Biotin untuk pertumbuhan rambut : Adakah ia memang berhasil ?  |  Biotin adalah vitamin larut air yang merupakan sebahagian daripada keluarga vitamin B. Ia juga dikenali sebagai vitamin H. Tubuh anda memerlukan biotin untuk membantu mengubah nutrien tertentu menjadi tenaga. Ia juga memainkan peranan penting dalam kesihatan rambut, kulit, dan kuku anda.

Sekiranya anda tidak mendapat cukup biotin, anda mungkin mengalami keguguran rambut atau ruam merah yang bersisik. Walau bagaimanapun, kekurangan jarang berlaku. Dalam kebanyakan kes, biotin yang anda dapat dari diet anda cukup untuk anda menghasilkan faedah kesihatan yang ditawarkannya.

Namun, banyak orang meningkatkan pengambilan mereka dengan harapan mendapat faedah tambahan. Teruskan membaca untuk mengetahui cara menambahkan biotin ke dalam diet anda, apa yang perlu dicari dalam suplemen biotin, kemungkinan kesan sampingan, dan banyak lagi.

BACA JUGA : Cara menetapkan rutin penjagaan rambut yang tepat untuk anda

Biotin untuk pertumbuhan rambut : Adakah ia memang berhasil ?

Apa yang dikatakan oleh penyelidik mengenai biotin dan pertumbuhan rambut

Keratin adalah protein asas yang membentuk rambut, kulit, dan kuku anda. Sudah jelas bahawa biotin meningkatkan infrastruktur keratin badan anda. Tetapi di luar itu, para penyelidik tidak begitu pasti peranan biotin dalam rambut atau penjagaan kulit.

Penyelidikan mengenai kesan biotin pada pertumbuhan rambut adalah jarang. Sehingga kini, hanya ada bukti terhad yang menunjukkan bahawa pengambilan biotin yang meningkat dapat membantu mendorong pertumbuhan rambut.

Sebagai contoh, dalam satu kajian tahun 2015, wanita dengan rambut yang menipis diberi suplemen protein laut oral (MPS) yang mengandungi biotin atau pil plasebo dua kali sehari selama 90 hari. Pada awal dan akhir kajian, gambar digital diambil dari kawasan yang terkena pada kulit kepala. Rambut setiap peserta juga dibasuh dan rambut yang dicukur dikira. Penyelidik mendapati bahawa wanita yang mengambil MPS mengalami sejumlah besar pertumbuhan rambut di kawasan yang terjejas oleh keguguran rambut. Mereka juga kurang keguguran rambut.

Kajian 2012 Sumber yang dipercayai oleh penyelidik yang sama menghasilkan hasil yang serupa. Peserta merasakan peningkatan pertumbuhan dan kualiti rambut selepas 90 dan 180 hari.

Pengambilan yang disyorkan setiap hari

Kekurangan biotin jarang berlaku, jadi Pentadbiran Makanan dan Dadah A.S. tidak menawarkan kebenaran makanan yang disyorkan (RDA). RDA boleh berbeza-beza berdasarkan usia, jantina, dan kesihatan seseorang.

Sebaliknya, pakar mencadangkan garis panduan dos berikut. Sesiapa yang berumur 10 tahun ke atas mesti mendapat antara 30 hingga 100 mcg sehari. Bayi dan kanak-kanak harus mendapat:

 • Kelahiran hingga 3 tahun: 10 hingga 20 mikrogram (mcg)
 • Berumur 4 hingga 6 tahun: 25 mcg
 • Berumur 7 hingga 10 tahun: 30 mcg

Wanita yang mengandung atau menyusu mungkin memerlukan tahap biotin yang lebih tinggi.

Bercakap dengan doktor anda mengenai pengambilan harian yang tepat untuk anda. Mereka boleh memberi panduan bagaimana meningkatkan dos anda dengan selamat untuk memberikan faedah maksimum. Anda dapat memenuhi biotin yang disyorkan melalui diet anda atau dengan mengambil suplemen biotin.

Biotin untuk pertumbuhan rambut : Adakah ia memang berhasil ?

Makanan kaya biotin untuk dimakan

Anda mungkin sudah mendapat jumlah biotin yang disyorkan setiap hari dari makanan yang anda makan. Tetapi jika anda ingin meningkatkan pengambilan, anda boleh menambahkan lebih banyak makanan kaya biotin ke dalam makanan anda. Ini termasuk :

 • Daging organ, seperti hati atau buah pinggang
 • Kuning telur
 • Kacang, seperti kacang almond, kacang tanah, dan kacang walnut
 • Kacang soya dan kekacang lain
 • Bijirin penuh
 • Pisang
 • Bunga kubis
 • Cendawan

Panas dapat mengurangkan keberkesanan biotin, jadi pilihlah hidangan mentah atau diproses minimum. Jumlah biotin juga boleh berbeza dari makanan ke makanan, jadi pastikan untuk membaca maklumat pemakanan sebaik mungkin. Ini dapat membantu anda memilih makanan dengan biotin paling banyak untuk wang anda.

Biotin untuk pertumbuhan rambut : Adakah ia memang berhasil ?

Supplemen biotin

Sekiranya anda tidak fikir anda mendapat cukup biotin dari diet anda, atau jika anda hanya ingin menambah dos anda, suplemen mungkin menjadi pilihan.

Supplemen biotin boleh didapati dalam bentuk kapsul atau tablet. Anda boleh mendapatkan banyak pilihan makanan tambahan biotin di sini. Walaupun makanan tambahan dikawal selia oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah A.S., penting untuk membaca pembungkusan dengan teliti dan hanya membeli dari pembekal yang anda percayai.

Sebilangan besar orang boleh mengambil suplemen biotin tanpa kesan buruk, tetapi kesan sampingan kecil mungkin berlaku. Ini termasuk:

 • Loya
 • Kekejangan
 • Cirit-birit

Anda mungkin dapat mengurangkan risiko kesan sampingan dengan mengambil supplemen dengan makanan. Supplemen bukan untuk semua orang, jadi berbincanglah dengan doktor anda sebelum digunakan. Mereka boleh bercakap dengan anda mengenai potensi risiko dan faedah, serta dos yang tepat. Anda harus selalu mengikuti maklumat dos pada label melainkan jika doktor memberi arahan sebaliknya.

Faedah biotin lain

Walaupun lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menilai kesannya pada pertumbuhan rambut, biotin memang mempunyai beberapa manfaat yang terbukti.

Sebagai contoh, biotin adalah salah satu daripada beberapa vitamin B yang menyokong metabolisme yang sihat. Biotin mengubah glukosa dari karbohidrat menjadi tenaga untuk badan dan membantu asid amino dalam menjalankan fungsi tubuh yang normal.

Biotin juga dianggap:

 • Mengurangkan keradangan
 • Meningkatkan fungsi kognitif
 • Membantu menurunkan gula darah pada penghidap diabetes
 • Meningkatkan kolesterol HDL “baik” dan menurunkan kolesterol LDL “buruk”

Risiko dan amaran

Menambah lebih banyak makanan kaya biotin ke dalam diet anda tidak membawa risiko. Walau bagaimanapun, anda harus selalu berjumpa dengan doktor anda sebelum menambahkan suplemen baru untuk rutin anda. Biotin tidak mempunyai interaksi yang diketahui, tetapi doktor anda masih harus mengesahkan penggunaan suplemen bersama dengan ubat lain yang mungkin anda ambil. Doktor anda juga boleh memberikan lebih banyak maklumat individu mengenai dos dan kesan sampingan yang berpotensi.

Biotin adalah vitamin larut air, jadi apa-apa biotin tambahan dalam badan anda akan keluar melalui air kencing anda. Ini menjadikan kemungkinan overdos adalah tidak mungkin. Sekiranya anda mengalami ruam kulit yang tidak biasa atau tidak dijangka setelah meningkatkan pengambilan biotin, berjumpa doktor. Dalam kes yang jarang berlaku, ini adalah tanda overdosis biotin.

Doktor anda akan memeriksa perkara berikut untuk mengesahkan overdos:

 • Tahap vitamin C rendah
 • Tahap vitamin B-6 rendah
 • Kadar gula darah tinggi
 • Penurunan pengeluaran insulin

Sekiranya doktor anda mengesahkan bahawa anda mendapat terlalu banyak biotin, mereka akan mengurangkan dos yang disyorkan.

Berapa lama sehingga anda melihat hasilnya?

Sebilangan besar orang tidak akan melihat faedah yang ketara sehinggalah mereka meningkatkan pengambilan selama beberapa bulan. Untuk hasil terbaik, anda harus konsisten dalam pengambilan anda. Sekiranya anda meningkatkan pengambilan melalui makanan, anda perlu makan beberapa makanan kaya biotin setiap hari untuk benar-benar mengambil biotin yang cukup untuk membuat perbezaan. Sekiranya anda mengambil makanan tambahan, penting untuk mengambilnya setiap hari atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Walaupun penyelidikannya terhad, kajian dari 2012 dan 2015 menunjukkan bahawa hasilnya dapat dilihat dalam 90 hari. Ini termasuk peningkatan pertumbuhan dan kilauan. Dianggap bahawa semakin lama anda mengambil dos yang lebih tinggi, semakin baik hasil anda.

Rumusan

Sekiranya anda mengalami penipisan rambut atau keguguran rambut, biotin dapat membantu pertumbuhan semula. Terdapat beberapa kajian yang menunjukkan bahawa peningkatan pengambilan biotin dapat meningkatkan kualiti rambut secara keseluruhan, termasuk ketebalan dan kilauan.

Anda mungkin sudah mendapat biotin yang anda perlukan melalui diet anda, jadi berbincanglah dengan doktor anda mengenai pilihan terbaik untuk anda. Mereka mungkin mengesyorkan perubahan diet tertentu atau suplemen biotin. Pastikan anda mengikuti garis panduan dos yang mereka berikan.

Sekiranya anda mula mengalami gejala yang tidak biasa semasa mengambil suplemen biotin, hentikan penggunaannya dan berjumpa doktor.

Sumber :
www.healthline.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here