Cara menetapkan rutin penjagaan rambut yang tepat untuk anda  |  Menjalani rutin penjagaan rambut sama seperti memulakan penjagaan kulit. Sebaik sahaja anda menemui yang sesuai untuk anda, anda jarang tersasar.

Tetapi proses mencari rutin itu kelihatan agak menakutkan, terutamanya apabila terdapat banyak pilihan untuk orang dengan jenis rambut yang sama.

Inilah perincian semua yang perlu anda ketahui untuk mengetahui ritual penjagaan rambut yang sesuai untuk anda.

Rutin individu anda akhirnya bergantung pada beberapa faktor

Dari jenis rambut anda hingga gaya yang anda sukai, elemen-elemen ini akan mengubah rutin yang akhirnya anda akan pilih.

Tekstur atau jenis rambut semula jadi anda

Jenis rambut cenderung halus, tebal, atau kasar dan termasuk dalam salah satu daripada 4 kategori:

 • Lurus
 • Beralun
 • Kerinting
 • Kinky

Masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangannya. Contohnya, rambut lurus biasanya kelihatan dan terasa berminyak lebih cepat daripada rambut kerinting kerana minyak dengan cepat menuju ke rambut.

BACA JUGA : 8 cara menggunakan kopi pada kulit, kulit kepala dan rambut

Sama ada rambut anda telah dilunturkan, dicelup, atau diproses secara kimia

Sekiranya rambut anda bersentuhan dengan pewarna, peluntur, atau bahan kimia, anda mungkin perlu memikirkan dengan lebih mendalam mengenai rutin anda.

Orang yang mempunyai rambut yang diwarnakan disarankan untuk tidak mencucinya setiap hari untuk mengelakkan warna prematur pudar dan kering.

Rambut yang dilunturkan mungkin memerlukan khasiat tambahan dalam bentuk perapi atau hair masks.

Bagaimana anda mahu menggayakan rambut setiap hari

Adakah anda suka meluruskan rambut? Kerintingkannya? Biarkan ia semula jadi?

Ini adalah antara perkara lain yang harus anda pertimbangkan, terutamanya jika anda gemar menggunakan alatan panas yang merosakkan.

Sama ada anda mempunyai masalah khusus yang ingin anda atasi

Adalah normal untuk menemui sekurang-kurangnya satu aspek rambut anda yang bermasalah, sama ada keriting, kulit kepala yang mengelupas, atau helaian rambut yang kering dan rosak.

Mengetahui apa masalahnya, adalah separuh tugas anda. Selebihnya melibatkan mencari penyelesaian terbaik.

Walaubagaimanapun, setiap rutin berkongsi beberapa komponen asas

Walaupun jenis dan masalah rambut anda akan mengubah rutin penjagaan rambut anda dalam beberapa cara, ada beberapa langkah asas yang dapat dimanfaatkan oleh setiap orang.

Bersihkan

Membersihkan adalah keseimbangan antara membuang benda-benda seperti kulit mati dan sisa produk. tanpa menanggalkan minyak rambut semula jadi.

Tanpa pencucian yang baik, sebum akan bertambah, meninggalkan rasa berminyak yang tidak diingini.

Begitu juga kulit mati jika tidak dibuang. Kulit diperbaharui setiap 28 hari. ini mungkin dapat dilihat jika rambut tidak bersih.

Dan, jika anda seorang perenang yang tegar, anda tidak mahu meninggalkan klorin pada rambut anda. Semakin lama ia berada pada rambut anda, semakin banyak masa untuk menghalang rambut dari unsur semula jadi dan menyebabkan kerosakan.

Perapi

Perapi mempunyai banyak faedah. Yang utama adalah melembap, tetapi yang lain termasuk mengurangkan kusut, bersinar, dan pengurangan keriting.

Bahan utama perapi rambut dipanggil surfactant Cationic

Apabila rambut basah, ini melekat padanya, melapisi helaian untuk mengisi kelembapan yang mungkin dikeluarkan oleh syampu.

Melembapkan dan mengekalkannya

Untuk menambahkan lagi penghidratan pada rambut, anda mungkin ingin memulakan proses dua langkah yang dikenali sebagai melembap dan mengekalkan.

Ini sangat berguna untuk rambut keriting atau bergulung yang cenderung menjadi kering.

Tujuannya adalah untuk menutup kelembapan, tidak mengunci kekeringan, menggunakan produk penghidratan dan mengunci minyak.

Membuang kusutan

Membuang kusutan adalah penting untuk menghentikan kerosakan dan menjadikan hidup anda lebih mudah.

Tetapi anda perlu menggunakan alat yang tepat, seperti sikat bergigi lebar, untuk mengelakkan rambut ditarik secara tidak sengaja.

Bergantung pada jenis rambut anda, anda mungkin perlu membuang kekusutan tersebut setiap hari atau lebih jarang.

Gaya dan melindungi

Terima kasih kepada sebilangan alat dan trik seperti sikat volumizers dan gel, anda boleh menggayakan rambut anda dengan cara yang anda mahukan.

Tetapi jika anda penggemar alat yang dipanaskan, anda perlu melindungi helaian rambut tersebut dengan semburan pelindung haba.

Rawatan bahagian tertentu

Merawat rambut di bahagian tertentu bermaksud memilih kawasan tertentu yang mengganggu anda dan melakukan sesuatu untuk mengatasinya.

Contohnya, anda sudah bosan dengan rambut anda yang keriting, jadi anda mencuba rawatan protein.

Atau anda perhatikan bahawa kulit kepala anda terasa lebih kering, jadi anda menggunakan produk berkhasiat yang direka untuk masalah tersebut.

Produk dan alat yang digunakan dalam setiap langkah berbeza-beza

Walaupun kebanyakan orang berpegang teguh pada langkah di atas, tidak ada produk atau alat yang perlu anda patuhi.

Sebaliknya, bereksperimen untuk mencari apa yang sesuai untuk anda.

Membersihkan dan merapi

 • Clarifying shampoo. Syampu yang membersih dengan lebih mendalam, formula clarifying berfungsi untuk menghilangkan sis kotoran dari rambut. Hadkan penggunaan sekitar sebulan sekali, kerana ia dapat menghilangkan minyak semula jadi.
 • Syampu “Harian”. Digunakan untuk mencuci biasa, syampu ini mungkin tidak perlu digunakan setiap hari seperti namanya, tetapi setiap kali rambut anda terasa seperti ia perlu dibersihkan.
 • Perapi “Harian” atau dibilas. Perapi yang paling sering anda gunakan mungkin adalah perapi yang dibilas selepas beberapa minit. Paling baik digunakan pada bahagian tengah dan hujung, kerana penggunaan pada akar rambut dapat menghasilkan kulit kepala yang berminyak.
 • Perapi kekal. Dengan perapi jenis ini, anda menggunakannya dengan cara yang sama tetapi jangan bilas. Ini membolehkan peningkatan tahap khasiat.
 • Deep conditioner. Untuk penghidratan lebih banyak, cuba deep conditioner. Bagus untuk rambut yang mudah kering, perapi ini direka untuk dibiarkan lebih lama.

Melembapkan dan mengekalkan

 • Losyen rambut. Setelah rambut dibersihkan dan diperapikan, losyen berasaskan krim dapat memberikan perlindungan lebih lanjut dari kerosakan dan kekeringan. Ia juga memberikan ketahanan untuk kekal ringan dan tidak keras.
 • Minyak. Apabila bercakap mengenai minyak, ia memerlukan masa yang lama. Meningkatkan minyak semula jadi rambut anda, ia dapat mengunci kelembapan dan menguatkan helaian.

Cara menetapkan rutin penjagaan rambut yang tepat untuk anda

Membuang kusutan

 • Sikat. Rambut basah boleh mudah patah ketika disikat, walaupun ini tidak berlaku untuk jenis rambut yang bertekstur atau keriting yang ketat. Sikat gigi lebar boleh menjadi alternatif yang kurang merosakkan.
 • Berus. Terdapat pelbagai jenis berus. Ada yang menganggap bulu pada berus akan menjadi terlalu keras pada rambutnya, jadi pilihlah versi plastik. Cuba jangan terlalu banyak menyikat rambut. Sekali sehari biasanya mencukupi.
 • Semburkan. Sekiranya anda mendapati air mata mengalir ketika memberus atau menyikat, sapukan semburan untuk membuang kusutan terlebih dahulu.
 • Serum. Cara menguruskan kusutan dengan mewah, serum membuang kusutan dapat merapikan rambut dan menjadikannya lebih lembut sehingga sikat berfungsi dengan lancar.

Menggayakan dan melindungi

 • Mousse. Kedengarannya sangat retro, tetapi mousse moden menambah tekstur dan lebat pada rambut dan bahkan dapat meningkatkan kerinting. Lebih-lebih lagi, ia tidak meninggalkan rasa melekit atau bergumpal.
 • Wax. Produk yang lebih tebal, wax rambut memberikan lebih banyak kekuatan sambil meningkatkan kilauan. Selain itu, ia tidak membiarkan helaian menjadi keras.
 • Pomade. Untuk penampilan yang tahan lama dan berkilat, pilih pomade. Produk penggayaan ini harus digunakan pada rambut lembap, kerana ia tidak kering, meninggalkan sentuhan akhir yang anggun.
 • Gel. Styling gel dapat memberikan apa sahaja kepada rambut dari kekuatan yang ringan hingga yang kuat, bergantung pada produk yang anda gunakan. Namun, semua gel memberikan tekstur dan kilauan yang ketara.
 • Syampu kering. Sekiranya rambut anda berminyak dengan cepat tetapi anda tidak mahu mencucinya setiap hari, sedikit syampu kering dapat menghilangkan minyak yang tidak diingini. Tetapi ia cenderung untuk bergumpal di kulit kepala, jadi cubalah untuk tidak menggunakan terlalu banyak.
 • Volumizer. Rambut kelihatan nipis? Volumizer mengangkat rambut dari kepala untuk membuatkan rambut anda kelihatan lebih tebal sambil tetap merasa ringan.
 • Pembentuk tekstur. Kategori ini boleh merangkumi segalanya, mulai dari semburan garam hingga penggulung rambut, dan direka untuk menambahkan tekstur pada rambut dan menetapkan gaya.
 • Serum atau semburan kilauan. Produk-produk ini diletakkan pada permukaan rambut, sehingga kelihatan licin dan berkilau. Sapukan dari hujung hingga ke tengah.
 • Semburan rambut. Semburan rambut hari ini terdapat dalam pelbagai kekuatan dan bahkan dapat menyasarkan masalah seperti keriting. Tidak seperti tahun-tahun yang berlalu, iaa tidak menyebabkan rambut menjadi terlalu keras.
 • Semburan perlindungan haba. Sama ada anda menggunakan pengering rambut, pelurus, atau alat kerinting rambut, anda perlu melindungi rambut itu. Semburan ini mewujudkan penghalang untuk mengelakkan pendedahan kepada panas yang melampau.

Cara menetapkan rutin penjagaan rambut yang tepat untuk anda

Rawatan

 • Rawatan kulit kepala. Rawatan kulit kepala yang mengelupas dapat mengeluarkan folikel, merangsang peredaran untuk pertumbuhan dan menenangkan masalah seperti kegatalan. Gunakan sekali atau dua kali sebulan.
 • Rawatan protein. Rambut yang kusut atau patah mungkin memerlukan dos protein tambahan. Rawatan bulanan ini mengisi celahan pada kutikel, menguatkan dan melicinkan rambut.
 • Mask tertentu. Selalunya diperkaya dengan bahan berkhasiat, mask rambut cenderung dibiarkan selama beberapa minit untuk memperkaya rambut dan memperbaiki kekeringan, hujung yang pecah, atau keriting.

Urutan rutin anda penting, dan konsistensi adalah kunci

Anda tidak akan melihat hasil dramatik dengan hanya satu semalam – walaupun kesan mask dan produk gaya tertentu dapat dilihat dengan segera.

Rambut anda memerlukan masa untuk membiasakan diri dengan produk baru. Dalam beberapa kes, ini mungkin seminggu.

Tetapi rambut kering atau rosak mungkin memerlukan masa sekurang-kurangnya sebulan untuk memberikan faedahnya.

Susunan apabila anda gunakan produk juga boleh melakukan perbezaan. Walaupun ini bergantung pada jenis dan tekstur rambut anda, ada beberapa peraturan umum.

Syampu, perapi, dan apa-apa produk mandian harus digunakan terlebih dahulu, diikuti dengan pelindung haba, volumizer atau mousse, dan serum kilauan.

Kemudian anda boleh mengeringkan dan menggayakan rambut anda, menetapkannya dengan gel (atau produk seumpamanya) dan semburan rambut.

Pastikan produk gaya terakhir anda adalah produk yang mengunci kelembapan dan membantu menjaga kesihatan rambut.

Mengenai kekerapan penggunaan, lebih baik berunding dengan professional.

Tidak ada peraturan yang sukar untuk seberapa kerap anda harus menggunakan setiap produk.

Sebilangan orang mencuci rambut tiga kali seminggu, sementara yang lain membersihkan sekali seminggu. Dan ada yang melakukannya lebih sedikit.

Sekiranya ragu-ragu, tanyakan profesional rambut untuk mendapatkan nasihat khusus yang ditujukan untuk produk yang anda gunakan dan keperluan rambut anda.

Keperluan rambut individu anda secara semula jadi akan berubah dari masa ke masa

Ada pepatah bahawa rambut mengubah tekstur setiap 7 tahun. Tidak seperti kebanyakan khabar angin yang tersebar di internet, perkara ini ada benarnya.

Rambut tumbuh secara berkelompok, dan kelompok ini bermula setiap 7 tahun sekali.

Seiring berjalannya waktu, semakin sedikit helaian rambut muncul, menyebabkan rambut yang menipis dan lemah sering dikaitkan dengan penuaan.

Hormon juga boleh mengubah rambut.

Semasa kehamilan, misalnya, peningkatan kadar estrogen dapat memperlambat keguguran rambut menghasilkan rambut yang lebih tebal dan berkilat.

Apabila tahap hormon semacam ini menurun, keguguran rambut boleh berlaku. Menopaus, misalnya, sering dikaitkan dengan masalah rambut seperti itu.

Melihat perubahan ini dan memberi tindak balas yang tepat dapat menjadikan rambut anda kelihatan sihat.

Tindak balas sebaiknya adalah dengan menukar produk apabila musim berubah

Anda mungkin juga perlu mengubah rutin anda pada bahagian-bahagian tertentu dalam setahun.

Ketika bulan-bulan musim sejuk melanda, banyak yang perlu memilih produk dengan sifat penghidratan tambahan. Krim tebal juga lebih baik.

Tetapi pada musim panas yang lebih panas, anda mungkin ingin memilih formula yang lebih ringan untuk membantu rambut tetap segar dalam kelembapan.

Cara menetapkan rutin penjagaan rambut yang tepat untuk anda

Beberapa tip dan trik umum yang memberi manfaat kepada semua jenis rambut

Akhir sekali, ada baiknya anda mengetahui beberapa perkara berguna yang boleh digunakan untuk tekstur dan masalah rambut.

Dapatkan potongan biasa

Sekiranya rambut anda kelihatan tidak sihat, mungkin kerana ia memerlukan potongan.

Memotong rambut setiap 6 hingga 8 minggu dianggap bermanfaat untuk mengurangkan kerosakan dan hujung rambut yang pecah apabila ia tumbuh.

Gunakan air suam, bukan panas

Mengeringkan rambut dengan air panas dapat mengeringkannya dan, jika berwarna, dapat memudarkan warna.

Anda tidak perlu menahan mandian sejuk. Hanya beralih kepada air suam sebagai gantinya.

Pastikan anda mendapat nutrien ini dalam makanan anda

Malah diet anda boleh memberi manfaat kepada rambut anda.

Protein – juga dikenali sebagai blok bangunan rambut – hanya akan sampai kepada bahagian rambut jika protein mencukupi.

Sekiranya anda kekurangannya, anda akan dapat perhatikan kerapuhan dan kekeringan rambut.

Zat besi juga merupakan sumber kehidupan yang penting untuk rambut. Apabila badan tidak mempunyai zat besi yang mencukupi, pertumbuhan rambut akan terjejas.

Vitamin A dan C juga perlu diperhatikan. Vitamin A diperlukan untuk menghasilkan minyak semula jadi rambut, sementara Vitamin C membantu pengeluaran kolagen yang mana dapat menguatkan rambut.

Dan jangan lupa asid lemak omega-3. Ini diperlukan untuk penghidratan dan kesihatan kulit kepala secara keseluruhan.

Biarkan secara semula jadi semampu mungkin

Membiarkan rambut anda bernafas boleh mencipta keajaiban. Ini melibatkan had penggunaan haba dengan membiarkannya kering ke udara dan mengelakkan pelurus dan alat kerinting rambut.

Bahkan dengan mengikat rambut anda dengan ketat boleh menyebabkan ketegangan, jadi biarkan ia lurus ke bawah untuk mengentikan tarikan tersebut.

Dan jika anda tidak perlu menggunakan produk penggayaan, jangan gunakannya. Dengan cara itu, anda akan mengurangkan penumpukan sisa.

Cara menetapkan rutin penjagaan rambut yang tepat untuk anda

Kesimpulan

Mengetahui rutin penjagaan rambut mungkin memerlukan beberapa hari, jika tidak beberapa minggu.

Tetapi setelah disusun, anda akan berjaya mendapatkan rambut yang anda layak.

Sumber :
www.healthline.com

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here