat Muzium Fram dan Viking yang mana merupakan satu pengalaman yang hebat untuk mengetahui tentang sejarah Viking di negara ini. Juga, saya mengesyorkan anda untuk mencuba berjalan sambil melawat secara Percuma kerana mereka memberikan pengenalan pertama yang hebat tentang bandar tersebut.

Makanan Halal di Oslo

Bandar-bandar Eropah dengan makanan yang halal untuk percutian muslim, Oslo adalah bandar yang sangat mesra dan terdapat banyak perkara untuk dilihat dan dibuat lebih-lebih lagi terdapat komuniti Muslim juga, jadi untuk mencari makanan Halal, Muslim yang mesra dan masjid untuk beribadah adalah tidak menjadi masalah.

 • Istanbul Kebab & Bakeri (8 Trondheimsveien, Oslo, Norway 0560)
 • Lett & Mett ( 12 Storgata, Oslo, Norway 0155)
 • Palazzo Pizzeria (19 Kristian Augusts Gate, Oslo, Norway 0164)
 • Halal Tøyen Burger (82B Jens Bjelkes gate, Oslo, Norway 0652)
 • Saray Restaurant (10 Trondheimsveien, Oslo, Norway 0560)

Masjid di Oslo

 • World Islamic Mission (Åkebergveien 28, Oslo, Norway 0650)
 • Islamic Cultural Centre Norway (Tøyenbekken 24, 0188 Oslo, Norway)
 • Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat ( Motzfeldts gate 10, 0187 Oslo, Norway)

Penginapan

Tip: Tempah hotel bersama dengan sarapan pagi kerana makanan boleh jadi sangat mahal di Norway dan makanan luar juga. Saya suka membawa makanan ringan bersama dengan saya semasa keluar dan membeli dari pasar raya, yang mana dapat menjimatkan wang jika anda sedang mengikut bajet.

Pengangkutan awam dan kereta api di Norway sangat bagus sehingga anda tidak perlu untuk menyewa kereta. Anda juga boleh menaii kereta api dan meneroka bandar-bandar lain di Norway.

Saya selalu mengatakan bahawa jika terdapat umat Islam di sesuatu tempat, maka di sana juga akan ada masjid dan tempat halal. Memandangkan umat Islam adalah sekitar 1,7 bilion orang, saya tidak pasti wujudkah tempat di dunia ini di mana anda tidak dapat mencari orang Islam. 😉

Keluarlah ke dunia luar dan jelajahi dunia yang indah ini!

Sumber :
www.muslimtravelgirl.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here