Benarkah Air Mineral lebih baik daripada Air Tapis dan Air Suling ?  |  Bagi mereka yang tertanya-tanya tentang perbezaan antara air yang ditapis, disuling, dan air mineral, anda tidak sendirian! Menjaga kesihatan anda adalah trend yang tidak pernah ketinggalan zaman, dan mudah untuk mengetahui sebabnya.

Tubuh adalah sekitar 60% air, dan cadangan pengambilan air adalah lapan gelas 8 ons sehari. Oleh itu, keinginan untuk minum air yang memberikan faedah kesihatan paling banyak adalah lebih biasa, bukan?

Tetapi adakah faedah air mineral bermaksud air mineral lebih baik?

Kami pasti berfikir begitu! Kami ingin membincangkan perbezaan antara air yang ditapis, disuling, dan air mineral. Artikel ini akan membahas setiap jenis air ini untuk menunjukkan bagaimana mereka membandingkan dan mengapa kebanyakan orang percaya air mineral lebih baik daripada air yang melalui proses penyaringan.

Benarkah Air Mineral lebih baik daripada Air Tapis dan Air Suling ?

Perbezaan Antara Infusi Perisa Air yang Ditapis, Disuling, Dan Mineral? Air Mineral Lebih Baik!

Sesiapa yang minum air tahu bahawa air adalah berbeza dari segi rasanya. Tetapi apa perbezaan antara rasa air ditapis,air suling, dan air mineral?

Dan apa yang telah ditapis? Bagaimana proses ini menambah atau menghilangkan rasa? Baca terus mengenai proses untuk memastikan rasa air anda tepat.

Benarkah Air Mineral lebih baik daripada Air Tapis dan Air Suling ?

Air yang ditapis / dibersihkan

Untuk air yang ditapis, sumbernya tidak penting. Air jenis ini melalui proses penyucian, membuang bahan cemar atau bahan kimia untuk membersihkan rasa. Terdapat beberapa jenis penyucian yang mungkin dilalui oleh air ini, dan mereka akan menyumbang kepada rasa, atau kekurangannya, yang akan anda alami.

Bentuk penyucian yang paling biasa termasuk penapisan karbon, osmosis terbalik, deionisasi, dan penyulingan. Melalui penggunaan proses ini, tujuannya adalah membuang bahan kimia yang boleh membahayakan pengguna. Tetapi usaha penyuscian ini dapat menghilangkan mineral yang bermanfaat dan beraroma juga.

BACA JUGA : 8 manfaat minum air panas terhadap tubuh manusia

Prosesnya dapat menghilangkan mineral penambah rasa seperti sulfur dan natrium. Mineral ini bukan sahaja bermanfaat untuk kesihatan tetapi menambah rasa segar air. Begitu juga, air yang disucikan biasanya akan kekurangan rasa, dan air mineral lebih baik kerana air yang disucikan tidak mempunyai rasa. Walau bagaimanapun, mineral dalam air mineral menghasilkan rasa menarik yang berbeza dari botol ke botol dan lokasi ke lokasi.

Benarkah Air Mineral lebih baik daripada Air Tapis dan Air Suling ?

Air suling

Minum air suling bermaksud seseorang minum sejenis air yang disucikan. Air ini melalui proses penapisan yang kuat sehingga membebaskannya daripada bahan cemar. Tetapi ia mengeluarkan mineral semula jadi juga.

Oleh kerana air ini tidak mempunyai faedah mineral yang kita dapati dalam air mineral, biasanya bukan yang terbaik untuk diminum. Oleh itu, perbezaan antara air yang disucikan, disuling, dan mineral adalah bahawa air suling tidak mengandungi penyerapan rasa atau faedah kesihatan yang ketara. Sebaliknya, air mineral lebih baik daripada air suling dari segi rasa dan kesihatan.

Air mineral

Air mineral lebih baik daripada air yang ditapis dan disuling dalam kategori rasa kerana sudah dilengkapi dengan mineral penambah rasa. Rasa yang berasal dari pengayaan mineral ini sangat mengagumkan, terutamanya kerana air ini memperoleh rasa dari asalnya. Cara bagaimana pelbagai mineral dan zat dimasukkan ke dalam air mineral lebih baik kerana pendedahan ini menjadikan air ini lebih beraroma.

Beberapa mineral yang paling biasa menambah rasa air mineral termasuk sulfur dan garam, tetapi ada juga yang lain. Pada akhirnya, semuanya bergantung pada tempat kita memperoleh air seperti ini. Beberapa mata air semula jadi akan mengandungi lebihan mineral tertentu, sehingga banyak mineral itu ada di dalam air. Secara keseluruhan, air mineral lebih sedap daripada air yang melalui proses pembersihan mendalam.

Perbezaan Antara Air Ditapis, Air Suling, dan Air Mineral Mengikut Kesihatan? – Air Mineral Lebih Baik

Air yang ditapis dan disuling secara sihat akan menghilangkan dahaga dan menghidrat anda. Tetapi di luar faedah kesihatan ini, air mineral lebih baik kerana memberi nutrisi yang sangat diminati oleh tubuh. Teruskan membaca untuk mengetahui tentang perbezaan antara faedah kesihatan air yang ditapis, disuling, dan air mineral dan mengapa air mineral lebih baik.

Manfaat Kesihatan Air Mineral, Kekurangan Kesihatan Air Ditapis dan Air Suling:

1. Air Mineral Membantu Mengatur Lemak Badan

Mineral dalam air mineral membantu mengatur lemak badan kerana ia bertindak sebagai metabolizer lemak. Mineral seperti kalsium, magnesium, sulfat, dan silika menyumbang kepada manfaat ini.

2. Air Mineral Menguruskan Tekanan Darah

Orang yang mempunyai tekanan darah tinggi dapat mengatur tekanan darah mereka dengan air mineral. Kepekatan magnesium dan kalsium dalam air mineral membantu menyeimbangkan tekanan darah dengan mempengaruhi proses elektrolit badan dan otak.

3. Air Mineral Mengurangkan Keasidan Badan

Keasidan badan boleh menjadi masalah serius jika tidak diubati. Nasib baik, air mineral membantu mengurangkan keasidan badan. Dengan pemangkin yang terdapat di dalam air mineral, ia mendorong pengeluaran enzim pencernaan di pankreas. Enzim ini membantu mengurangkan masalah sembelit dan kembung juga. Sebaliknya, pembekuan toksin yang berlaku di usus mengurangkan duodenum dalam prosesnya. Dengan peningkatan pencernaan yang betul, keasidan dalam badan menurun.

4. Air Mineral Mengurangkan Risiko Penyakit Jantung

Metabolisme lemak yang sihat berlaku akibat pengambilan air mineral. Ini bermaksud badan menghasilkan kolesterol jahat yang kurang. Akibatnya, LDL tidak terkumpul di kapilari, dan ini mengurangkan kemungkinan mengalami penyakit jantung.

5. Air Mineral Membantu Mengurangkan Sakit Arthritic

Mineral dan sebatian aktif dalam air mineral membantu mengurangkan keradangan dari artritis reumatoid. Ini membantu mengurangkan bengkak dan bahkan membantu pesakit yang mengalami masalah tulang yang merosot.

6. Air Mineral Menyediakan Lebih Banyak Ketersediaan Bio Mineral Daripada Susu

Perbezaan antara air yang ditapis, disuling, dan air mineral adalah bahawa air mineral memberikan faedah pemakanan yang setanding dengan susu. Ini juga tanpa kandungan lemak! Minum air mineral membekalkan tubuh dengan nutrien penting sambil mengelakkan kalori yang tidak diperlukan. Dan semua orang dapat menghargainya!

7. Air Mineral Menggalakkan Kulit Yang Sihat

Perbezaan lain antara air yang ditapis, disuling, dan mineral adalah bahawa kulit yang sihat disertakan dengan minum air mineral. Air mineral lebih baik kerana mengandungi silika yang mendorong pengeluaran kolagen. Lebih banyak kolagen bermaksud kulit yang licin, anjal, lembap, bercahaya!

8. Air Mineral Meningkatkan Kewaspadaan Fizikal

Kadar tindak balas otot meningkat dengan pengambilan air mineral. Mineral membantu otot berkontraksi dan mengembang tanpa teragak-agak, membawa peningkatan kesedaran fizikal kepada pengguna.

9. Air Mineral Membawa Kepada Kesihatan Tulang

Kita semua telah mendengar susu menjadikan tulang sihat, tetapi air mineral adalah lebih baik! Perbezaan yang ketara antara air yang ditapis, disuling, dan air mineral adalah bagaimana air mineral mengandungi kalsium. Mineral ini membantu tubuh melindungi tulang, kuku, dan gigi dari bahaya.

Sumber :
www.susosuwater.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here