Cara memastikan bayi atau anak kecil anda sentiasa aktif  | Berikut adalah Cara untuk membuatkan bayi anda bergerak :

 • Letakkan bayi anda pada belakang mereka supaya mereka dapat menendang kaki mereka.
 • Menarik, mendorong, menggenggam dan bermain dengan orang lain adalah cara yang baik untuk berlatih pelbagai jenis pergerakan.
 • Setelah bayi anda merangkak, biarkan mereka merangkak di sekitar lantai, tetapi pastikan ia selamat terlebih dahulu – lihat senarai semak keselamatan semasa merangkak
 • Bermain di luar rumah dapat membantu bayi anda mengetahui persekitarannya.
 • Anda boleh membawa bayi anda berenang sejak usia muda – tidak perlu menunggu sehingga mereka diberi vaksin.

Your Guide to Tummy Time | Parents

Kenapa meniarap adalah penting

Meniarap adalah masa yang bayi anda luangkan berada pada perut mereka ketika mereka terjaga.

Meniarap adalah penting untuk perkembangan bayi anda kerana ia membantu membina otot yang diperlukan oleh bayi anda untuk duduk dan merangkak. Anda boleh mula lakukan meniarap sejak lahir dengan membaringkan bayi pada dada – tetapi hanya melakukan ini apabila anda terjaga dan tidak mungkin tertidur.

Sekejap dan kerap adalah yang terbaik pada permulaannya. Secara beransur-ansur meningkatkan jumlah masa yang anda lakukan hari ini dari hari ke hari. Kemudian, apabila bayi anda sudah bersedia, cuba lakukan meniarap di atas lantai. Sekiranya bayi anda sukar mengangkat kepalanya, anda boleh menggulung tuala dan meletakkannya di bawah ketiak mereka. Letakkan beberapa mainan di dekatnya untuk mereka ambil.

Hanya lakukan meniarap ketika bayi anda terjaga dan berjaga-jaga, dan anda berada di sana untuk mengawasi mereka.

BACA JUGA : 7 cara rawatan di rumah yang terbaik untuk bayi yang sembelit

Cara memastikan bayi atau anak kecil anda sentiasa aktif

Baby bouncer, baby walker dan tempat duduk bayi

Penting agar bayi anda tidak menghabiskan banyak masa di dalam:

 • Baby walker atau bouncer – ini mendorong bayi untuk berdiri di hujung kaki mereka dan boleh melambatkan berjalan jika bayi anda banyak menggunakannya
 • Pembawa bayi dan tempat duduk bayi – jangka masa panjang dalam keadaan duduk berbaring atau tempat duduk, atau tempat duduk yang menyokong bayi anda dalam keadaan duduk, boleh melambatkan keupayaan bayi anda untuk duduk sendiri

Sekiranya anda menggunakan baby walker, bouncer atau tempat duduk, lebih baik menggunakannya sepanjang 20 minit pada satu masa.

Aktiviti fizikal untuk kanak-kanak kecil

Cara memastikan bayi atau anak kecil anda sentiasa aktif

Setelah anak anda berjalan, mereka harus aktif secara fizikal sekurang-kurangnya 180 minit (3 jam) sehari, bergerak sepanjang hari.

 • Biarkan anak anda berjalan dengan anda daripada selalu menggunakan kereta bayi.
 • Kanak-kanak kecil dan kanak-kanak suka pergi ke taman, di mana mereka boleh memanjat dan berayun atau berlari-lari.
 • Mainan yang boleh diambil dan bergerak oleh anak anda akan membantu meningkatkan koordinasi mereka dan mengembangkan otot-otot di lengan dan tangan mereka.
 • Libatkan anak kecil anda dalam tugas kerja rumah seperti mengemas barangan dapur, merapikan atau menyusun cucian.
 • Ajarkan lagu anak anda dengan aksi dan dorong mereka untuk menari dengan muzik.

Menonton TV atau menggunakan tablet untuk jangka masa panjang – atau terikat dengan kereta bayi, kerusi kereta atau kerusi tinggi – tidak baik untuk anak kecil.

Sekiranya anda perlu melakukan perjalanan menggunakan kereta dengan lama, pertimbangkan untuk berehat dan mengeluarkan anak anda dari tempat duduk mereka sebentar.

Nikmati aktiviti aktif bersama

Ia adalah bagus untuk menyertai permainan aktif bersama anak anda apabila anda boleh. Berseronok dalam menunjukkan kepada mereka bagaimana melakukan perkara baru seperti berlari dan melompat. Bersikap aktif menunjukkan kepada anak anda bahawa aktiviti itu menyeronokkan.

Anda adalah teladan bagi anak anda, jadi aktifkan diri anda dan cubalah memenuhi garis panduan aktiviti fizikal untuk orang dewasa.

Mungkin ada aktiviti untuk ibu bapa dan anak-anak di pusat riadah tempatan anda atau Sure Start Children Center.

Aktiviti untuk kanak-kanak kecil yang kurang upaya

Semua bayi dan anak kecil harus aktif, termasuk kanak-kanak dengan keadaan atau kecacatan jangka panjang, kecuali profesional kesihatan mereka memberi anda nasihat yang berbeza.

Sama seperti kanak-kanak lain, mereka akan seronok jika mereka aktif dan ini akan membantu perkembangan mereka. Anda mungkin perlu menyesuaikan diri dengan beberapa aktiviti agar sesuai dengan anak anda.

Scope mempunyai idea untuk permainan yang dapat dimainkan oleh semua kanak-kanak, dan laman web Kenalan menawarkan maklumat mengenai penjagaan anak yang kurang upaya.

Mengawal kanak-kanak yang sangat aktif

Ini akan menjadi sangat memenatkan untuk mengawal kanak-kanak yang selalu bertenaga. Ia mungkin dapat membantu sekiranya anda:

 • ikuti rutin harian – rutin dapat membantu jika anak anda gelisah atau sukar; ia juga dapat membantu anda untuk tetap tenang dan mengatasi tekanan
 • dedikasikan masa untuk anak anda – pastikan ada masa setiap hari apabila anda memberi perhatian sepenuhnya kepada mereka
 • elakkan situasi sukar – sebagai contoh, pastikan perjalanan membeli-belah menjadi singkat
 • cuba keluar setiap hari – pergi ke taman, taman permainan atau tempat terbuka yang selamat di mana anak anda dapat berlari dan menggunakan tenaga
 • tetapkan matlamat kecil – bantu anak anda untuk duduk diam dan menumpukan perhatian dalam masa yang sangat singkat, mungkin pada buku atau mainan baru, kemudian tingkatkan secara beransur-ansur

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) treatment in ...

Adakah anak saya mengalami masalah kurang perhatian dan hiperaktif (ADHD)?

Kadang-kadang anda mungkin tertanya-tanya adakah anak kecil anda yang tidak pernah penat mempunyai ADHD. Tetapi hanya sekitar 2% kanak-kanak di UK yang mempunyai ADHD. Kemungkinan besar anak anda hanya kanak-kanak yang sihat dan bertenaga.

Sekiranya anda bimbang tentang seberapa aktif anak anda, berbincang dengan pelawat kesihatan atau doktor.

Sumber :
www.nhs.uk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here