Bolehkah bayi saya mengalami alahan susu lembu ? |  Alahan susu lembu, yang juga dikenali sebagai alahan protein susu lembu, boleh berlaku apabila susu lembu – diminum oleh ibu bayi yang sedang menyusu atau digunakan dalam formula untuk bayi yang diberi minum botol – menyebabkan gejala pada bayi sebelum meninggalkan susu , atau jika bayi menggunakan produk susu yang mengandungi protein susu semasa atau selepas meninggalkan susu. Alahan biasanya muncul pada tahun pertama kelahiran bayi, tetapi kebanyakan kanak-kanak akan mengatasi masalah ini.

Bolehkah bayi saya mengalami alahan susu lembu ?

Adakah Alahan Susu Lembu Pada Bayi Adalah Biasa?

Alahan susu lembu adalah salah satu alahan makanan yang paling biasa di UK, yang menjejaskan kira-kira 7% bayi yang diberi susu formula atau diberi kedua-dua susu formula dan susu ibu. Ia juga boleh berlaku pada bayi yang disusui secara eksklusif, tetapi hanya 0.5% dari bayi-bayi ini terjejas, dan gejala biasanya ringan atau sederhana. Ini adalah salah satu sebab penyusuan susu ibu semata-mata disyorkan oleh pakar untuk 4 hingga 6 bulan pertama kehidupan bayi.

Ia kemungkinan bahawa bayi yang mempunyai sejarah keluarga alahan lebih cenderung mempunyai alahan protein susu lembu. Sama seperti untuk bayi dengan ekzema dan asma. Mereka yang mempunyai asma boleh mengalami reaksi teruk, terutamanya jika penyakit paru-paru mereka kurang dikawal.

BACA JUGA :  Panduan betul cara membersih dan memandikan bayi

Apa Penyebab Alahan Susu Lembu ?

Alahan berlaku apabila sistem imunisasi tubuh mengesan bahan yang tidak berbahaya – dalam kes makanan, protein – sebagai penceroboh asing dan menyerangnya, seperti menyerang bakteria atau virus. Ini tindak balas tidak normal yang mengeluarkan bahan kimia yang seterusnya mencetuskan gejala yang berkaitan dengan alahan.

Susu mengandungi kedua-dua kasein (yang membentuk curd ketika susu menjadi masam) dan whey (sedikit berair apabila curd dikeluarkan), dan masing-masing mempunyai beberapa protein yang berbeza, yang mana boleh menyebabkan tindak balas alahan.

Satu alahan protein susu lembu boleh menyebabkan pelbagai jenis tindak balas, bergantung kepada bahan kimia yang dikeluarkan, dan alahan dikategorikan berdasarkan sebab-sebab ini:

  • Tindak balas-mediasi imunoglobulin E (IgE): Sistem imunisasi melepaskan histamin dan bahan kimia lain sebagai tindak balas terhadap protein susu lembu. Gejala biasanya berlaku dalam masa 20 hingga 30 minit selepas memakan protein tersebut, tetapi mereka juga boleh muncul sehingga 2 jam kemudian.
  • Tindak balas bukan imunoglobulin-mediasi: Sel-sel T dianggap sebagai pencetus bagi gejala-gejala yang kelihatan lebih perlahan, dari 48 jam sehingga seminggu selepas memakan protein susu lembu.
  • Tindak balas campuran IgE dan bukan IgE: Ini adalah gabungan tindak balas E-mediated immunoglobulin dan tindak balas E-mediated bukan immunoglobulin.

Alahan susu lembu tidak boleh dikelirukan dengan intoleransi laktosa, suatu keadaan di mana tubuh tidak dapat menghasilkan cukup enzim yang diperlukan untuk mencerna jenis gula yang terdapat dalam susu.

Apakah Gejala Alahan Susu Lembu ?

Terdapat pelbagai gejala yang boleh dicetuskan oleh alahan protein susu lembu, yang biasanya melibatkan kulit, saluran gastrointestinal, dan saluran pernafasan. Mereka yang melibatkan saluran pernafasan sering berlaku bersama-sama dengan gejala lain. Ini termasuk:

Gejala-gejala mediasi IgE (ini adalah kritikal dan berlaku lebih cepat)

  • Tindak balas pada kulit: Gatal-gatal, kemerahan kulit, ruam gatal secara tiba-tiba (urtikaria – sama ada di satu tempat atau secara keseluruhannya), atau bengkak, selalunya bibir, muka, dan sekeliling mata
  • Tindak balas gastrointestinal: Bengkak bibir, lidah, atau lelangit di mulut, gatal-gatal di dalam mulut, loya, muntah, sakit perut koloid, atau cirit-birit
  • Tindak balas pernafasan: hidung gatal, bersin, hidung berair, kesesakan, batuk, mengah, atau sesak nafas

Gejala-gejala mediasi bukan IgE (ini tidak kritikal dan lambat)

  • Tindak balas pada kulit: Gatal, kemerahan kulit, atau ekzema
  • Tindak balas gastrointestinal: Refluks asid atau penyakit refluks gastro-oesophageal (GORD), najis longgar atau kerap (poo), darah atau lendir dalam poo, sakit abdomen, kolik, sembelit, menolak makanan atau kebencian kepada makanan, kemerahan di kawasan perianal, keletihan
  • Tindak balas pernafasan: Batuk, mengah, atau sesak nafas

Dalam kes yang jarang berlaku, kanak-kanak mungkin mempunyai reaksi anaphylactic, yang memerlukan bantuan perubatan kecemasan segera kerana ia boleh membawa maut. Panggil ambulans jika anda menganggap bayi anda sukar untuk bernafas.

Alahan protein susu lembu kadang-kadang boleh membawa kepada komplikasi akibat malabsorpsi atau pengambilan nutrisi yang teruk. Kanak-kanak mungkin mengalami anemia kekurangan zat besi kronik atau gagal untuk membesar.

Bolehkah bayi saya mengalami alahan susu lembu ?

Bagaimana Susu-Susu Lembu Diagnosis?

Sekiranya anda mengesyaki bayi anda mungkin mempunyai alahan protein susu lembu, buat temujanji untuk berjumpa GP anda, yang akan bertanya tentang sejarah keluarga kanak-kanak untuk mengetahui sama ada ahli keluarga lain mempunyai alahan makanan, asma, ekzema, atau alahan rhinitis. GP akan ingin mengetahui semua gejala dan apabila gejala ini mula-mula muncul.

Sebelum mengesahkan diagnosis alahan susu lembu, keadaan lain yang mungkin menyebabkan gejala yang sama – seperti intoleransi pada makanan, alahan makanan lain, penyakit Crohn, penyakit coeliac, dan GORD – mungkin perlu diketepikan.

Sekiranya doktor mengesyaki alahan protein susu lembu IgE-mediatasi, bayi anda biasanya akan dirujuk kepada pakar alahan untuk ujian kulit dan / atau ujian darah antibodi IgE. Sekiranya disahkan, maka pengawalan protein susu lembu diperlukan.

Untuk alahan protein susu lembu bukan IgE-mediatasi yang disyaki, GP mungkin tidak perlu merujuk anak anda kepada pakar. Tetapi rujukan akan dibuat jika terdapat kebimbangan mengenai pertumbuhan atau gejala anak anda yang kritikal atau teruk. Berdasarkan gejala kanak-kanak – dan memberikan rujukan kepada pakar tidak perlu – doktor anda boleh mengesyorkan mencuba diet penghapusan di mana protein susu lembu dihapuskan daripada diet anak anda – atau diet ibu jika bayi sepenuhnya menyusu ibu – untuk tempoh masa yang dinasihatkan perubatan. Jika protein susu lembu bertanggungjawab untuk gejala, ini membolehkan gejala itu hilang – dan gejala akan muncul semula apabila protein susu lembu diperkenalkan semula ke diet pada masa yang sesuai di masa hadapan seperti yang disyorkan oleh doktor anda, diagnosis itu disahkan.

Berhati-hati dengan ujian kesihatan alternatif atau percuma untuk alahan makanan, seperti analisis rambut atau kinesiologi yang digunakan. Tidak ada bukti saintifik bahawa ianya berhasil, dan diagnosis yang tidak benar terhadap alahan makanan atau ketidak toleransi boleh menyebabkan pengecualian diet yang tidak perlu. Meninggalkan sejumlah besar makanan berasaskan ujian-ujian ini boleh membawa kepada kekurangan nutrien yang boleh menyebabkan anak anda mungkin gagal dalam pertumbuhan mereka.

Bolehkah Seorang Bayi Boleh Mengatasi Alahan Susu Lembu ?

Kebanyakan kanak-kanak akan mengatasi alahan susu lembu.

Kajian menunjukkan bahawa kebanyakan kanak-kanak dengan tindak balas mediasi bukan-IgE akan mengatasi alahan susu lembu apabila mereka berusia 3 tahun.

Bagi kanak-kanak dengan tindak balas IgE-mediatasi, kajian menunjukkan bahawa kira-kira separuh daripada kanak-kanak ini akan mengatasi alahan susu lembu apabila mereka berusia 5 tahun. Bukti menunjukkan bahawa alahan protein susu lembu lebih cenderung berterusan kepada anak-anak ini jika mereka mempunyai asma atau alahan rhinitis, atau jika mereka mempunyai reaksi yang lebih teruk atau tahap antibodi IgE spesifik susu yang lebih tinggi. Walau bagaimanapun, jarang sekali orang dewasa mempunyai alahan susu lembu.

Image result for cow's milk allergy

Adakah Bayi Saya Memerlukan Sebarang Rawatan ?

Jika alahan susu lembu didiagnosis, protein susu lembu perlu dihapuskan daripada diet anak anda. Seorang ahli diet pediatrik atau pelawat kesihatan boleh memberi nasihat tentang sama ada perlu memebrikan susu ibu kepada bayi yang mempunyai alahan susu lembu atau memberikan susu botol kepada bayi dengan alahan susu lembu.

Anda juga akan diberi nasihat tentang cara untuk meninggalkan susu bagi anak anda untuk mengikuti diet yang tidak termasuk susu lembu. Kerana susu lembu menyediakan banyak nutrien penting, terutama kalsium, ahli diet pediatrik atau pelawat kesihatan dapat membantu memastikan anak anda mendapat cukup banyak nutrisi yang diperlukan untuk pertumbuhan yang sihat.

Anda harus diberi pelan pengurusan yang bukan sahaja termasuk bagaimana memberi makan anak anda, tetapi juga rawatan, seperti antihistamin atau krim dalam kes di mana seorang kanak-kanak mempunyai ekzima. Temujanji susulan harus diteruskan untuk memastikan anak anda kekal dalam pertumbuhannya.

Oleh kerana kanak-kanak boleh mengatasi alahan susu lembu, anak anda perlu dinilai semula seberapa kerap yang disarankan oleh doktor anda, untuk menentukan sama ada terdapat perubahan dalam toleransi protein susu lembu.

Sumber :
www.webmd.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here