Bolehkah kopi menyebabkan kanser ? | Kopi adalah minuman yang sangat popular, tetapi ramai yang prihatin bahawa ia boleh menyebabkan kanser. Orang lain pula mendakwa bahawa minum kopi menawarkan manfaat kesihatan dan mungkin juga mencegah kanser. Jadi, apa kata bukti-bukti yang sedia ada?

Dalam artikel ini, kami mengkaji kemungkinan hubungan antara kopi dan kanser dan melihat sama ada minum kopi boleh memberi manfaat kesihatan.

Bolehkah kopi menyebabkan kanser ?

Adakah kopi menyebabkan kanser ?

Kanser adalah penyakit yang kompleks, dan ia tidak selalu mudah untuk menentukan sebabnya. Penyelidik telah menyiasat banyak bahan yang berlainan untuk mengetahui sama ada mereka meningkatkan risiko kanser. Bahan yang boleh menyebabkan kanser dikenali sebagai karsinogen.

Agensi Antarabangsa Penyelidikan Kanser (IARC) mengkaji lebih daripada 1,000 kajian pada manusia dan haiwan dan tidak menemui bukti yang mencukupi untuk menunjukkan bahawa kopi adalah karsinogen.

Walau bagaimanapun, kajian lebih lanjut mengenai kaitan antara kopi dan kanser adalah perlu. Kajian pada tahun 2017 menunjukkan bahawa minum kopi mungkin, malah mengurangkan risiko mengembangkan bentuk kanser tertentu.

Walaupun kajian yang lebih lama kadangkala menemui hubungan antara minum kopi dan kanser, penyebab yang lebih kerap adalah merokok dan bukannya kopi. Orang yang merokok juga cenderung untuk minum kopi.

Mengapa orang berfikir ia boleh menyebabkan kanser ?

Biji kopi panggang mengandungi bahan yang dikenali sebagai acrylamide, yang merupakan hasil sampingan dalam proses memanggang.

IARC mengklasifikasikan acrylamide sebagai karsinogen Kumpulan 2A berkemungkinan. Ini bermakna bahawa terdapat bukti besar yang menunjukkan bahawa acrylamide boleh menyebabkan kanser pada haiwan. Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menentukan sama ada ia juga meningkatkan risiko kanser pada orang.

Kopi tidak mengandungi acrylamide melainkan ia berasal dari biji kopi panggang. Orang yang bimbang tentang acrylamide boleh memilih sejenis kopi alternatif.

Acrylamide juga berlaku di:

 • Asap rokok
 • Proses perindustrian, seperti membuat plastik, kertas, dan pewarna
 • Makanan berkanji yang perlu memasak pada suhu yang tinggi, contohnya, kentang goreng
 • Pembungkusan makanan dan beberapa pelekat, dalam kuantiti yang kecil

Orang ramai boleh menghadkan pendedahan mereka kepada acrylamide dengan menyedari kaedah memasak dan tidak merokok. Mereka boleh panggang atau membakar kentang dan bukannya menggorengkannya dan membakar roti sehingga ia menjadi warna cerah dan bukannya coklat gelap.

Terdapat juga kaitan antara minum minuman yang sangat panas dan kanser kerongkong, atau paip makanan. Minum kopi yang lebih panas daripada 149ºF boleh meningkatkan risiko seseorang untuk mengembangkan kanser esophageal. Oleh itu, sebaiknya biarkan kopi sejuk sedikit sebelum diminum, terutamanya jika ia tidak mengandungi susu.

Bolehkah kopi menyebabkan kanser ?

Apakah risiko-risikonya ?

Kebanyakan kanser berlaku kerana kombinasi faktor, termasuk gene mereka, alam sekitar, dan gaya hidup. Beberapa faktor risiko utama untuk kanser termasuk:

 • Merokok
 • Berat badan berlebihan
 • Diet yang tidak sihat
 • Minum alkohol
 • Pendedahan matahari
 • Risiko tempat kerja, seperti pendedahan kepada bahan kimia dan radiasi tertentu
 • Gene yang diwarisi khusus, walaupun ini adalah sebab yang agak luar biasa

Faktor-faktor risiko ini boleh bergabung untuk meningkatkan kemungkinan seseorang yang mengalami kanser. Sebagai contoh, seseorang mungkin mempunyai diet yang tidak sihat dan tidak melakukan senaman yang cukup.

Minum kopi sebagai sebahagian daripada gaya hidup yang sihat tidak mungkin menjadi risiko kepada kesihatan, tetapi penggunaan kopi yang berlebihan boleh menyebabkan masalah kesihatan. Kopi mengandungi kafein, yang merupakan perangsang yang menjadikan otak lebih fokus dan juga meningkatkan tekanan darah secara seketika.

Orang yang mempunyai masalah jantung boleh memilih untuk mengelakkan kopi jika mereka mengalami sakit jantung selepas meminumnya. Kopi juga boleh menyebabkan refluks asid pada sesetengah orang dan mungkin mengganggu perut.

Minum kopi di waktu petang boleh mengganggu tidur, dan tidur malam yang baik adalah penting untuk kesihatan. Ia mungkin bermanfaat untuk menggantikan kopi dengan versi kafeina atau teh herba selepas ini.

Patutkah orang ramai mengurangkan pengambilan kopi ?

Biji kopi panggang mengandungi beberapa acrylamide. Peminum kopi boleh mengelakkan bahan kimia ini dengan memilih biji kopi yang tidak dipanggang, walaupun rasa ini sangat berbeza. Pelbagai kopi yang belum dibersihkan boleh didapati secara online.

Pentadbiran bahagian Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) mengesyorkan bahawa orang dewasa mengambil tidak lebih daripada 4-5 cawan kopi sehari. Akademi Pediatrik Amerika menasihati bahawa kanak-kanak atau remaja tidak menggunakan produk yang mengandungi kafein.

Doktor secara umumnya juga mencadangkan bahawa wanita yang hamil atau menyusu membataskan penggunaan kafein mereka. Walau bagaimanapun, garis panduan mengenai perkara ini berbeza-beza dan sukar untuk diikuti kerana kekuatan kopi juga berbeza. Orang yang cuba mengehadkan pengambilan kopi mereka mungkin ingin mendapatkan nasihat perubatan atau menghindari kopi dan produk kafein lain sepenuhnya.

Sekiranya seseorang ingin mengurangkan jumlah kopi yang mereka minum, mereka harus melakukannya dengan perlahan. Pemotongan kafein boleh menyebabkan sakit kepala. Menggantikan kopi dengan teh, kopi tanpa kafein, air, atau teh herba boleh mengurangkan pengambilan kafein seseorang. Teh hitam dan beberapa teh herba, seperti teh hijau, mengandungi kafein tetapi biasanya kurang daripada secawan kopi.

Bolehkah kopi menyebabkan kanser ?

Adakah terdapat manfaat kesihatan untuk minum kopi ?

Satu kajian 2017 mengkaji pelbagai bukti dan membuat kesimpulan bahawa minum jumlah kopi yang sederhana biasanya selamat. Menurut kajian ini, minum kopi mungkin juga mempunyai manfaat kesihatan.

Kajian ini membandingkan orang yang tidak minum kopi dengan orang yang minum kopi berikut setiap hari :

 • Kira-kira 4-7 cawan
 • Kira-kira 1-3 cawan
 • Satu cawan tambahan

Jadi, bolehkah kopi menyebabkan kanser ? Para penyelidik mendapati bahawa semua kumpulan yang minum kopi mempunyai kadar kanser yang lebih rendah berbanding mereka yang tidak minum sebarang kopi. Orang yang minum lebih banyak kopi mempunyai risiko yang lebih rendah untuk mendapat kanser berikut :

 • Prostat
 • Endometrium
 • Kulit melanoma dan bukan melanoma
 • Lisan
 • Leukemia

Kajian itu tidak menemui hubungan kuat antara penggunaan kopi dan kanser berikut :

 • Gastrik
 • Colorectal
 • Ovari
 • Tiroid
 • Payudara
 • Pancreas
 • Laryngeal
 • Limfoma

Faedah minum kopi lain termasuk risiko kematian yang lebih rendah dari semua sebab dan risiko penyakit jantung, penyakit hati dan penyakit Parkinson yang lebih rendah. Para penyelidik mendapati bahawa minum 3-4 cawan kopi sehari memberikan paling banyak manfaat.

Kopi juga mengandungi antioksidan. Ini adalah bahan yang boleh menghentikan atau melambatkan kerosakan sel. Terdapat keperluan untuk lebih banyak penyelidikan mengenai potensi manfaat kesihatan antioksidan.

Rumusan. Bolehkah kopi menyebabkan kanser ?

Bolehkah kopi menyebabkan kanser ? Penyelidikan semasa menunjukkan bahawa kopi tidak mungkin menyebabkan kanser. Ia boleh mengurangkan risiko mengembangkan jenis kanser tertentu, tetapi belum ada bukti saintifik yang cukup untuk mengesahkan ini.

Sebagai sebahagian daripada diet yang sihat, kopi mungkin bermanfaat. Minum sehingga 4 cawan kopi sehari tidak boleh menimbulkan sebarang risiko kepada kesihatan dan boleh mengurangkan risiko penyakit tertentu.

Sumber :
www.medicalnewstoday.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here