Cara melindungi diri anda dari penipuan online  |  Penipu semakin canggih dalam usaha mereka mendapatkan wang atau maklumat peribadi anda. Berhati-hatilah dan lindungi diri anda daripada ditipu dengan mengikuti petua kami.

Cara melindungi diri anda dari penipuan online

Penipuan mensasarkan semua orang

Penipuan mensasarkan orang dari semua latar belakang, peringkat umur dan pendapatan di seluruh Australia. Tidak ada satu kumpulan orang yang lebih cenderung menjadi mangsa penipuan, kita semua mungkin terdedah kepada penipuan pada suatu ketika.

Penipuan berjaya kerana kelihatan seperti perkara sebenar dan membuat anda lalai ketika anda tidak menjangkakannya. Penipu semakin pintar dan memanfaatkan teknologi baru, produk atau perkhidmatan baru dan acara yang besar untuk membuat cerita yang boleh dipercayai yang akan meyakinkan anda untuk memberi mereka wang atau maklumat peribadi anda.

BACA JUGA : Apa sebenarnya yang dilindungi dalam Insuran Travel ?

Cara melindungi diri anda dari penipuan online

Lindungi diri anda

Berhati-hati dengan kenyataan bahawa penipuan itu wujud. Semasa berurusan dengan kenalan yang tidak diundang dari seseorang atau perniagaan, sama ada melalui telefon, mel, e-mel, secara peribadi atau di laman rangkaian sosial, selalu mempertimbangkan kemungkinan bahawa pendekatan itu mungkin penipuan. Ingat, jika kelihatan seperti terlalu bagus untuk menjadi kenyataan, mungkin ia adalah benar.

Ketahui dengan siapa anda berurusan. Sekiranya anda pernah berjumpa dengan seseorang dalam talian atau tidak yakin dengan kesahihan perniagaan, luangkan sedikit masa untuk melakukan lebih banyak penyelidikan. Lakukan carian gambar Google pada foto atau cari di internet mengenai orang lain yang mungkin pernah berurusan dengannya. Sekiranya mesej atau e-mel datang dari rakan dan nampaknya seperti tidak biasa atau tidak sesuai bagi mereka, hubungi rakan anda secara langsung untuk memastikan bahawa mereka yang menghantarnya.

Jangan buka teks yang mencurigakan, tetingkap timbul atau klik pada pautan atau lampiran dalam e-mel – hapuskannya: Sekiranya tidak pasti, sahkan identiti kenalan melalui sumber bebas seperti buku telefon atau carian dalam talian. Jangan gunakan maklumat hubungan yang diberikan dalam mesej yang dihantar kepada anda.

Jangan menyahut panggilan telefon mengenai komputer anda yang meminta akses jarak jauh – tutup – walaupun mereka menyebut nama syarikat terkenal seperti Telstra. Penipu sering akan meminta anda menghidupkan komputer anda untuk menyelesaikan masalah atau memasang upgrade secara percuma, yang sebenarnya merupakan virus yang akan memberikan kata laluan dan maklumat peribadi anda.

Pastikan maklumat peribadi anda selamat. Letakkan kunci pada peti surat anda dan hancurkan bil anda dan dokumen penting lain sebelum membuangnya. Simpan kata laluan dan nombor pin anda di tempat yang selamat. Berhati-hati dengan seberapa banyak maklumat peribadi yang anda kongsi di laman media sosial. Penipu boleh menggunakan maklumat dan gambar anda untuk membuat identiti palsu atau menyasarkan anda dengan penipuan.

Pastikan peranti mudah alih dan komputer anda selamat. Sentiasa gunakan perlindungan kata laluan, jangan berkongsi akses dengan orang lain (termasuk dari jauh), kemas kini perisian keselamatan dan kandungan back up. Lindungi rangkaian WiFi anda dengan kata laluan dan hindari menggunakan komputer awam atau hotspot WiFi untuk mengakses perbankan dalam talian atau memberikan maklumat peribadi.

Pilih kata laluan anda dengan berhati-hati. Pilih kata laluan yang sukar diteka oleh orang lain dan kemas kini secara berkala. Kata laluan yang kuat harus merangkumi gabungan huruf besar, kecil, angka dan simbol. Jangan gunakan kata laluan yang sama untuk setiap akaun / profil, dan jangan berkongsi kata laluan anda dengan sesiapa pun.

Kaji tetapan privasi dan keselamatan anda di media sosial. Sekiranya anda menggunakan laman rangkaian sosial, seperti Facebook, berhati-hatilah dengan siapa anda berhubung dan pelajari cara menggunakan tetapan privasi dan keselamatan anda untuk memastikan anda tetap selamat. Sekiranya anda menyedari tingkah laku yang mencurigakan, mengklik spam atau telah ditipu dalam talian, ambil langkah untuk melindungi akaun anda dan pastikan untuk melaporkannya.

Cara melindungi diri anda dari penipuan online

Berhati-hatilah dengan sebarang permintaan untuk maklumat atau wang anda. Jangan sekali-kali menghantar wang atau memberikan butiran kad kredit, butiran akaun dalam talian atau salinan dokumen peribadi kepada orang yang tidak anda kenali atau percayai. Jangan bersetuju untuk memindahkan wang atau barang untuk orang lain: pengubahan wang haram adalah kesalahan jenayah.

Berhati-hati dengan permintaan pembayaran yang janggal. Penipu sering meminta anda menggunakan kaedah pembayaran yang janggal, termasuk kad debit yang dimuatkan, kad hadiah, kad iTunes atau mata wang maya seperti Bitcoin.

Berhati-hati ketika membeli-belah dalam talian. Berhati-hatilah dengan tawaran yang kelihatannya terlalu bagus dan selalu gunakan perkhidmatan membeli-belah dalam talian yang anda tahu dan percayai. Berfikir dua kali sebelum menggunakan mata wang maya (seperti Bitcoin) – mereka tidak mempunyai perlindungan yang sama dengan kaedah transaksi lain, yang bermaksud anda tidak dapat mengembalikan wang anda setelah anda menghantarnya. Ketahui lebih lanjut mengenai penipuan membeli-belah dalam talian.

Cara mengesan kepalsuan

Petunjuk untuk mengesan dokumen palsu.

Dokumen mudah dipalsukan. Sebilangan akan kelihatan seperti sesuatu yang sebenar tetapi yang lain mungkin mempunyai tanda amaran, seperti:

 • Generik daripada ucapan peribadi
 • Nama organisasi yang tidak wujud
 • Luaran yang kurang berkualiti
 • Tatabahasa dan ejaan yang kurang berkualiti
 • Bahasa yang terlalu rasmi atau terpaksa.

Dokumen seperti jadual penerbangan dan penyata bank mempunyai susun atur yang sederhana dan tidak rumit walaupun sah kerana perniagaan seperti itu membolehkan pelanggan mereka mencetak penyata dalam talian. Ini bermaksud bahawa penipu dapat membuat dokumen palsu dengan mudah dengan menggunakan maklumat yang tersedia dalam talian seperti logo syarikat dan grafik dari laman web.

Petunjuk untuk mengesan e-mel palsu

Penipu dapat dengan mudah memalsukan e-mel yang kelihatan rasmi, menggunakan logo dan reka bentuk yang sama dengan syarikat sebenar.

Selalunya anda akan mudah percaya apabila anda menerima e-mel dari syarikat yang pernah anda berurusan sebelum ini, seperti Australia Post atau laman web membeli-belah dalam talian yang anda gunakan. Sekiranya anda tidak menjangkakan sesuatu e-mel, selalu berhati-hati dengan yang palsu sebelum mengklik pautan atau membuka lampiran.

Would employees fall for an online scam?

Petunjuk untuk mengesan profil temu janji palsu

Semasa melihat profil temu janji baru, perhatikan perkara yang tidak biasa mengenai pilihan mereka:

 • Gambar
 • Lokasi
 • Minat
 • Kemahiran bahasa dipadankan dengan latar belakang.

Penipu sering menggunakan foto palsu yang mereka temui dalam talian.

Petua: Lakukan carian gambar yang anda minat untuk membantu menentukan sama ada mereka adalah seperti yang mereka katakan. Anda boleh menggunakan perkhidmatan carian gambar seperti Google atau TinEye.

Susulan penipuan

Penipu sering akan cuba memanfaatkan ketika anda merasa terdedah dan cuba mengaut lebih banyak wang daripada anda melalui penipuan susulan.

Beberapa penipuan susulan biasa termasuk:

 • Tawaran dari agensi penguatkuasaan undang-undang untuk menyiasat penipuan anda dan mendapatkan wang anda dengan bayaran. Agensi penguatkuasaan undang-undang tidak mengenakan bayaran untuk perkhidmatan mereka
 • Doktor memanggil anda untuk memberitahu anda bahawa penipu itu segera memerlukan bil perubatan untuk dibayar atau mereka mungkin mati
 • Seorang wanita menghubungi anda untuk menjelaskan bahawa dia adalah isteri penipu dan ingin melarikan diri daripadanya tetapi memerlukan wang untuk melakukannya.

Ini hanya beberapa pendekatan susulan yang mungkin digunakan oleh penipu untuk mendapatkan lebih banyak wang daripada anda. Pendekatan baru mungkin sangat berbeza dengan penipuan asal dan boleh datang dengan cepat atau beberapa saat kemudian. Penipu mungkin telah menyampaikan maklumat anda kepada penipu lain yang menggunakan kaedah yang sama sekali berbeza dan pendekatan baru mungkin kelihatan sama sekali tidak berkaitan dengan penipuan asal.

Sumber :
www.scamwatch.gov.au

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here