Bayi saya muntah dengan banyak, adakah ini petanda satu masalah ?  | Kerana banyak penyakit kanak-kanak yang biasa boleh menyebabkan muntah, anda harus menjangkakan anak anda mengalami masalah ini beberapa kali pada tahun-tahun awal ini. Biasanya ia berakhir dengan cepat tanpa rawatan, tetapi ini tidak menjadikannya lebih mudah untuk anda melihat. Perasaan tidak berdaya digabungkan dengan rasa ketakutan bahawa sesuatu yang serius mungkin tersilap di mana-mana dan keinginan untuk melakukan sesuatu untuk menjadikannya lebih baik dapat membuat anda tegang dan cemas. Untuk membantu menenangkan minda anda dengan, pelajari seberapa banyak yang anda boleh tentang punca-punca muntah dan apa yang anda boleh lakukan untuk merawat anak anda apabila ia berlaku.

Muntah vs Meludah

Bayi saya muntah dengan banyak, adakah ini petanda satu masalah ?

Pertama sekali, ada perbezaan antara muntah sebenar dan hanya meludah. Muntah adalah melemparkan kuat kandungan perut melalui mulut. Meludah (yang paling biasa dilihat pada bayi di bawah umur satu tahun) adalah aliran mudah dari kandungan perut keluar dari mulut, sering dengan sendawa.

Muntah berlaku apabila otot perut dan diafragma mengecut dengan kuat semasa perut sedang berehat. Tindakan refleks ini dicetuskan oleh “pusat muntah” di otak setelah ia dirangsang oleh:

 • Saraf dari perut dan usus apabila saluran gastrointestinal sama ada ruam atau bengkak oleh jangkitan atau penyumbatan
 • Bahan kimia dalam darah (mis., Ubat-ubatan)
 • Rangsangan psikologi dari pandangan atau bau yang mengganggu
 • Tindak balas dari telinga tengah (seperti muntah yang disebabkan oleh mabuk kenderaan

Punca Muntah

Penyebab biasa meludah atau muntah adalah pelbagai mengikut umur. Selama beberapa bulan pertama, misalnya, kebanyakan bayi akan meludahkan sedikit formula atau susu ibu, biasanya dalam jam pertama setelah diberi makan. Ini “cheesing,” seperti yang sering dipanggil, ia hanyalah pergerakan biasa makanan dari perut, melalui tiub (esofagus) yang mengarah ke situ, dan keluar dari mulut. Ini akan berlaku kurang kerap jika anak sering sendawa dan jika bermain aktif diterhadkan selepas makan. Meludah ini cenderung kurang berlaku apabila bayi menjadi lebih dewasa, tetapi mungkin berterusan dengan ringan sehingga umur sepuluh hingga dua belas tahun. Meludah adalah tidak serius dan tidak mengganggu berat badan biasa.

Muntah sekali-sekala mungkin berlaku pada bulan pertama. Sekiranya ia kelihatan berulang kali atau sangat luar biasa, panggil pakar pediatrik anda. Ia mungkin hanya kesukaran makan, tetapi ia juga boleh menjadi tanda sesuatu yang lebih serius.

Bayi saya muntah dengan banyak, adakah ini petanda satu masalah ?

Muntah secara berterusan

Antara umur dua minggu dan empat bulan, muntah berterusan dengan kuat mungkin disebabkan oleh penebalan otot di perut keluar. Dikenali sebagai stenosis pyloric hypertrophic, penebalan ini menghalang makanan daripada mengalir ke dalam usus. Ia memerlukan perhatian perubatan segera. Pembedahan biasanya diperlukan untuk membuka kawasan yang sempit. Tanda penting dalam keadaan ini adalah muntah yang kuat yang berlaku kira-kira lima belas hingga tiga puluh minit atau kurang selepas setiap makan. Bila-bila masa anda melihat ini, hubungi pakar kanak-kanak anda secepat mungkin.

Bayi saya muntah dengan banyak, adakah ini petanda satu masalah ?

GERD

Kadang-kadang meludah dalam beberapa minggu pertama ke beberapa bulan kehidupan menjadi lebih buruk daripada menjadi lebih baik – iaitu, walaupun tidak kuat, ia berlaku sepanjang masa. Ini berlaku apabila otot-otot pada bahagian bawah esofagus menjadi terlalu tenang dan membolehkan kandungan perut untuk dikeluarkan semula. Keadaan ini dikenali sebagai penyakit refluks gastroesophageal, atau GERD. Keadaan ini biasanya boleh dikawal dengan melakukan perkara-perkara berikut:

 • Memekatan susu dengan sejumlah kecil bijirin bayi seperti yang diarahkan oleh pakar pediatrik anda.
 • Elakkan terlalu berlebihan atau memberi suapan yang lebih kecil dengan kerap.
 • Sendawakan bayi dengan kerap.
 • Biarkan bayi berada dalam kedudukan yang selamat, tenang, tegak untuk sekurang-kurangnya tiga puluh minit selepas makan.

Jika langkah-langkah ini tidak berjaya, pakar pediatrik anda boleh merujuk anda kepada pakar gastrousus (GI).

Image result for baby vomiting or spitting up

Jangkitan

Selepas beberapa bulan pertama kehidupan, penyebab muntah yang paling biasa adalah perut atau jangkitan usus. Virus setakat ini merupakan agen yang paling kerap menjangkiti, tetapi kadang kala bakteria dan parasit mungkin menjadi punca. Jangkitan ini juga boleh menyebabkan demam, cirit-birit, dan kadang-kadang rasa mual dan sakit perut. Jangkitan biasanya berjangkit; Sekiranya anak anda memilikinya, peluangnya tinggi untuk sesetengah teman sepermainannya juga akan terjejas.

Rotavirus adalah penyebab utama muntah pada bayi dan kanak-kanak, dengan gejala yang sering dialami adalah cirit-birit dan demam. Virus-virus ini sangat menular, tetapi menjadi kurang biasa berbanding sebelum ini, kerana adanya vaksin yang dapat mencegah penyakit ini. Rotavirus adalah salah satu punca penyebab gastroenteritis, tetapi jenis virus lain seperti norovirus, enterovirus, dan adenovirus-boleh menyebabkannya juga.

Kadang-kadang jangkitan di luar saluran gastrousus akan menyebabkan muntah. Ini termasuk jangkitan sistem pernafasan, jangkitan otitis media saluran kencing, meningitis, dan apendisitis. Sesetengah keadaan ini memerlukan rawatan perubatan segera, jadi berjaga-jaga untuk tanda-tanda masalah berikut, apa jua usia anak anda, dan hubungi pakar kanak-kanak jika berlaku.

 • Darah atau hempedu (bahan berwarna hijau) dalam muntah
 • Kesakitan perut yang teruk
 • Muntah, muntah berulang
 • Perut bengkak atau menjadi besar
 • Kelesuan atau kerengsaan teruk
 • Sawan
 • Tanda atau simptom dehidrasi, termasuk mulut kering, air mata yang tidak ada, kemurungan “tempat yang lembut”, dan kurang kencing
 • Ketidakupayaan untuk minum air yang mencukupi
 • Muntah berterusan melebihi dua puluh empat jam.

Sumber :
www.healthychildren.org

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here