Cara berkesan elakkan bayi tersedak susu ketika menyusu  | Ramai ibu bapa tidak sabar untuk memberi susu bersama bayi mereka. Ini adalah peluang untuk mengeratkan hubungan dan juga memberi anda ketenangan selama beberapa minit.

Tetapi bagi sesetengah orang, susu botol atau susu ibu boleh menyebabkan tersedak atau tercekik, yang membimbangkan jika anda seorang ibu bapa baru. Nasib baik, ada perkara atau formula yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan bayi anda tersedak susu.

Cara berkesan elakkan bayi tersedak susu ketika menyusu

Apa yang perlu saya lakukan sekiranya bayi saya tersedak susu?

Sekiranya bayi anda sering tersedak semasa minum susu, jangan panik. “Tercekik dan tersedak semasa menyusu adalah hal biasa pada bayi muda,” kata Robert Hamilton, MD, FAAP, seorang pakar pediatrik di Pusat Kesihatan Providence Saint John di Santa Monica.

Hamilton mengatakan bayi dilahirkan dengan “refleks hiper-gag” yang berlebihan tetapi boleh melindungi yang boleh menyebabkan tersedak semasa menyusu. Tambahan pula, bayi mudah tersedak kerana ketidakmatangan neurologisnya sendiri.

“Bayi membesar dan belajar cara baru untuk menggunakan tubuh (dan mulut) setiap hari,” kata Amanda Gorman, CPNP dan pengasas Nest Collaborative, kumpulan Perunding Laktasi Bertauliah Lembaga Antarabangsa.

“Selalunya, dengan hanya menghentikan memberi susu dan meletakkan bayi tegak dengan sokongan kepala dan leher yang baik akan memberi mereka beberapa saat untuk mengatasi masalah tersebut.”

Gina Posner, MD, pakar pediatrik di Pusat Perubatan MemorialCare Orange Coast, mengatakan jika bayi anda mula tersedak, biarkan mereka berhenti menyusu sebentar dan menepuk belakang mereka. “Biasanya, jika mereka tersedak cairan, ia akan cepat pulih,” katanya.

BACA JUGA : 8 perkara mengejutkan yang boleh pengaruhi bekalan susu badan anda

Cara berkesan elakkan bayi tersedak susu ketika menyusu

Mengapa bayi saya tersedak ketika menyusu?

Sebab paling biasa bayi tersedak semasa menyusu adalah kerana susu keluar lebih cepat daripada yang dapat ditelan oleh bayi anda. Biasanya, ini berlaku apabila ibu mempunyai bekalan susu yang berlebihan.

Menurut La Leche League International (LLLI), tanda-tanda bekalan yang berlebihan yang biasa termasuk payudara, batuk, tersedak, atau meneguk susu tanpa henti, terutama apabila susu dikeluarkan, dan menggigit puting susu untuk menghentikan aliran susu, antara lain.

Anda mungkin juga mengalami pengeluaran susu yang terlalu aktif, yang menyebabkan aliran susu kuat ke mulut bayi anda. Apabila payudara anda dirangsang oleh bayi anda yang menyusu, oksitosin menyebabkan refleks pengeluaran yang mengeluarkan susu.

Sekiranya anda mengalami pengeluaran yang terlalu aktif atau kuat, pelepasan ini berlaku terlalu cepat untuk bayi anda bertindak balas dengan tepat, menyebabkan mereka tersedak atau tercekik semasa menyusu.

Cara berkesan elakkan bayi tersedak susu ketika menyusu
partial view of mother breastfeeding little baby at home

Bagaimana cara mengelakkan bayi saya tersedak susu ketika menyusu?

Salah satu perkara pertama yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan bayi anda tersedak semasa makan adalah menukar posisi menyusu.

“Bagi ibu-ibu yang menyusui yang tampaknya mengalami penurunan berat badan yang terlalu aktif, kami biasanya mengesyorkan mereka menyusui dalam keadaan santai, yang membalikkan kesan graviti dan membolehkan bayi mempunyai lebih banyak kawalan,” kata Gorman.

Posner mengesyorkan menarik bayi anda dari payudara sekali sekala untuk membantu mereka menarik nafas dan perlahan. Anda juga boleh mengeluarkan bayi anda dari payudara selama 20 hingga 30 saat ketika susu anda mula-mula keluar.

Selain posisi santai, LLL mengesyorkan berbaring pada sisi anda supaya bayi anda membiarkan susu mengalir keluar dari mulutnya ketika ia mengalir terlalu cepat.

Selanjutnya, mengekspresikan susu selama 1 hingga 2 minit sebelum membawa bayi ke payudara anda dapat membantu. Melakukannya membiarkan pengeluaran kuat berlaku sebelum bayi menyusu. Yang demikian, berhati-hatilah dengan teknik ini, kerana mengepam terlalu lama akan memberitahu badan anda untuk membuat lebih banyak susu dan memburukkan lagi masalah.

How to Prevent Infants from Choking While Bottle Feeding

Mengapa bayi saya tersedak dengan susu formula dari botol?

Apabila bayi anda tersedak ketika minum dari botol, ia sering berlaku kerana kedudukannya. Membaringkan bayi anda pada belakang mereka sambil memberi susu botol akan menyebabkan aliran susu lebih cepat, menjadikan bayi anda sukar mengawal kadar penyusuan.

“Condongkan bahagian bawah botol lebih tinggi daripada puting susu meningkatkan kadar aliran susu, begitu juga dengan puting dengan lubang yang terlalu besar untuk usia bayi,” nasihat Gorman. Mencondongkan botol terlalu tinggi boleh menyebabkan peningkatan pengambilan secara tidak sengaja dan menyumbang kepada masalah seperti refluks.

Sebagai gantinya, ketika memberi susu botol kepada bayi, cubalah menggunakan teknik yang disebut mneyusu botol teratur. “Dengan menjaga botol selari dengan tanah, bayi tetap dapat mengawal aliran susu, sepertimana mereka menggunakan susu ibu,” kata Gorman.

Teknik ini membolehkan bayi anda secara aktif mengeluarkan susu dari botol menggunakan kemahiran menghisapnya dan membolehkan mereka berehat dengan mudah apabila diperlukan. Jika tidak, graviti akan mengawal.

Bagi bayi yang diberi susu botol oleh beberapa pengasuh, Gorman mengatakan bahawa semua orang yang menyusu harus dididik mengenai penyusuan botol.

Akhirnya, anda jangan sekali-kali menyediakan botol untuk menyusu bayi anda dan pergi. Oleh kerana mereka tidak dapat mengawal aliran susu, ia akan tetap mengalir walaupun bayi anda belum bersedia untuk menelan.

Why Do Babies Choke And How To Prevent It?

Bilakah saya harus meminta pertolongan?

“Mekanisme menelan adalah rumit dan memerlukan beberapa kumpulan otot bekerjasama dalam konsert dan mengikut urutan waktu yang tepat,” kata Hamilton. Nasib baik, tersedak biasanya berkurang apabila kanak-kanak semakin tua dan menjadi lebih baik ketika menelan.

Namun, jika anda seorang ibu bapa atau pengasuh yang baru, adalah bijak untuk mengambil resusitasi kardiopulmonari (CPR) bayi. Walaupun jarang berlaku, episod tersedak yang menyebabkan bayi anda berubah menjadi biru atau kehilangan kesedaran akan menjadi keadaan darurat.

Sekiranya anda menghadapi masalah yang berkaitan dengan penyusuan susu ibu, hubungi pemimpin LLL atau International Board Certified Lactation Consultant (IBCLC). Mereka dapat membantu anda dengan penyusuan, kedudukan, masalah bekalan berlebihan, dan masalah penurunan berat badan bayi anda.

Sekiranya anda menghadapi masalah berkaitan dengan pemberian botol, hubungi pakar pediatrik anak anda. Mereka boleh membantu anda dalam pemilihan botol dan puting susu, serta kedudukan memberi makan yang mencegah tersedak susu atau formula.

Sekiranya bayi anda terus tersedak walaupun selepas menurunkan kadar penyusuan, anda harus menghubungi pakar pediatrik anda untuk menolak sebab-sebab anatomi mengapa menelan mungkin mencabar baginya.

4 Tips for a Breastfed Baby's First Bottle | Babywise.life
A baby being fed a bottle

Rumusan

Apabila anda mendengar bayi anda tersedak atau tercekik semasa menyusu, jangan panik. Tanggalkan bayi dari puting susu dan menyandarkannyaa untuk membantu membersihkan saluran udara.

Selalunya ia memerlukan sedikit masa untuk bayi anda belajar menyusu dengan senang. Sementara itu, cubalah memastikan bayi anda tegak semasa menyusu dan membuat aliran susu menjadi lebih perlahan, jika boleh. Tidak lama lagi, waktu menyusu akan menjadi sesi memeluk yang manis!

Sumber :
www.healthline.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here