C yang positif dan negatif mengikut cara didikan Islam | Salah satu cabaran paling besar yang dihadapi oleh orang Islam adalah menjadi ibu bapa. Ini adalah satu cabaran, namun kebanyakan daripada kita kurang bersedia.

Allah memberitahu kita dalam Al-Quran bahawa anak-anak kita adalah ujian untuk kita dan oleh itu kita harus mengambil tugas keibubapaan dengan serius, dan mula belajar dari satu sama lain. Dalam pengalaman saya dalam menangani keluarga saya dan kaunseling keluarga Muslim yang lain, satu model telah dibangunkan berdasarkan apa yang saya panggil “Positif dan Negatif C”. Saya berdoa kepada Allah bahawa sumbangan yang rendah hati ini akan membantu ibu bapa dan anak-anak dalam mendiagnosis dan memperbaiki kesihatan keluarga mereka.

C yang positif dan negatif mengikut cara didikan Islam

 C YANG POSITIF 

Compassion (Rahmat)

Nabi Muhammad SAW bersabda, “Dia bukan orang yang tidak mempunyai belas kasihan bagi sesama makhluknya”.

Adalah menarik untuk diperhatikan bahawa ketika datang kepada Hadith seperti ini atau petikan Quran yang berkait dengan tingkah laku manusia, kita tidak pernah berhenti memikirkan bahawa anak-anak dan ahli keluarga kita juga adalah manusia dan aturan-aturan keemasan ini juga harus diterapkan kepada mereka.

Kasih sayang hanyalah satu komponen konsep belas kasihan (Rahmat) – yang lain adalah kebaikan, rasa hormat, dan tentu saja cinta. Ingatlah ketidaksenangan Nabi Muhammad ketika seorang Badwi memberitahunya bagaimana ia tidak pernah mencium mana-mana sepuluh anaknya.

C yang positif dan negatif mengikut cara didikan Islam

Consultation (Syura)

Nabi berkata bahawa Allah berfirman, “Wahai hamba-Ku, aku melihat pada tangan yang tinggi sebagai sesuatu yang tidak dibenarkan untuk diriku sendiri, dan aku mengharamkannya untuk kamu, maka janganlah kamu menindas satu sama lain”.

Apabila kita berunding satu sama lain dalam alam domestik, kedua-dua suami dan isteri mesti menunjukkan penghormatan antara satu sama lain. Ini adalah salah satu cara terbaik untuk mengikat dan belajar mendengar satu sama lain dan menyelesaikan konflik. Walau bagaimanapun, rundingan itu hanya akan menjadi berhasil jika ia ikhlas dan bukan sekadar formaliti. Pelaksanaan idea-idea seseorang dengan manumpukan sedikit perhatian terhadap kesejahteraan seluruh unit keluarga telah mengalahkan tujuan prinsip Quran yang paling penting iaitu Syura.

Cooperation (Kerjasama)

Konsep kerjasama dalam Islam yang paling indah digambarkan dalam Sura Al-Asr: “… saling menasihati kepada kebenaran (Haq), dan saling menasihati kepada kesabaran dan ketabahan (Sabr)”.

Apabila unit keluarga bekerjasama dengan cara ini, mereka benar-benar menawan semangat Islam – kebajikan setiap ahli keluarga menjadi kebimbangan yang lain.

C yang positif dan negatif mengikut cara didikan Islam

Commitment (Komitmen)

Adalah sangat penting bahawa keluarga kita mengikat diri mereka sebagai satu unit kepada Allah dan Rasul-Nya (s): “Taatilah Allah dan Rasul-Nya dan mereka yang berkuasa atas kamu” (Nisa). Komitmen secara menyeluruh ini memberikan kita identiti dan peta tujuan kita – iaitu kita semua adalah milik Allah dan bertanggungjawab kepada-Nya.

Communication (Komunikasi)

Komunikasi adalah lebih daripada bercakap. Ia adalah bahagian penting dalam kehidupan keluarga. Ia adalah keadaan yang kedua-duanya bercakap dengan cara di mana orang lain dapat memahami anda, dan mendengar dengan cara yang anda boleh mendengar dan memahami orang lain.

Begitu banyak kali orang mendakwa bahawa mereka tidak mempunyai masalah komunikasi kerana mereka selalu bercakap. Walau bagaimanapun, majoriti masa mereka bercakap “pada” dan tidak bercakap “kepada”. Mod ini biasanya menyebabkan pendengar berhenti mendengar. Ramai kanak-kanak pada usia muda belajar untuk berhenti mendengar kepada ibu bapa mereka.

Apabila komunikasi adalah cara untuk mendengar, memahami, dan bertukar idea, ia adalah alat yang paling berkuasa untuk keibubapaan yang berkesan dan perisai terbaik terhadap tekanan dari rakan dan masyarakat.

Ia juga mengajar kemahiran kanak-kanak untuk menyelesaikan masalah. Komponen penting dalam komunikasi positif adalah rasa humor apabila ibu bapa dan anak-anak dapat ketawa bersama. Komunikasi juga boleh memainkan peranan penting dalam menyebarkan sejarah keluarga dan seterusnya mewujudkan kesatuan dan kebersamaan dengan berkongsi warisan bersama (kanak-kanak suka mendengar cerita keluarga).

Consistency (Ketekalan)

Keibubapaan yang berkesan memerlukan kita konsisten dalam nilai penghakiman, disiplin, dan standard moral kita. Ramai ibu bapa secara tidak sengaja menggunakan tahap berganda kepada lelaki dan perempuan apabila datang kepada tingkah laku sosial dan kerja rumah. Ini tidak boleh diterima, dan membawa kepada persaingan adik beradik dan stereotaip antara lelaki dan wanita.

C yang positif dan negatif mengikut cara didikan Islam

Confidentiality (Kerahsiaan)

Keluarga adalah dengan siapa kita boleh berasa selamat dan terjamin. Di mana kita tahu rahsia kita selamat dan di mana ada kepercayaan bersama. Malangnya, ibu bapa sering mengkhianati kepercayaan anak-anak mereka apabila mereka membincangkan kebimbangan mereka, yang mereka percayai mereka kepada orang luar. Ini membawa kepada ketidakpercayaan, dan lambat-laun anak-anak kita akan berhenti menyebelahi kita. Ini mungkin membawa mereka untuk mencari kepercayaan di luar keluarga, kadangkala orang bukan Islam, dan ini boleh memudaratkan pertumbuhan rohani dan moral mereka.

Contentment (Tawakkul)

Hadiah terbesar yang boleh kita berikan kepada anak-anak kita ialah kepuasan. Ini dapat dibangunkan dengan sangat awal dalam kehidupan dengan menggalakkan anak-anak kita untuk mengucap syukur kepada Allah untuk semua yang mereka miliki dengan mengkritik materialisme dengan kata dan contoh, dan dengan menghitung berkat setiap malam dan mengingati orang yang kurang bernasib baik.

Confidence (Keyakinan)

Adalah menjadi tanggungjawab ibu bapa untuk membina keyakinan terhadap anak-anak kita melalui dorongan dan pujian yang jujur dan ikhlas. Dengan membangunkan keyakinan, kita memberikan anak-anak kita keberanian untuk berdiri sendiri dan kepercayaan mereka dan mampu menangani tentangan.

Control (Kawalan)

Dengan mengajar untuk menahan dan menghindari perkara-perkara yang berlebihan yang kita bangunkan dalam diri anak-anak kita supaya mereka tidak menjadi hamba kepada keinginan mereka (Nafs).

C yang positif dan negatif mengikut cara didikan Islam

Calm (Tenang)

Dengan menggalakkan dan memperlihatkan ketenangan dalam hal-hal kesukaran dan pada masa panik, kita meningkatkan Taqwa (kesadaran Tuhan) dan mengajar anak-anak kita untuk bergantung kepada Allah dan berpaling kepada Allah sahaja untuk semua keperluan.

Courage (Keberanian)

Keberanian untuk kepercayaan hanya dapat dicapai apabila kita dapat mengajar anak-anak kita Islam sejati. Kita harus memanfaatkan setiap peluang belajar sebagai keluarga supaya iman kita (Iman) berkembang dan maju ke arah Ihsan sebagai unit keluarga. Dengan cara ini kita boleh menjadi sumber kekuatan antara satu sama lain.

Critical thinking (Pemikiran kritikal)

Al-Quran menggalakkan kita berulang kali untuk berfikir, muhasabah, merenung, memahami dan menganalisa. Walau bagaimanapun, ia sangat jarang dilakukan. Ibu bapa mesti menggalakkan kanak-kanak bertanya. Tindak balas kita terhadap pertanyaan yang sukar dari anak-anak kita ialah mengatakan “lakukannya kerana saya katakan begitu”. Ini tidak menggalakkan kanak-kanak daripada membangunkan pemikiran kritikal. Mereka menjadi malas dan berpuas hati dan mudah menjadi jenis kultus mengikut. Untuk menerima sahaja apa-apa yang berlaku menjadikan kita mudah diserang.

Charitable (Amal)

Sikap yang paling penting dalam keperibadian seorang Muslim adalah, sebagaimana Nabi Muhammad SAW bersabda: “Tidakkah kamu menginginkan bahawa Allah akan memaafkan kamu, maka ampunilah saudara-saudara kamu”. Banyak perhubungan berpecah kerana mereka tidak dapat memaafkan satu sama lain. Adalah penting bahawa ibu bapa membuat persediaan di hadapan anak-anak mereka dengan memaafkan satu sama lain selepas perbalahan. Nabi Muhammad bersabda, “Suka kepada saudaramu apa yang kamu suka untuk dirimu sendiri”. Jadi jika suami dan isteri menghormati antara satu sama lain yang mereka harus memberi penghormatan. Sifat amal juga menggalakkan kita mengabaikan kekurangan mereka dan menjadi sensitif dan mempunyai empati.

 NEGATIF C 

Terdapat banyak negatif C, yang juga harus dikenalpasti supaya kita boleh mengelakkannya atau sekurang-kurangnya menyedarinya. Seperti yang akan anda perhatikan apabila anda menjalani keseluruhan latihan, kehadiran satu negatif C membatalkan satu positif C.

Competition (Pertandingan)

Sebagai sebuah komuniti Islam, kita secara harfiahnya membunuh diri untuk mendapatkan barang-barang material yang lebih besar dan lebih baik daripada yang lain dan memberikan semangat berdaya saing yang sama kepada anak-anak kita.

Jika Br. Anak lelaki X akan pergi ke Yale, anak saya mesti pergi ke Harvard kalau tidak dia adalah seorang yang gagal, tidak kira betapa baiknya seorang Mumin (orang yang beriman) dia dibandingkan dengan Br. Anak lelaki X. Kita secara tidak sengaja memberikan tekanan kepada anak-anak kita untuk bersaing di Dunya (dunia ini) yang sebenarnya kita menyakiti harga diri mereka dan menjauhi mereka. Ingatlah jika kanak-kanak tidak dapat menerima siapa mereka dan apa yang mereka mampu di rumah, mereka akan mendapatinya di tempat lain.

Comparison (Perbandingan)

Perbandingan adalah hasil persaingan negatif yang kejam dan menambahkan kebencian dan kemarahan. Ramai ibu bapa membandingkan anak-anak mereka dengan orang lain dan membiasakan diri dengan mengadu. Rumput sentiasa kelihatan lebih hijau di kawasan jiran, tetapi pemeriksaan yang lebih dekat mungkin mendedahkan sebaliknya. Tiada seorang pun daripada kita yang sempurna, dan oleh itu kita harus berhenti mencari kesempurnaan pada orang lain.

Control (Kawalan)

Aspek negatif kawalan menunjukkan dalam bentuk mengawal keperibadian misalnya, Saya bos jadi anda perlu lakukan seperti yang saya katakan kepada anda. Dalam kes-kes yang teruk keperluan ini untuk mengawal membawa kepada penyalahgunaan dan pengabaian. Kemarahan juga adalah senjata yang menguasai kawalan. Dalam kebanyakan kes ia adalah bapa, namun ibu juga menunjukkan ciri ini.

Critism (Kritikan)

Kritikan yang teruk dan berterusan, adalah tanda ciri keibubapaan yang tidak berfungsi. Kritikan yang berterusan dan perselisihan faham secara lisan memusnahkan suasana yang tenang di rumah. Keberanian para penerima kritikan ini sangat rendah dalam diri mereka sebagai mentaliti mangsa. Mereka akan sama ada mencari hubungan yang kasar atau berpaling dari keluarga mereka. Ramai pelarian datang dari latar belakang keluarga sedemikian.

Corruption (Rasuah)

“Jika kebenaran adalah dengan mengikuti kehendak mereka, langit dan bumi dan semua penduduknya akan menjadi musnah” (Quran 23:71).

Nafs yang lemah dan penyakit hati membawa kepada watak yang lemah, yang tentunya adalah akibat penyerahan secara tidak ikhlas dan kepercayaan yang bersyarat. Apabila kita merosakkan agama (Deen) kita dengan memilih apa yang kita inginkan, mengamalkan apa yang paling sesuai untuk kita dan menentang dan membantah apa yang tidak sesuai dengan keinginan kita, kita membayar harga yang sangat besar dengan kehilangan diri kita kepada Dunia, dan menjauhkan anak-anak kita dari Islam.

Confusion (Keliru)

Ibu bapa berasa keliru tentang identiti dan nilai-nilai mereka. Mereka masih tidak dapat membina sebuah struktur tentang kebaikan dan keburukan berdasarkan Quran dan Hadith dan begitu juga apabila ia melibatkan tentang memberi isyarat yang bertentangan kepada anak-anak mereka. Kita mesti sebagai ibu bapa mengembangkan rangka rujukan Islam, yang akan membantu mengembangkan hati nurani muslim di dalam anak-anak kita dan menjadi asas dalam penghakiman. Mengalihkan bagasi kebudayaan kita dan meningkatkan pengetahuan kita yang hanya boleh mencapai perkara ini.

Contempt (Menghindari)

Menghindari orang lain adalah hasil daripada kebanggaan, kesombongan, dan keangkuhan. Kita mesti menghalang keangkuhan pada kanak-kanak dan sentiasa berwaspada mengenainya kerana kebanyakan belia Muslim menjadi mangsa sifat ini dan mengembangkan penghinaan terhadap ibu bapa mereka. Ia adalah satu perkara untuk memuji dan lain pula adalah untuk menetapkan mereka pada asas mereka. Kita harus sentiasa ingat “pengetahuan adalah kebanggaan apabila ia tahu begitu banyak – hikmat adalah rendah diri apabila tidak ada perkara yang tidak diketahuinya”.

Consumerism (Kepenggunaan)

Kepenggunaan, sebagai pembantu dalam masyarakat ini, sedang merangkak ke dalam masyarakat Islam. Apabila kemahuan menjadi keperluan, dan ibu bapa mula mengimbangi kekurangan masa mereka dengan anak-anak mereka dengan hadiah material, kita sedang mengekalkan kepenggunaan – apa-apa yang boleh dibeli. Walau bagaimanapun, ini tidak benar. Begitu banyak anak muda yang saya nasihat selalu berkata “Saya boleh lakukan tanpa komputer baru ini jika hanya ibu bapa saya menghabiskan lebih banyak masa dengan saya”. Warisan materialisme ini bertahan melalui generasi kerana ia adalah prinsip diri kita sendiri. Sila berhati-hati.

Contradiction (Percanggahan)

Apabila terdapat percanggahan dalam kata dan perbuatan itu dipanggil hipokrit. Kanak-kanak sangat sensitif terhadap perkara ini dan boleh memilih seorang munafik satu batu jauhnya.

Apabila kita bersikap lebih mulia daripada sepatutnya di masjid tetapi kita menunjukkan sisi yang berlainan dalam sesuatu perkara lain, kita memberi mesej kepada anak-anak kita adalah baik untuk menjadi munafik (hipokrit).

Carelessness (Kecuaian)

Sebagaimana Nabi Muhammad mengingatkan kita dalam khutbah terakhirnya, “Syaitan tidak dapat menyesatkan kita dalam isu-isu utama Iman tetapi dalam isu-isu kecil”. Di sinilah kecuaian dan kekurangan ketekunan kita boleh membawa kepada sifat lemah.

ULANG BACA : C yang positif dan negatif mengikut cara didikan Islam

Colonization (Penjajahan)

Ini adalah satu set minda yang banyak ibu bapa imigran telah serahkan kepada anak-anak mereka – rasa rendah diri, yang kompleks seperti, bahawa budaya Eropah dan Barat lebih unggul dan lebih baik daripada negara asal mereka. Ini adalah mentaliti yang mendorong peniruan, mengikuti dan berkhidmat berbanding memimpin.

Terdapat banyak lagi positif dan negatif C yang saya boleh bincangkan tetapi mungkin ia akan lebih menghiburkan jika satu keluarga boleh duduk bersama dan melihat berapa banyak idea yang boleh mereka keluarkan, dan melakukan ujian diagnostik terhadap keluarga mereka sendiri berdasarkan sumbangan yang rendah hati ini.

Sumber :
www.soundvision.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here