Cara membina rancangan pembelajaran yang hebat (dengan templet!)  |  Tidak kira apa kandungan atau subjek yang anda ajar, mempunyai rancangan pembelajaran menyiapkan anda untuk kelas dengan memberikan garis panduan yang jelas untuk hari tersebut. Rancangan pembelajaran anda tidak perlu rumit atau panjang – mereka hanya perlu mengandungi unsur-unsur tentang apa yang anda ajar, bagaimana anda akan mengajar bahan ini, dan apa tujuan dan objektif yang anda mahukan pelajar anda capai sebagai sebahagian kurikulum.

Tanpa mengira bahagian dalam rancangan pembelajaran, setiap kelas yang anda ajar harus membina pembelajaran sebelumnya dan bergerak lancar ke pembelajaran berikutnya. Sudah tentu, lebih mudah untuk membuat rancangan pembelajaran yang tersusun dari kelas ke kelas apabila anda mengetahui apa yang perlu dibuat!

BACA JUGA : 15 cara untuk memulakan pendidikan anak anda di rumah

Cara membina rancangan pembelajaran yang hebat (dengan templet!)

4 kelebihan membina rancangan pengajaran

Di mana-mana kelas, pasti ada perkara yang tidak dapat anda ramalkan. Tetapi semakin bersedia, semakin mudah untuk menyesuaikan diri dengan perkara yang tidak dijangka sehingga anda dapat mengajar dan memberi respons dengan berkesan kepada pelajar anda. Berikut adalah beberapa faedah utama rancangan pembelajaran:

1. Menyemai keyakinan diri

Mempunyai rancangan pembelajaran membolehkan anda mengawal kelas dan pembelajaran. Apabila keyakinan anda di hadapan pelajar, anda akan lebih mudah untuk memastikan mereka tetap fokus dan berada di landasan yang betul.

2. Nilaikan pembelajaran anda sendiri

Rancangan pembelajaran membolehkan anda menilai prestasi pengajaran anda sendiri semasa anda membandingkan kaedah anda dengan rancangan yang telah anda siapkan. Ini adalah kaedah yang baik untuk membuat penyesuaian terhadap gaya dan / atau teknik pengajaran anda.

3. Organisasi

Rancangan pembelajaran membantu anda berfikir secara teratur, memvisualisasikan setiap langkah garis panduan semasa anda bekerja dari satu konsep ke konsep yang lain. Kelas yang tidak teratur memberikan terlalu banyak peluang kepada pelajar untuk tidak melakukan tugasan dan berkelakuan buruk.

4. Panduan untuk guru ganti

Dengan rancangan pembelajaran anda sebagai panduan, guru ganti akan mengetahui dengan tepat apa yang dipelajari oleh pelajar anda pada hari itu, memudahkan mereka untuk terus berada di landasan yang betul untuk memenuhi objektif kurikulum yang ditetapkan untuk kelas anda.

Komponen rancangan pengajaran yang hebat

Walaupun tidak ada satu cara untuk membuat rancangan pembelajaran, ada beberapa komponen penting yang perlu dibina.

Setiap pembelajaran yang anda bina adalah segmen yang anda buat untuk mengajar pelajar anda sesuatu yang baru. Semasa anda membina pembelajaran, penting untuk membayangkan semua pelajar anda dan tanyakan soalan penting berikut sebelum anda memulakan:

Siapa pelajar anda?

Ini mungkin kelihatan bodoh – tentu saja, anda tahu siapa pelajar anda bukan? Sebelum anda dapat menulis rancangan pengajaran yang berkesan, anda perlu benar-benar mengenali pelajar anda. Ini termasuk maklumat seperti minat, tahap kemampuan mereka, sama ada mereka belajar dengan lebih baik secara bebas atau dalam kumpulan, keperluan khas yang mungkin memerlukan penyesuaian pembelajaran, dan latar belakang mereka. Mengetahui pilihan pembelajaran mereka juga dapat membantu – sebilangan pelajar belajar dengan lebih baik dengan alat bantu visual, sementara yang lain menjadi lebih baik sebagai pelajar yang mendengar. Anda boleh memasukkan video untuk menarik minat kedua jenis pelajar!

Apa yang pelajar anda sudah tahu?

Mengetahui pengetahuan pelajar sebelum ini mengenai subjek dapat membantu anda merancang pembelajaran. Sekiranya anda telah membuat rancangan pembelajaran selama ini untuk mengikuti kurikulum, anda sudah mengetahui apa yang telah anda sampaikan sebelumnya kepada pelajar anda; ini membolehkan anda meneruskan aliran tersebut.

Cara membina rancangan pembelajaran yang hebat (dengan templet!)

Apakah kaedah terbaik untuk membuat mereka belajar?

Tentukan kaedah terbaik untuk membuat pelajar anda belajar. Pelajar yang lebih muda mungkin berjaya dengan banyak pengajaran interaktif, sementara kelas yang lebih tua mungkin lebih baik dengan ceramah dan tayangan pembentangan. Selepas beberapa kelas pertama, anda akan mempunyai idea yang lebih baik tentang bagaimana memastikan pelajar anda terus terlibat.

Anda boleh menguraikan teknik pengajaran yang boleh anda gunakan dalam rancangan pembelajaran anda menjadi:

  • Jenis pelajar yang anda ada di kelas anda; termasuk pelajar pendengaran, visual, dan kinestetik.
  • Jenis pembelajaran dan matlamat yang anda mahukan. Sebagai latihan, isikan tempat kosong ini: “Pada akhir kelas hari ini, saya berharap pelajar saya telah belajar atau dapat ___.”
  • Sumber, bahan, dan persekitaran pengajaran yang tersedia untuk anda, seperti kelas, lawatan, atau bacaan terpilih di ruang belajar.

What's Happening in the Classroom - Child Evangelism Fellowship

Langkah membina rancangan pembelajaran anda

Setelah anda mengenal pasti komponen yang perlu digunakan untuk mengajar kelas anda, anda sudah bersedia untuk menggunakan 8 langkah ini untuk membina rancangan pembelajaran anda:

1. Kenal pasti objektif

Untuk membina pembelajaran, anda perlu mengenal pasti objektif setiap kelas. Apa yang anda ingin capai pada akhir tempoh ini? Adakah terdapat perkara-perkara khusus yang mesti diketahui atau dapat dilakukan oleh pelajar anda? Sekiranya anda mengajar pelajar yang lebih muda, objektif pembelajaran mungkin ialah mereka dapat mengenal pasti haiwan yang tinggal di hutan hujan setelah membaca bab mengenai haiwan di Brazil. Bagi pelajar yang lebih tua, tujuan ini mungkin melibatkan belajar bagaimana menyelesaikan persamaan algebra.

2. Tentukan keperluan pelajar anda

Dengan pembelajaran khusus ini, adakah anda memperkenalkan bahan baru atau mengulas apa yang telah anda ajarkan di kelas sebelumnya? Pada permulaan kelas, pastikan untuk memberitahu pelajar apa yang diharapkan sehingga mereka dapat terus fokus dalam memenuhi objektif anda. Semasa mengulangkaji bahan, sebilangan pelajar anda mungkin memerlukan lebih banyak galakan daripada yang lain. Mengenal pasti keperluan ini dalam rancangan pembelajaran anda akan membantu anda membuat persediaan.

3. Rancang sumber dan bahan anda

Buat senarai sumber dan bahan yang anda perlukan untuk mengajar pembelajaran ini, seperti kertas, pen, dan pembaris. Jangan lupa untuk memasukkan sumber teknologi dalam rancangan anda apabila sesuai – komputer riba dan alat pembelajaran gamified, seperti aplikasi atau laman web pendidikan.

4. Libatkan pelajar anda

Apa gunanya pembelajaran jika pelajar anda tidak terlibat? Anda mahu mereka berminat dengan apa yang anda ajarkan. Oleh itu, untuk membuat persediaan, anda perlu membuat mereka berminat dengan pembelajaran ini. Beri mereka garis panduan mengenai apa yang akan anda sampaikan. Kemudian, perkenalkan subjek dengan lebih tidak formal. Sebagai contoh, jika anda mengajar formula kepada pelajar, cuba dapatkannya dari awal untuk membina intuisi mereka dari mana asalnya. Atau, jika anda membincangkan peristiwa bersejarah tertentu, cuba lakukan persamaan antara peristiwa tersebut dan peristiwa semasa sehingga pelajar dapat mengaitkannya dengan bahan tersebut.

5. Arahkan dan tunjukkan maklumat

Setelah anda menentukan tahap yang akan anda ajarkan, inilah masanya untuk menyampaikan maklumat tersebut kepada pelajar anda. Ini adalah masa untuk mengajar dan menggunakan sumber apa pun yang anda sertakan dalam rancangan pembelajaran anda. Libatkan pelajar anda dalam proses seboleh mungkin sehingga mereka terlibat. Contohnya, anda boleh meminta pelajar datang ke hadapan dan menyelesaikan masalah tertentu atau menjawab soalan.

Sama ada membaca dari buku, menggunakan alat peraga seperti blok untuk pelajar yang lebih muda, atau memaparkan grafik di skrin untuk pelajar yang lebih tua, ini semua tentang menyampaikan maklumat dan konsep dengan cara yang bermakna. Jangan lupa untuk mengambil kira pelbagai gaya pembelajaran pelajar anda supaya anda dapat menggunakan kaedah pengajaran yang sesuai untuk semua orang.

6. Luangkan masa untuk latihan pelajar

Setelah mengajar bahan baru, luangkan masa untuk pelajar membuat latihan. Terdapat tiga kaedah latihan yang mana, apabila dilakukan secara teratur, adalah cara yang baik untuk memperkuat apa yang baru anda ajarkan:

  • Latihan berpandu – Dengan latihan berpandu, anda akan membawa pelajar kembali kepada apa yang baru mereka pelajari, membiarkan mereka menambahkan input mereka sendiri kerana mereka mendapat keyakinan dengan maklumat baru.
  • Proses kolaboratif – Dengan rakan kongsi atau dalam kumpulan, proses kolaboratif adalah mengenai pelajar bercakap dengan rakan sebaya semasa mereka meneroka konsep baru ini. Berjalan di sekitar kelas anda dan tawarkan arahan atau pertolongan tambahan apabila diperlukan untuk menjelaskan perkara.
  • Latihan bebas – Selepas latihan kolaboratif, sudah tiba masanya bagi pelajar untuk mempraktikkan apa yang telah mereka pelajari sendiri. Sesuaikan amalan bebas mengikut bahan yang baru anda kemukakan, seperti menggunakan lembaran kerja atau meminta pelajar menulis karangan pendek.

7. Mengakhiri pembelajaran

Selesaikan pembelajaran dengan ringkasan segera. Lakukan tinjauan ringkas mengenai pembelajaran, termasuk konsep utama kelas yang dipelajari. Mintalah pelajar mengenal pasti idea utama sebagai ulangan, dan biarkan mereka dengan pratonton pembelajaran seterusnya supaya mereka tahu apa yang akan dijangkakan.

8. Menilai pembelajaran

Adakah anda berjaya mencapai objektif pembelajaran anda? Beri peluang kepada pelajar untuk menunjukkan bahawa mereka mengetahui bahan dengan menggunakan kuiz atau ujian pendek. Bergantung pada hasilnya, rancangan pembelajaran anda yang seterusnya mungkin merangkumi tinjauan maklumat sebelum beralih ke bahan baru.

How To Prepare For Your First Day of School As a Teacher | by Nhat Linh | Medium

Contoh templet rancangan pembelajaran

Anda boleh menemui banyak templat rancangan pembelajaran guru dalam talian. Anda juga boleh meminta rakan sekerja anda untuk berkongsi format mereka! Templat rancangan pembelajaran yang disertakan di sini mudah digunakan dan anda boleh menyesuaikannya dengan keperluan anda sendiri.

Sumber :
www.classcraft.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here