Bolehkah puasa membantu melawan kanser ?  |  Puasa boleh membantu dengan rawatan kanser. Terdapat bukti yang semakin meningkat yang menyokong peranan berpuasa dalam rawatan dan pencegahan kanser.

Sesetengah penyelidikan menunjukkan bahawa puasa membantu melawan kanser dengan mengurangkan rintangan insulin dan tahap keradangan. Puasa juga boleh membalikkan kesan keadaan kronik seperti obesiti dan diabetes jenis 2, yang merupakan faktor risiko untuk kanser.

Juga, penyelidik percaya bahawa puasa boleh membuatkan sel-sel kanser lebih responsif terhadap kemoterapi sambil melindungi sel-sel lain. Puasa juga boleh meningkatkan sistem imun untuk membantu melawan kanser yang sudah ada.

Artikel ini merangkumi kesan puasa terhadap rawatan dan pencegahan kanser.

Bolehkah puasa membantu melawan kanser ?

Bolehkah puasa membantu melawan kanser ?

Bolehkah puasa membantu melawan kanser ?

Memperbaiki kepekaan insulin

Insulin adalah hormon yang membolehkan sel-sel untuk mengeluarkan glukosa dari darah untuk digunakan sebagai tenaga.

Apabila lebih banyak makanan tersedia, sel-sel di dalam badan menjadi kurang sensitif terhadap insulin. Rintangan insulin ini bermakna bahawa sel-sel tidak lagi bertindak balas terhadap isyarat insulin, yang membawa kepada tahap glukosa yang lebih tinggi dalam darah dan simpanan lemak yang lebih tinggi.

Apabila bekalan makanan tidak mencukupi, tubuh manusia cuba untuk memulih tenaga sebanyak mungkin.

Satu cara ia menyelesaikan tugas ini adalah dengan menjadikan membran sel lebih sensitif terhadap insulin. Sel-sel boleh memetabolisme insulin lebih cekap, mengeluarkan glukosa dari darah.

Kepekaan insulin yang lebih baik menjadikannya lebih sukar untuk sel-sel kanser bertambah atau berkembang.

Membalikkan kesan keadaan kronik

Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa keadaan seperti obesiti dan diabetes jenis 2 adalah faktor risiko kanser. Kedua-duanya dikaitkan dengan risiko pelbagai jenis kanser dan kadar survival yang lebih rendah.

Kajian kes 2017 melihat kepada kesan puasa jangka pendek pada diabetes jenis 2. Peserta dalam kajian berpuasa selama 24 jam dua hingga tiga kali seminggu.

Selepas 4 bulan berpuasa, peserta mempunyai penurunan berat badan sebanyak 17.8 peratus dan 11 peratus pengurangan saiz pinggang.

Juga, mereka tidak lagi memerlukan rawatan insulin selepas 2 bulan pola puasa ini.

Bolehkah puasa membantu melawan kanser ?

Mempromosikan autophagy

Autophagy adalah proses selular di mana bahagian-bahagian sel terputus untuk penggunaan semula nanti. Autophagy adalah penting untuk mengekalkan fungsi sel yang betul, dan ia juga membantu mempertahankan sel-sel dalam badan. Autophagy memainkan peranan penting dalam mencegah dan merawat kanser.

Beberapa kajian pada tikus menunjukkan bahawa autophagy boleh mencegah kanser. Kajian-kajian ini menunjukkan bagaimana kekurangan autophagy mengarah ke tahap yang lebih rendah daripada gene yang menghasilkan tumor.

Walaupun autofag rendah dapat mencegah pembentukan tumor awal, ia tidak bertanggungjawab sepenuhnya untuk pertumbuhan tumor malignan atau penyebaran tersebut.

Meningkatkan kualiti hidup semasa kemoterapi

Sesetengah penyelidik percaya bahawa puasa meningkatkan tindak balas kepada kemoterapi kerana ia melakukan perkara berikut:

  • Menggalakkan pertumbuhan semula selular
  • Melindungi darah daripada kesan kemoterapi yang berbahaya
  • Mengurangkan kesan-kesan sampingan, seperti keletihan, mual, sakit kepala, dan kekejangan

Satu kajian 2018 mendapati bahawa puasa boleh meningkatkan kualiti kehidupan seseorang yang menjalani kemoterapi untuk kanser payudara atau kanser ovari. Kajian itu menggunakan tempoh puasa selama 60 jam bermula 36 jam sebelum permulaan rawatan kemoterapi.

Hasilnya menunjukkan bahawa peserta berpuasa semasa kemoterapi melaporkan toleransi yang lebih tinggi kepada kemoterapi, kurang kesan sampingan berkaitan kemoterapi, dan tahap tenaga yang lebih tinggi apabila dibandingkan dengan mereka yang tidak berpuasa.

Meningkatkan sistem imun untuk melawan kanser

Satu kajian 2014 diperiksa sama ada puasa menghasilkan apa-apa kesan kanser dalam sel stem tikus. Sel stem adalah penting kerana kebolehan regeneratif mereka.

Para penyelidik mendedahkan bahawa berpuasa selama 2-4 hari dapat melindungi sel stem terhadap kesan negatif kemoterapi pada sistem kekebalan tubuh.

Puasa juga mengaktifkan sel stem sistem imun untuk memperbaharui dan memperbaiki sel-sel itu sendiri.

Bolehkah puasa membantu melawan kanser ? Kajian ini menunjukkan bahawa puasa bukan sahaja mengurangkan kerosakan pada sel, tetapi juga menambah sel darah putih dan menggantikannya yang rosak.

Sel darah putih melawan jangkitan dan memusnahkan sel-sel yang boleh menyebabkan penyakit. Apabila tahap sel darah putih menurun akibat daripada kemoterapi, ia akan menjejaskan sistem imun secara negatif. Ini bermakna bahawa tubuh mempunyai masa yang lebih sukar untuk melawan jangkitan.

Jumlah sel darah putih dalam badan berkurangan semasa puasa. Walau bagaimanapun, apabila kitaran puasa berakhir dan tubuh menerima makanan, tahap sel darah putih meningkat.

Rumusan. Bolehkah puasa membantu melawan kanser ?

Puasa merujuk kepada tidak makan sama sekali atau memakan sedikit kalori untuk satu tempoh tertentu. Kitaran berpuasa boleh berlangsung di mana saja dari 12 jam hingga 3 minggu.

Tempoh puasa yang singkat dan berpanjangan telah menjanjikan hasil rawatan dan pencegahan kanser, menurut pelbagai kajian. Walau bagaimanapun, pada masa ini, masih tidak jelas bahawa jadual berpuasa menghasilkan keputusan terbaik.

Orang yang ingin tahu tentang puasa dan sama ada ia akan memberi manfaat kepada mereka semasa rawatan kanser mereka harus mempertimbangkan bercakap dengan doktor mereka.

Sumber :
www.medicalnewstoday.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here