Cara disiplinkan kanak-kanak umur 2 tahun  |  Bayangkan ini…anda berada di rumah, bekerja di meja anda. Anak perempuan anda yang berusia 2 tahun menghampiri anda dengan buku kegemarannya. Dia mahu anda membacakan untuknya. Anda mengatakan kepadanya dengan baik bahawa anda tidak boleh buat masa ini, tetapi anda akan membacanya dalam satu jam. Dia mula muncung. Perkara seterusnya yang anda tahu, dia duduk bersila di atas permaidani, menangis dengan tidak terkawal.

Ramai ibu bapa merasa bingung ketika menangani kemarahan anak mereka. Nampaknya anda tidak dapat berbuat apa-apa kerana anak anda tidak mendengar kata-kata anda.

Oleh itu, apa yang perlu anda lakukan?

Kemarahan adalah bahagian normal ketika membesar. Ini adalah cara anak anda yang berusia 2 tahun untuk menyatakan kekecewaan mereka apabila mereka tidak mempunyai kata-kata atau bahasa untuk memberitahu anda apa yang mereka perlukan atau rasakan. Ia lebih daripada sekadar “terrible twos”. Ini cara belajar anak anda untuk menangani cabaran dan kekecewaan baru.

Terdapat beberapa cara untuk bertindak balas terhadap amukan atau tingkah laku buruk tanpa memberi kesan negatif kepada anak anda yang berusia 2 tahun dan perkembangannya. Berikut adalah beberapa petua mengenai kaedah berkesan untuk mendisiplinkan anak anda.

BACA JUGA : Jenis-jenis makanan bayi yang terbaik untuk pembekuan

How to Discipline a 2-Year-Old

Abaikan mereka

Ini mungkin kelihatan keras, tetapi salah satu cara utama untuk bertindak balas terhadap kemarahan anak anda adalah dengan tidak melibatkannya. Setelah anak anda berusia 2 tahun mengalami kemarahan, emosi mereka menjadi yang terbaik, dan bercakap dengan mereka atau mencuba tindakan disiplin lain mungkin tidak akan berfungsi pada masa itu. Pastikan mereka selamat, dan kemudian biarkan amukan mereka selesai. Apabila mereka tenang, peluklah mereka dan teruskan hari anda.

Kanak-kanak berusia dua tahun biasanya tidak mempunyai amukan secara sengaja, kecuali mereka mengetahui bahawa mengalami amukan adalah cara termudah untuk menarik perhatian anda. Anda mungkin ingin memberi tahu mereka, dengan tegas, bahawa anda mengabaikan kemarahan mereka kerana tingkah laku itu bukan cara untuk menarik perhatian anda. Beritahu mereka dengan tegas tetapi tenang bahawa mereka perlu menggunakan kata-kata mereka jika mereka ingin memberitahu anda sesuatu.

Mereka mungkin tidak mempunyai kosa kata penuh untuk memberitahu anda, walaupun mereka tahu kata-katanya, jadi doronglah mereka dengan cara lain. Anda boleh mengajar bahasa isyarat anak anda untuk kata-kata seperti “Saya mahu”, “sakit hati”, “lebih banyak”, “minum” dan “letih” jika mereka belum bercakap atau tidak bercakap dengan jelas. Mencari cara lain untuk berkomunikasi dapat membantu mengurangkan amukan dan membantu anda membina ikatan yang lebih kuat dengan anak anda.

Jauhi Mereka

Memahami had anda sendiri adalah sebahagian daripada mendisiplinkan anak anda yang berusia 2 tahun. Sekiranya anda merasa marah, pergi. Tarik nafas.

Ingatlah bahawa anak anda tidak bersikap buruk atau cuba mengganggu anda. Sebaliknya, mereka marah dan tidak dapat meluahkan perasaan seperti orang dewasa. Setelah anda tenang, anda akan dapat mendisiplinkan anak anda dengan cara yang tidak berbahaya.

Berikan apa yang mereka mahukan mengikut syarat anda

Anak kecil anda mengambil bekas jus dan berusaha keras untuk membukanya. Anda berfikir sendiri bahawa ini akan berakhir dengan teruk. Anda boleh menjerit pada anak anda untuk meletakkan jusnya.

Sebagai gantinya, ambil bekas itu dengan perlahan dari mereka. Yakinkan mereka bahawa anda akan membuka botol dan menuangkan segelas jus. Anda boleh menerapkan teknik ini ke situasi lain, seperti jika mereka mencari sesuatu di kabinet atau jika mereka membuang mainan mereka kerana mereka mengalami kesulitan untuk mencapai yang mereka inginkan.

Memberi bantuan dengan cara ini memberi tahu mereka bahawa mereka dapat meminta pertolongan ketika mereka menghadapi masalah dan bukannya mencuba sendiri dan membuat kekacauan. Tetapi jika anda tidak mahu mereka memiliki perkata itu, gunakan suara lembut untuk menerangkan mengapa anda mengambilnya dan tawarkan pengganti.

Mengalihkan perhatian mereka

Naluri kita sebagai ibu bapa adalah untuk mendapatkan anak kita dan menjauhkan mereka dari apa sahaja objek yang berpotensi berbahaya yang mereka tuju. Tetapi itu boleh mencetuskan kemarahan kerana anda menjauhkan mereka dari perkara yang mereka mahukan. Sekiranya mereka menghadapi bahaya, seperti jalan yang sibuk, maka tidak mengapa. Semua kanak-kanak berusia 2 tahun akan mengalami kemarahan dalam perjalanan untuk mempelajari apa yang boleh dan tidak boleh mereka lakukan; tidak semua kemarahan dapat dicegah.

Kaedah lain ketika keselamatan tidak dipertaruhkan adalah mengalihkan perhatian mereka. Panggil nama mereka untuk menarik perhatian mereka. Setelah mereka terpaku, panggil mereka kepada anda dan tunjukkan kepada mereka sesuatu yang lain yang mereka mahu tetapi selamat.

Ini juga dapat berfungsi sebelum kemarahan mereka bermula untuk mengalihkan perhatian mereka dari apa yang membuatkan mereka mula-mula menjadi marah.

Berfikir seperti anak kecil anda

Sangat mudah untuk marah apabila anak anda membuat kekacauan. Hari ini, mereka melukis ke seluruh dinding dengan krayon mereka. Semalam, mereka menyebabkan kotoran ketika bermain di halaman belakang. Sekarang anda tinggal membersihkan semuanya.

Tetapi cuba dan fikirkan seperti anak kecil anda. Mereka melihat aktiviti ini menyeronokkan, dan itu perkara biasa! Mereka belajar dan menemui apa yang ada di sekitar mereka.

Jangan keluarkan mereka dari aktiviti tersebut kerana ia boleh mencetuskan kemarahan. Sebaliknya, tunggu beberapa minit dan kemungkinan besar mereka akan pergi ke perkara lain. Atau anda boleh bergabung dan membimbing mereka secara membina. Contohnya, mulakan mewarnai beberapa helai kertas dan jemput mereka untuk melakukan perkara yang sama.

Cara disiplinkan kanak-kanak umur 2 tahun

Bantu anak anda meneroka

Anak kecil anda, seperti semua kanak-kanak kecil, ingin meneroka dunia.

Sebahagian dari penjelajahan itu menyentuh semua perkara di bawah cahaya matahari. Dan anda pasti akan kecewa dengan pengambilan impulsif mereka.

Sebaliknya, bantulah mereka mengetahui apa yang selamat dan tidak selamat disentuh. Cuba “tanpa sentuhan” untuk objek di luar batas atau tidak selamat, “sentuhan lembut” untuk wajah dan haiwan, dan “sentuhan yang boleh” untuk sesuatu yang selamat. Dan memikirkan penyatuan kata lain yang seronok seperti “sentuhan panas”, “sentuhan sejuk”, atau “sentuhan owie” untuk membantu menjinakkan jari si kecil anda.

Cara disiplinkan kanak-kanak umur 2 tahun

Tetapi tetapkan had

“Kerana saya mengatakan demikian” dan “kerana saya katakan tidak” bukan cara yang berguna untuk mendisiplinkan anak anda. Sebaliknya, tetapkan had dan terangkan mengapa kepada anak anda.

Contohnya, jika anak anda menarik bulu kucing anda, angkat tangannya, katakan padanya bahawa ia akan menyakitkan kucing tersebut ketika dia melakukan itu, dan tunjukkan kepadanya cara membelai. Tetapkan juga batas-batas dengan menjauhkan barang-barang dari jarak jauh (tentang gunting dan pisau dalam gambar terkunci, pintu pantri yang ditutup).

Anak anda mungkin menjadi kecewa apabila mereka tidak dapat melakukan apa yang mereka mahukan, tetapi dengan menetapkan had, anda akan membantu mereka belajar mengawal diri.

Cara disiplinkan kanak-kanak umur 2 tahun

Letakkan mereka dalam timeout

Sekiranya anak anda meneruskan tingkah laku negatif mereka, maka anda mungkin mahu meletakkannya dalam timeout. Pilih tempat yang membosankan, seperti kerusi atau lantai lorong.

Minta anak kecil anda duduk di tempat itu dan tunggu mereka tenang. Timeout mesti berlangsung kira-kira satu minit untuk setiap tahun pada usia (misalnya, kanak-kanak berusia 2 tahun harus kekal dalam timeout selama dua minit, dan kanak-kanak berusia 3 tahun selama tiga minit). Bawa anak anda kembali ke tempat timeout jika mereka mula bergeraksebelum waktu habis. Jangan membalas apa yang mereka katakan atau lakukan sehingga timeout. Setelah anak anda tenang, jelaskan kepada mereka mengapa anda meletakkannya dalam timeout dan mengapa tingkah laku mereka salah.

Jangan sekali-kali memukul atau menggunakan kaedah kawalan merotan untuk mendisiplinkan anak anda. Kaedah sedemikian menyakitkan anak anda dan memperkuatkan tingkah laku negatif.

Kesimpulan

Mendisiplinkan anak kecil anda memerlukan anda mengimbangi sikap tegas dan simpati.

Perlu diingat bahawa amarah adalah bahagian normal dalam perkembangan anak anda. Kemarahan berlaku apabila anak anda tidak tahu bagaimana menyatakan apa yang mengganggu mereka.

Ingatlah untuk tetap tenang, dan perlakukan anak anda dengan belas kasihan ketika menangani masalah tersebut. Sebilangan besar kaedah ini akan membantu mencegah kemarahan pada masa depan juga.

Sumber :
www.healthline.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here