Berapa lamakah seorang bayi boleh bertahan tanpa membuang air besar ?  | “Adakah 18 hari terlalu lama untuk bertahan tanpa membuang air besar?” seorang ibu kepada bayi berumur 3 bulan bertanya.

Percaya atau tidak, ya, kadang-kadang perkara ini baik-baik saja. Berapa lama terlalu lama untuk bayi bertahan tanpa membuang air besar? Jawapannya bergantung kepada usia dan diet, tetapi kebanyakannya, bayi yang tidak membuang air besar akan menjadi baik adalah dengan sedikit rawatan atau tiada rawatan. Ini adalah sebabnya mengapa bayi boleh bertahan lama dengan pergerakan usus, dan bila anda perlu bimbang tentang sembelit dan kecemasan perubatan lain yang jarang berlaku :

Bayi yang lebih tua daripada lapan minggu sering bertahan selama 4 atau 5 hari tanpa lampin yang kotor, dan itu tidak bermakna mereka sembelit. Bayi yang menyusu badan, terutamanya jika mereka belum memulakan makan makanan pepejal, boleh bertahan selama dua minggu tanpa membuang air besar apabila mereka berumur 2-3 bulan. Susu badan adalah apa yang diperlukan oleh bayi anda, dan oleh itu terdapat sedikit sisa produk yang boleh dikeluarkan oleh bayi itu. Bayi yang disusui secara eksklusif hampir tidak pernah sembelit. Mereka boleh bertahan dengan lama tanpa membuang air besar, tetapi perut mereka tidak penuh dengan najis. Jika bayi anda kelihatan tidak selesa, mungkin ada perkara lain yang salah. Susu badan adalah ubat untuk mencuci perut yang asli dan semulajadi dan bayi yang disusui secara eksklusif yang belum memulakan makanan pepejal hampir tidak memerlukan ubat lain.

Berapa lamakah seorang bayi boleh bertahan tanpa membuang air besar ?

Sembelit

Bayi yang diberi makanan formula dan bayi yang telah memulakan makan makanan pepejal sering menjadi sembelit, tetapi ia mudah dirawat. Sekiranya bayi anda kelihatan tidak selesa, sedang meneran untuk mempunyai pergerakan usus, atau mengalami najis yang keras, mereka mungkin sembelit. Cuba urut perut bayi anda, mandikannya dengan air mandian hangat, atau mengambil suhu rektum. Mengambil suhu rektum dapat merangsang rektum dan juga memeriksa demam, yang boleh menunjukkan sebab yang lebih serius mengapa bayi anda tidak selesa. Sekiranya bayi anda sembuh dan tidak demam, cubalah satu auns jus prune atau pear dan / atau suppository rectum gliserin bayi. Suppositori bayi boleh didapati di kaunter di mana-mana farmasi atau preskripsi dari pakar pediatrik anda.

Bayi yang baru dilahirkan sering membuang air besar selepas setiap kali diberi makan, kira-kira 6 kali sehari. Dalam beberapa minggu pertama selepas dilahirkan, usus bayi anda matang dan menjadi lebih cekap untuk mengekstrak nutrisi dari susu ibu atau formula. Oleh kerana usus mereka menjadi lebih baik untuk mencerna makanan, masa antara pergerakan usus menjadi lebih lama dan lebih lama. Tanpa anda sedar, anda telah mempunyai anak berumur dua bulan yang bertahan selama beberapa hari tanpa mengotorkan lampin mereka.

Mengapa bayi sembelit? Bayi masih sedang mengumpul kekuatan dalam otot perut mereka, dan oleh itu mereka mungkin perlu bekerja keras sedikit untuk membuang air besar. Mana-mana ibu yang baru sahaja mempunyai bayi memahami perkara ini – apabila anda mengandung dan tidak mempunyai banyak kekuatan otot perut, ianya sangat sukar untuk membuang air besar. Bayi baru berada dalam keadaan yang sama – tanpa nada otot perut yang banyak mereka harus mempunyai ketegangan untuk membuang air besar, walaupun najis mereka lembut. Ia boleh menjadi perkara biasa bagi bayi untuk menolak atau memaksa dengan sedikit sahaja untuk mengeluarkan najis – ini adalah latihan mereka untuk mereka membina otot perut mereka.

Pelawas

Bayi yang diberi makan formula kemungkinan mempunyai najis yang keras dan mungkin memerlukan jus prune atau pear sebagai pelawas. Pelawas dewasa seperti susu magnesia boleh membahayakan bayi. Jangan berikan bayi apa-apa pelawas lain kecuali disyorkan oleh doktor.

Sebaik sahaja bayi memulakan susu lembu pada usia 12 bulan, mereka sering sembelit. Susu lembu sangat menyebabkan sembelit, tetapi penting untuk kalsium dan vitamin D dalam diet bayi anda. Adakah anda akan mempertimbangkan satu lagi susu untuk bayi atau anak anda, antaranya seperti organik, mentah, badam, kacang soya, beras, omega-3 yang diperkaya, payudara atau langsung tidak? Setiap satu mempunyai risiko dan faedah tertentu, jadi pastikan anda membaca berkenaan dengan susu sebelum membuat pilihan.

Setelah anda membuat peralihan selama satu tahun dari susu ibu atau formula, pastikan anda memasukkan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran dalam diet mereka sebagai pelawas semula jadi. Menyediakan makanan kanak-kanak adalah mudah untuk perjalanan dan kesuntukan masa, tetapi kajian menunjukkan mereka mengandungi garam dan gula yang tinggi. Dr. Sisk menulis tentang bagaimana untuk menjadi pembeli yang cerdas untuk makanan kanak-kanak.

Darah dalam najis

Sekiranya bayi anda mempunyai darah dalam najisnya, sering menangis, demam, atau tidak makan secara normal, anda perlu mendapatkan rawatan perubatan. Muntah kuning atau hijau adalah kecemasan perubatan untuk bayi kerana ini boleh menjadi tanda gangguanusus. Najis berdarah pada bayi boleh disebabkan oleh intoleransi formula atau boleh menjadi hasil daripada air rektum kecil yang melalui najis yang keras. Perkara-perkara ini jarang berlaku tetapi ini merupakan sebab-sebab yang penting mengapa bayi-bayi dapat bertahan dengan lama di antara pergerakan usus, mempunyai sakit perut, mempunyai muntah kuning-hijau (bilious), atau mempunyai darah dalam najis mereka. Keadaan-keadaan yang luar biasa ini termasuk intussusception, malrotation dan volvlus, dan necrotizing enterocolitis. Sesetengah gangguan genetik yang jarang berlaku seperti fibrosis cystic dan penyakit hirschsprung boleh mula-mula muncul apabila bayi ini sudah lama tidak membuang air besar, tetapi biasanya bayi-bayi ini tidak mempunyai tempoh membuang air besar yang kerap pada hari-hari pertama dan minggu selepas lahir. Sekarang kita mempunyai ujian pranatal untuk fibrosis sista, kebanyakan ibu bapa mengetahui diagnosis ini sebelum bayi mereka dilahirkan.

Berapa lamakah seorang bayi boleh bertahan tanpa membuang air besar ?

Jangan berikan air kepada bayi anda. Walaupun dehidrasi boleh menjadi penyebab sembelit, jangan beri air kepada bayi anda kecuali diarahkan untuk berbuat demikian oleh doktor. Memberi air kepada bayi boleh mengakibatkan gangguan elektrolit yang boleh menjadi serius dan kadang-kadang membawa maut. Susu badan dan formula mengandungi jumlah natrium, klorida, kalium dan elektrolit lain yang betul. Apabila anda memberikan air, anda boleh mencairkan elektrolit ini. Walaupun buah pinggang bayi anda boleh memperbetulkan perubahan elektrolit, tetapi terlalu banyak air menjadikannya terlalu lebih daripada apa yang buah pinggang mereka dapat perbaiki.

Bagi bayi berusia 3 bulan yang bertahan selama 18 hari tanpa membuang air besar, dia baik-baik saja! Ini kerana dia secara eksklusifnya telah menyusu, gembira, diberi makan dengan baik, dan sebelum ini dirawat dengan kerap, saya tidak risau. Beliau mendapat suppository rektum gliserin dan membuang air besar hampir serta-merta, mengisi lampin dengan kotoran susu ibu yang tersendiri yang hanya seorang ibu (dan seorang pakar kanak-kanak) menyukainya.

Sumber :
www.childrensmd.org

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here